מעגל החיים

הטיפול בעור בכל גיל
images

גם בגיל 90, שמה של השחקנית האיטלקייה סופיה לורן הוא שם נרדף ליופי, אלגנטיות, זוהר וסטייל, וההוכחה לכך שהיופי הוא נצחי. הוא אולי משתנה עם הגיל, אבל לא נעלם. ועם זאת, העור שלנו משתנה עם הגיל, וכך גם הצרכים הייחודיים שלו, החל מהאקנה ההורמונלי של גיל ההתבגרות, דרך הקמטוטים העדינים המתחילים להופיע בגילאי השלושים, וכלה בקמטים ובצניחת העור בגיל המעבר. מהם השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגוף שלנו במהלך החיים, איך הם באים לידי ביטוי בעור ומשפיעים עליו, ואיך מטפלים בעור בכל שלב בחיים?

 

שגרת טיפוח

גיל ההתבגרות

מה קורה לנו בגוף?

שינויים הורמונליים – במהלך גיל ההתבגרות הגוף שלנו עובר שינויים פיזיולוגיים רבים שמשפיעים על העור. השנים האלה מאופיינות בפעילות מוגברת של הורמוני המין, ובעיקר הורמוני מין זכריים (אנדרוגנים), שמופרשים הן אצל נערים והן אצל נערות, ובתנודות הורמונליות. הפעילות ההורמונלית המוגברת והתנודות ההורמונליות עלולים להוביל להפרשה מוגברת של סבום (שומן המופרש מבלוטות החלב), וכתוצאה מכך לעור שמן ולהתפרצויות אקנה. הצטברות הסבום בתעלות זקיק השערה גורם לסתימתן ומוביל להופעת קומדונים ("ראשים" שחורים ולבנים), ובשילוב עם חיידקי הפ. אקנה שמשגשגים בסביבה סגורה ונטולת חמצן גם להופעת פצעי אקנה דלקתיים.

 

איך מטפלים?

המטרות המרכזיות בטיפול בעור בשלב זה הן לווסת את רמת השומן בעור, להפחית את הופעת הקומדונים והפצעונים, לייבש מוקדים דלקתיים, לרפא את העור ולשפר את מרקמו, להבהיר פיגמנטציה פוסט דלקתית ולהשיג מראה רגוע בהיר וחלק.
למטרות אלה בדיוק פותחה סדרת דאבל אקשן, שמיועדת למצבים של עור שמן ואקנה קל, עם הופעת הסימנים הראשונים של האקנה. הסדרה מבוססת על שמן אקליפטוס, ציפורן, מנטה, קלמין, תמצית קמומיל וקמפור.
במצבים חמורים יותר של אקנה חשוב שהטיפול יתייחס במקביל הן לחיידקים מחוללי הדלקת, והן לחידוש ושיקום העור ומנגנוני ההגנה הטבעיים שלו נשתמש בסדרת אקנוקס – סדרה מקצועית המיועדת במיוחד לטיפול בעור שמן-אקנתי ובאקנה וולגריס, מבוססת על גישה טיפולית משולבת הנקראת 'שיטת הטיפול הסימולטני'. הסדרה פועלת להורדת הכושר הזיהומי של החיידקים ולשיכוך הדלקת על ידי פגיעה ממוקדת בהתפתחותם, ובמקביל, להרגעת התהליך הדלקתי. זאת, באמצעות שילוב של מספר רכיבים ייחודיים, בהם תמצית רוזביי ואבץ, וכן חומרים אנטי חיידקיים. במקביל, הסדרה כוללת רכיבים מחדשים ומשקמים, כולל חומצה סליצילית, וחומצה שיקימית, וכן פרוביוטיקה, הפועלת להגנת העור מפני זיהומים ומחוללי מחלות, תורמת לחיזוק החיידקים הידידותיים ובמקביל להרס חיידקים פתוגניים, ובפרט של חיידק הפ. אקנה, ושומרת על רמת החומציות התקינה של העור.

חשוב לבסס שגרת טיפוח טובה בשלב מוקדם כדי למנוע התפתחות דלקת ונזק עתידי, שכן דחיית הטיפול עלולה להביא להחמרה במצב, ולהתפתחות נודולות וציסטות דלקתיות, שהן קשות לטיפול. כמו כן, ללא טיפול, הפצעים עלולים להוביל לצלקות ולכתמי עור.

 

שנות העשרים והשלושים

השנים האלו הן התקופה שבה העור שלך נמצא בשיא בריאותו וזוהרו. עם זאת, כבר לקראת גילאי 25, גורמים ותהליכים פיזיולוגיים וסביבתיים מתחילים לתת בו את אותותיהם הראשונים. לרוב, אלו הם שינויים קלים, כמו קמטוטים ראשונים בצדי העיניים או במצח, שנעלמים כשהפנים שלנו במנוחה, או כתמים חומים שנותרים על העור אחרי הריון.

 

מה קורה לנו בגוף?

  • הריון ולידה – במהלך ההיריון חלים שינויים רבים בגוף האישה, ובכללם הופעת הורמונים ייחודיים להריון (Beta-hCG) ועלייה ברמות ההורמונים הנשיים בדם. השינויים ההורמונליים הללו גורמים בין היתר, לתופעות כמו מלאזמה – כתמים חומים בעור הפנים, ולהופעה של עור שמן ופצעים במהלך ההיריון. לאחר הלידה, השינויים ההורמונליים, חוסר השינה והלחץ הנלווים ללידה מובילים אף הם לבעיות עור, כמו יובש, אדמומיות, ירידה בחיות העור ומראה עייף ונפול.
  • מתח וסטרס – המתח והלחצים המאפיינים את השנים הללו, של לימודים, עבודה ובניית המשפחה גובים אף הם מחיר פיזיולוגי. במצבי סטרס, הגוף מגייס את מערכותיו לטובת התמודדות עם המשבר, על חשבון כל פעילות שאיננה חיונית להישרדות המידית. במצב זה, הפעילויות האחרות, כמו חידוש התאים, הפרשת הורמונים ותהליכי פינוי רעלים, מופחתות משמעותית – שכולם מתבטאים בעור הפנים. נוסף על כך, הסטרס עלול להוביל לחסר ברכיבים חיוניים, כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, שבתורו מוביל לפגיעה במראה העור ובבריאותו. לדוגמה, סטרס מתמשך עלול להוביל לחסר בוויטמין C, שמהווה מרכיב מפתח בייצור הקולגן בעור וממלא תפקידים חשובים במניעה ובתיקון נזקי שמש. במצב של חסר, העור הוא אחד האיברים הנפגעים ראשונים.

 

איך מטפלים?

בשלב זה, כאשר העור עדיין בריא וצעיר, המטרות המרכזיות הן מניעה ועיכוב של תהליכי ההזדקנות, וטיפול בסימני הגיל ההתחלתיים, ולשם כך חשוב לספק לעור נוגדי חמצון שיגנו עליו מפני נזקי הרדיקלים החופשיים, שייצורם גובר כתוצאה מחשיפה לשמש, למתח וללחצים, ולנזקים סביבתיים. סדרת רה-ניו-פורמולה מיועדת במיוחד למטרות אלה, וכן לחידוש ולתיקון נזקי שמש וסביבה התחלתיים, לאיזון רמת הלחות והמצב המיקרוביאלי של העור, ולשיפור גוון העור ומרקמו. מה שהופך את סדרת רה-ניו-פורמולה לאידיאלית לטיפול בסימני הגיל הראשונים הוא הריכוז הגבוה של שלושה מנוגדי החמצון והדלקת הבולטים והחשובים – ויטמין C, ויטמין E וחומצה אלפא ליפואית, כאשר השילוב ביניהם יוצר סינרגיה עוצמתית במיוחד. כמו כן, ויטמין C והחומצה האלפא ליפואית פועלים להבהרת העור; ויטמין E פועל להעלאת רמת הלחות בעור; ושלושתם יחד מחזקים את פעילות מנגנוני השיקום הטבעיים של העור. בנוסף, מכילים תכשירי הסדרה שילוב פעיל במיוחד של רטינול, חומצה סליצילית וחומצה אזלאית, שהם המפתח להשגת התחדשות, איזון והבהרה של העור, וכן תמצית פרוביוטית, המבוססת על חיידקי ביפידו, שעוזרת לשמור על המיקרוביום התקין של העור, לחזק את מערכת החיסון של העור, לתקן נזקים בתאי העור ולתמוך בתהליכי ניקוי רעלים.

שנות הארבעים

כבר בתחילת שנות הארבעים, ולעתים גם באמצע שנות השלושים, העור שלך עלול להתחיל לאבד מגמישותו ולהיות יבש יותר, ובמקביל, סימני הגיל, כמו קמטים וקמטוטים, מתחילים להיות בולטים יותר וקבועים.

 

מה קורה לנו בגוף?

  • שינויים הורמונליים – כבר בתקופה הזו, לעתים קרובות הרבה לפני שהמחזור החודשי נפסק, מתחילה ירידה ברמות ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, שהולכת וגוברת עם השנים ומובילה ישירות לייצור מופחת של קולגן ואלסטין – החלבונים החיוניים למבנה, לחוזק ולגמישות של העור. במקביל, היא פוגעת גם במחסום האפידרמלי של העור (המחסום הבררני החוצץ בין גופנו לבין הסביבה החיצונית), וביכולתו לשמר את הלחות בתאי העור. התוצאה היא ירידה הדרגתית בגמישות העור וברמת הלחות שלו, הופעת קמטים, קמטוטים וכתמי פיגמנטציה, ומראה עייף ודהוי יותר. שינויים אלו הולכים ומחמירים עם השנים, ככל שתהליכי הגיל מתקדמים והתוצאות של החשיפה לנזקי הסביבה מצטברות.
  • ירידה בספיגה של מרכיבים חיוניים כמו ויטמין Cסקרי בריאות רבים מראים שהסיכון למחסור בוויטמין C עולה עם הגיל, בגלל ספיגה פחות טובה שלו מהמזון. מאחר שוויטמין C הוא כאמור מרכיב מפתח בייצור הקולגן, הרי שהחסר הגובר בו מהווה את אחד הגורמים המרכזיים לכך שהעור שלנו נראה יבש ועייף יותר ככל שאנו מתבגרים.

 

איך מטפלים?

בשלב זה, העור זקוק כבר לחומרים שיעזרו להגביר את ייצור הקולגן והאלסטין בעור, למצק את העור ולטפל בקמטים ובקמטוטים, ולעתים קרובות גם להבהיר כתמי פיגמנטציה. שימוש בתכשירים מקצועיים ואיכותיים המבוססים על ויטמין C הם המפתח להשגת המטרות הללו. סדרת סי דה סקסס מבוססת על ריכוז גבוה של ויטמין C פעיל, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. הסדרה,  שמיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ובמיוחד לעור המאופיין בסימני גיל התחלתיים ומתקדמים, פועלת להאטת תהליך ההזדקנות, לצמצום ולהחלקת קמטים, לשיפור גמישות העור, להרגעתו ולהזנתו. ריכוז גבוה במיוחד של הוויטמין מכיל סרום ויטמין C מסדרה זו, שמבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין, וכן שמן מנדרינות והממליס. פטנט זה מאפשר לשמר את הוויטמין הרגיש עד לשימוש בו, מבלי שהוא יאבד מיעילותו. הסרום מכיל 17% חומצה אסקורבית.

 

גיל המעבר: שנות החמישים ואילך

עם תחילת גיל החמישים ואילך, העור הופך דק ושביר יותר, וכתוצאה מכך נוטה יותר ליובש ולקמטים. במקביל, הוא הופך להרבה פחות אלסטי וגמיש, ואף מתחיל לצנוח ולהתדלדל. גם כתמי פיגמנטציה מתחילים להיות בולטים יותר.

 

מה קורה לנו בגוף?

  • השינויים ההורמונליים מואצים – הירידה ברמות הורמוני המין הנשיים נעשית מואצת במיוחד מגיל המעבר ואילך. כתוצאה מכך, גם הירידה בייצור הקולגן והאלסטין מהירה יותר, ועימה אבדן הגמישות והחיוניות, הנטייה לקמטים ולקמטוטים, והצניחה וההתדלדלות של העור. מחקרים מראים שהירידה ברמות הקולגן והאלסטין קשורה ישירות למספר השנים שחלפו מאז תחילת גיל המעבר.
  • ירידה בקצב תחלופת התאים ויכולת ההתמיינות שלהם – בסביבות גיל 50 יורד קצב חלוקת התאים בכ-50%, וביניהם התאים הפיברובלסטים בדרמיס. ירידה זו מובילה להפחתה נוספת בייצור סיבי האלסטין, וכתוצאה מכך, להתדלדלות שכבת האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור).
  • ירידה בכמות החומצה ההיאלורונית שלה תפקיד מרכזי בקשירת מים ובאספקת לחות ונפח לעור. הירידה בייצור החומצה ההיאלורונית החל מגיל המעבר מובילה להפחתה ביכולת העור לשמר לחות ובפגיעה משמעותית בגמישות העור.
  • ירידה בייצור השומן בעור – הסבום, ביחד עם שומנים אחרים וגורמי לחות טבעיים, יוצרים את המערכת ההידרו-ליפידית, שמהווה את מחסום העור. בגיל המעבר, כמות הסבום פוחתת, וכתוצאה מכך נפגע משמעותית תפקודו של המחסום ועמו יכולתו של העור לשמר לחות.
  • ירידה בנפח שכבת ההיפודרמיס – שכבה תת-עורית זו, העשויה רקמת חיבור רופפת ורקמת שומן, מחברת את העור עם הרקמות שמתחתיו. כתוצאה מהשינויים ההורמונליים בגיל המעבר מצטמצם נפח תאי השומן, והתוצאה היא ירידה בנפח ההיפודרמלי, שיוצר מראה נפול ועייף, המתבטא במיוחד בנפילה בצדי הפה, איבוד של קו הלסת, נפילה של עור הצוואר ואיבוד הזווית שבין הסנטר לצוואר.

 

איך מטפלים?

בשלב זה, העור שלך זקוק לחומרים משקמים, שיעזרו להתמודד עם השינויים הפיזיולוגיים שמאיצים את ההזדקנות, לשקמו, לשפר את מוצקותו, לצמצם קמטים ולהעלות את רמת הלחות. למטרה זו פותחה במיוחד סדרת פרפקט טיים. התכשירים בסדרה ייחודית זו מבוססים על רכיבים חדשניים, בהם חומצות אמינו וליפו-פפטידים, חומצה היאלורונית, פיטו-סטרואידים וויטמינים חיוניים. השילוב בין רכיבים אלו וחומרים פעילים נוספים פועל להעלאת נפח השומן התת עורי, לשיפור מוצקותו ולהעלאת רמת הלחות ומניעת התנדפותה, ועל ידי כך, למילוי קמטים עמוקים ולטשטוש קמטי הבעה. התוצאות ניכרות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך: לצד אפקט מתיחה מיידי והחלקת קמטים, ניתן להיווכח כיצד בתוך זמן קצר העור הופך לח, מוצק וגמיש יותר.

 

מה חשוב שתזכרי

  • העור שלנו משתנה עם הגיל, וכך גם הצרכים הייחודיים שלו, החל מהאקנה ההורמונלי של גיל ההתבגרות, דרך הקמטוטים העדינים המתחילים להופיע בגילאי השלושים, וכלה בקמטים ובצניחת העור בגיל המעבר.
  • גיל ההתבגרות מאופיין בפעילות מוגברת של הורמוני המין ובתנודות הורמונליות, שמובילים להפרשה מוגברת של סבום, וכתוצאה מכך לעור שמן ולהתפרצויות אקנה. המטרות המרכזיות בשלב זה הן לווסת את רמת השומן בעור, להפחית את הופעת הקומדונים והפצעונים, לייבש מוקדים דלקתיים, לרפא את העור, להבהיר פיגמנטציה פוסט דלקתית ולהשיג מראה רגוע, בהיר וחלק.
  • בשנות העשרים והשלושים העור נמצא במיטבו. עם זאת, כבר לקראת גילאי 25, גורמים ותהליכים פיזיולוגיים וסביבתיים מתחילים לתת בו את אותותיהם הראשונים, שהעיקריים שבהם הם ההריון והלידה, והמתח והסטרס הכרוכים בגידול המשפחה, בעבודה ובלימודים. בשלב זה המטרות העיקריות בטיפול הן מניעה ועיכוב של תהליכי ההזדקנות, וטיפול בסימני הגיל ההתחלתיים, ולשם כך חשוב לספק לעור נוגדי חמצון שיגנו עליו מפני נזקי הרדיקלים החופשיים.
  • בתחילת שנות הארבעים העור מתחיל לאבד מגמישותו והוא יבש ומקומט יותר. בתקופה הזו מתחילה ירידה ברמות ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון, שהולכת וגוברת עם השנים ומובילה לייצור מופחת של קולגן ואלסטין. במקביל, מתחילה ירידה בספיגה של חומרים חיוניים כמו ויטמין C, הנחוצים לייצור מרכיבי מפתח בעור. בשלב זה, העור זקוק לחומרים שיעזרו להגביר את ייצור הקולגן והאלסטין בעור, למצק את העור, לטפל בקמטים ובקמטוטים, ולהבהיר כתמי פיגמנטציה.
  • בגילאי חמישים ואילך, העור הופך דק יותר ושביר יותר, וכתוצאה מכך נוטה יותר ליובש, קמטים וכתמים, הרבה פחות אלסטי וגמיש, ואף מתחיל לצנוח ולהתדלדל. הגורמים הפיזיולוגיים לכך הם ההאצה שחלה בירידה ברמות הורמוני המין הנשיים, ירידה בקצב תחלופת התאים ויכולת ההתמיינות שלהם, ירידה בייצור החומצה ההיאלורונית ובייצור השומן בגוף, וכן ירידה בנפח שכבת ההיפודרמיס. בשלב זה, חשוב לספק לעור חומרים משקמים, שיעזרו להתמודד עם השינויים הפיזיולוגיים שמאיצים את ההזדקנות, לשקמו, לשפר את מוצקותו, לצמצם קמטים ולהעלות את רמת הלחות.

שאלות ותשובות

  • מתי כדאי להתחיל שגרת טיפוח?

  • איך אדע איזה תכשיר מתאים לי בכל עשור?

  • יש תכשיר שמעכב את קצב הזדקנות העור?

כתבות נוספות

כל הסיבות שיגרמו לכן להפסיק להשתזף

אלו כל הסיבות שיגרמו לך לוותר הקיץ על השיזוף בשמש או במכונה >>

טיפוח גברי

טיפוח העור הוא כבר מזמן לא נחלתן הבלעדית של נשים. גבר? הכתבה הזו בשבילך >>

חומצה אלפא ליפואית

על החומצה האלפא ליפואית שמעת? החומר הפעיל הזה נחשב לאחד ממרכיבי האנטי אייג'ינג היעילים ביותר, אבל מה מייחד אותו? ומהן התועלות של החומצה? כל התשובות בכתבה הבאה >>