אקנה הורמונלי: זה הכל בגלל ההורמונים?

איך ההורמונים משפיעים על עור הפנים שלנו?
images

איך זה קורה שהפצעון על הסנטר מופיע, בדיוק כמו שעון שוויצרי, בכל חודש תמיד וממש לפני המחזור? בדיוק כמו השינויים במצב הרוח וההתנפחות לפני מחזור, אקנה הורמונלי מושפע מהתנודות ומהשינויים ההורמונליים בגוף, ובניגוד למיתוס, הוא מאפיין לא רק את גיל ההתבגרות, אלא מופיע במקרים רבים גם בגילאים מבוגרים יותר.
בכתבה הבאה נדבר על הקשר בין הורמונים לאקנה, מה גורם לאקנה ההורמונלי מהם המאפיינים שלו ואיך מטפלים בו

פתרון לאקנה הורמונלי

 

בדיוק כמו שזה נשמע, אקנה הורמונלי הוא אקנה הקשור לשינויים ברמות ההורמונים בגוף, ומתפרץ בעקבות חוסר איזון הורמונלי. אף כי ההורמונים אינם הסיבה היחידה להתפרצויות אקנה, הרי שהאקנה מושפע מאוד מהתנודות ההורמונליות, וזה קורה לא רק בגיל ההתבגרות, אלא גם בגילאים מבוגרים יותר – לפני המחזור, בהריון, ולעתים אפילו בגיל המעבר.

 

מה גורם לאקנה הורמונלי?


כמו שאפשר לנחש, השחקן המרכזי הוא ההורמונים. הורמונים הם תרכובות כימיות המשמשות לתקשורת בין תא אחד (או קבוצת תאים) לתאים אחרים. הם נקשרים לקולטנים מיוחדים בתאים, וכך מעבירים מסרים בין התאים והאיברים בגוף, ובדרך זו מכתיבים ומווסתים את כל התפקודים בגופנו, החל בחילוף החומרים, דרך הפוריות, ההיריון, הגדילה וההתבגרות המינית וכלה במשקל, בתיאבון ובמצב הרוח שלנו. ויסות ההורמונים ושמירה על האיזון ההורמונלי הינם קריטיים לבריאות, ובכלל זאת, לבריאות העור שלנו, ואפילו תנודות קלות יכולות להוביל לבעיות. אחת השכיחות שבהן היא אקנה.

 

אקנה הורמונלי בגיל ההתבגרות

האקנה ההורמונלי המוכר והשכיח ביותר מופיע בגיל ההתבגרות, שבו ישנה האצה בהפרשה של ההורמונים, ובייחוד של הורמונים אנדרוגנים (זכריים) בהם טסטוסטרון, דהידרוטסטוסטרון (DHT), דהידרו-אפיאנדוסטרון  (DHEAS), וכן פקטור גדילה דמוי אינסולין 1 (IGF-1). ההאצה הזו גורמת להגדלת בלוטות החלב ולהפרשה מוגברת של סבום, וכתוצאה מכך לחסימה של תעלות זקיק השערה ולהצטברות חלב (שומן על עורי)  בתוך בלוטת החלב ובצינורית, שיוצרת מעין פקק שומני. פקקים אלה, שנקראים "קומדונים", אומנם אינם דלקתיים, אך החסימה גורמת להתרבות מהירה של חיידקי
הפ. אקנה החיים בתוך הזקיקים והבלוטות. בתנאים של חוסר אוויר, חיידק זה, שהוא אנאירובי (משגשג בהיעדר חמצן) מתחיל לפעול ומייצר אנזימים שמטרתם לפרק את הסבום. בשלב זה, במטרה לחסל את החיידקים, מגייסת מערכת החיסון את הכדוריות הלבנות, שיוצרות תגובה דלקתית המתבטאת באודם, כאבים, נפיחות ומוגלה.

 

אקנה הורמונלי בגילאים מבוגרים יותר

  • שינויים הורמונליים לקראת המחזור החודשי – נמצא קשר בין המחזור החודשי לבין חומרת האקנה, כאשר ביום שבו מתחיל הדימום החודשי חלה החרפה במצב האקנה, וכאשר הדימום מסתיים, מסתמנת הטבה. כמו כן, מחקרים מראים שקוטר פתחי בלוטות החלב הוא הקטן ביותר בתקופה שמסביב לביוץ, ואילו רמת ההורמונים בתקופה זו היא הגבוהה ביותר – וככל הנראה, גורמים אלו תורמים להחמרת האקנה ולהופעת הפצעונים כשבוע לאחר מכן, עם תחילת המחזור.
  • שינויים ברמות ההורמונים במהלך ההיריון – ההיריון מגביר את הפרשת ההורמונים בגוף האישה ומשנה את המאזן שלהם, מה שעלול לגרום להופעת אקנה לא רק על עור הפנים, אלא גם על הגב והישבן.
  • נטילת תרופות על בסיס הורמונים – כמו גלולות למניעת הריון, המשפיעות על המאזן ההורמונלי בגוף. מצד שני, גם הפסקת גלולות עלולה להוביל לתנודות הורמונליות ולשינויים ברמות האנדרוגנים, וכתוצאה מכך להתפרצות אקנה.
  • הפרעות הורמונליות – למשל, תסמונת השחלה הפוליציסטית, שהיא ההפרעה ההורמונלית הכי שכיחה אצל נשים. תסמונת זו מתבטאת בעלייה ברמת ההורמונים הזכריים בדם, שאחת התוצאות שלה היא הופעת אקנה ופצעונים.
  • שינויים הורמונליים בגיל המעבר – אקנה הקשורה למנופאוזה אינה שכיחה, אבל היא יכולה להתרחש כתוצאה מהירידה בייצור ההורמון השחלתי אסטרדיול, שפועל כאנטי-אקנה.
  • מצבי סטרס וחוסר שינה – מצבים אלה כרוכים בשינויים הורמונליים, שכן הם מובילים לעלייה בהפרשה של הורמוני סטרס, כמו אדרנלין וקורטיזול, שגורמים לייצור מוגבר של סבום בבלוטות החלב ולהתפרצות אקנה.
  • תזונה – מחקרים מהשנים האחרונות מראים שמזונות בעלי אינדקס גליקמי (דירוג הפחמימות במזונות בהתאם להשפעתן המידית על רמת הסוכר בדם)  גבוה מעלים במהירות את רמות הסוכר בדם ותורמים להתפרצויות אקנה. זאת, ככל הנראה מאחר שהם גורמים לגוף לשחרר פרץ אינסולין והורמונים נוספים, המגרים את ייצור הסבום וגורמים לדלקת בעור.

 

כיצד בא לידי ביטוי האקנה ההורמונלי בעור הפנים?


בגיל ההתבגרות האקנה ההורמונלי יכול להתבטא בטווח רחב של תופעות, החל מקומדונים (שחורים) וכלה בנגעים קלים עד חמורים, כאשר חומרת האקנה מושפעת במידה רבה מהנטייה הגנטית המעורבת בתגובה הדלקתית שיוצר חיידק הפ. אקנה.

בגילאים מבוגרים יותר ניתן להצביע על מספר מאפיינים שמייחדים את האקנה ההורמונלי:

  • המיקום – כאשר הפצעונים והנגעים מרוכזים במיוחד בחלק התחתון של הפנים – בסנטר, שבו יש ריכוז גבוה של בלוטות חלב, וכן בקו הלסת ובחלק התחתון של הלחיים. בחלק מהמקרים יופיעו פצעונים ונגעים גם על הגב, החזה והצוואר, שגם בהם יש בלוטות חלב הרגישות לשינויים הורמונליים.
  • סוג הפצעונים – אקנה הורמונלי מאופיין לרוב בפצעונים ונגעים, כמו פפולות ופיסטולות. לעומת זאת, קומדונים פחות שכיחים במצב זה.
  • עיתוי התפרצות האקנה – כאשר מדובר באקנה הורמונלי שמתפרץ לפני המחזור החודשי, הפצעונים והנגעים מופיעים לרוב בסמוך לווסת.
  • לא תמיד מגיב לטיפולים – אקנה הורמונלי עלול שלא להגיב לטיפולים, כולל טיפולים רפואיים כמו משחות או תרופות אנטיביוטיות.

 

מהן ההשלכות הרגשיות של אקנה הורמונלי?

 

הרבה מאוד מחקרים וסקרים הראו שמעבר למצב העור, בעיית האקנה כרוכה גם בהשפעה פסיכולוגית משמעותית, בעיקר בקרב בני נוער, שהתופעה גורמת לפגיעה במראה העור שלהם בתקופה משמעותית בחיים, אבל גם בגילאים מבוגרים יותר. בין ההשפעות שנמצאו – דיכאון, חרדה, הערכה עצמית נמוכה, דימוי עצמי ירוד, רצון להתבודד וירידה באיכות החיים. כמו כן, מחקר מצא שההשפעה הינה פרופורציונלית לחומרת האקנה, כאשר אקנה חמור יותר קשור להשפעה שלילית רבה יותר על איכות החיים ועל ההערכה העצמית, דימוי הגוף והיחסים עם אנשים אחרים. לכן, חשוב מאוד לפנות בשלב מוקדם ככל האפשר לאבחון אצל קוסמטיקאית מקצועית, שתוכל להתאים לך תוכנית טיפול אפקטיבית.

ככל שמתחילים לטפל בבעיה בשלב מוקדם יותר, כך ההחלמה תהיה קלה יותר, שיקום הרקמה יהיה קל ומהיר יותר ואיכות הרקמה תישמר. יתר על כן, בגיל ההתבגרות, טיפול מוקדם יכול למנוע החמרה במצב האקנה והתפתחות מצב דלקתי של נודולות וציסטות, שהוא קשה יותר לטיפול.

 

כיצד ניתן לטפל בהצלחה באקנה הורמונלי?

 

הפתרון היעיל ביותר לבעיה הוא טיפול מקצועי במכון הקוסמטי, שלו שתי מטרות מרכזיות: הורדת הכושר הזיהומי של החיידקים שמחוללים את הדלקת, ובמקביל, חידוש ושיקום העור ומנגנוני ההגנה הטבעיים שלו. אסטרטגיה זו נקראת 'שיטת הטיפול הסימולטני', והיא מאפשרת להתייחס בו זמנית לכל המנגנונים המעורבים בהופעת האקנה. למטרה זו, הקוסמטיקאית תתאים לכם תכשירים המאופיינים ביכולת להקטין את  הכושר הזיהומי של החיידקים. תכשירים אלה פועלים על ידי כך שהם משבשים את תנאי המחייה של החיידקים שגורמים לזיהום. במקביל, הטיפול כולל חומרים שיקומיים, שיעזרו לחזק את מערכת החיסון ולשפר את יכולת הגוף להילחם בדלקת ובחיידקים. הבנייה של תוכנית הטיפול על ידי הקוסמטיקאית נעשית באופן אינדיבידואלי, בהתאם לדרגת החומרה של האקנה ולמצב העור הכללי.

 

אילו תכשירים קוסמטיים יכולים לעזור לאקנה הורמונלי?

 

הגישה הטיפולית הזו עומדת בבסיס הפיתוח של סדרת אקנוקס פלוס – סדרה מקצועית מבית HL Labs המיועדת במיוחד לטיפול בעור שמן-אקנתי ובאקנה וולגריס. הסדרה פועלת להורדת הכושר הזיהומי של החיידקים ולשיכוך הדלקת על ידי פגיעה ממוקדת בהתפתחותם, ובמקביל, להרגעת התהליך הדלקתי. זאת, באמצעות שילוב של מספר רכיבים ייחודיים, בהם תמצית רוזביי ואבץ, וכן חומרים אנטי חיידקיים. במקביל, הסדרה כוללת רכיבים מחדשים ומשקמים, כולל חומצה סליצילית, וחומצה שיקימית, וכן פרוביוטיקה, הפועלת להגנת העור מפני זיהומים ומחוללי מחלות, תורמת לחיזוק החיידקים הידידותיים ובמקביל להרס חיידקים פתוגניים, ובפרט של חיידק הפ. אקנה, ושומרת על רמת החומציות התקינה של העור.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

 

  • אקנה הורמונלי הוא אקנה הקשור לשינויים ברמות ההורמונים בגוף, ומתפרץ בעקבות חוסר איזון הורמונלי.
  • האקנה ההורמונלי המוכר והשכיח ביותר מופיע בגיל ההתבגרות, שבו ישנה האצה בהפרשה של ההורמונים, ובייחוד של הורמונים אנדורגנים (זיכריים).
  • בגילאים מבוגרים יותר, גורמים שכיחים להופעת האקנה ההורמונלי הם שינויים הורמונליים לקראת המחזור החודשי, שינויים ברמות ההורמונים במהלך ההריון, נטילת תרופות על בסיס הורמונים (או הפסקתם), הפרעות הורמונליות, שינויים הורמונליים בגיל המעבר, מצבי סטרס וחוסר שינה ותזונה לקויה.
  • כמה מאפיינים ייחודיים לאקנה ההורמונלי הם המיקום שלו בעור הפנים, סוג הפצעונים והנגעים, עיתוי ההופעה שלהם, והתגובה השונה שלו לטיפולים.
  • הפתרון היעיל ביותר לאקנה הורמונלי הוא טיפול מקצועי במכון הקוסמטי, שלו שתי מטרות: הורדת הכושר הזיהומי של החיידקים שמחוללים את הדלקת, ובמקביל, חידוש ושיקום העור ומנגנוני ההגנה הטבעיים שלו. אסטרטגיה זו נקראת 'שיטת הטיפול הסימולטני', והיא מאפשרת להתייחס ולתת מענה בו זמנית לכל המנגנונים המעורבים בהופעת האקנה.

כתבות נוספות

רטינול

רטינול נחשב בשנים האחרונות לאחד המרכיבים הקוסמטיים היעילים ביותר! לא מעט תכשירים קוסמטיים, בעיקר כאלו המיועדים לחידוש העור ולהצערתו, מכילים אותו, אבל מהו בדיוק רטינול וכיצד הוא פועל? כל הפרטים כאן >>

איך משפיעים הרדיקלים החופשיים על העור?

מהו תהליך הפוטו-אייג'ינג ולמה הוא צריך להדאיג אותך כבר בגילאי העשרים? כל התשובות כאן >>

עונות השנה ועור הפנים

מזג האוויר הוא אחד המשתנים המשפיעים ביותר על עור הפנים שלנו. אילו אתגרים מביאה איתה כל עונה ומה אפשר לעשות כדי להתאים את שגרת הטיפוח? המדריך המלא בכתבה הבאה >>