מחלות עור דלקתיות
מחלות עור דלקתיות כגון סבוריאה, פסוריאזיס, אסתמה של העור ורוזציאה, הינן שכיחות מאוד באוכלוסייה, ולמעשה, זהו אחד הסוגים הנפוצים ביותר של מחלות עור בכלל. מחלות אלו גורמות להפרעה במראה האסתטי, ולעתים קרובות גם לסבל ולתחושת אי נוחות בעור. המשותף לכל המחלות הללו היא העובדה שהן מופיעות על רקע תגובה דלקתית, שלרוב נחשבת לאוטואימונית, וברוב המקרים הן כרוניות.
מהי בעצם דלקת כרונית, ומה מאפיין את מחלות העור הדלקתיות?
דלקת היא למעשה תגובה חיובית, ואפילו חיונית של מערכת החיסון שלנו לזיהומים, שמטרתה לחסל חיידקים, נגיפים פטריות וטפילים אחרים הפולשים לגופנו. מערכת החיסון כוללת מחד גורמים פרו-דלקתיים, המעודדים ומאיצים דלקת, שתפקידם לעזור לגוף להתגבר על פציעות וזיהומים ולרפא את עצמו, ומאידך, גורמים אנטי-דלקתיים, שתפקידם למנוע ולדכא דלקת. במצב תקין, שני סוגי הגורמים הללו פועלים בהרמוניה ובאיזון, וכך שומרים על גופנו.
כאשר מערכת החיסון שלנו מזהה פציעה, חיידק או נגיף התוקפים את הגוף, היא מגיבה מיד, ושולחת את תאי הדם הלבנים כדי להדוף את הפלישה. התגובה של תאים אלו מורכבת מאוד, וכוללת מגוון פעילויות, החל מזיהוי הפולש העוין והערכת רמת הפגיעה ורמת התגובה הנחוצה, וכלה בחיסול ממוקד של הפולש וסילוקו, ותיקון הנזק לרקמה הפגועה.
חלק מהתאים הלבנים, המכונים נויטרופילים, נאבקים בפולשים ומחסלים אותם, בעיקר על ידי בליעתם. במקביל, התאים הלבנים עצמם גם מפרישים חומרים פרו-דלקתיים נוספים. למשל, חומרים שמושכים תאי דם לבנים אחרים לאזור, ובעיקר לימפוציטים, שיכולים לזהות באופן ספציפי מזהמים עוינים, וגם חומרים כמו היסטמינים, שגורמים לכלי הדם להתרחב ובכך מגבירים את זרימת הדם לאזור הפגוע. זאת, על מנת לאפשר לכמות גדולה של תאי דם לבנים להגיע אל המקום, וכן כדי לספק חמצן לכמות הגדולה של התאים באזור.
התגובה רבת העוצמה הזו חשובה ביותר, שכן היא מגינה על הגוף מפני פולשים עוינים. לרוע המזל, לפעמים, התהליך הזה יוצא מכלל שליטה. במקרים אלה, הצבא של מערכת החיסון פשוט אינו יודע מתי להפסיק. הוא ממשיך לפעול וגורם לדלקת כרונית, הפוגעת ברקמות בריאות וגורמת למחלות. באופן אירוני, מערכת ההגנה הנמרצת מדי הופכת את גופנו לרגיש יותר למתקפות חיצוניות.
זה בדיוק מה שקורה גם כשמדובר בדלקות עור – דלקת עורית היא תגובה חיונית של מערכת החיסון, שנועדה להגן על הגוף מפני חדירת פולשים, כמו נגיפים, חיידקים, טפילים או זיהום. ואולם, לעתים, התגובה הדלקתית יוצאת מכלל שליטה והופכת לכרונית. במצב זה, ה"צבא" של מערכת החיסון ממשיך לפעול, ובאש הצולבת פוגע בשוגג ברקמות הבריאות של העור.
מספר גורמי מפתח נמצאו כמרכזיים בהתפתחות הדלקת ובהתפרצות מחלות עור דלקתיות:
- היסטמין – כימיקל הגורם לכלי הדם להתרחב ובכך מגביר את זרימת הדם אל האזור הפגוע, דבר המאיץ את הופעתן של אדמומיות ונפיחות (מה שאנחנו רואים בתגובות אלרגיות).
- אינטרלוקין 1 (1-IL) – ציטוקין הגורם לעליית חום הגוף, ועל ידי כך מאט את הווירוס או החיידק המבקשים לפלוש לעור. הוא מופרש בעיקר על ידי המקרופאג'ים (התאים הבולעניים).
- אינטרלוקין 6 (6-IL) – גם הוא מופרש על ידי המקרופאגים ותאי חיסון אחרים. הוא מאותת למערכת החיסון לייצר נוגדנים כך שאם אותו וירוס או חיידק יפלשו שוב לעור, תהיה מערכת החיסון מסוגלת להשמידם מיד. לעומת זאת, ייצור מוגזם של אינטרלוקין 6 קשור למחלות עור דלקתיות ולאלרגיות בעור. כך למשל, במחלת הפסוריאזיס אינטרלוקין 6 גורם לתאי העור לשגשוג יתר, מאיץ כאב ודלקת, ואף גורם לתאי חיסון מסוימים לייצר "נוגדנים עצמיים" שמסוגלים להרוס את הרקמות, את האיברים ואת המפרקים של הגוף.
- פרוסטגלנדינים – חומרים שומניים דמויי הורמונים. ישנם שני סוגים של פרוסטגלנדינים: סוג אחד הגורם לדלקת ומחריף את השפעת ההיסטמין – מאיצים את הכאב, הנפיחות והאדמומיות (2-Cox); וסוג שני – פרוסטגלנידינים מסוג Cox-1 שמעכבים דלקת ומשתתפים בתהליכי הריפוי.
- C-Reactive Protein – CRP – חומר שהכבד מייצר במהלך תגובה דלקתית.
מהם הגורמים שהופכים את הדלקת מתהליך ריפוי קצר מועד לתהליך כרוני פוגע?
במקרים רבים, גם אם הגורם הראשוני הוא נגיף או טפיל שגורמים נזק מועט, הרי כאשר הם נמצאים בגוף במשך תקופה ארוכה, הם עלולים לגרום לדלקת כרונית. מגוון גורמים עלולים לתרום להפיכת הדלקת לכרונית, כשלרוב, מדובר בשילוב של מספר גורמים.
- נטייה תורשתית והיסטוריה משפחתית.
- רעלים סביבתיים שאנו חשופים אליהם ועישון, אשר מגרים את מערכת החיסון ומכניסים לפעולה תאי דם לבנים רבים, מה שמעצים את הנזק.
- תזונה – לתזונה יש תפקיד מרכזי בהפיכת התהליך הדלקתי לכרוני. תזונה עתירת שומני טרנס ושומנים מסוג אומגה 6 למשל, וצריכה מופרזת של אלכוהול, מעודדת יצירת דלקת. מנגד, לתזונה בריאה, הכוללת פירות וירקות טריים וחומצות השומן מסוג אומגה 3 EPA ו-DHA (המצויות בדגי מעמקים), יש השפעה נוגדת דלקת.
- מתח וחסר בשעות שינה – מצבים שנמצא כי הם מגבירים את פעילות תאי מערכת החיסון ואת ההפרשה של חומרים דלקתיים.
- עודף משקל, ובעיקר השמנה ביטנית, שכן תאי השומן בגופנו הם יצרני הורמונים פרו-דלקתיים, ואף הם תורמים להתפתחות תהליכי דלקת כרוניים בגוף.
- חשיפה לשמש ולחום, או לשינויי טמפרטורה קיצוניים – למשל, במחלות כמו רוזציאה, עלולה להחמיר את המצב ואף לגרום להתפרצות.
כיצד ניתן לשלוט בדלקת?
- הקפדה על צריכת תזונה בריאה, הכוללת שומנים נוגדי דלקת כמו אומגה 3 (מדגי מעמקים), פירות וירקות טריים, ומנגד, הימנעות משומנים מעודדי דלקת, סוכר ופחמימות פשוטות בעלות מדד גליקמי גבוה, שאף הוא מעודד תהליכים דלקתיים.
- הקפדה על פעילות גופנית קבועה, לפחות שלוש פעמים בשבוע – שאף היא מסייעת להפחית ביעילות הפרשת חומרים מחוללי דלקת.
- הימנעות מעישון ומצריכה מופרזת של אלכוהול – שגם הם נמצאו כמעודדי דלקת.
- טיפול בעור באמצעות תכשירים קוסמטיים מקצועיים וייעודיים למטרה זו, שמבוססים על רכיבים הפועלים להרגעה ולהקלה על תסמיני הדלקת בעור, כמו גם לשיקום העור ולריפויו. לדוגמה, סדרת קאלם דרם של מעבדות HL, המיועדת לטיפול במחלות עור דלקתיות ובהן פסוריאזיס, פועלת להרגעת העור, להקלת תחושת הגרד, לשיכוך הדלקת ולשיקום העור.
- הגנה על העור מפני קרינת השמש – שכן גם חשיפה לחום נמצאה כמעודדת חלק ממחלות העור הדלקתיות, כמו למשל רוזציאה. דוגמה לכך היא סדרת תכשירי ההגנה סנברלה של מעבדות HL, שפותחה במיוחד במטרה להעניק לעור הגנה מקסימלית מפני מפני קרני UVA ו-UVB. הסדרה כוללת מסנני קרינה עם מקדמי הגנה בשתי רמות – 30 SPF ו-50 SPF, ובנוסף משלבת גם מגן שמש הפועל לחסימת הקרינה בדרך פיסיקלית.
סדרת קאלם דרם המיועדת להרגעה ולטיפול בעור אדמומי, קופרוזי ורגיש ובנוסף מגוון מוצרים ייעודיים להקלת תסמיני מחלות עור דלקתיות כגון: פסוריאזיס, סבוריאה, אסתמה של העור ורוזציאה. שימוש בתכשירי הסדרה מסייע להרגעת העור ולהפחתת הגירוי והדלקת.
לרכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
שיקום עור הפנים לאחר נזקי הקיץ
כשהשיזוף הקיצי מתחיל לדהות, הופכים הנזקים שגרמה השמש הקיצית לעור הפנים והמחשוף, ובהם בעיקר כתמי הפיגמנטציה, לבולטים יותר. זהו הזמן האידיאלי לטפל בתופעות אלו באמצעות רכיבים פעילים התורמים לחידוש העור ולשיקומו. המחקרים בנושא הטיפול בנזקי שמש הובילו לפיתוח טיפולים יעילים לחידוש ולשיקום עור הפנים.
ג'ל עיניים לעור רגיש
העור באזור מתאר העין הוא הדק ביותר בגופנו, ואם את גם מתמודדת עם עור רגיש בטח שמת לב שהמענה לאזור זה לא גדול. אבל עכשיו יש פתרון - הכירי את ג'ל העיניים החדש מסדרת קאלם דרם. כל הפרטים בכתבה >>
כרטיס הכניסה לעולם הקוסמטיקה המקצועית
קוסמטיקה מקצועית: מתי כדאי להתחיל להשתמש בתכשירי קוסמטיקה מקצועיים? ואיך אפשר לטפל בנזקים ושינויים עתידיים בעור הפנים? כל הפרטים בכתבה >>