מהם נוגדי חמצון?

נוגדי חִמצון והתפקיד המרכזי שממלא ויטמין C
images

מהם נוגדי חמצון?

 

אין כמעט תכשיר קוסמטיקה שאינו מכיל נוגדי חמצון, אבל מה זה בעצם, ואיך הם עוזרים לעור שלך?

נוגדי חמצון הם האויב המושבע של הרדיקלים החופשיים – המולקולות ההרסניות שעם השנים פוגעות בשיטתיות בכל מבנה בעור ומובילים להזדקנות מואצת של העור. כדי לנטרל את הרדיקלים החופשיים ולהתמודד עם הנזקים שלהם, הטבע יצר ויטמינים, מינרלים וחומרים נוספים. אחד העוצמתיים שבהם הוא ויטמין C. בתחום הקוסמטיקה, אינספור מחקרים הצביעו על היעילות הרבה שלו בטיפול ומניעה בשינויים הקשורים לתהליכי אנטי אייג'ינג ופוטו-אייג'ינג. איך בדיוק זה קורה?

מהו תהליך החמצון?


כדי להבין מהם נוגדי חמצון, צריך ללכת אחורנית ולהבין תחילה מהו בדיוק תהליך החִמצון. למעשה, מדובר בתהליך שמתרחש כל הזמן בטבע, ובכל תא בגופנו. תחשבו על התאים שלנו כמו על מפעלים קטנים, שבהם החמצן משמש כחומר בעירה, שהתאים שורפים כדי להפיק אנרגיה ולייצר חלבונים.

כמו בכל תהליך בעירה, תוך כדי שריפת החמצן בתאים נוצרים גם תוצרי לוואי. התוצרים האלה הם רדיקלים חופשיים. לרדיקלים החופשיים יש דווקא תפקידים חשובים בעור שלנו (ובגוף בכלל). למשל, הם קוטלים חיידקים, וגם ממלאים תפקיד ביצירת חיבורים בין סיבי הקולגן בעור. אבל פה מגיע הקאצ': יותר מדי מהן עלול להיות הרסני. מדוע?

הסיבה נעוצה במאפיין מרכזי אחד של הרדיקלים החופשיים: הם בלתי יציבים בגלל שלמולקולות שלהן מכילות מספר אי-זוגי של אלקטרונים, נוצר מצב שבו אלקטרון אחד הוא עודף. או במלים אחרות, חופשי. וזו הסיבה לשם שניתן להן "רדיקלים חופשיים".

מצב אי-זוגי זה הוא בלתי יציב כימית, ולכן המולקולות של הרדיקלים החופשיים כל הזמן מחפשות מולקולות אחרות כדי "להדביק" להן את האלקטרון העודף שלהן ולהיפטר ממנו. והם אינם בררנים. הם מנסים לחבור לכל מולקולה שנמצאת בסביבה – ובמקרים רבים, אלה עלולות להיות מולקולות חיוניות ורגישות כמו חלבונים ושומנים, ואפילו הדנ"א שלנו. לדוגמה, בעור שלנו אלה יכולות להיות המולקולות של חלבוני הקולגן והאלסטין.

וכאן מתחילה הבעיה, משום שברגע שהם חוברים למולקולה אחרת, הם תוקפים אותה ומזיקים לה, וגם מעוררים תהליכי דלקת.

אבל הפגיעה לא נעצרת כאן. מרגע שהתהליך הזה מתחיל, מדובר בתגובת דומינו: אחרי שרדיקל חופשי חובר למולקולה אחרת, הוא הופך גם אותה לרדיקל חופשי, שבתורו פוגע במולקולות נוספות, וכן הלאה. אם תגובת השרשרת הכימית הזו אינה נעצרת כבר בתחילתה, הדלקת שהם יוצרים הופכת לכרונית והנזקים הולכים ומצטברים. למעשה, ההזדקנות של יצורים חיים מתרחשת בין היתר עקב תהליך השרשרת הזה והמתקפה המתמדת של הרדיקלים החופשיים על התאים. אחד ההיבטים הוא כמובן הזדקנות העור, כאשר יצירה מוגברת של רדיקלים חופשיים גורמת להזדקנות מואצת של העור.

אז מהם בדיוק נוגדי החמצון?

בנקודה הזו נכנסים לתמונה נוגדי החמצון. כדי לאזן את ריכוז הרדיקלים החופשיים ולמנוע את פגיעתם ברקמות ובתאים, הטבע דאג למנגנוני נטרול הנמצאים אף הם בכל תא – נוגדי חמצון.

התכונה החשובה שמייחדת את נוגדי החמצון היא שכאשר הרדיקלים החופשיים חוברים אליהם, הם נותרים יציבים יחסית ובשונה מרוב המולקולות – אינם הופכים לרדיקל חופשי בעצמם. המשמעות היא שבעצם, הם מנטרלים ובולמים את תגובת השרשרת הכימית המזיקה, ומאריכים את חיי התאים.

עם נוגדי החמצון המרכזיים המוכרים נמנים:

  • ויטמיני A, E ו-C
  • סלניום ואבץ
  • קו-אנזים 10Q
  • חומצה אלפא ליפואית
  • חומצה אורית

בדרך כלל מתקיים בגוף איזון בין יצירת הרדיקלים החופשיים לבין פירוקם. הבעיה היא שגורמים חיצוניים שאנחנו חשופים אליהם, כמו זיהום אוויר, קרינת השמש, עישון, חומרי ניקוי והדברה, מזון מעובד, תזונה עתירת שומנים ועוד, מאיצים את ייצורם. במקביל, עם השנים גם הייצור הטבעי בגוף של נוגדי חמצון הולך ופוחת.

פירות וירקות מכילים מגוון רב מאוד של נוגדי חמצון, אך בחברה המערבית אנשים רבים אינם צורכים מספיק מהם, מה שמגביר את חוסר האיזון בין תהליכי היצירה והפירוק של הרדיקלים החופשיים, ומוביל ליצירה מוגברת של המולקולות ההרסניות הללו.

מהם היתרונות של נוגדי החמצון לעור הפנים?

 

שימוש בנוגדי חמצון מהווה אסטרטגיה מרכזית המסייעת להתמודד עם תהליכי החמצון ולנטרל את נזקי הרדיקלים החופשיים. הוכח כי מספר רכיבים פועלים ביעילות לעיכוב תהליכי הזדקנות העור, וכי מריחה חיצונית שלהם לא פחות, ובחלקם אף יותר, מאשר צריכתם במזון או דרך תוספי תזונה.

  1. הם מעכבים את הזדקנות העור – לדוגמה, הוכח ששימוש בתכשירים המכילים חומצה רטינואית או רטינול (נגזרות של ויטמין A) יכול לאורך זמן לחולל שינוי של ממש בעור הפנים –להפחית משמעותית את עומק הקמטים ולשקם את העור.
  2. הם מגינים על חלבוני העור – למשל, מחקרים הראו שחומצה אלפא ליפואית (ALA) וקו-אנזים 10Q מגינים על הקולגן והאלסטין מפני הנזקים החמצוניים.
  3. וגם על קרומי התאים – נמצא שוויטמין E למשל, יעיל במיוחד למטרה זו, שכן הוא מסיס שומן, ולכן יכול לחדור בקלות לקרומי התאים העשויים מחומצות שומן.
  4. הם מנטרלים את נזקי הקרינה האולטרה סגולה – נוגדי חמצון, ובמיוחד ויטמיני C ו-E, מנטרלים את נזקי הרדיקלים החופשיים שנוצרים כתוצאה מקרני ה-UV.

ויטמין C והטיפול בנזקי החמצון

מבין נוגדי החמצון השונים, אולי המוכר ביותר הוא ויטמין C. ויטמין זה, שהוא אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר בטבע, הוא גם זה שקיים בכמויות הגדולות ביותר בעורנו, ולא במקרה – שכן הוא מהווה מרכיב מפתח שלו תפקידים חיוניים בעור. מחקרים מהעשורים האחרונים מצביעים בעקביות על כך שלוויטמין C יעילות גבוהה בשימוש דרמטולוגי:

  • הוא מגן על העור מפני סטרס חמצוני – מצב שבו התאים אינם מסוגלים להתמודד עם כמות הרדיקלים החופשיים.
  • הוא מעודד את ייצור הקולגן – מחקרים מהשנים האחרונות אף הראו שמריחה עורית שלו מגרה ישירות יצירת קולגן בשכבת הדרמיס.
  • הוא מעכב את היצירה של חלבונים דלקתיים בעור – וכך פועל כנוגד דלקת חשוב ומסייע בטיפול במצבי עור המערבים דלקת.
  • הוא מגן על העור מפני נזקי הקרינה – הייחוד שלו על פני נוגדי חמצון אחרים: הוא מצליח לנטרל הרדיקלים החופשיים הנוצרים הן על ידי קרני ה-UVB והן על ידי קרני ה-UVA.
  • הוא מתקן נזקים בדנ"א של תאי העור – במחקרים נמצא שהוויטמין מגביר את יכולתם של התאים הפיברובלסטים לתקן פגיעות בדנ"א של תאי העור ומאיץ את שיקום העור לאחר חשיפה לקרינת ה-UV.

איך יודעים אם נוגדי החמצון בתכשיר אפקטיביים מספיק?

 

  • שאלי את הקוסמטיקאית שלך על ריכוז הוויטמינים בתכשיר – אחד האתגרים הכרוכים בשימוש בוויטמינים נוגדי חמצון הוא שכדי להשיג אפקטיביות יש צורך בריכוז גבוה שלהם. כשמדובר בוויטמין C למשל, יש צורך בריכוז של 10% לכל הפחות. נוסף על כך, ויטמין זה רגיש למים, לאוויר ואפילו לאור, ולכן לא פשוט לשמרו מבלי שיאבד מיעילותו.
    סדרת סי דה סקסס פותחה במיוחד כדי לענות על האתגרים האלה. היא מבוססת על ריכוז גבוה של ויטמין C פעיל, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. הסדרה, שמיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ובמיוחד לעור המאופיין בסימני גיל התחלתיים ומתקדמים, פועלת להאטת תהליך ההזדקנות, לצמצום ולהחלקת קמטים, לשיפור גמישות העור, להרגעתו ולהזנתו. ריכוז גבוה במיוחד של הוויטמין מכיל סרום ויטמין C מסדרה זו, שמבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין, וכן שמן מנדרינות והממליס. פטנט זה מאפשר לשמר את הוויטמין הרגיש עד לשימוש בו, מבלי שהוא יאבד מיעילותו. הסרום מכיל 17% חומצה אסקורבית(!) מתוכן 12% בפאזה המימית של התכשיר ו-5% האגורים בתוך המיליקפסולות.
  • סינרגיה היא המפתח – נוגדי החמצון "אוהבים חברה". כשמשלבים מספר נוגדי חמצון יחד, נוצרת סינרגיה (השפעה הדדית) ביניהם, שמעצימה עוד יותר את היעילות של כל אחד מהם בנפרד. על הרעיון הזה מבוסס סרום מולטי ויטמין. הוא משלב ריכוז גבוה של הוויטמינים A, C, E, F ו-H, ובנוסף חומצות אמינו, הממליס וליקוריץ. גם בתכשיר זה, הוויטמינים נוגדי החמצון מאוכסנים במיליקפסולות כדי לשמר אותם במצב פעיל. שימוש בסרום יוביל לשיפור ניכר במרקם העור, ילחח אותו ויעניק לו מראה מוצק ובריא.

גם התמצית הטיפולית להזנת העור מסדרת ג'ובילסט משלבת ריכוז גבוה במיוחד של ויטמיני A ו-E ו-10Q. זאת, לצד שמני שקדים, חוחובה ואגוז ברזילאי. אם העור שלך יבש ופגום, מומלץ לך מאוד לנסות את התכשיר הזה, הפועל באינטנסיביות להעלאת רמת הלחות, להפחתת עומק הקמטים ולהזנת העור.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

 

  • נוגדי חמצון הם האויב המושבע של הרדיקלים החופשיים, והשימוש בהם מהווה כיום אסטרטגיה מרכזית המסייעת להתמודד עם תהליכי החמצון ולנטרל את נזקי הרדיקלים החופשיים.
  • תהליך החמצון מתרחש בגופנו כל הזמן, כשהחמצן משמש לצורך הפקת אנרגיה וייצור חלבונים. בתהליך זה נוצרים רדיקלים חופשיים, שהם תוצרי לוואי של שריפת החמצן.
  • הרדיקלים החופשיים ממלאים תפקידים חשובים, אך עודף מהם עלול להיות הרסני, שכן הם בלתי יציבים, ולכן מנסים בהתמדה לחבור למולקולות אחרות. הבעיה היא שבתהליך זה הם גורמים לנזק, ולתגובת שרשרת כימית שמובילה לנזקים מצטברים לעור.
  • ויטמין C, שהוא אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר בטבע, נמצא גם כיעיל במיוחד בשימוש דרמטולוגי. הוא מגן על העור מפני סטרס חמצוני, מעודד את ייצור הקולגן, פועל כנוגד דלקת, מגן על העור מפני נזקי הקרינה, ואף מתקן נזקים שנגרמו לדנ"א של תאי העור.
  • כדי לוודא שנוגדי החמצון בתכשיר הקוסמטי אפקטיביים מספיק, שאלי את הקוסמטיקאית שלך על הריכוז שלהם בתכשיר, וכן על תכשירים שמכילים שילוב של מספר נוגדי חמצון, היוצר סינרגיה ביניהם.

 

 

 

כתבות נוספות

מה זה סולם פיצפטריק?

על סולם פיצפטריק שמעת? המדד הזה פותח כבר לפני כמה עשורים, והוא אחד הכלים הבסיסיים המשמשים כיום לאבחון העור ומסייע לחזות את תגובת העור לחשיפה לשמש וגם לטיפולים קוסמטיים. רוצה לדעת איפה את נמצאת במדד? כל הפרטים בכתבה הבאה >>

מה אומרות עינייך?

העיניים הן החלק הדומיננטי ביותר בפנים, חשוב לדאוג שהן גם יראו בהתאם. לכתבה >>

המדריך לקוסמטיקאית המתחילה

מזל טוב! סיימת את לימודי הקוסמטיקה וקיבלת את תעודת ההסמכה הממשלתית, אבל מה עושים עכשיו? הנה המדריך המלא לקוסמטיקאית המתחילה >>