רוזציאה

מהי מחלת הרוזיצאה?
images

הכל על רוזציאה

 

למרות שמדובר במחלה שכיחה, נכון להיום, הגורם המדויק להופעתה של הרוזציאה עדיין אינו ידוע. עם זאת, לא מעט גורמים מעורבים בהתפתחותה ובהתפרצותה, החל מטפיל שגורם לדלקת, דרך חיידקים מזיקים, תרופות שונות, מתח וחרדה, מזונות ומשקאות שונים ועוד. הפתרונות הרפואיים מבוססים בעיקר על אנטיביוטיקה, שעוזרת בעיקר לטווח קצר, אך מתברר שדווקא לעולם הקוסמטיקה הרפואית יש פתרונות יעילים

מגזין ELLE הקדיש לאחרונה כתבה למחלת הרוזציאה, ולסלבריטאיות הסובלות מהמחלה, בהן סינתיה ניקסון ('סקס והעיר הגדולה') וסופיה ורגרה היפהפייה. זה לא מקרי שמדובר בסלבריטאיות-נשים, שכן המחלה, שמכונה לעתים גם אקנה של הגיל המבוגר (משום שהיא מופיעה לרוב אחרי גיל 30), שכיחה פי 3 יותר בקרב נשים מאשר בגברים.

 

מהי בכלל רוזציאה?


מחלת הרוזציאה תוארה כבר במאה השלישית לספירה על ידי המשורר היווני תיאוקריטיס. זוהי מחלת עור כרונית המשפיעה לרוב בעיקר על הפנים, ומאופיינת בהתרחבות כלי הדם השטחיים מתחת לפני העור. כתוצאה מכך, היא מתבטאת באדמומיות מוגברת וקבועה בעור, לחיים סמוקות, נימי דם מורחבים, תחושת צריבה ונפיחות.

בשלבים הראשונים של המחלה, הסומק יכול להופיע ולהיעלם, אך עם הזמן, האדמומיות גוברת והופכת לממושכת יותר. ללא טיפול, לעתים קרובות מתפתחות בליטות דלקתיות ופצעונים אדומים קטנים דמויי אקנה. שכיחות המחלה גבוהה למדי ועומדת על כ-5% באוכלוסייה, כאשר היא גבוהה יותר בקרב אנשים בהירי עור.

על פי סקרים של האגודה הלאומית לרוזציאה בארה"ב (NRS), כמעט 90 אחוזים מהאנשים הסובלים מרוזציאה אמרו שהבעיה פגעה בביטחון העצמי שלהם, ו-41 אחוזים דיווחו שהיא גרמה להם להימנע ממגע עם הציבור או לבטל מעורבות חברתית. בקרב אנשים עם רוזציאה חמורה, כמעט 88 אחוזים אמרו שההפרעה השפיעה לרעה על האינטראקציות המקצועיות שלהם, וכמעט 51 אחוזים אמרו שהם אפילו החמיצו עבודה בגלל מצבם. החדשות הטובות הן שיותר מ-70 אחוזים דיווחו כי טיפול בבעיה שיפר את הרווחה הרגשית והחברתית שלהם. אז מה גורם למחלה, איך מאבחנים אותה וכיצד ניתן לטפל בה?

 

מה גורם למחלה?


הסיבה המדויקת למחלה אינה ידועה, ולא ברור גם למה היא שכיחה דווקא בקרב בהירי עור, ובעיקר בקרב נשים. מה שכן ידוע הוא שבהופעתה מעורבים מספר גורמים, לרוב באופן משולב – בהם נטייה גנטית, מחלות ובעיות מערכתיות אחרות, וגורמים סביבתיים שפועלים כטריגרים המעוררים את התפרצות המחלה:

  • דלקת – הנובעת ממעורבות של טפיל בשם "דמודקס", שחודר לעומק הדרמיס. טפיל זה מפריש חיידק בשם אולרוניוס B, שככל הנראה גורם לדלקת הקשורה למחלה. מחקרים שניתחו דגימות דם של אנשים הסובלים מרוזציאה, מצאו את החיידק בקרוב ל-80% מהן.
  • חוסר איזון במיקרופלורה של המעיים – בנוסף לחיידק העורי, חיידקי מעיים מזיקים מסוג SIBO נמצאו אף הם כבעלי שכיחות גבוהה יותר בקרב חולי רוזציאה. לאור מחקרים שהראו שטיפול באנטיביוטיקה מוביל לשיפור בנגעים, חוקרים סבורים כיום כי חיידקי מעיים אלה ממלאים תפקיד בהתפתחות המחלה.
  • מחלות או הפרעות בריאותיות אחרות – ליקויים במערכת האנדוקרינית, כגון סוכרת, כשל שחלתי ושינויים הורמונליים החלים בגיל המעבר, וכן הפרעות במערכת החיסון.
  • תרופות וטיפולים שונים – כמו למשל תרופות וטיפולים לאקנה המבוססים על איזוטרטינואין (כמו רואקוטן), וחמצן בנזואילי.
  • חשיפה לטמפרטורות קיצוניות – ובעיקר לחום השמש, נחשבת לגורם מרכזי להופעת המחלה, שכן החום מרחיב את כלי הדם.
  • פעילות גופנית אינטנסיבית – יכולה אף היא לגרום להתחממות הגוף, ולהרחבת כלי הדם.
  • מתח וחרדה – יכולים אף הם להוות טריגר להופעת הרוזציאה.
  • מזונות ומשקאות הגורמים להרחבת כלי הדם – כגון צריכת מזונות חריפים, אלכוהול, מזון ומשקאות המכילים קפאין (ובעיקר תה חם וקפה), מזונות מתובלים ומזונות עשירים בהיסטמינים.

 

תסמיני המחלה

 

התסמין העיקרי הוא אדמומיות מוגברת של עור הפנים, בעיקר בלחיים, במצח, באף ובסנטר, כתוצאה מהתרחבות כלי הדם השטחיים. כמו כן, מופיעים קשריות ופצעונים אדומים קטנים הדומים לאקנה – קופרוז. במקרים קשים מופיע עיבוי של רקמות הפנים והאף (המכונה רינופימה).

בשונה מאקנה, הרוזציאה אינה מאופיינת בהופעת קומדונים, ואין בה מעורבות של הגב והחזה. בחלק מהמקרים, פרט לעור, המחלה מערבת גם את העיניים, ומתבטאת בעיניים דומעות ומגורות.


האם מדובר במחלה מידבקת?


למרות שכאמור, הסיבה המדויקת להופעת הרוזציאה אינה ידועה, הרי שנכון להיום לפחות, אין הוכחה לכך שהיא מידבקת, ושאדם הלוקה במחלה יכול להעביר אותה לאחרים על ידי מגע.

 

כיצד ניתן לאבחן רוזציאה?

 

ברוב המקרים, ניתן לאבחן רוזציאה באמצעות בדיקה חיצונית. לעתים נדרשת בדיקה של המיקרופלורה של העור והערכה של מצב כלי הדם, ובחלק מהמקרים נחוצות גם בדיקות דם כדי להבדיל בין רוזציאה לבין בעיות עור דומות אחרות.

יש לציין שלעתים קרובות, רוזיצאה מאובחנת בטעות כסבוריאה, אקנה, כוויית שמש או סומק מוגבר, והטיפול שניתן אינו פותר את הבעיה. לכן, חשוב לפנות לרופא עור כדי לאבחן את המחלה באופן נכון.

 

איך מטפלים?

 

הטיפול הרפואי ברוזציאה מבוסס על תרופות אנטיביוטיות דרך הפה או אנטיביוטיקה מקומית. ואולם,  תרופות אלו יכולות לייצר הפוגה זמנית בלבד בתסמינים בתוך מספר שבועות, והם חוזרים זמן קצר לאחר הפסקת הטיפול. בחלק מהחולים, טיפול ארוך טווח לשנה-שנתיים עשוי להוביל לשליטה במצב.

אבל אל ייאוש, שכן בעולם הקוסמטיקה הרפואית ישנם פתרונות יעילים שעוזרים לטפל בדלקת ולהפחית את האדמומיות ואת התסמינים. כיצד יכולה הקוסמטיקאית שלך לעזור? מאחר שהרוזציאה מערבת מצב דלקתי וחיידקי, כמו גם הפרה של איזון חיידקי המעיים ומערכת החיסון ופגיעה במחסום העור, התשובה נעוצה בשילוב נכון של הרכיבים שיעזרו להתמודד במקביל עם מכלול הבעיות הזה, להרגיע את העור ובה בעת לשקמו.

סדרת קאלם דרם של HL פותחה במיוחד לטיפול בעור רגיש ובמצבים דלקתיים, להרגיע את העור ולהפחית את הדלקת והאדמומיות, כשבמקביל הם מסייעים להעלות את רמת הלחות בעור ולחדש את מרקמו. ייחודה של הסדרה הוא בכך שהיא משלבת רכיבים שעוזרים למעשה להתמודד לא רק עם תסמיני המחלה, אלא עם מכלול הגורמים לה. רכיבים אלה כוללים:

  • רכיבים אנטי בקטריאליים ואנטי פטרייתיים, כמו לקטופרין ולקטופרוקסידז, שעוזרים להילחם בחיידקים המופרשים על ידי הטפיל שגורם למחלה.
  • רכיבים שמיועדים להרגיע את המצב הדלקתי, כמו אלוורה, ביסבולול, אלנטואין ופנתנול.
  • רכיבים המחזקים את מערכת החיסון ומווסתים אותה, כמו בטה גלוקן, תמציות ואצות.
  • רכיבים שמטרתם לשמור על מחסום העור ולשקמו, כגון אומגה 6.
  • רכיבים המרגיעים את העור ומעודדים תהליכי ריפוי ושיקום בעור, כמו אנזימים וקומפלקס פפטיד-נחושת.

מומלץ במיוחד במצבי רוזציאה – קרם רדנס רליף. קרם ייחודי זה מסדרת קאלם דרם מיועד לטיפוח עור הסובל מנטייה לאדמומיות, פצעונים ותחושת יובש. הקרם מועשר בתמצית צמח הטמבוריזה הפועלת כנוגד חמצון, מפחיתה אדמומיות, מרגיעה את העור ומטהרת רעלים. בנוסף הקרם מכיל בטא גלוקן הפועל לחיזוק ההגנה הטבעית של העור, וקומפלקס לחותי למניעת תחושת יובש.

מה עוד אפשר לעשות?

הכי חשוב: להגן על העור מחשיפה לשמש – בשל התפקיד המרכזי שמשחקת חשיפה לשמש במחלה זו, חשוב להקפיד למרוח על העור בכל יציאה לשמש תכשיר איכותי שמספק הגנה גבוהה מקרינת השמש.

סדרת תכשירי ההגנה סנברלה פותחה במיוחד במטרה להעניק לעור הגנה מקסימלית מפני מפני קרני UVA ו-UVB. הסדרה כוללת מסנני קרינה עם מקדמי הגנה בשתי רמות – 30 SPF ו-+50 SPF, ובנוסף מגן שמש הפועל לחסימה פיסיקלית של הקרינה.


רוזציאה היא מחלה שכיחה למדי, שבהתפתחותה ובהתפרצותה מעורבים מספר גורמים, בהם טפיל הדמודקס שגורם לדלקת, חיידקי מעיים המחוללים אף הם דלקת, תרופות שונות, חשיפה לשמש ולחום, מתח וחרדה, מזונות ומשקאות שונים ועוד. היא שכיחה בעיקר בקרב נשים, וגורמת לפגיעה לא מבוטלת בביטחון העצמי. הפתרון הרפואי העיקרי שמציע עולם הרפואה הוא תרופות אנטיביוטיות, אך למרבה הצער, אלה יעילות בעיקר לטווח קצר. לעומת זאת, בעולם הקוסמטיקה הרפואית פותחו פתרונות יעילים, המבוססים על שילוב של רכיבים שיעזרו להתמודד במקביל עם מכלול הבעיות שמעורבות במחלה, להרגיע את העור ובה בעת לשקמו.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

 

כתבות נוספות

בואי כלה: כך תכיני את עורך לקראת החתונה

בין העיצוב של האולם, לבחירת המאפרת ועד למדידות השמלה המושלמת כמעט שכחת את הדבר הכי חשוב - לדאוג לטיפוח עור הפנים!
איך תשיגי עור פנים טבעי וקורן? כל הפרטים בכתבה שלנו >>

איך משיגים תוצאות בטיפול ביתי בפיגמנטציה

מהן ההשפעות של פיגמנטציה על עור הפנים ומתי כדאי ללכת לקוסמטיקאית? כל הפרטים מחכים לכן בכתבה שלנו>>

הזוגות הכי טובים בעולם הקוסמטיקה

טובים השניים מן האחד: השילובים האפקטיביים ביותר של חומרים פעילים בכתבה הבאה >>