חומצה סליצילית

חומצה סליצילית: המדריך המלא
images

החומצה הסליצילית מוכרת היטב כבר שנים כאויב המושבע של האקנה, ומסיבה טובה: בפשטות, היא יעילה מאוד. אבל מה בעצם היא עושה לעור? מתברר שטיפול באקנה איננו התכונה החשובה היחידה שלה. למעשה, היא נחשבת לאחד הכלים החשובים במכון הקוסמטי – בטיפולי פילינג ובטיפולי אנטי אייג'ינג. איך בדיוק היא עובדת, מהם היתרונות שלה ולמי היא מתאימה? המדריך המלא לשימוש בחומצה סליצילית

בתחום טיפולי האקנה יש לחומצה הסליצילית מקום של כבוד כבר הרבה מאוד שנים. למעשה, היא נמצאת בראש רשימת המרכיבים בטיפול באקנה – ולא במקרה. התבוננת במראה וגילית פצעון אקנה? אם תמרחי עליו תכשיר עם חומצה סליצילית בערב, כשתתעוררי בבוקר תגלי שהוא התייבש והצטמצם באופן ניכר.
אבל מה בעצם עושה החומצה הסליצילית לעור? מתברר שטיפול באקנה איננו התכונה החשובה היחידה שלה. למעשה, היא נחשבת לאחד הכלים המקצועיים החשובים גם בטיפולי פילינג, בטיפולים לחידוש העור ולהצערתו, ובטיפול במצבים דלקתיים. איך בדיוק היא עובדת, מהם היתרונות שלה ולמי היא מתאימה? לפנייך המדריך המלא לשימוש בחומצה סליצילית.

מהי החומצה הסליצילית?

החומצה הסליצילית היא חומצה בטא הידרוקסית (BHA). היא מופקת מקליפת עץ הערבה, שבו היא מצויה באופן טבעי, וזהו למעשה המקור לשמה ('ערבה' בלטינית = Salix). בצמחים החומצה הסליצילית מהווה חשוב, המעורב בתגובה החיסונית של הצמח נגד פתוגנים (חיידקים, נגיפים ופטריות) מזיקים. היא נמנית על משפחת האספירין, שאחת מתכונותיה החשובות היא שיכוך כאב, וכבר לפני 2500 שנה ידע האדם לנצל את קליפת עץ הערבה למטרה זו. ואולם, יש לה תכונות חשובות נוספות, שהופכות אותה למרכיב מרכזי בתרופות רבות לשימוש חיצוני ובמגוון תכשירים קוסמטיים.

איך היא עובדת?

בדומה לחומצות האלפא הידרוקסיות, החומצה הסליצילית היא בעלת השפעה קראטוליטית – כלומר, היא שוברת את הקרטין, החלבון שיוצר את השכבות החיצוניות של העור, וכך היא מחלישה את הקשרים בין תאי העור המתים שיוצרים את שטח פני העור וגורמת לקילופם. למעשה, החומצה הסליצילית דומה בכך מאוד לחומצות האלפא הידרוקסיות, אך יש לה תכונה חשובה שמבדילה אותה מהן: בעוד שהחומצות האלפא הידרוקסיות הן מסיסות במים, היא מסיסת שומן. מבנה זה מאפשר לה לחדור אל תוך הנקבוביות העור וזקיקי החֵלֶב ולפעול בתוכן.

נוסף על כך, לחומצה הסליצילית יש גם פעילות נוגדת דלקת עוצמתית, וכן פעילות כנגד חיידקים ופטריות.

למה משמשת החומצה הסליצילית ומה בדיוק היא עושה לעור הפנים?

לטיפול באקנה

כשמדובר באקנה, שלוש התכונות החשובות האלה של החומצה הסליצילית – יכולת הקילוף שלה, יכולתה לווסת את פעילות בלוטות החלב ויעילותה נגד דלקות, הן קריטיות. אבל מה שהופך אותה ליעילה במיוחד לטיפול באקנה הוא היכולת שלה לחדור לעומק הנקבוביות ובלוטות החלב בעור, תודות להיותה מסיסת שומן.

ברגע שהיא חודרת לעור, החומצה סליצילית מקלפת את תאי העור המצטברים בתוך דפנות הנקבוביות וממיסה את הפסולת שסותמת אותן, ובמקביל מנרמלת ומווסתת את פעילות בלוטות החלב. כידוע, פעילות מוגזמת של בלוטות החלב היא אחד הגורמים המרכזיים המעורבים בהופעת האקנה, שכן היא מובילה להפרשה מוגברת של חלב ולהצטברותו בתוך הנקבוביות. ביחד עם לכלוך ותאי עור מתים, החלב המופרש בכמות מוגזמת גורם לסתימה של הנקבוביות – מצב שמהווה קרקע פורייה לשגשוגם של חיידקי הפ. אקנה.

לטיפול במחלות עור דלקתיות

בזכות הפעילות נוגדת הדלקת שלה, החומצה הסליצילית היא גם כלי יעיל לטיפול במחלות עור דלקתיות. ואכן, היא הוכחה במחקרים כיעילה במצבים דלקתיים כמו דלקת עור סבוראית ופסוריאזיס.

לטיפולי פילינג ולחידוש העור

יכולת הקילוף של החומצה הסליצילית, בשילוב עם יכולתה לחדור עמוק יחסית לעור, הופכת אותה גם לאמצעי פילינג מושלם, שכן היא יכולה להמיס חלק מה"דבק" הבין תאי שמחזיק את תאי העור ביחד. פירוק הקשרים בין תאי העור המתים מקדם את הקילוף של תאי העור ואת השלתם, וכתוצאה מכך, התאים החדשים והצעירים נחשפים. החומצה הסליצילית גם משחררת ומפרקת דסמוזומים (חיבורים בין תאיים בשכבת העור החיצונית). פעולה זו מעודדת אף היא פילינג של העור, ומסייעת לפתוח את הנקבוביות הסתומות.

בנוסף, בזכות היכולת שלה ליצור קילוף גם בתוך התאים היא מעודדת ומאיצה את תהליך החידוש שלהם.

למי היא מתאימה?

  • לעור שמן ואקנתי – החומצה הבטא הידרוקסית יעילה מאוד לטיפול בעור שמן ואקנתי, ובמניעת התפרצות אקנה, פצעים וקומדונים. זאת, בזכות העובדה שהיא מסיסת שומן.
  • לעור הסובל מבעיות דלקתיות – בזכות התכונות נוגדות הדלקת שלה, היא מתאימה גם לעור הסובל מבעיות עור דלקתיות, כמו רוזציאה, סבוריאה ואטופיק דרמטיס.
  • לעור הזקוק לחידוש וכטיפול אנטי אייג'ינג – זאת, הן בזכות יכולתה לחדש את התאים, והן בזכות התכונות נוגדות הדלקת שלה, שכן דלקת היא אחד הגורמים המאיצים את הזדקנות העור.

האם יש לה סיכונים או תופעות לוואי?

החומצה הסליצילית נחשבת לבטוחה, כאשר תגובות אלרגיות קשות הן נדירות, ובאופן כללי, היא מגרה פחות את העור לעומת החומצות האלפא הידרוקסיות. עם זאת, לעתים עלולות להופיע התופעות הבאות:

  • עקצוץ וגירוי של העור (בעיקר בשימוש בריכוזים גבוהים של החומר).
  • אדמומיות
  • יובש

באילו מוצרים יש חומצה סליצילית ומהם השימושים של החומצה?

החומצה הסליצילית מהווה כיום מרכיב במגוון תכשירים קוסמטיים מקצועיים:

  • בתכשירי פילינג מקצועיים וביתיים – לאור חשיבותם הרבה ומגוון המנגנונים שבהם פועלים טיפולי הפילינג, ניתן למצוא את החומצה הסליצילית בחלק גדול מתכשירי הפילינג, הן אלו המקצועיים המיועדים למכון הקוסמטי, והן בתכשירי הפילינג הביתיים.
    בסדרת הפילינגים המקצועית החומצה הסליצילית מהווה מרכיב מרכזי לצד החומצות האלפא הידרוקסיות. הסדרה כוללת 6 תכשירים, שכל אחד מהם בעל עוצמה שונה. היא מכילה ריכוז ויחס שונה של החומצות, כאשר כל תכשיר נועד להשיג מטרה טיפולית שונה, כך שהקוסמטיקאיות יכולה לבחור ולהתאים באופן מיטיבי את הפילינג לסוג בעור ולמטרת הטיפול.
    גם בסדרת הפילינגים הביתית החומצה הסליצילית היא מרכיב מרכזי בחלק מהפילינגים, כאשר היא משולבת עם חומצות אלפא הידרוקסיות ועם רכיבים ייחודיים נוספים המגבירים את אפקט הפילינג ומאפשרים לחדש ולשקם את העור בהתאם למצבו ולצרכים הספציפיים שלו.  הסדרה כוללת 5 תכשירי פילינג, שמיועדים להשיג מטרות שונות, בהתאם לצורכי העור ולמצבו. כך לדוגמה, סופרליפט פילינג – פילינג ייחודי לעור הנוטה לקמטים, מבוסס על שילוב בין החומצה הסליצילית לחומצות אלפא הידרוקסיות, בתוספת רטינול ותמציות ענבים. הפילינג מסיר תאי עור מתים, ממריץ את תהליך ההתחדשות ומעניק אפקט מתיחה, מרקם חלק ומראה צעיר יותר.

  • בתכשירים לחידוש העור – מכיוון שהחומצה הסליצילית פועלת ביעילות לחידוש תאי העור, היא מהווה מרכיב חשוב גם בתכשירים וסדרות לחידוש העור. סדרת ABR קומפלקס נועדה בדיוק למטרה זו. היא מבוססת על שילוב פעיל במיוחד של חומצה סליצילית עם חומצות אלפא הידרוקסיות ורטינול ופועלת לחידוש, לשיקום ולהבהרת העור. תכשירי הסדרה מזרזים משמעותית את תהליך התחדשות העור ופועלים לצמצום עומק הקמטים, לשיפור המרקם, להגמשת העור ולהעלאת רמת הלחות. הסדרה מיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ולכל סוגי העור.
  • בתכשירים לטיפול באקנה – בתכשירים אלה, החומצה הסליצילית היא מרכיב חיוני במיוחד, וברוב המקרים המרכיב המוביל. כך לדוגמה, סדרת אקנוקס פלוס, שפותחה במיוחד לטיפול בעור שמן ואקנתי, מבוססת על חומצה סליצילית, בשילוב עם רכיבים נוספים, בהם חומצה שיקימית הפועלת אף היא לחידוש העור, תמצית Rosebay, וחומרים אנטיספטיים ואנטי חיידקיים, פרוביוטיקה, רטינואיד וניאצינמיד לשיקום מנגנוני ההגנה של העור. הסדרה מסייעת לאיזון ולוויסות הפרשת הסבום בעור, לטיהור ולהרגעת מוקדים בעיתיים, למניעת היווצרות פצעונים ולהשגת מרקם חלק ללא ברק שומני.

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

  • החומצה הסליצילית, שהיא למעשה חומצה בטא הידרוקסית, נחשבת כיום לאחד הכלים החשובים במכון הקוסמטי, ובמיוחד לטיפול באקנה, לטיפולי פילינג, טיפולים לחידוש העור ולהצערתו, וטיפול במצבי דלקת בעור.
  • בדומה לחומצות האלפא הידרוקסיות, החומצה הסליצילית פועלת לקילוף התאים המתים על שטח פני העור, ובכך מביאה לחידוש העור. ואולם, בעוד שהחומצות האלפא הידרוקסיות הן מסיסות במים, היא מסיסת שומן – תכונה אשר מאפשרת לה לחדור אל תוך הנקבוביות וזקיקי החֵלֶב ולפעול בתוכן.
  • היא מתאימה במיוחד לעור שמן ואקנתי, לעור הסובל מבעיות דלקתיות, ולעור הזקוק לחידוש ולטיפול אנטי אייג'ינג.
  • היא נחשבת לבטוחה ומגרה פחות מאשר החומצות האלפא הידרוקסיות, אך לעתים יכולות להופיע תופעות עוריות קלות.
  • ניתן למצוא אותה בתכשירי פילינג מקצועיים וביתיים, בתכשירים לחידוש העור ובתכשירים לטיפול באקנה.

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

חומצה היאלורונית גם בבית? כך תעשי את זה נכון!

החומצה ההיאלורונית הפכה להיות בין הרכיבים הפעילים המובילים ביותר בתחום הקוסמטיקה, מה הופך אותה לכה פופולרית? ואיך תשתמשי בה נכון? כל התשובות בכתבה >>

עור רגיש VS עור אלרגי

רוצה לדעת מה מהו ההבדל בין עור אלרגי לעור רגיש? האם רגישות בעור היא מצב קבוע או משתנה בחלוף השנים? כל התשובות מחכות לכן בכתבה יחד עם כל המידע שתצטרכי. היכנסי>>

 פפטידים, ליפו-פפטידים וחומצות אמינו

בעשור השלישי של חייך? כדאי שתכירי: פפטידים, ליפו פפטידים וחומצות אמינו. חומרים אלו בעלי יעילות רבה בהצערת העור, במיצוקו, בשיקומו ובחידושו.. הנה כל מה שאת צריכה לדעת לקראת שילוב מרכיבים אלו בשגרת הטיפוח שלך >>