מה זה סבום?

איך עובדות בלוטות החלב?
images

 

לא משנה כמה את רוחצת את הפנים, העור שלך עדיין שומני ומבריק? את לא לבד. הבעיה הזו משותפת לבני נוער רבים, ונובעת מהפרשה מוגברת של סבום מבלוטות החלב, שאופיינית לגיל ההתבגרות. לעתים קרובות היא מלווה גם בדלקת עורית ופצעונים, שפוגמים במראה וגורמים לאי נוחות.
מה זה בכלל סבום, איך עובדות בלוטות החלב, מה גורם להתפתחות הדלקת ואיך מונעים או מפחיתים את הפצעונים?

כולנו רוצות שהעור שלנו יהיה זוהר, אבל עור מבריק ושומני הוא לא בדיוק המראה הנחשק. אם גם העור שלך נוטה לכך, ואת נאלצת להשתמש בפילטרים כדי לעמעם את הברק בתמונות הסלפי שלך ולהסוות פצעונים, את לא לבד. הבעיה הזו משותפת למרבית בני הנוער, ונובעת מפעילות יתר של בלוטות החלב ומהפרשה מוגברת של סבום, שאופיינית לגיל ההתבגרות. לעתים קרובות היא מלווה גם בדלקת ופצעונים. מה זה בכלל סבום, איך עובדות בלוטות החלב, מה גורם להתפתחות הדלקת ומה אפשר לעשות כדי למנוע או להפחית את הפצעונים?

מהו בדיוק הסבום?

הסבום הוא תערובת של שומנים ושעווה, המופרשת על ידי בלוטות החלב בעור. המרכיב העיקרי בסבום הוא השומנים – טריגליצרידים. בנוסף, הוא מכיל כולסטרול וחומרי סיכה שונים. יש לו תפקידים חשובים בעור, שכן הוא משמש כשכבת הגנה לעור ועוזר למנוע אבדן לחות. ואולם, הפרשה מוגזמת שלו עלולה לגרום לחסימת תעלות זקיק השערה ולהצטברות הסבום בתוך בלוטות החלב ובצינורית.

איך עובדות בלוטות החֵלֶב?


בלוטות החלב, שנמצאות בשכבת הדרמיס (השכבה האמצעית של העור), ממוקמות על פני מרבית שטח העור, ובעיקר באזור ה-T של הפנים (אף, מצח וסנטר) ובקרקפת, בצמוד לזקיקי השערות. התפקיד שלהן הוא לייצר ולהפריש את הסבום. לבלוטת החלב יש מעין צינורית דקה הנפתחת אל זקיק השערה, וממנה מופרש החלב אל פני העור.

מה קורה לבלוטות החלב בגיל ההתבגרות?


בגיל ההתבגרות, הפעילות ההורמונלית המוגברת, ובעיקר ההפרשה המוגברת של הורמוני המין הזכריים כמו טסטוסטרון ודהידרוטסטוסטרון (שמופרשים גם אצל בנות), מובילה להגדלת בלוטות החלב ולהפרשת כמויות גדולות של סבום – וזה מה שיוצר את המראה השומני.

מהם הגורמים להתפתחות דלקת ופצעונים?


ישנם כמה גורמים שהשילוב ביניהם יכול לגרום להתפתחות דלקת ופצעונים בגיל ההתבגרות:

  • חיידקי פ. אקנה – זהו למעשה הגורם המרכזי להתפתחות דלקת. חיידקים אלה (בשמם המלא – חיידקי פרופיוניבקטריום אקנה) מצויים בבלוטות החלב באופן טבעי בכמות קטנה. ואולם, מכיוון שהם משגשגים בתנאים של חוסר אוויר, הרי כאשר הבלוטות נסתמות והסבום מצטבר, מתחילים חיידקים אלו להתרבות במהירות ומשחררים אנזימים, במטרה לפרק את הסבום שהצטבר בהן. לאנזימים האלה יש פעילות פרו-דלקתית, וכשהם מופרשים בכמות גדולה, הם גורמים לדלקת בעור.
  • סתימה של תעלות זקיק השערה – כתוצאה מהצטברות הסבום ותאי עור מתים בתוך בלוטת החלב ובצינורית. מאחר שלסבום ולתאים המתים אין דרך מילוט, נוצר מעין פקק שומני – קומודון בתוך זקיק השערה.
  • תגובה של מערכת החיסון לחיידקים – מערכת החיסון, שמתגייסת כדי לחסל את החיידק, שולחת את הכדוריות הלבנות אל בלוטות החלב, שם הן יוצרות תגובה דלקתית שהיא קטלנית לחיידק הפ. אקנה. הבעיה היא שהתגובה הדלקתית עצמה גורמת לנפיחות, לאדמומיות ולכאב המאפיינים את פצעי האקנה, ולעתים גם למוגלה המצטברת בבלוטות החלב.
    לרוב מדובר בפצעונים קטנים, אך לעתים, הזיהום עלול להתפשט וליצור אזורים מודלקים נרחבים, בולטים ואדומים, עם מורסות מוגלתיות.

 מה אפשר לעשות כדי למנוע או להקטין את הופעת הפצעונים?


המטרה העיקרית בטיפול במצבים של הפרשה עודפת של סבום היא לווסת ולאזן את פעילות בלוטות החלב, לכווץ את הנקבוביות המורחבות ולהסיר בעדינות את תאי העור המתים החוסמים את פתחי הנקבוביות. זאת, על מנת לאפשר ניקוז יעיל של הסבום ולמנוע היווצרות מוקדים דלקתיים והופעת קומודונים ופצעונים. הנה כמה טיפים:

  • הקפידי על היגיינה של עור הפנים

נקו את עור הפנים פעמיים ביום, בבוקר ובערב, בתכשיר מקצועי ייעודי לעור שמן. עם זאת, הימנעו מניקוי מוגזם של העור, שרק יביא להפרשה מוגברת עוד יותר של סבום.

  • השתמשו בתכשירים ייעודיים לאיזון ולוויסות פעילות בלוטות החלב

אחד הטיפולים היעילים ביותר במצב זה היא חומצה בטא הידרוקסית (סליצילית). חומצה זו מקלפת ומסירה את התאים המתים בשכבה הקרנית, וכך מחדשת את העור ומשפרת את מראהו. לא פחות חשוב מכך, יש לה תכונות נוגדת דלקת והשפעה משמעותית על בלוטות החלב. כתוצאה מכך, היא מביאה לשיפור במצב העור.

רכיבים נוספים הפועלים ביעילות לטיפול בעור שמן עם הפרשה מוגברת של סבום הם תמציות צמחים כגון : קמומיל, מנטול, קלמין וקמפור. לצמחים אלה תכונות אנטיספטיות ואנטי דלקתיות, וכתוצאה מכך יכולת מרשימה למנוע התפתחות דלקת ופצעונים. כמו כן, הם מסייעים בכיווץ הנקבוביות ומשפרים את מרקם העור ומראהו.

סדרת אקנוקס פלוס מיועדת לעור שמן הנוטה להפרשת יתר של סבום, וכן לטיפול באקנה וולגריס. תכשירי הסדרה מבוססים על חומצה בטא הידרוקסית, אלנטואין, קמומיל, הממליס, מנטול, קלמין וקמפור, וכן מכילה ויטמין A,E ו – F ומיץ לימון. הסדרה מסייעת לאיזון ולוויסות הפרשת הסבום בעור, לטיהור ולהרגעת מוקדים בעיתיים, למניעת היווצרות פצעונים ולהשגת מרקם חלק ללא ברק שומני.

בבסיס הפיתוח של הסדרה עומדת אסטרטגיה שנקראת 'שיטת הטיפול הסימולטני'. אסטרטגיה זו נחשבת כיום לפתרון היעיל ביותר לבעיית האקנה, והיא מאפשרת להתייחס בו זמנית לכל המנגנונים הפתולוגיים המעורבים בהופעת האקנה. היא משלבת בין תכשירים ורכיבים הפועלים להורדת הכושר הזיהומי של החיידקים מחוללי הדלקת, לבין חומרים שיקומיים, שפועלים לחידוש העור ולשיקום מנגנוני ההגנה הטבעיים שלו. בניית תוכנית הטיפול על ידי הקוסמטיקאית נעשית באופן אינדיבידואלי, בהתאם לדרגת החומרה של האקנה ולמצב העור הכללי.

  • הפחיתו פחמימות ומזונות ושתייה מתוקים, וכן מזונות שומניים ומעובדים ומוצרי חלב

לרבות באכילת מתוקים, מזונות שומניים, מעובדים ומתועשים, ומוצרי חלב – זאת מאחר שמזונות אלה מעודדים את הפרשת הסבום.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

 

  • הסבום הוא תערובת של שומנים ושעווה המופרשת על ידי בלוטות החלב בעור.
  • בבלוטות החלב יש מעין צינורית דקה הנפתחת אל זקיק השערה, וממנה מופרש הסבום אל פני העור.
  • לסבום יש תפקידים חיוניים. הוא משמש כשכבת הגנה ועוזר למנוע אובדן מים מהעור, אך עם זאת, הפרשה מוגזמת עלולה לגרום להתפתחות קומודונים ופצעים.
  • בגיל ההתבגרות, הפעילות ההורמונלית גורמת להגדלת בלוטות החלב ולהפרשה מרובה של סבום מתוכן.
  • כאשר הסבום מצטבר בתעלות זקיק השערה, הוא עלול לסתום את התעלה.
  • כתוצאה מכך, חיידקי הפ. אקנה שחיים בתוך בלוטות החלב מתחילים לשגשג ולהתרבות, שכן הם אוהבים תנאים של חוסר אוויר (אנאירוביים).
  • במטרה לנסות להיפטר מחיידקים אלה, מערכת החיסון יוצרת תגובה דלקתית שמטרתה לחסלם. אלא שהתגובה הדלקתית כשלעצמה גורמת לאודם, נפיחות, ולעתים גם כאב ומוגלה – וכך למעשה נוצרים הפצעונים.
  • על מנת לווסת את רמות הסבום ולהקטין את הסיכון להופעת פצעונים, חשוב מאוד להקפיד על הגיינה של עור הפנים, ומצד שני לא לייבש אותו יתר על המידה; להשתמש בתכשירים קוסמטים ייעודיים לאיזון ולוויסות פעילות בלוטות החלב – ובעיקר כאלה המבוססים על חומצה בטא הידרוקסית ועל תמציות צמחים בעלות תכונות אנטיספטיות ונוגדות דלקת.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

איך משיגים תוצאות בטיפול ביתי בפיגמנטציה

מהן ההשפעות של פיגמנטציה על עור הפנים ומתי כדאי ללכת לקוסמטיקאית? כל הפרטים מחכים לכן בכתבה שלנו>>

איך לטפח את עור הפנים בחופשה?

טיפוח עור הפנים בחופשה: יש שגרה אחת שאסור לכן לוותר עליה גם בחופשה – שגרת הטיפוח שלכן! כיצד תשמרי על העור ומהם המוצרים שאת חייבת לארוז? כל הפרטים בכתבה >>