מהי פיגמנטציה?
פיגמנטציה היא אחת הבעיות האסתטיות השכיחות ביותר. החדשות הטובות הן שאפשר להילחם ברוב סוגי הפיגמנטציה בטיפולים מקומיים
סובלות מפיגמנטציה? אתן לא לבד.
מדובר באחת הבעיות האסתטיות הכי שכיחות, שהיא גם אחת הסיבות הנפוצות ביותר שמביאה אנשים לפנות למכון הקוסמטי.
מה זה בדיוק פיגמנטציה, מהן הסיבות לתופעה, אילו סוגי פיגמנטציה קיימים ובאילו עוד אזורים בגוף, מלבד עור הפנים, היא יכולה להופיע? המשיכו לקרוא:
אז מהי בדיוק פיגמנטציה בפנים?
כשמדברים על פיגמנטציה, מתכוונים לגוון בלתי אחיד של העור, ולהופעה של כתמים חומים בעור הפנים או הגוף. הסיבה לתופעה נעוצה במלנין – הפיגמנט שמעניק לעור את צבעו. המלנין הוא בעל גוון חום.
אצל בעלי עור כהה כמות המלנין המיוצרת רבה יותר מאשר אצל בעלי עור בהיר, ואולם, לא משנה אם העור שלכם כהה או בהיר, המלנין אמור להיות מפוזר בעור באופן אחיד.
כתמי פיגמנטציה נוצרים כאשר פיזור המלנין נפגע ואיננו אחיד, ובאזורים מסוימים ריכוזו מוגזם. אזורים כאלה נראים ככתמי פיגמנטציה.
מה גורם לבעיה?
- בראש ובראשונה קרינת השמש – כולנו מכירים היטב את תהליך השיזוף, כאשר לאחר חשיפה לקרני השמש האולטרה סגולות (UV), העור הופך לכהה יותר.
הגוון השזוף נובע למעשה מהפיגמנט החום של המלנין. בחשיפה לשמש, ישנו מנגנון שמאיץ את ייצור המלנין, שכן הפיגמנט הזה הוא למעשה מנגנון הגנה של העור. הוא מסנן את קרני השמש החודרות לעור. הבעיה היא שבחשיפה לא מבוקרת ומצטברת לשמש, הקרינה האולטרה סגולה גורמת להפרשה מוגזמת של מלנין ולפיזור לא אחיד שלו, שמתבטא בכתמים.
נוסף על כל זה, הרדיקלים החופשיים שמצויים בקרינת ה-UV פוגעות במלנוציטים – התאים שמייצרים את המלנין. כתוצאה מכך, משתבש מנגנון ההגנה של העור.
• לכתבה בנושא השפעות נזקי השמש על עור הפנים לחצי כאן.
- גנטיקה – גם לגנטיקה יש תפקיד חשוב, כאשר עד כה נמצאו יותר מ-125 גנים המשפיעים על הופעת הפיגמנטציה. גנים אלה מכתיבים את מספר התאים המלנוציטים מייצרי המלנין שיש לנו בעור, את כמות המלנין המיוצרת על ידי תאים אלה ואת התפקוד שלהם. כמות המלנין בתאים המלנוציטים היא זו שמבדילה בין אנשים כהי עור ובהירים, וגם משפיעה על הנטייה לפיגמנטציה.
- הורמונים – להורמונים יש תפקיד משמעותי בהופעת הפיגמנטציה.
שינויים הורמונליים שונים המתרחשים בגוף האישה במהלך החיים, למשל בהריון או על רקע של נטילת גלולות, משפיעים על ייצור המלנין, וכתוצאה מכך מגבירים את הנטייה להופעת כתמים.
- נטילת תרופות – מגוון רחב של תרופות עלולות להגביר את הרגישות לקרני השמש ולגרות את התאים המלנוציטים. המובילות שבהן הן רואקוטן, המשמשת לטיפול באקנה, תרופות אנטיביוטיות שונות כמו טטרציקלין, תרופות כימותרפיות, תרופות למלריה, וכן משככי כאב כמו נורופן, אדוויל, וולטרן, ואדקס, וחלק מהתרופות ללב.
- חוסרים תזונתיים – לתזונה יש תפקיד מרכזי במניעת פיגמנטציה. נמצא למשל, שחוסר בוויטמין 12B קשור להתפתחות היפר-פיגמנטציה.
אילו סוגי פיגמנטציה קיימים?
סוגי הפיגמנטציה העיקריים שמוכרים הם:
- פיגמנטציה הורמונלית – פיגמנטציה מסוג זה, שנקראת גם מלזמה, קשורה הדוקות להורמונים הנשיים ומופיעה בעיקר בקרב נשים בגיל הפוריות.
היא מוחמרת במצבים כמו נטילת גלולות, הריון או טיפולי פוריות, וגם טיפולים פולשניים כמו לייזר או פילינג עמוק עלולים להחמירה. היא מכונה לעתים גם "מסכת הריון", שכן היא נראית כמעין מסכה, ומתבטאת בכתמים רחבים וסימטריים, שמופיעים בעיקר במרכז המצח, מעל לשפה העליונה ובלחיים. כתמים אלה נוטים לרוב להתבהר כחצי שנה לאחר הלידה או עם הפסקת הגלולות.
- כתמי גיל – כתמים אלו, שמכונים לעתים גם "כתמי שמש" או "כתמי כבד" (בשל צבעם), שכיחים במיוחד באנשים בהירי עור שנחשפו בגיל צעיר לשמש, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. פיגמנטציה זו הינה עמוקה יותר ומעידה על נזק משמעותי לעור. צבע הכתמים הללו הוא חום כהה, והם נוצרים באזורים שנחשפו במשך שנים לשמש – בעיקר על גב הידיים והזרועות, כתוצאה מהעלייה במספר התאים המלנוציטים.
- פיגמנטציה פוסט דלקתית – סוג זה של פיגמנטציה שכיח מאוד, ובעיקר באנשים כהי עור, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. הוא יכול להופיע לאחר החלמה מאקנה, פציעות או צלקות ניתוחיות, ולעתים גם אחרי טיפולים כמו הסרת שיער בלייזר, פילינגים עמוקים ועוד. הסיבה לכך היא שלאחר החלמה מדלקת בעור, התאים המלנוציטים מגיבים לעתים בצורה מוגברת.
באילו אזורים בפנים ובגוף מתפתחת פיגמנטציה?
בעור הפנים, יכולה להיות נטייה מוגברת להתפתחות פיגמנטציה במצח, פיגמנטציה בשפם ובשפתיים, ופיגמנטציה מתחת לעיניים. ואולם כתמי פיגמנטציה יכולים להופיע גם באזורים נוספים בעור – למשל, פיגמנטציה בצוואר, פיגמנטציה בגב כפות הידיים, פיגמנטציה בבית השחי ופיגמנטציה .
למרבה המזל, ישנם כיום תכשירים מתקדמים המבוססים על רכיבים יעילים ביותר, שמאפשרים לטפל ברוב בעיות הפיגמנטציה, גם כאשר הצטברות המלנין היא עמוקה יחסית. סדרת דרמה לייט מבוססת על שילוב של מספר מנגנונים, שהופכים אותה ליעילה ביותר. רכיבים אלו כוללים בין היתר, חומצה קוג'ית וחומצה אזלאית, שפועלים לעיכוב אנזים הטירוזינאז, ועל ידי כך מעכבים את ייצור המלנין; חומצה מנדלית, ניאנצמיד, ויטמיני C ו-E, רכיבים וחומצות אלפא ובטא הידרוקסיות.
- רוצים לקרוא עוד על חומצה אזלאית לחצו כאן.
שילוב רב עוצמה זה יוצר טיפול יעיל ביותר, המביא לתוצאות ניכרות לעין בהבהרת כתמי פיגמנטציה, בהפחתת כתמי גיל וביצירת מראה עור זוהר ובעל גוון אחיד.
פיגמנטציה היא בעיה שכיחה מאוד, הנובעת מהצטברות פיגמנט המלנין על העור, והיא יכולה להופיע לא רק בעור הפנים, אלא גם באזורים נוספים בגוף, כגון צוואר, גב כפות הידיים ואזורי קפלים. הגורם העיקרי להופעתה הוא חשיפה מוגזמת ו/או מצטברת לשמש, כאשר בתגובה לקרינה האולטרה סגולה, התאים המלנוציטים מייצרים כמות גדולה יותר של מלנין. פיזור לא אחיד של המלנין מתבטא בהופעת הכתמים החומים. גורמים נוספים שיכולים להאיץ את הופעת כתמי הפיגמנטציה הם גנטיקה, שינויים הורמונליים, נטילת תרופות ואף חסרים תזונתיים שונים.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
הכיסוי המושלם
מהו הכיסוי המושלם לעור הפנים ואיך ניתן לקבע את הCC נטורל שיחזיק ליום שלם? כל הטיפים מחכים לכן ממש כאן בכתבה>>
מיצוק עור הפנים
עור רפוי הוא אחד הגורמים העיקריים למראה מבוגר ועייף. הבשורה המעודדת היא שישנם כיום טיפולים וחומרים מתקדמים התורמים לטיפול בבעיה. רוצה לדעת מהם? כל התשובות בכתבה הבאה >>
דלקת עור סבוראית
סבוריאה היא מחלת עור שכיחה, ממנה סובלים כחמישית מהאוכלוסיה. מהם התסמינים של המחלה? ואילו טיפולים מומלצים? התשובות בכתבה >>