ממה נוצרים קומודונים?
מה גורם להופעת ה'ראשים השחורים', או בשפה המקצועית 'קומודונים', בעור הפנים ואיך נפטרים מהם? אם גם את מוצאת את עצמך מתבוננת במראה מקרוב ומתפתה ללחוץ על הנקבוביות כדי לחלץ מתוכן את הקומודונים, כדאי שתדעי שזו אחת הטעויות הנפוצות הגדולות ביותר, שעלולה רק להחמיר את המצב. אז מה עושים? הבשורה הטובה היא שגם אם יש לך נטייה מוגברת לכך, יש מה לעשות כדי לשפר את המצב ולהשיג שליטה ואיזון טובים יותר. כל הטיפים וההמלצות בכתבה הבאה
'ראשים שחורים' או קומודונים בשפה המקצועית הם תופעה שכיחה מאוד, בעיקר בגיל ההתבגרות, אך לא רק בגילאים אלה. גורמים רבים אחראים לנטייה למצב זה, כולל תורשה, וגורמים נוספים תורמים להופעתם.
מהם בעצם קומודונים, למה הם מכונים 'ראשים שחורים' ומדוע הם מופיעים? הבשורה הטובה היא שגם אם יש לך נטייה מוגברת לכך, יש מה לעשות כדי לשפר את המצב ולהשיג שליטה ואיזון טובים יותר. כל הטיפים וההמלצות בכתבה הבאה
מהם בכלל קומודונים?
קומודונים הם נגעים לא דלקתיים בעור, שמופיעים כתוצאה מהצטברות סבום (חֵלֶב) ותאים מתים בתעלת זקיקי השיער. זה קורה בדרך כלל בגיל ההתבגרות, כאשר לעתים קרובות הפרשת הסבום כה רבה, עד כי אין לשומן ולתאים המתים דרך מילוט, והם מצטברים בתעלת זקיק השערה וסותמים אותה. לרוב, הקומודונים מתרכזים באזור ה-T של הפנים – המצח, האף והסנטר. ואולם, הם יכולים להופיע גם בעור הגוף, באזורים שבהם ישנן בלוטות חלב צפופות, כמו הגב, הכתפיים והחזה.
מדוע בעצם הם מופיעים?
הגורם המרכזי להופעת הקומודונים הוא פעילות יתר של בלוטות החֵלֶב. בלוטות אלה, הממוקמות בצמוד לזקיקי השערות, מפרישות חֵלֶב (סבום), שהוא למעשה מעין תערובת של שומנים ושעווה, לתוך צינורית דקה המתנקזת לתעלת זקיק השערה. המרכיב העיקרי בסבום הוא השומנים. בנוסף, הוא מכיל כולסטרול וחומרי סיכה שונים. הפרשת החלב חשובה מאוד, שכן הוא משמש להגנה על העור ולמניעת אבדן לחות. ואולם, במצב של הפרשה מוגזמת, הוא עלול לגרום לסתימת תעלות זקיק השערה ולהצטברות החלב בתוך בלוטת החלב ובצינורית. כתוצאה מכך נוצר מעין פקק שומני
מדוע הם מכונים "ראשים שחורים"?
הכינוי הזה ניתן לקומדונים בשל העובדה שבמבט מבחוץ הם נראים כמעין "ראש שחור" שמבצבץ מתוך הנקבובית. הראש השחור הוא תוצאה של התחמצנות של הסבום כאשר הוא בא במגע עם האוויר. ואולם, לעתים קרובות החסימה מתרחשת עמוק יותר, ואז הקומודונים הם בעלי צבע לבן, שכן אין מגע של הסבום עם חמצן. קומודונים אלה מכונים גם מיליומים – גושי שומן תת-עוריים.
מהן הסיבות שבבסיס הופעת הקומודונים, ומדוע הם שכיחים דווקא בגיל ההתבגרות?
הסיבה הבסיסית המרכזית היא שינויים הורמונליים המתרחשים בגיל ההתבגרות, שאחראים להפרשה המוגברת של החלב מבלוטות החלב בעור. השינויים האלה, ובעיקר ההפרשה המוגברת של הורמונים זכריים (אנדרוגנים), שמתרחשת גם אצל נערים וגם אצל נערות, מובילים לייצור מוגבר של סבום, שגם גורם לעור להיות שמנוני יותר.
האם ישנם גורמים שתורמים להופעת הקומודונים?
ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום להופעת הקומודנים:
- תורשה – התורשה משחקת תפקיד בקביעת סוג העור, וגם בקביעת השינויים ההורמונליים.
- לחץ וסטרס – מצבי מתח ולחץ גורמים לעלייה בהורמוני סטרס כמו קורטיזול ואדרנלין, שבתורם גורמים בין היתר לפעילות מוגברת של בלוטות החלב, וכתוצאה מכך להופעת קומודונים ואף להתפרצות או להחמרה של אקנה.
- שינויים הורמונליים – אצל נשים נמצא שקוטר פתחי בלוטות החלב הוא הקטן ביותר בתקופה שמסביב לביוץ, ואילו רמת ההורמונים בתקופה זו היא הגבוהה ביותר – וככל הנראה, גורמים אלו תורמים לעלייה בהפרשת הסבום ולהופעת הפצעונים עם תחילת המחזור.
- תזונה – מזונות שומניים כמו פיצוחים ומזונות ג'אנק פוד, פחמימות מזוקקות שמעלות במהירות את רמות הסוכר בדם, כמו שוקולד, ממתקים, עוגות ומאפים מקמח לבן, ומזונות מעובדים ומתועשים באופן כללי, מגרים את ייצור הסבום ולכן מגבירים את הנטייה להתפתחות קומודונים. כמו כן, נמצא שמוצרי חלב קשורים אף הם לעלייה בייצור הסבום, ככל הנראה בשל ההורמונים שבהם מאכילים את הפרות.
- שימוש בתרופות
מה מומלץ לעשות:
הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות. על ידי טיפול נכון בעור ושיפור הרגלי התזונה תוכלי להשיג שליטה טובה יותר במצב העור ולהקטין את הפרשת הסבום. הנה כמה טיפים שיעזרו לך:
- פנו לטיפול מקצועי – לטיפול מקצועי אצל קוסמטיקאית יש חשיבות רבה במצב זה, שכן סתימת תעלות הזקיק עלולה להוביל להתפתחות אקנה. מטרת הטיפול היא לנקז את הקומודונים כדי למנוע התפרצות אקנה, לטהר את העור ולאזן אותו. אחת הדרכים היעילות היא החומצה הבטא הידרוקסית, המשמשת במכון הקוסמטי לטיפול בעור שמן, בקומודונים ופצעים.
- הקפידו על היגיינה של העור ועל שגרת טיפוח יומיומית – חשוב להקפיד לנקות את הפנים פעמיים ביום ולטפל בו בתכשירים ייעודיים. חשוב כאמור לעשות זאת תוך התייעצות עם קוסמטיקאית מקצועית, שתאבחן במדויק את מצב עורך, תתאים לך את התכשירים הנכונים ביותר, וגם תדריך אותך כיצד הכי נכון להשתמש בתכשירים בבית.
- השתמשו בתכשירים ייעודיים – המטרה העיקרית בטיפול בעור שמן שנוטה לקומודונים היא לווסת ולאזן את פעילות בלוטות החלב, לכווץ את הנקבוביות המורחבות ולהסיר בעדינות את תאי העור המתים החוסמים את פתחי הנקבוביות, כדי לאפשר ניקוז יעיל של החלב, וכך להפחית את הופעת הקומודונים. התכשירים הייעודיים לטיפול במצב זה מבוססים על חומצה בטא הידרוקסית (סליצילית), שפועלת לקילוף התאים המתים בשכבה הקרנית ומביאה לשיפור במצב העור ולחידושו. במקביל, היא משפיעה משמעותית על בלוטות החלב ומונעת התפתחות דלקת, וכך מביאה לשיפור במצב העור. רכיבים יעילים נוספים הם תמציות צמחים כמו קמומיל, הממליס, קלמין, אלנטואין וקמפור, שלהם תכונות אנטיספטיות ותכונות ריפוי, וכן נוגדי חמצון כמו ויטמיני A, C ו-E. תכשירים המשלבים בין מגוון רכיבים אלו פועלים ביעילות לאיזון בלוטות החלב ולהפחתת הפרשת הסבום, ומונעים הופעת ברק שמנוני ופצעונים על פני העור. כמו כן, הם מחטאים את העור, מסירים בעדינות תאים מתים, מכווצים נקבוביות ומשפרים את מרקם העור, תוך הענקת מרקם בהיר וחלק.
סדרת אקנוקס פלוס מיועדת במיוחד לעור שמן-אקנתי הנוטה לקומודונים, וכן לטיפול באקנה וולגריס. הסדרה מסייעת לאיזון העור, לטיהור ולהרגעת מוקדים בעיתיים, למניעת היווצרות פצעים, להפחתת הפרשת הסבום ולהשגת מרקם חלק ללא ברק שומני. תכשירי הסדרה מבוססים על חומצה בטא הידרוקסית, ניאנצמיד, אבץ , חומצה שקימית, אלנטואין, קמומיל, מנטול, קלמין וקמפור, וכן מכילה ויטמין A,E ו – F ומיץ לימון.
- צרכו תזונה בריאה ומגוונת – שמבוססת על הרבה ירקות ופירות, שתספק לך את הוויטמינים והמינרלים החיוניים לבריאות העור, כמו ויטמיני C ו-E, וכן פחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים וקטניות, ובמקום שמנים צמחיים העשירים באומגה 6, השתמשי בשמן זית ונסי לצרוך יותר מזונות העשירים באומגה 3.
- דאגו לשתות כמות מספיקה של מים – ולפחות 6-8 כוסות ביום, שכן המים חשובים לתהליכי הניקוי של הגוף, ולמעשה לכל התהליכים המתרחשים בגוף.
מה לא מומלץ לעשות – ארבע הטעויות הנפוצות שעלולות להחמיר את המצב:
- לנסות להוציא בעצמך את הראשים השחורים – למרות הפיתוי מול המראה, זוהי אחת הטעויות השכיחות הגדולות ביותר, שכן ההתעסקות בקומודונים עלולה לגרום לזיהום ולהוביל להתפתחות פצעים, וגם להגביר את הסיכון לחטטים ולצלקות בעור.
- לייבש את העור יותר מדי – כשהעור מרגיש שומני, הנטייה הטבעית היא לנסות לייבש אותו על ידי שטיפה תכופה של הפנים ובאמצעות סבונים ותכשירים מייבשים. אולם זוהי עוד טעות שכיחה שיכולה להחמיר את המצב, שכן במנגנון של פיצוי, היא מובילה דווקא לייצור מוגבר של חלב.
- להרבות באכילת מתוקים, מזונות שומניים, מעובדים ומתועשים, ומוצרי חלב – כאמור, מזונות אלה מעודדים את הפרשת הסבום, ולכן מומלץ להפחית בהם ככל האפשר, בעיקר אם יש לך נטייה מוגברת להפרשת סבום ממילא.
- לרכוש תכשירי קוסמטיקה בפארמים – חלק מתכשירי הקוסמטיקה והאיפור מכילים מרכיבים 'קומודוגניים' – דהיינו, כאלה שסותמים את פתח הנקבוביות. מסיבה זו, מומלץ מאוד להימנע מלרכוש תכשירי קוסמטיקה בפארמים. התייעצי עם קוסמטיקאית מומחית, שתתאים לך את התכשירים הנכונים ביותר לסוג ולמצב העור שלך, כך שלא יגבירו את הנטייה לקומודונים.
ולסיכום, מה חשוב לזכור?
- קומודונים הם נגעים לא דלקתיים בעור, שמופיעים כתוצאה מהצטברות סבום (חֵלֶב) ותאים מתים בתעלת זקיקי השיער.
- הם מכונים "ראשים שחורים" משום שבמבט מבחוץ הם נראים כמעין "ראש שחור" שסותם את הנקבובית.
- הגורם המרכזי להופעתם הוא פעילות יתר של בלוטות החלב, שמובילה להצטברות הסבום, ולכן הם שכיחים בעיקר בגיל ההתבגרות, שבו כתוצאה משינויים הורמונליים ישנה פעילות מוגברת של בלוטות החלב.
- גורמים נוספים התורמים להופעתם הם נטייה תורשתית, שינויים הורמונליים אצל נשים כמו סביב המחזור החודשי, לחץ וסטרס, תזונה לא בריאה ושימוש בתרופות.
- על ידי טיפול נכון בעור ושיפור הרגלי התזונה תוכלי להשיג שליטה טוב יותר במצב העור ולהקטין את הפרשת הסבום – כולל הקפדה על היגיינה של העור ועל שגרת טיפוח יומיומית, שימוש בתכשירים ייעודיים, המבוססים למשל על חומצה בטא הידרוקסית ועל תמציות צמחים שונות, צריכת תזונה בריאה ומגוונת ושתייה מספיקה של מים.
- במקביל כדי למנוע האצה בהפרשת הסבום חשוב מאוד להימנע מלנסות להוציא בעצמך את הראשים השחורים ולייבש את העור יתר על המידה, וכן להימנע מרכישת תכשירי קוסמטיקה בפארמים, שכן תכשירים לא מתאימים עלולים להגביר את הנטייה לקומודוגניות.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
המדריך לקוסמטיקאית המתחילה
מזל טוב! סיימת את לימודי הקוסמטיקה וקיבלת את תעודת ההסמכה הממשלתית, אבל מה עושים עכשיו? הנה המדריך המלא לקוסמטיקאית המתחילה >>
חשיבות השמירה על המחסום האפידרמלי כחלק ממניעת הזדקנות העור
העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו ולו תפקיד חשוב ומהותי כמחסום רב עוצמה המגן על הגוף מפני גורמים חיצוניים ומזיקים. איך הוא פועל? וכיצד ניתן לשקם אותו?
כל מה שרצית לדעת על נקבוביות בפנים
כנראה שלכל אחת יצא להתבונן במראה ולהבחין בנקבוביות בעור הפנים, למעשה אחת הסוגיות השכיחות ביותר במכוני הקוסמטיקה היא בנושא הנקבוביות. אבל האם אפשר בכלל לעשות משהו בנידון? ולמה הן קיימות? התשובות בכתבה >>