להזדקן בחן

הזדקנות העור - מהו תהליך ההזדקנות?
images

 

להזדקן בחן

החל מגיל 50-60 סימני הגיל הולכים ונעשים בולטים ומואצים יותר. את התוצאות כולנו מכירות, אבל הבשורה הטובה היא שיש לא מעט שתוכלי לעשות כדי לעכב אותן, ולהשיג עור בריא וזוהר גם אחרי גיל המעבר. אז מה בדיוק קורה לעור בגיל הזה ומהם הפתרונות שיאפשרו לך לעשות זאת?

"גיל 50 הוא כבר מזמן ה-30 החדש", הכריז לאחרונה מגזין פורבס. כיום, נתונים מראים שמרבית הנשים אינן מתייחסות לגיל כאל מכשול לעבודה ולקריירה, ואף רואות בתקופה זו של החיים הזדמנות לכיוונים מקצועיים חדשים. הטכנולוגיות הרפואיות-אסתטיות והקוסמטיות גם מאפשרות להן להיראות בהתאם. ואף על פי כן, לאחר גיל המעבר, חלים בעור שינויים משמעותיים, שמתבטאים בסימני גיל, ההולכים ונעשים בולטים ומואצים יותר החל מגילאי 50-60. אז מה עושים? הכתבה שלפנייך בוחנת מה בדיוק קורה לעור בתהליך ההזדקנות, כיצד מתבטאים השינויים במראה העור, ומה אפשר לעשות כדי לעכב את התהליך ולגרום לעור להיראות יפה וזוהר גם אחרי גיל המעבר.
סדרת פרפקט טיים להזדקנות העור

 

מהי בכלל הזדקנות העור?

הזדקנות העור היא תהליך המתמשך לאורך שנים, כשהוא מושפע במידה רבה מהתהליכים הפיזיולוגיים, כולל תהליכים הורמונליים וביוכימיים המתרחשים עם הגיל. תהליכים אלה משפיעים על כל מבני העור – החל בעצמות הפנים, דרך השרירים התומכים בעור וכלה בעור עצמו על כל שכבותיו. במקביל, גורמים סביבתיים שאנו חשופים אליהם, כמו קרינת השמש, זיהום האוויר, תזונה וסטרס, נותנים אף הם את אותותיהם. כל אלה מובילים להתפתחות סימני הגיל המוכרים היטב לכולנו – קמטים, קמטוטים, פיגמנטציה, צניחה של העור ומראה עור דק ויבש.

 

מה קורה לעור בתהליך ההזדקנות?

שינויים הורמונליים

גיל המעבר מאופיין בשינויים הורמונליים הנובעים מירידה הדרגתית בייצור ובהפרשה של הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. כתוצאה מכך חלה ירידה בייצור חלבוני העור, בהם הקולגן והאלסטין, שמהווים את תשתית העור ומקנים לו את הגמישות, החוזק והאלסטיות שלו. מחקרים מראים שהירידה ברמות הקולגן והאלסטין קשורה ישירות למספר השנים שחלפו מאז תחילת גיל המעבר.

ירידה בקצב תחלופת התאים ויכולת ההתמיינות שלהם

בסביבות גיל 50 יורד קצב חלוקת התא בכ-50%, כאשר שבמקום 28 יום, התהליך נמשך כעת כ – 60 יום. אחד מסוגי התאים החשובים הנפגעים מירידה זו הם התאים הפיברובלסטים בדרמיס. הירידה בכושר החלוקה, התחלופה וההתמיינות שלהם מובילה להפחתה נוספת בייצור סיבי האלסטין, וכתוצאה מכך, להתדלדלות שכבת האפידרמיס.

פגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין

במקביל לירידה בייצור הקולגן והאלסטין, אנזימים המיוצרים בעור עם ההזדקנות פועלים כנגד הסיבים הקיימים ופוגעים בהם. בעור בריא וצעיר, אנזימים אלו מפוקחים על ידי מנגנוני הבקרה של העור, ואולם עם השנים פוחתת יעילותם של מנגנונים אלה, מה שגורם לפעילות הרס מוגברת.

ירידה בכמות החומצה ההיאלורונית

החומצה ההיאלורונית ידועה ביכולתה לקשור אליה כמויות גדולות של מים, והמולקולות שלה אחראיות על אספקת לחות ועל נפח העור, וממלאות תפקיד מרכזי בתפקוד התקין של העור ובמניעת קמטים. הירידה בייצור החומצה ההיאלורונית החל מגיל המעבר מובילה להפחתה ביכולת העור לשמר לחות ובכך לפגיעה משמעותית בגמישות העור.

התפרקות השכבה הדרמו-אפידרמית

שכבה זו מחברת בין הדרמיס לאפידרמיס ומספקת תמיכה מכנית לאפידרמיס. המבנה הגלי שלה מבטיח הגדלה של שטח הפנים לחילוף החומרים בין השכבות ולהצמדתן. אלא שעם השנים היא הופכת שטוחה יותר, וכתוצאה מכך, האפידרמיס מאבד את התמיכה והופך מדולדל יותר. גם הקשר בין הדרמיס לאפידרמיס מתרופף, כך ששכבת האפידרמיס זוכה לפחות הזנה וחמצן, נעשית דקה יותר ופחות מאורגנת, והיכולת שלה להתחדש פוחתת.

לקריאה נוספת: המחסום האפידרמלי.

ירידה בייצור הסבום על ידי בלוטות החלב

הסבום, ביחד עם שומנים אחרים וגורמי לחות טבעיים, יוצרים את המערכת ההידרו-ליפידית, שמהווה את מחסום העור. בגיל המעבר, כמות הסבום פוחתת, וכתוצאה מכך נפגע משמעותית תפקודו של המחסום ועמו יכולתו של העור לשמר לחות.

ירידה בנפח שכבת ההיפודרמיס

שכבה תת-עורית זו, העשויה רקמת חיבור רופפת ורקמת שומן, מחברת את העור עם הרקמות שמתחתיו. כתוצאה מהשינויים ההורמונליים מצטמצם נפח תאי השומן, והתוצאה היא ירידה בנפח ההיפודרמלי. ירידה זו מתבטאת במיוחד באזור עצם הלחי, כאשר כריות השומן המצויות מתחת לשרירים מתחילות להתרוקן. כתוצאה מכך, הרקמות הרכות המחוברות אליהן מתחילות לצנוח כלפי מטה ויוצרות מראה נפול ועייף, שמתבטא בנפילה בצדי הפה, איבוד של קו הלסת, נפילה של עור הצוואר ואיבוד הזווית שבין הסנטר לצוואר.

אבדן מסת עצמות הפנים

בעוד שבעבר סברו מומחים שכוח המשיכה הוא אחד הגורמים המרכזיים המובילים להופעת קמטים, הרי שמחקרים שנערכו בעשורים האחרונים מראים שהבעיה העיקרית נעוצה באובדן מסת עצמות הפנים. תהליך זה מושפע אף הוא מהשינויים ההורמונליים והביוכימיים, ומוביל לכך שהעצמות מאבדות אט אט נפח ונסוגות. התדלדלות העצמות מתרחשת בעיקר במרכז הפנים, בעצמות שמתחת לעיניים ומסביב לאף.

כיצד באים תהליכים אלה לידי ביטוי בעור?

כל השינויים האלה מתפתחים בהתמדה עם השנים ומובילים לשינויים מבניים בעור, בהם בראש ובראשונה, הופעת קמטים, צניחה והתדלדלות של העור, והופעת כתמים ופיגמנטציה.

קמטי הבעה

קמטים אלו נובעים מהפעילות המצטברת והיומיומית של שרירי ההבעה שממוקמים בשליש העליון של הפנים – באזור המצח, בין הגבות ובזוויות החיצוניות של העיניים. כיווץ השרירים מתאפשר בתיווכו של המוליך העצבי אצטיל-כולין, המעביר את האותות החשמליים מהמוח אל שרירי הפנים. במהלך השנים, ההתכווצויות החוזרות ונשנות והלחץ המתמיד שיוצר כיווץ השרירים גורמים לשבר בסיבים ובמבנה העור. בשלב הראשון של הופעתם, קמטי ההבעה הינם דינמיים – הם מופיעים רק בזמן הנעת שרירי הפנים. כשהעור נמצא במנוחה הם נעלמים. ואולם, בהמשך, הקמטים הדינמיים הופכים לקבועים. הם אינם נעלמים לחלוטין גם כשהעור נמצא במנוחה.

קמטי גיל קבועים

קמטים אלו מופיעים בשלב מאוחר יותר, ונוצרים כתוצאה מהתהליכים הביולוגיים החלים בגיל המעבר ואילך – בהם השינויים ברמות ההורמונים ועימם התמעטות סיבי הקולגן והאלסטין, הירידה בכושר חלוקת התאים ובקצב תחלופתם, הירידה בייצור הגליקוזאמינוגליקנים ובייצור הסבום, והשינויים בשכבה הדרמו-אפידרמית ובשכבת ההיפודרמיס. תהליכים אלו מתבטאים בעיקר בקמטים הנזולביאליים – הקמטים היורדים בין האף לפה, דפרסור אנגולי אוריס (שריר מדכא זווית הפה), ובשינויים בטונוס קו המתאר של הפנים.

צניחה והתדלדלות של העור במרכז הפנים

התדלדלות השלד גורמת להתרוקנות של כריות השומן מתחת לשרירים שעל עצם הלחי. כתוצאה מכך, הרקמות הרכות המחוברות אליהן מתחילות לקרוס כלפי מטה ויוצרות מראה נפול ועייף. כמו כן, עקב ההתרוקנות נוצר מעין "עמק" שקוע שמתחיל מזווית העין הפנימית וחוצה באלכסון את הלחיים משני הצדדים.

צניחה, רפיון והיחלשות באזור ה-Y

החלק התחתון של הפנים (כולל הסנטר, הלסת והצוואר) – הוא אחד האזורים הראשונים המסגירים את הגיל. בנוסף לירידה בייצור הקולגן, האלסטין והחומצה ההיאלורונית ולהפחתה בכמות השומן התת-עורי, עם השנים חלה גם צניחה של שריר הפלטיסמה – השריר ש"מחזיק" את שכבות הצוואר העמוקות במקומן ומעניק מבנה לצוואר. כתוצאה מכך, הוא מאבד מגמישותו ונמתח בהדרגה עד שהוא הופך לדק וחלש מאוד, וכתוצאה מכך, מושך עמו את עור הצוואר כלפי מטה. מה שמחמיר את המצב הוא העובדה שעם השנים, עצם הלסת, המגדירה את הזווית התחתונה של הפנים, מתחילה להיספג. כתוצאה מכך, הזווית של הלסת התחתונה הולכת ונעלמת, והרקמות הרכות שעצם הלסת תומכת בהן צונחות מטה.

לקריאה נוספת: אזור ה-T ואזור ה-Y.

פיגמטנציה וכתמים

גיל המעבר משפיע גם על רמת הפעילות של תאי המלנין – הפיגמנט האחראי על צבע העור. הסיבה לכך היא שלתאים אלה יש קולטנים לאסטרוגן, וכשכמות ההורמון מתמעטת, גם רמת הפעילות שלהם יורדת. כתוצאה מכך, עלולים להופיע בעור כתמים וצבעו הופך ללא אחיד.

 

האם ניתן למנוע את הזדקנות העור?

אין דרך למנוע כליל את הזדקנות העור ואת הופעת הקמטים, שכן כאמור, תהליך זה נובע במידה רבה משינויים פיזיולוגיים החלים עם הגיל. עם זאת, הבשורה הטובה היא שיש לא מעט שתוכלי לעשות כדי לעכב את תהליך ההזדקנות ואת השלכותיו על העור, ולהשיג עור בריא וזוהר גם אחרי גיל המעבר.

 

מהם החומרים הפעילים שהוכחו כיעילים להאטת תהליך ההזדקנות?

הבנת המנגנונים הפיזיולוגיים והשפעות הסביבה על הזדקנות העור הובילו לגילוי שורה של חומרים פעילים שיכולים להאט ולעכב את תהליך הזדקנות העור.  

ויטמין C

ויטמין זה, שהוא אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים ביותר בטבע, מהווה מרכיב מפתח שלו תפקידים חיוניים בעור. מחקרים מדגימים בעקביות את יעילותו הגבוהה בשימוש דרמטולוגי. הוא מעודד את ייצור הקולגן בעור, כאשר נמצא שמריחה עורית שלו מגרה ישירות יצירת קולגן בשכבת הדרמיס; הוא מגן על העור מפני נזקי הקרינה וגם מפני סטרס חמצוני (מצב שבו התאים אינם מסוגלים להתמודד עם כמות הרדיקלים החופשיים שמאיצים את הזדקנות העור); הוא עוזר להבהיר את העור; מעכב את היצירה של חלבונים דלקתיים בעור, ומצליח אפילו לתקן נזקים בדנ"א של תאי העור.

למידע המלא על ויטמין C.

פיטו-אסטרוגנים

המבנה והתכונות של האסטרוגנים הצמחיים הוכחו כדומים מאוד לאלו של האסטרוגן הטבעי בגוף, ובדומה לו, הם מאפשרים להחזיר לעור את האיזון, להעלות את רמת הלחות בעור, לשפר משמעותית את גמישות ומרקם העור, למצק את העור ולהפחית קמטים וקמטוטים.

פפטידים

אלו הם שרשראות קצרות של חומצות אמינו – אבני הבניין של החלבונים בגופנו. הפפטידים הביומימטיים המשמשים בתעשיית הקוסמטיקה הינם פפטידים קצרים, שמחקים את הפעילות הביולוגית הטבעית שממלאים הפפטידים הארוכים יותר המיוצרים בעור. בשנים האחרונות פותחו ליפו-פפטידים חדשניים – פפטידים שאליהם קשור "זנב" שומני, ואשר יעילותם גבוהה יותר מזו של הפפטידים הטבעיים. כך לדוגמה, באמצעות פפטידים כמו ארג'ילרין ניתן לטפל בקמטי ההבעה בפנים ולצמצם משמעותית את עומקם, על ידי עיכוב שחרורו של המוליך העצבי אצטיל-כולין (בדומה לפעולת הבוטולינום טוקסין). ופפטידים אחרים, כמו פפטיד הנחושת ומטריקסיל המעודדים את סינתיזת הקולגן.

חומצה היאלורונית

מרכיב טבעי המבוסס על חלבונים סוכריים שמיוצר בשכבת הדרמיס. לחומצה ההיאלורונית יכולת גבוהה לספיחה ולאגירת נוזלים, ועל ידי כך היא מספקת לעור לחות, נפח ורכות, ממצקת ומצמצת את מראה הקמטים.

חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות

החומצות האלפא הידרוקסיות המופקות מפירות מזרזות את קילוף העור בשכבה הקרנית, ובד בבד גורמות לשרשרת תגובות בשכבת הדרמיס, המחוללות בו שינויים שמעודדים את ייצור הקולגן והאלסטין. החומצות הבטא הידרוקסיות מצליחות לחדור לשכבות האפידרמיס העמוקות ביותר, ממיסות את התאים הלכודים בנקבוביות העור וכך מגבירות את ייצור התאים החדשים. נמצא כי שימוש קבוע בתכשירים המכילים חומצות אלה משפר את מרקם העור ומביא לצמצום עומק הקמטים.

למידע המלא על: חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות.

רטינול

רטין A, שהוא אחת הנגזרות של החומצה הרטינואית היה החומר הראשון שאושר על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקני כתרופה לטיפול בקמטים. נגזרת אחרת של החומצה הרטינואית, המאושרת לשימוש בתכשירים קוסמטיים, היא הרטינול. נמצא שהחומצה הרטינואית נקשרת לקולטנים הממוקמים על גרעיני התאים, והיא מחוללת שינויים בשכבות הדרמיס והאפידרמיס, גורמת לעיבוי שכבת הדרמיס ולייצור מואץ של סיבי הקולגן, ובמקביל, מאיטה את קצב התפרקות הקולגן. כתוצאה מכך, העור הופך חלק יותר וחלה הפחתה ניכרת בעומקם של הקמטים והקמטוטים.

למידע המלא על: רטינול.

 

כמה טיפים לעיכוב הזדקנות העור:

ספקי לעור נוגדי חמצון

ובפרט ויטמין C. סדרת סי דה סקסס היא אחת הסדרות הייחודיות שפותחו במיוחד לטיפול ולעיכוב תהליך הזדקנות העור החל מגיל המעבר. הסדרה מבוססת על ריכוז גבוה של ויטמין C פעיל, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. הסדרה, שמיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ובמיוחד לעור המאופיין בסימני גיל התחלתיים ומתקדמים, פועלת להאטת תהליך ההזדקנות, לצמצום ולהחלקת קמטים, לשיפור גמישות העור, להרגעתו ולהזנתו. ריכוז גבוה במיוחד של הוויטמין מכיל סרום ויטמין C מסדרה זו, שמבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין, וכן שמן מנדרינות והממליס. פטנט זה מאפשר לשמר את הוויטמין הרגיש עד לשימוש בו, מבלי שהוא יאבד מיעילותו. הסרום מכיל 17% חומצה אסקורבית(ויטמין סי) מתוכן 12% בפאזה המימית של התכשיר ו-5% האגורים בתוך המיליקפסולות.

העניקי לעור גם רכיבים משקמים

שיעזרו להתמודד עם השינויים הפיזיולוגיים שמאיצים את ההזדקנות, לשקם את העור, לשפר את מוצקותו, לצמצם קמטים ולהעלות את רמת הלחות. למטרה זו פותחה במיוחד סדרת פרפקט טיים. התכשירים בסדרה ייחודית זו מבוססים על רכיבים חדשניים, בהם חומצות אמינו וליפו-פפטידים, חומצה היאלורונית, פיטו-סטרואידים וויטמינים חיוניים. השילוב בין רכיבים אלו וחומרים פעילים נוספים פועל להעלאת נפח השומן התת עורי, לשיפור מוצקותו ולהעלאת רמת הלחות ומניעת התנדפותה, ועל ידי כך, למילוי קמטים עמוקים ולטשטוש קמטי הבעה. התוצאות ניכרות הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך: לצד אפקט מתיחה מיידי והחלקת קמטים, ניתן להיווכח כיצד בתוך זמן קצר העור הופך לח וגמיש יותר.

הקפידי גם ללחח את העור

עור מיובש ולא מוזן מזדקן מהר יותר. קרם היום בסדרת פרפקט טיים מעלה משמעותית את רמת הלחות בעור, ועל ידי כך מסייע לרענן ולשפר אותו.

לפחות אחת לשבוע הקפידי על טיפול פילינג

דרך בטוחה ומהירה להחיות עור עייף, לרעננו ולהבהירו היא באמצעות פילינג המבוסס על חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות ועל רטינול. הפילינג חיוני כדי להיפטר מתאי עור מתים ולחשוף את התאים החדשים והרעננים. מומלץ מאוד לנסות את סופרליפט פילינג. פילינג ייחודי זה, המיועד לעור גם גיל המעבר ואילך הנוטה לקמטים, מבוסס על חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות, רטינול ותמציות ענבים ותאנים, והוא ממריץ את התחדשות העור ומעניק אפקט מתיחה, מרקם עור פנים חלק ומראה צעיר יותר.

הקפידי לשמור על תזונה בריאה ככל האפשר

שתתבסס בעיקר על ירקות ופירות, על חלבונים בריאים ועל דגנים מלאים.

הרווי את העור גם מבפנים

התחילו את היום עם שתיית כוס מים, והקפידו לשתות מספיק מים לאורך כל היום, כדי לעזור לעור שלך להחזיר לעצמו את הלחות והזוהר הטבעיים.

הימנעי מעישון

שמאיץ מאוד את הזדקנות העור.

הקפידי לישון מספיק

לפחות 7-8 שעות בלילה. חשוב לדעת שהורמון הגדילה מופרש במהלך השינה, ובמיוחד במהלך שלבי השינה העמוקים.

הגני על העור מהשמש

בגילאי 50 פלוס, נזקי השמש, כגון כתמים ופיגמנטציה, כבר ניכרים בעור. לכן, חשוב במיוחד להקפיד למנוע נזקים נוספים. הימנעי מחשיפה מוגזמת לשמש בימים ובשעות חמים, ואם את יוצאת החוצה בשעות היום, הקפידי למרוח מעל לקרם הלחות תכשיר הגנה איכותי המכיל מסנני קרינה מפני קרני ה-UVA וה-UVB המזיקות. סדרת סנברלה פותחה במטרה להעניק לעור הגנה מקסימלית מפני קרניים אלו, ובנוסף למקדמי ההגנה משלבת גם מגן שמש הפועל בדרך פיסיקלית לחסימת הקרינה.

לקריאה נוספת: נזקי השמש.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור? 

  • הזדקנות העור היא תהליך מתמשך המואץ החל מגיל המעבר ומושפע במידה רבה מהתהליכים הפיזיולוגיים המתרחשים בגוף, כולל שינויים הורמונליים, ירידה בקצב תחלופת התאים ויכולת ההתמיינות שלהם, פגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין, ירידה בכמות החומצה ההיאלורונית, התפרקות השכבה הדרמו-אפידרמית, ירידה בייצור הסבום על ידי בלוטות החלב, ירידה בנפח שכבת ההיפודרמיס ואבדן מסת עצמות הפנים.
  • כל השינויים האלה מתפתחים בהתמדה עם השנים ומובילים לשינויים מבניים בעור: קמטי ההבעה הדינמיים הופכים לקבועים; קמטי הגיל נעשים עמוקים יותר; במרכז הפנים ובחלקם התחתון מתחילה צניחה והתדלדלות של העור; וכן מופיעים יותר ויותר כתמים ואזורי פיגמנטציה.
  • אף שלא ניתן למנוע כליל את הזדקנות העור ואת הופעת הקמטים, יש מה לעשות כדי לעכב את תהליך ההזדקנות ואת השלכותיו על העור, ולהשיג עור בריא וזוהר גם אחרי גיל המעבר.
  • החומרים הפעילים שהוכחו עד כה כיעילים להאטת תהליך ההזדקנות הם נוגדי חמצון ובפרט ויטמין C, פיטו אסטרוגנים, פפטידים, חומצה היאלורונית, חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות ורטינול.
  • הטיפים הטובים ביותר לעיכוב הזדקנות העור מבוססים על שימוש בחומרים אלה – אספקת נוגדי חמצון ורכיבים משקמים לעור; ליחוח העור; הקפדה על טיפול פילינג שבועי אחד לפחות; הקפדה על תזונה בריאה ועל שתייה מספקת של מים; הימנעות מעישון והקפדה על שעות שינה מספיקות; וכמובן הגנה על העור מפני הקרניים המזיקות של השמש.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

 

תוכן עניינים

  1. מהי בכלל הזדקנות העור?
  2. מה קורה לעור בתהליך ההזדקנות?
  3. שינויים הורמונליים
  4. ירידה בקצב תחלופת התאים ויכולת ההתמיינות שלהם
  5. פגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין
  6. ירידה בכמות החומצה ההיאלורונית
  7. התפרקות השכבה הדרמו-אפידרמית
  8. ירידה בייצור הסבום על ידי בלוטות החלב
  9. ירידה בנפח שכבת ההיפודרמיס
  10. אבדן מסת עצמות הפנים
  11. כיצד באים תהליכים אלה לידי ביטוי בעור?
  12. קמטי הבעה
  13. קמטי גיל קבועים
  14. צניחה והתדלדלות של העור במרכז הפנים
  15. צניחה, רפיון והיחלשות באזור ה-Y
  16. פיגמטנציה וכתמים
  17. האם ניתן למנוע את הזדקנות העור?
  18. מהם החומרים הפעילים שהוכחו כיעילים להאטת תהליך ההזדקנות?
  19. ויטמין C
  20. פיטו-אסטרוגנים
  21. פפטידים
  22. חומצה היאלורונית
  23. חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות
  24. רטינול
  25. כמה טיפים לעיכוב הזדקנות העור:
  26. ספקי לעור נוגדי חמצון
  27. העניקי לעור גם רכיבים משקמים
  28. הקפידי גם ללחח את העור
  29. לפחות אחת לשבוע הקפידי על טיפול פילינג
  30. הקפידי לשמור על תזונה בריאה ככל האפשר
  31. הרווי את העור גם מבפנים
  32. הימנעי מעישון
  33. הקפידי לישון מספיק
  34. הגני על העור מהשמש
  35. ולסיכום, מה חשוב לזכור? 

כתבות נוספות

הטרנדים בעולם הקוסמטיקה שאתן חייבות להכיר

מהם המרכיבים, התכשירים והרעיונות שיבלטו במהלך שנת 2024? חמשת הגדולים בכתבה הבאה >>

מהם נוגדי חמצון?

צמד המילים 'נוגדי חמצון' מוכר מאוד בעולם הקוסמטיקה - אבל מה זה בכלל אומר? במה אותם נוגדי חמצון תורמים ולמה חשוב לשלב ויטמין C בשגרת הטיפוח שלך? כל הפרטים בכתבה הבאה >>

עשי \ אל תעשי: טיפולי פנים

כל הטיפים והדגשים שכדאי לדעת לקראת התור הבא אצל הקוסמטיקאית שלך - בכתבה הבאה >>