חשיבות השמירה על המחסום האפידרמלי כחלק ממניעת הזדקנות העור
אחד התפקידים החשובים ביותר של העור הוא תפקידו כמחסום רב עוצמה (Skin barrier), המגן על העור מפני גורמים חיצוניים מזיקים ושימור הלחות בעור. הפרעה בתפקודו של העור כמחסום מאפשרת חדירה של אלרגנים, מיקרואורגניזמים, זיהום אוויר וחומרים מזיקים נוספים, ומהווה את אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות מחלות עור נוסף על כך, היא פוגעת ביכולתו לשמר לחות ולמנוע את התנדפות המים מהעור ועל ידי כך להאצת תהליך הזדקנות העור
המערכת ההידרו-ליפידית
לתפקוד העור כמחסום אחראית מערכת עורית שנקראת המערכת ההידרו-ליפידית. מערכת זו מורכבת מיסודות חיוניים המיוצרים בעור, בהם סרמידים, חומצות אמינו, חומצות שומן, כולסטרול וטריגליצרידים, חומצה לינולאית, ובמקביל, חומרים היגרוסקופיים, הגורמים לספיחה ולאגירת מים. חומרים אלה, המוכרים בשם גורמי לחות טבעיים (Natural Moisturizing Factors – NMF's), כוללים בין היתר מולקולות סוכריות כגון החומצה ההיאלורונית וגלוקוזאמינוגלוקנים, שתכונתן החשובה היא יכולתן לקשור אליהן כמויות גדולות של מים, וכן חומצה לקטית, חומצות אמינו, אוריאה, סודיום PCA, ומינרלים כגון נתרן, אשלגן, סידן ומגנזיום.
הקומפלקס המרכיב את המערכת ההידרו-ליפידית פועל כחומר בין-תאי, המצמיד בחוזקה את התאים המתים בשכבה הקרנית בתהליך מיוחד שנועד לשמור על מחסום העור, תאים מהשכבה הבזלית בתחתית האפידרמיס נודדים כלפי מעלה, כאשר במהלך הנדידה הם מתים ויוצרים את השכבה הקרנית. במהלך תנועתם כלפי מעלה הם גם מפרישים חלבונים ושומנים שמשמשים לבניית המחסום האפידרמלי. תהליך זה מביא לתחלופה של תאי העור העליונים כל 28 יום לערך. במקביל, בשכבת הדרמיס, המהווה את מקור המים בעור, נעים המים כלפי מעלה, לשכבות האפידרמיס.
שינויים שמגיעים עם הגיל
עם השנים וההתבגרות, הולכת ומתמעטת כמות החומרים המרכיבים את המחסום ההידרו-ליפידי באפידרמיס. זאת, כתוצאה משינויים הקשורים לגיל ולהורמונים. תהליך זה מואץ על ידי גורמים סביבתיים שונים, בהם רמת לחות נמוכה באוויר, חשיפה לשמש, לקור ולרוחות, זיהום אוויר, סיגריות ועוד, אשר פוגעים בשכבה הקרנית ובגורמי הלחות הטבעיים בעור, וגורמים לאובדן מים העלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים ולהאצת הזדקנות העור.
כיצד ניתן לשקם את מחסום העור?
טיפולים ותכשירים קוסמטיים שיעזרו לשקם את מחסום העור הם כאלו הכוללים את הרכיבים שאבדו – אלו החיוניים מחד לספיחת מים, ומאידך למניעת אידויים והתנדפותם לסביבה.
- רכיבים סופחי מים – עם הרכיבים האלה נמנים חומרים כגון חומצות אמינו, חומצות אלפא הידרוקסיות, אוריאה וגליצרין המהווים את גורמי ה-NMF's הטבעיים בעור.
- חומצה היאלורונית – החומצה ההיאלורונית מבוססת על חלבונים סוכריים, שתכונתם החשובה היא יכולתם לקשור אליהם כמויות גדולות של מים. בדרך זו, היא מספקת לעור לחות ומעניקה לו נפח, רכות ואלסטיות, וגורמת לו להיראות חלק, מתוח וצעיר.
- רכיבים אוטמים– רכיבים אלה כוללים סרמידים, חומצות שומן וכולסטרול המיוצרים בעור באופן טבעי, העוזרים לתקן את שכבות השומן הטבעיות במחסום ההידרו-ליפידי כאשר אלה נפגעות, וכן חומרים הידרופוביים, המסייעים באיטום העור ובמניעת התנדפות המים.
- ויטמינים ונוגדי חמצון, ובעיקר ויטמיני A, C ו-E – ויטמינים אלה מסייעים למנוע את נזקי החמצון הנגרמים על ידי הרדיקלים החופשיים ופוגעים בין היתר ביכולת העור לשמר לחות.
במעבדות HL פותחו מספר תכשירים חדשניים ומתוחכמים המסייעים לרוויית העור ולשימור המים;
סדרת ויטאלייז – סדרה יעילה זו מעודדת את ייצור החומצה ההיאלורונית, ובדרך זו פועלת ביעילות להעלאת רמת הלחות בעור ולמניעת התאדות הלחות הטבעית, מסייעת למיצוק העור ולצמצום מראה הקמטים, תוך הענקת רכות וגמישות לעור.
תכשירי הסדרה מיועדים לעור המאופיין בחוסר לחות ויובש, כולל עור שמן חסר לחות. התכשירים מבוססים על חומצה היאלורונית בשילוב עם רכיבים פעילים נוספים, המסייעים להעלאת רמת הלחות של העור ולשיפור מוצקותו, בהם חומצה לקטית, שלה השפעות מוכחות בהאצת ייצור החומצה ההיאלורונית; ויטמיני A, C ו-E, המסייעים למנוע את נזקי הרדיקלים החופשיים הפוגעים ביכולת שימור הלחות בעור ופועלים לשיקום מנגנוני שימור הלחות; פפטידים, המסייעים לחידוש העור ולעידוד ייצור הקולגן; מגוון שמנים, בהם שמן הבורג', קוקואי, מקדמיה ואגוז ברזיל, המסייעים אף הם לשימוש הלחות בעור; תה ירוק, הפועל אף הוא כנוגד חמצון.
סדרת ביו-ריפאר – סדרת ביו ריפאר פועלת לשיקום עור שניזוק מפגעי הסביבה. הסדרה מבוססת על קולגן, אלסטין וריפאר קומפלקס ייחודי, המונע ומתקן את הנזקים שנגרמו לתאי העור, ופועל להמרצת מנגנוני התיקון והשיפור הפנימיים של תאי העור. הסדרה מיועדת לשיום עור פגוע, עייף וחסר חיות.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
תוכן עניינים
כתבות נוספות
הגיע הזמן ללכת לקוסמטיקאית
כדי למנוע החמרה של המצב ולשקם את העור חשוב לפנות לטיפול.
אבל איך תדעי שהגיע הזמן ללכת לקוסמטיקאית מקצועית? הנה 7 הסימנים שלא כדאי לכן לפספס >>
טיפים לטיפול בעור רגיש ומגורה
מרבית מהאוכלוסיה מעידים על רגישות במידה כלשהי בעור. המונח "עור רגיש" כולל קשת רחבה של תסמינים וגורמים. במידה וגם לכן יש עור רגיש, הכתבה הזו עבורכן >>
פיגמנטציה והשפעותיה על עור הפנים
בעיות פיגמנטציה הן אחת הסיבות השכיחות ביותר לפנייה לרופאי עור ולקוסמטיקאיות. כיצד בדיוק נוצרים כתמים אלה, איך הם משפיעים על עור הפנים ומה מגביר את הסיכון ללקות בהם?