שיטת הטיפול הסימולטני באקנה
גישה חדשנית המשלבת טיפול בשני רבדים בו-זמנית: הורדת הכושר הזיהומי על ידי פגיעה ממוקדת בהתפתחות החיידק, ובמקביל, חידוש העור ושיקום מנגנוני ההגנה הטבעיים שנפגעו עקב המחלה. אבל לפני שנרחיב על השיטה המהפכנית, קצת רקע על התופעה וגורמיה:
אקנה וולגריס היא מחלה כמעט אוניברסלית המופיעה בכ-80%-95% מאוכלוסיית המתבגרים. גם בקרב נשים וגברים בני 25 ומעלה,
40%-54% סובלים מדרגה מסוימת של אקנה בעור הפנים, ובגילאי 40 ויותר עדיין סובלים ממנה 12% מהנשים ו-3% מהגברים.
מהן הסיבות לבעיה?
האקנה היא למעשה דלקת כרונית של זקיק השיער ובלוטות החלב שמצדדיו. הבסיס להופעתה הוא שילוב בין נטייה תורשתית לבין השפעות הורמונליות על בלוטות החֵלֶב בעור. בעשור האחרון הולכים ונחשפים המנגנונים הפתופיזיולוגיים המעורבים בהתפרצות האקנה בהם ארבעה גורמי מפתח:
- ייצור מוגבר של סבום – זאת, כתוצאה מהפרשה מוגברת של הורמונים אנדרוגניים (זכריים) אשר אחראים על שִׂעוּר. הורמונים אלה, שמקורם בבלוטת יותרת הכליה (בעיקר טסטוסטרון ודהידרוטסטוסטרון), מופרשים גם בנשים וגורמים להגדלת בלוטות החלב ולהפרשה מוגברת של סבום.
- שגשוג יתר של התאים הקרטינוציטים בבלוטות החלב– תאים אלו גורמים להצטברות תאי עור מתים ולחסימת זקיקי השערה.
- התרבות חיידקי הפרופיוניבקטריום אקנה בבלוטות החלב המוגדלות והחסומות – חיידק אנאירובי המשגשג בהיעדר אוויר. חיידק זה מצוי באופן טבעי בבלוטות החלב שלנו בכמות קטנה. ואולם, כשהבלוטות נסתמות והחלב מצטבר, הוא מתחיל להתרבות במהירות ומשחרר אנזימים, שמטרתם לפרק את הסבום המצטבר.
- התפתחות דלקת – במטרה לנסות להיפטר מהחיידקים, הגוף מגייס את כדוריות הדם הלבנות אל בלוטות החלב ומגיב בתגובה דלקתית מקומית, שמתבטאת באודם, כאבים ונפיחות בעור, וזו למעשה הסיבה להיווצרות פצעי האקנה האדומים והמוגלתיים. הדלקת שנוצרת בפתח הזקיק גורמת לפגיעה בתעלות האקווה פורינים, האחראיות להעברת חומרי סיכה לשכבה הקרנית, וכתוצאה מכך – לייבוש העור, מה שמוביל להיפר-פונקציה של בלוטות החֵלֶב ולייצור מוגבר עוד יותר של סבום.
לעתים, הזיהום עלול להתפשט וליצור אזורים מודלקים נרחבים, בולטים ואדומים, עם מורסות מוגלתיות. מספר מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצביעים על כך שאף כי חיידק הפ. אקנה משחק תפקיד חשוב בהופעת האקנה, חומרת הבעיה אינה נקבעת על ידי כמות החיידקים בבלוטות החלב, אלא על ידי עוצמת הדלקת שמייצר הגוף כנגדם. הממצאים ממחקרים אלה הראו שאצל בני נוער הסובלים מאקנה קשה מספר החיידקים עשוי להיות קטן יחסית, ודווקא אצל בני נוער עם אקנה קלה, מספר החיידקים יכול להיות גדול. תגובה דלקתית זו מיוצרת על ידי חלבון פרו-דלקתי שנקרא אינטרלוקין 1 (1-IL). החלבון, הפועל כמתווך במערכת החיסון, מעביר תשדורת ליצירת דלקת, במטרה לחסל את חיידקי האקנה. אלא שעצם נוכחותו גורמת לנפיחות, לאדמומיות ולכאב המאפיינים את פצעי האקנה. הזיהום החיידקי עלול להיות מוחמר כאשר נוצר קרע בבלוטת החלב, המגבירה את התגובה הדלקתית וגורם לפצעונים ולציסטות גדולות ומוגלתיות, וכן כאשר נגעי האקנה מוזנחים. במצב זה עלולה להיווצר רקמת צלקת מסביב לפצע או לציסטה
בתהליך הריפוי, וכתוצאה מכך נותרות צלקות שקועות או תפוחות גם לאחר שהאקנה עצמה כבר נרפאת.
גורמים נוספים
גורמים נוספים המעורבים בהופעת האקנה לצד התפקיד המרכזי שמשחקים הנטייה התורשתית וההשפעות ההורמונליות, נמצא שגורמים נוספים הפועלים במשולב מעורבים אף הם בהופעת האקנה:
- שינויים הורמונליים – נמצא קשר בין המחזור החודשי לבין חומרת האקנה, כאשר ביום שבו מתחיל הדימום החודשי חלה החרפה במצב האקנה, וכאשר הדימום מסתיים, מסתמנת הטבה.
- רגישות יתר לחומרים כימיים– חומרים אלו מכילים מתכות וכלור.
- תורשה – התכונה הגנטית היא הנטייה לעודף אנדרוגיני ולרגישות הבלוטה.
- סטרס ומתח – גורם משמעותי בהחרפת המחלה. ההשערה היא כי הורמוני סטרס, כגון אדרנלין וקורטיזול, המופרשים בעתות לחץ ומצוקה ברמה מוגברת, הם הגורמים לייצור מוגבר של שומן מבלוטות החלב ולהתפרצות האקנה והחרפתה. מצב נפשי כזה עלול להחליש את מערכת החיסון, ולפיכך לגרום להתפרצות של האקנה. כמו כן מתח וסטרס עלולים להחריף נזק חימצוני ובכך להאט את תהליך התחדשות תאי העור.
- תזונה – הקשר בין תזונה לבין אקנה לא ברור עדיין יחד עם זאת, נמצא שצריכה מרובה של מזון בעל אינדקס גליקמי גבוה – דהיינו, מזונות שמעלים במהירות את רמות הסוכר, כמו לחם לבן, פסטה ומתוקים, מעלים את הסיכון להופעת אקנה. צריכת חלב ומוצריו נמצאה אף היא בכמה מחקרים כמחמירה את מצב האקנה. תיתכן גם רגישות אינדיבידואלית למזונות מסוימים בעיקר מתועשים ו/או המכילים הורמונים.
- שימוש בתרופות מסוימות – כגון גלולות למניעת הריון ותרופות המכילות סטרואידים.
השיטה הסימולטנית של HL לטיפול באקנה באמצעות סדרת אקנוקס פלוס
הבנת המנגנונים המורכבים המעורבים בהופעת האקנה הובילה לשיפור משמעותי ביכולת לטפל במצבי אקנה, ובגישות חדשות לטיפול בבעיה. במעבדות HL פותחה אסטרטגיה חדשנית המשלבת טיפול בשני רבדים בו זמנית: הורדת הכושר הזיהומי של החיידקים מחוללי הדלקת, ובמקביל, חידוש ושיקום העור ומנגנוני ההגנה הטבעיים שלו, שנפגעו עקב המחלה. אסטרטגיה זו מאפשרת להתייחס בו זמנית לכל המנגנונים הפתולוגיים המעורבים בהופעת האקנה, כאשר התערבות מוקדמת ככל האפשר וטיפול אינטנסיבי ועקבי יכולים למקסם את יעילות התוצאות בכל דרגות החומרה של האקנה.
גישת הטיפול הסימולטנית מבוססת על עבודה עם סדרת אקנוקס פלוס של HL – סדרה מקצועית שפותחה במיוחד לטיפול בעור שמן-אקנתי ובאקנה וולגריס. לשיטה זו יתרונות חשובים, בהם יעילות טיפולית משמעותית ביותר, כשהשיפור במצב העור ניכר כבר מהטיפולים הראשונים, יצירת הפוגות ארוכות בין ההתפרצויות, הקטנת הסיכון להיווצרות נזקי פוסט אקנה כבר במהלך הטיפול, חוויית טיפול ידידותית, בטוחה וללא טראומה משמעותית לעור, ובנוסף, שגרת טיפול ביתית נוחה ואפקטיבית במיוחד.
כל אלה תורמים גם להשגת תוצאות ושביעות הרצון של המטופלים מהתהליך ומעודדים אותם להתמיד בו.
הורדת הכושר הזיהומי של החיידקים ושיכוך הדלקת
הורדת הכושר הזיהומי של החיידקים מתבצעת על ידי פגיעה ממוקדת בהתפתחותם. במקביל, הטיפול מיועד לשכך את התהליך הדלקתי שמתפתח בעור בעקבות התרבות החיידקים. שני תהליכים אלו מתבצעים בו זמנית, באמצעות שילוב של מספר רכיבים:
- תמצית רוזביי (Rosebay) – רכיב ששומר על המאזן המיקרוביאלי של העור, מחזק את שכבת הסטרטום קורנאום, מפחית את ייצור הסבום ומונע את הצטברותו.
- אבץ – מינרל החיוני לחידוש תאי העור ומתאים במיוחד לעור רגיש. אבץ הוא רכיב אנטי-דלקתי שמונע ריבוי חיידקים הקשורים לאקנה, מווסת את ייצור הסבום ומחזק את המחסום האפידרמלי.
- נגזרת של חומצת אמינו גליצין – רכיב המווסת את העור הנוטה לאקנה, מפחית את ייצור הסבום ומונע ריבוי חיידקים הקשורים לאקנה.
חידוש העור
חידוש העור מתבצע באמצעות חומצות – החומצה הסליצילית והחומצה השיקימית
- חומצה סליצילית – החומצה הסליצילית (בטא הידרוקסית) ידועה ביכולתה להפחית סימני אקנה. בנוסף, מאחר שהיא מסיסה בשומן, היא יכולה לחדור לנקבוביות העור ולהמיס את התאים המתים המצטברים בתוכן וסותמים אותן. כתוצאה מכך הנקבוביות נשמרות נקיות. יתר על כן, לחומצה הסליצילית פעילות נוגדת דלקת ופעילות אנטיספטית כנגד חיידקים ופטריות.
- חומצה שיקימית – רכיב טבעי בעל תכונות נוגדות דלקת, אשר מונעות ריבוי חיידקים הקשורים לאקנה. חומצה זו מסירה תאים מתים ומווסתת את ייצור הסבום.
שיקום מרקם העור וחיזוק מנגנוני ההגנה הטבעיים של העור
במקביל, מכילה הסדרה לראשונה תמצית פרוביוטיקה, שפועלת לשיקום העור וחיזוק מנגנוני הגנה הטבעיים של העור שנפגעו עקב המחלה, וכן נגזרות של ויטמינים.
- פרוביוטיקה – פועלת להגנת העור מפני זיהומים ומחוללי מחלות, תורמת לחיזוק החיידקים הידידותיים ובמקביל להרס חיידקים פתוגניים ושומרת על רמת החומציות התקינה של העור.
לא מעט מחקרים הצביעו בעשורים האחרונים על כך שטיפול בפרוביוטיקה מעכב את צמיחתו של חיידק ה- Acne, וחיידקים פתוגניים נוספים המעורבים במחלות עור. יש לכך כמה סיבות. ראשית, נמצא שהם 'תופסים' את הקולטנים, ובדרך זו מונעים מהרעלנים להיקשר אליהם ולזהם את העור. בנוסף, קיימת תחרות בין החיידקים הפרוביוטיים לחיידקים הפתוגניים על מקורות התזונה. לכן, ככל שאוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים על פני העור גדולה ומשגשגת יותר, כך יתקשו החיידקים הפתוגניים להתקיים על פני העור ולפגוע בו. זאת ועוד, מחקרים נוספים מצאו שזנים מסוימים של חיידקים פרוביוטיים, כגון חיידקי לקטובצילוס, מפרישים חומרים חלבוניים הנקראים bacteriocins, שהם בעלי פעילות אנטיביוטית מקומית כנגד גורמים דלקתיים. - רטינואיד (נגזרת של חומצה רטינואית) – צורה של ויטמין Aהזמינה לעור מבחינה ביולוגית. בשימוש על פני העור, ויטמין A מאיץ את קצב ההתפתחות של התאים החדשים ומסייע לעור אקנתי להבריא את עצמו.
- ניאצינמיד – צורה של ויטמין B3 – רכיב מולטי-פונקציונלי החיוני להזנת העור, אשר בין היתר, מדכא מצבים דלקתיים, מווסת את ייצור הסבום ומשפר את מרקם העור.
לכתבות נוספות על אקנה לחצו כאן
למעבר לסדרת אקנוקס פלוס – הדור הבא לחצו כאן
כתבות נוספות
ויטמינים בתכשירי קוסמטיקה ותרומתם לעור
ויטמינים אינם שחקנים חדשים בעולם הקוסמטיקה והיופי. ואולם, מחקרים המתפרסמים בשנים האחרונות מגלים שתפקידיהם חשובים יותר ממה שחשבנו. היכנסו >>
מה ההבדל בין אייג'ינג ופוטו-אייג'ינג?
ההבדל בין אייג'ינג לבין פוטו-אייג'ינג : המנגנונים המרכזיים להזדקנות העור הם אייג'ינג ופוטו-אייג'ינג - אבל מהו ההבדל בין השניים? התשובה בכתבה>>
מה חשוב לדעת לקראת טיפול בפיגמנטציה?
כמעט מחצית מהאוכלוסייה תתמודד באיזשהו שלב בחיים עם פיגמנטציה - כל מה שחשוב לדעת לפני שאת מתחילה את תהליך הטיפול, בכתבה הבאה >>