הפצע עבר ונשארה צלקת?

צלקות בעור הפנים
images

 

צלקות אקנה נותרות במקרים רבים הרבה אחרי שמחלת האקנה עצמה כבר נרפאה, ופוגעות במראה ובאיכות החיים. מה בדיוק גורם להצטלקויות האלה ואיך ניתן לשקם את העור ולהעלים את הצלקות?  מה כדאי ומה לא כדאי לעשות, ואילו תכשירים מומלצים?

בראיון שהתפרסם לפני כמה שנים ב- ב-Allure, סיפרה הדוגמנית היפהפייה קנדל ג'נר על ההתמודדות שלה עם צלקות האקנה שמהן סבלה: "לא יכולתי להסתכל לאנשים בעיניים. זה פשוט הרג את ההערכה העצמית שלי". ואכן, סקרים רבים מצביעים על ההשלכות הפסיכולוגיות שיש לצלקות אקנה, ועל ההשפעות השליליות שלהן על הדימוי העצמי של אלו הסובלים מהן. הצלקות האלה, שנוצרות לעתים כתוצאה מטיפול לא נכון ו/או החלמה לא תקינה של העור,  נותרות הרבה אחרי שמחלת  האקנה עצמה כבר נרפאה ופוגעות במראה ובאיכות החיים. מה בדיוק גורם לצלקות האלה ואיך ניתן לשקם את העור ולהעלים את הצלקות?  מה כדאי ומה לא כדאי לעשות, ואילו תכשירים מומלצים?

ראו גם: מה זה אקנה?

 

אז מה גורם לצלקות האקנה?

הגורם המרכזי להתפתחות הצלקות הוא הבעיה המרכזית שמאפיינת את מחלת האקנה – דלקת כרונית שמתפתחת בזקיקי השיער ובבלוטות החלב מצדדיהם. דלקת זו היא תוצאה של ניסיון של הגוף להילחם בחיידקי האקנה, המצטברים בבלוטות החלב.

 

הבעיה מתחילה כאשר כתוצאה מהפרשה מוגברת של ההורמונים הזכריים בגיל ההתבגרות, בלוטות החלב מתחילות לייצר כמות מוגברת של סבום(שומן על עורי) בנוסף, מצטברים תאי עור מתים החוסמים את זקיק השערה. התוצאה: תנאים אידיאליים להתרבות חיידקי האקנה בבלוטות החלב, שכן חיידקים אלה משגשגים בסביבה סגורה ונטולת חמצן (אנאירוביים).

 

בתגובה לשגשוג החיידקים, נוצרת בגוף דלקת, שמטרתה לסלק את החיידקים. הבעיה היא שכאשר הדלקת חמורה ו/או בעיית האקנה אינה מטופלת נכון, עלול להיווצר קרע בבלוטות החלב, שמחמיר עוד יותר את הזיהום ומוביל להיווצרות פצעונים, נודולות וציסטות מוגלתיות.

 

בתהליך הריפוי עלולה להיווצר רקמת צלקת מסביב לנגעים. הצלקת נגרמת כאשר שכבת הדרמיס, השכבה העמוקה של העור, נפגעת. בניסיון לתקן את הנזק שנגרם, הגוף מניח סביב האזור הפגוע סיבי קולגן חדשים. הבעיה היא שהרקמה החדשה יכולה להיות בעלת מרקם ואיכות שונים מהרקמה שמסביב, ולעתים להוביל גם להתפתחות כתמים אדמדמים או בצבע חום-אפרפר.

 

 

אילו סוגים של צלקות קיימות?

  • צלקות אקנה שקועות – ברוב המקרים, צלקות פוסט-אקנה הן שקועות ונראות כחטטים.
  • צלקות בולטות – לעתים רחוקות יותר נותרות צלקות בולטות, בעיקר באזורי החזה והגב.

עשי ואל תעשי: כיצד תשמרי על שגרת טיפוח נכונה לאחר החלמה מאקנה, ואיך ניתן לטפל בצלקות פוסט-אקנה?

 

מה מומלץ לעשות?

  • מניעה היא הטיפול הטוב ביותר – חשוב לטפל בבעיית האקנה בשלב מוקדם ככל האפשר, כדי למנוע את החמרת הדלקת והתפתחות ציסטות, נודולות ונגעים מוגלתיים, שעלולים להוביל להצטלקויות.
  • טפלי מוקדם בצלקת – אם כבר יש לך צלקות פוסט-אקנה, חשוב מאוד להתחיל לטפל בהן בהקדם, כדי לקבל תוצאות טובות יותר בשיקום הרקמה. חשוב שתדעי שגם בשלב זה עדיין ניתן לשפר משמעותית את מצב העור. ככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר, כך שיקום הרקמה יהיה קל יותר ואיכותה תישמר.
  • היעזרי במקצוענית – אם את סובלת מצלקות אקנה, חשוב שתפני לקוסמטיקאית מקצועית ומנוסה, שתבנה עבורך תוכנית טיפול אינדיבידואלית, המותאמת למצב האקנה שלך ולמצב הכללי של עורך.
    לטיפול הקוסמטי המקצועי יש שתי מטרות עיקריות: האחת, במידה ואת עדיין בשלב של אקנה פעיל – להקטין את הכושר הזיהומי של החיידקים שגורמים לאקנה ולהחליש את יכולת התפקוד שלהם, והשנייה, לשקם את העור. טיפול נכון באמצעות שילוב זה יוביל לתוצאות מהירות, כאשר כבר בתוך מספר שבועות ניתן יהיה להיווכח בהבדל דרמטי במצב העור "לפני" ו"אחרי" הטיפול.
  • הקפידי לטפל גם בבית – לצד הטיפול המקצועי במכון הקוסמטי, חובה להקפיד על שגרת טיפול ביתית, ולהיצמד לתוכנית שנבנתה עבורך על ידי הקוסמטיקאית. למעשה, חלק גדול מהעבודה נעשה בבית, כאשר העבודה במכון הקוסמטי על ניקוי העור והורדת הכושר הזיהומי של החיידקים, מאפשרת ספיגה ופעילות טובה יותר של החומרים בטיפול הביתי.
  • התמידי בטיפול – כדי להשיג תוצאה טובה בשיקום העור ובהעלמת צלקות פוסט-אקנה חשוב להתמיד בטיפול הביתי גם לאחר ריפוי האקנה, ולבצע בתחילה טיפולים ושימוש בתכשירים לשיקום העור במכון הקוסמטי אחת לשלושה שבועות, ובהמשך טיפולי תחזוקה אחת לחודש וחצי חודשיים.

מה לא מומלץ לעשות?

  • הימנעי מלייבש את העור – אם בעבר חשבו שייבוש העור הוא הפתרון, הרי שכבר שנים רבות ידוע וברור לנו שהשיטה הזו אינה נכונה, משום שבעיית האקנה מערבת עודף שומן ולא מים, ובניגוד למים, לא ניתן לייבש שומן.
  • אל תנסי "לפוצץ" פצעונים – בשום אופן לא מומלץ לחטט בפצעים או לנסות "לפוצץ" אותם, שכן כך את עלולה לגרום להופעת זיהום משני ולהגביר את הסיכון לצלקות.

    איך לטפל בצלקות אקנה? רניו פורמולה

אילו תכשירים וקרמים מומלצים לטיפול בצלקות אקנה?

  • לשיקום העור – אחד הרכיבים החשובים שהתגלו כיעילים ביותר לשיקום העור מצלקות אקנה הוא חומצה אזלאית. היעילות הרבה שלה נובעת מהעובדה שהיא פועלת במספר מנגנונים במקביל: ראשית, היא פועלת לוויסות הסבום ולאיזון העור, ועוזרת למנוע את סתימת זקיקי השיער. שנית, יש לה פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חיידקים. שלישית, הפעילות שלה מעכבת את יצירת המלנין בעור, ולכן עוזרת למנוע שינוי בגוון העור שנותר גם בשלב הפוסט-אקנה.

החומצה האזלאית היא מרכיב מרכזי בקרם הטיפולי מסדרת רניו פורמולה. קרם טיפולי עוצמתי ורב-תועלתי זה פועל לחידוש ולשיקום העור, ובמקביל גם להבהרתו ולאיזון רמת הסבום.

בנוסף, משלבת הפורמולה הייחודית גם רטינול וחומצה סליצילית, שני רכיבים הפועלים אף הם למניעת התפתחות צלקות ולשיקומן. הסינרגיה בין מרכיבים אלו, בשילוב עם ויטמין E ואלפא ביסבולול, פועלים להשגת תוצאות ממשיות בתהליך התחדשות העור, ומסייעים למנוע ולמזער סימני פוסט-אקנה, להבהרת העור, לשיקומו, לשיפור גונו ומרקמו.

בזכות רב-גוניותו וכושר הפעולה הרחב שלו, התכשיר מיועד למגוון רחב של קהלי יעד, ובעיקר לעור מעורב המאופיין בסימני גיל התחלתיים ובסימני פוסט-אקנה.

  • לצמצום עוצמת הדלקת – למי שעדיין סובל מאקנה פעיל, מומלצים תכשירים מתקדמים כמו סדרת אקנוקס פלוס, שמבוססת על רכיבים נוגדי דלקת, כמו חומצה סליצילית וחומצה שיקימית, חומרים הפועלים להפחתת הפעילות החיידקית כמו פרוביוטיקה, חומרים מאזנים כמו תמצית Rosebay, וכן חומרים הפועלים לחידוש העור כמו אבץ.

 

לסיכום

לסיכום, הגורם המרכזי להתפתחות הצלקות הוא הדלקת הכרונית שמתפתחת בזקיקי השיער, וכאשר דלקת זו אינה מטופלת נכון, היא עלולה להוביל לקרע בבלוטות החלב, ולהיווצרות פצעונים, נודולות וציסטות מוגלתיות. בתהליך הריפוי של הנגעים עלולה להיווצר סביבם רקמת צלקת, הנראית לרוב כצלקת שקועה. הטיפול הטוב ביותר הוא המניעה, רצוי כבר בשלב שבו האקנה עדיין פעיל.

חשוב לטפל בצלקות מוקדם ככל האפשר, לפנות לקוסמטיקאית מקצועית ומנוסה כדי שתבנה עבורך תוכנית טיפול אישית, ובמקביל להקפיד על תוכנית הטיפול גם בבית, ולהתמיד בטיפול המשולב בבית ובמכון גם לאחר ריפוי האקנה. מנגד, חשוב להימנע מלייבש את העור או "לפוצץ" פצעונים.

אחד התכשירים המומלצים ביותר לטיפול הוא הקרם הטיפולי מסדרת רניו פורמולה, המבוסס בין היתר על חומצה אזלאית, שפועלת לוויסות הסבום ולאיזון העור, מונעת את סתימת זקיקי השיער, ובמקביל מסייעת למנוע התפתחות חיידקים ואת השינוי בגוון העור בשלב הפוסט-אקנה.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן.

לכתבות נוספות לחצי כאן.

כתבות נוספות

נזקי השמש על עור הפנים

כיום ידוע שנזקי קרינת השמש הם בין הגורמים המשפיעים ביותר על תהליך הזדקנות העור והופעת הקמטים והכתמים. החדשות הטובות הן שיש מה לעשות נגד זה! כל הפרטים בכתבה >>

עשי זאת בעצמך: טיפול פילינג ביתי

הגיע הזמן לחדש: כל מה שאת צריכה לדעת על חידוש העור וטיפולי פילינג ביתיים בכתבה הבאה >>

המסע אל האנטי-אייג'ינג

איך אפשר לעכב את הזדקנות העור? זוהי שאלת מיליון הדולר! הנה כל מה שחשוב לדעת על התהליך ההזדקנות של העור, איך נוכל לצמצם את הנזקי הגיל ואילו חומרים פעילים כדאי להכיר, בכתבה הבאה >>