המדריך המלא לקמטים
מהם קמטי הבעה, איך מזהים אותם ואילו טיפולים קוסמטיים הם הכי יעילים בטיפול בהם? מבין הסוגים השונים של קמטים, קמטי ההבעה מתחילים להופיע כבר בגיל צעיר יחסית, כשבתחילה הם ניכרים רק כשאנחנו מחייכים חיוך עמוק או זועפים, אך בהמשך מתקבעים ומשווים לעור הפנים מראה עייף ומבוגר. הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות כדי לצמצם ולטשטש אותם. הזמן להתחיל הוא עכשיו
את הקמט הראשון שראית כשהתבוננת בוקר אחד במראה קשה לשכוח. הוא הופיע לפתע שם, על המצח שהיה עד כה חלק, כשעשית תנועה של תימהון, ריכוז או זעף, או בצידי העיניים, כשחייכת. בתחילה הוא היה עדין ולא בולט, אך עם הזמן הפך לעמוק יותר ומתקבע שם גם כשלא הנעת את הפנים.
הקמטים האלה, שמופיעים לרוב כבר בגיל צעיר יחסית, לרוב סביב שנות השלושים לחיים, מכונים קמטי הבעה. זוהי התוצאה הטבעית של הפעילות היומיומית המצטברת של שרירי ההבעה שלנו. כיצד ניתן לזהות אותם, מהם הגורמים שמשפיעים על הופעתם, מה אפשר לעשות כדי לצמצם אותם ואילו תכשירים וטיפולים הכי יעילים למטרה זו?
גם אם איננו מודעים לכך, כולנו מפעילים את שרירי הפנים מאות פעמים במהלך היממה – כשאנו מחייכים, כועסים, דואגים, תמהים, חושבים או מרוכזים. במהלך השנים, תנועות המימיקה החוזרות ונשנות והלחץ המתמיד שיוצר כיווץ השרירים סודקים את סיבי הקולגן והאלסטין ואת מבנה העור.
קמטי ההבעה נחלקים לשתי קבוצות עיקריות, שהן למעשה שני שלבים בהתפתחות הקמט: קמטים דינמיים וקמטים סטאטיים. הקמטים הדינמיים מופיעים אך ורק כאשר אנו מניעים את שרירי הפנים, ואילו כשהעור נמצא במנוחה הם נעלמים. לעומתם, הקמטים הסטאטיים אינם נעלמים לחלוטין גם כשהעור נמצא במנוחה או כשאנו מותחים אותו. עם הזמן, הקמט הדינמי, שבשלב הראשון מופיע רק בתנועה, הופך לקמט קבוע, שנותר גם במנוחה.
מהם הגורמים שתורמים להיווצרות קמטי ההבעה?
התהליך האיטי וההדרגתי שבו מצטבר הנזק שנגרם כתוצאה מתנועות המימיקה מתרחש על רקע מגוון תהליכים וגורמים נוספים שאנו נחשפים אליהם, המצטברים אף הם בהדרגה עם השנים ותורמים להיווצרות קמטי ההבעה.
חשיפה לשמש
קרינת השמש היא אחד הגורמים המרכזיים להופעה מוקדמת של קמטים. הקרניים האולטרה סגולות של השמש מאיצות את הייצור של רדיקלים חופשיים בעור וגורמים לתגובה כימית בתאים המובילה לנזק מצטבר ולהרס של סיבי הקולגן והאלסטין, שאחראים על הגמישות והמוצקות של העור. חשיפה מוגזמת ותכופה לשמש מאיצה את תהליך ההזדקנות של העור ואת הופעתם של קמטי ההבעה.
תהליכים הורמונליים
התהליכים ההורמונליים שמופיעים אף הם בהדרגה עם הגיל הופכים למשמעותיים במיוחד בתקופת המנופאוזה, בסביבות גילאי 45-55, כאשר השחלות מפסיקות בהדרגה לייצר את הורמוני המין הנשיים – האסטרוגן והפרוגסטרון. הצניחה ברמות ההורמונים מובילה לנזק המתרחש במספר מנגנונים:
- ירידה בהפרשת החלב (סבום) – וכתוצאה מכך, ירידה בכמות השומן התת-עורי.
- הפחתה ביכולת שימור המים בעור – זאת, כתוצאה מהירידה בייצור החומצה ההיאלורונית בעור. החומצה ההיאלורונית ממלאת תפקיד מרכזי במניעת קמטים ובתפקוד התקין של העור. המולקולות שלה, המצויות על שטח הפנים של תאי העור, קושרות אליהן מים, ובכך מספקות לעור לחות ומעניקות לו נפח, רכות וגמישות. בנוסף, היא פועלת כמתווך, המעביר את המסרים בין התאים השונים, ובינם לבין חומרים שונים. לדוגמה, בהעברת המסר לתאים לייצר קולגן ורכיבים נוספים החשובים לעור.
- ירידה בקצב הייצור והתחלופה של תאי העור – בין היתר, קטן ייצורם של התאים הפיברובלסטים – יצרני הקולגן והאלסטין שאחראים על הגמישות והמוצקות של העור. נוסף על כך, עם השנים מייצרים התאים הפיברובלסטים כמות מוגברת של אנזימים הפוגעים בקולגן ובאלסטין ומפחיתים את היכולת של העור לעמוד בתנועות המימיקה החוזרות ונשנות שלנו.
גנטיקה
לצד הקרינה האולטרה סגולה והתהליכים ההורמונליים, גם הגנטיקה ממלאת תפקיד משמעותי בהופעת קמטים בעור. לדוגמה, מידת היעילות שבה יתוקנו נזקים שנגרמו לדנ"א שלנו נקבעת על ידי גורמים גנטיים, וכך גם יעילותם של אנזימים שונים בגופנו הפועלים כנוגדי החמצון.
מצב נפשי
זה לא סוד שהמצב הנפשי שלנו משתקף במראה העור, אך במקרה של קמטי הבעה, זה קורה לא רק בגלל ההשפעה על תהליכים הורמונליים וביוכימיים, אלא גם בגלל שהוא משפיע על הנטייה שלנו לתנועות מימיקה אופייניות. למשל, כשאנו עצובים או כועסים, אנחנו נוטים יותר לקמט את המצח ולכווץ את העיניים, ולכן הנטייה להופעת קמטי הבעה באזורים אלה מוגברת.
איך ניתן לזהות את קמטי ההבעה?
תוכלי לזהות את קמטי ההבעה לפי המיקום שלהם. האזורים העיקריים שבהם נוטים להופיע קמטי הבעה הם בשליש העליון של הפנים – באזור המצח, בזוויות החיצוניות של העיניים ובין הגבות.
- במצח – כיווץ שרירי המצח בזמן הבעה ובעת הרמת הגבות יוצר שורות של קמטים אופקיים במצח. לפעולת הכיווץ אחראי שריר הפרונטליס – שריר גדול שמתחיל בגבה ונמשך כלפי מעלה עד לקו השיער.
- בזוויות העיניים – הקמטים האלו שמכונים גם "קמטי רגלי העורב" בשל צורתם המזכירה רגלי עורב, נוצרים בזוויות החיצוניות של העיניים, בעיקר כתוצאה מחיוך ומפעולות חוזרות של מצמוץ או עצימה של העיניים בחוזקה. השריר האחראי לפעולות אלה הוא שריר האורביקולריס אוקולי, שריר טבעתי רחב המקיף את העין, שתפקידו לסגור ולפתוח את העפעפיים. קמטים אלה בולטים יותר אצל אנשים שצוחקים ומחייכים הרבה, ואצל קצרי ראייה, המכווצים את העיניים כדי להקל על ראייתם.
- בין הגבות – כיווץ שרירי הגלבלה, השרירים שנמצאים בין הגבות מעל האף, בזמן שאנו כועסים או חושבים או במהלך מאמץ גופני, הוא זה שמוביל להיווצרות הקמטים האנכיים בין הגבות, שמשווים לפנים הבעה זעופה. אצל אנשים שנוטים לזעוף, הקמטים האלה מודגשים יותר. בדיוק בגלל הקונוטציה השלילית הזו, של זעף או כעס, הקמטים האלה הם לרוב אלה שמטרידים במיוחד.
- מעל לשפתיים – הקמטים האלה, שמכונים "קמטי ברקוד", בשל מראה הברקוד שהם משווים לאזור שמעל השפה העליונה, הם קמטים אנכיים שהגורם להם הוא תנועה חוזרת של שריר האורביקולריס אוריס – השריר סביב השפתיים. קמטים אלה בולטים לעתים קרובות בעיקר אצל מעשנים, בשל תנועתיות היתר האופיינית לעישון, ולכן הם מכונים גם "קמטי עישון".
איך אפשר לטפל בקמטי הבעה ולצמצם אותם?
אחד הטיפולים המרכזיים והידועים המשמשים לצמצום קמטי הבעה הוא הזרקת בוטולינום טוקסין. ואולם, רכיבים חדשניים שפותחו בשנים האחרונות בתחום הקוסמטיקה הופכים כיום את הטיפול במכון הקוסמטי לאלטרנטיבה בטוחה, ובשילוב עם טיפול למיצוק העור – מאפשרים להשיג תוצאה יעילה, תוך הצערת מראה העור הכולל, מעבר לשיפור במראה הקמטים עצמם.
ליפו-פפטידים – התשובה הקוסמטית המדעית לבוטוקס
מבין המרכיבים שנחשבים כיום ליעילים במיוחד בתחום טיפולי האנטי אייג'ינג, אחד הבולטים ביותר הוא הפפטידים. אלו הם שרשראות קצרות של חומצות אמינו, שמהווים את אבני הבניין של החלבונים בגופנו.
מחקרים מהשנים האחרונות הדגימו את יעילותם הרבה של הפפטידים בטיפול בקמטים, ובפרט בקמטי הבעה. מחקרים אלו בחנו את השימוש בפפטידים ביומימטיים (המחקים את הפעילות הביולוגית הטבעית בגוף), והצביעו על המנגנונים השונים שבהם פועלים סוגים שונים של פפטידים לצמצום קמטים ולהצערת העור. הידועים ביותר הם הפפטידים הפועלים לעיכוב מתווכים עצביים, כמו ארגילרין שפועלים על ידי כך שהם מעכבים את שחרורו של המוליך העצבי אצטיל-כולין, המעביר את האותות החשמליים מהמוח אל שרירי הפנים. למעשה, פפטידים אלה מחקים את פעולת הבוטוקס, כשהם גורמים להרפיית שרירי ההבעה וכתוצאה מכך מביאים לשיפור ניכר במראה הקמטים והקמטוטים.
סוג נוסף של פפטידים הם כאלו המשמשים כנשאים ומחדירים לתאי העור רכיבים חשובים, כגון נחושת ומגנזיום, שלהם יכולת מוכחת בעידוד הייצור של קולגן ובשיפור האלסטיות של העור.
וסוג שלישי הם פפטידים מאותתים, שמתווכים בין התאים לבין שכבות העור ומאותתים לתאים לבצע פעילויות שיקום שונות.
מובן מאליו ששילוב בין סוגים שונים של פפטידים יעזור להשיג תוצאה יעילה במיוחד בשיפור מראה הקמטים, וזה בדיוק הרעיון מאחורי סדרת פרפקט טיים, סדרה המבוססת על ליפו-פפטידים – קומפלקס של מגוון פפטידים שונים. השילוב בין הפפטידים השונים פועל באופן סינרגטי לדיכוי השפעת שרירי ההבעה (בדומה לפעולת הבוטוקס), ובמקביל, מעודד את ייצור הקולגן והאלסטין, חלבונים חשובים נוספים וחומצה היאלורונית, ואף חוסם אנזימים שגורמים לנזקים בעור ולהאצת הקמטים.
כדי לתגבר עוד יותר את פעולת הפפטידים, מכילה סדרת פרפקט טיים גם חומצות אמינו חיוניות, חומצה היאלורונית המספקת לעור לחות ומעניקה לו נפח ולחות, סטרואידים צמחיים המעלים גם הם את רמת הלחות בעור ומשפרים את מרקמו וגמישותו, וויטמין C ו-E. הפעילות המשולבת מובילה להעלאת נפח השומן התת עורי ועל ידי כך למילוי קמטים ולהחלקת העור. כמו כן, תכשירי הסדרה ממצקים את העור ומצמצמים את מראה הקמטים הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך ומעניקים מראה מהודק, חד וצעיר יותר.
מתי כדאי להתחיל בטיפול בקמטי ההבעה?
מחקרים מראים שכאשר מתחילים לטפל בשלב מוקדם, כאשר הקמטים עדיין דינמיים ומופיעים רק במצב של תנועות מימיקה, ניתן למנוע מהם מלהפוך לקבועים, ואף להעלים קמטים קיימים. טיפול בשלב זה יעלים את הקמט וימנע את הופעתו בהמשך.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
מה יש לי בתיק?
יש מוצרי טיפוח שפשוט אי אפשר לצאת בלעדיהם מהבית! הכנו עבורך רשימה של מוצרים שחובה למצוא בתיק של כל חובבת ביוטי מושבעת >>
קוסמטיקה מודרנית לחידוש העור
לצד תהליך ההזדקנות הביולוגי של העור, חשיפה לשמש ונזקים סביבתיים שונים כגון אקלים, זיהום אוויר, עישון ועוד, משפיעים אף הם על העור ומאיצים את הזדקנתו. עם הזמן הנזקים לעור מצטברים ומתבטאים במראהו ובמרקמו – העור סובל מיובש ומאבדן לחות, מאבד מזוהרו והופך אט אט עמום וצהבהב וחסר חיוּת.
השילוב המושלם להבהרה
מהם שלושת הרכיבים הפעילים המובילים בטיפולים להבהרת כתמים בעור? השילוב העוצמתי שתרצי לשלב בשגרת הטיפוח שלך בכתבה הבאה >>