למה הפצעון תמיד חוזר באותו האזור?

סוגי אקנה - מה אומר האזור בפנים על סוג האקנה שלך?
images

מה אומר האזור בפנים על סוג האקנה שלך?


האם גם אתם נוטים לסבול מפצעוני אקנה הממוקדים באזור מסוים בפנים – על הסנטר, הלחיים, המצח או האף? מה גורם לפצעים לחזור שוב ושוב דווקא באותו אזור, מה מאפיין אקנה שמופיע באזורים השונים, ומהו הטיפול הכי יעיל בכל אחד מהם?

התעוררת בבוקר, התבוננת במראה ושוב גילית פצעון על הסנטר? אקנה היא בעיית העור הכי שכיחה בקרב בני נוער וצעירים, וגם אצל חלק מהמבוגרים. אבל מתברר שאצל לא מעט מאלו שסובלים מהבעיה, הפצעונים חוזרים בעקשנות דווקא באזור מסוים בפנים – על הסנטר, הלחיים, המצח או האף. מדוע זה קורה, מה מאפיין אקנה שמופיע בכל אחד מהאזורים ומהו הטיפול האפקטיבי ביותר בכל מצב? זה מה שאומר המדע על השאלות האלה.

 

מהי מחלת האקנה?

אקנה היא דלקת כרונית של זקיק השיער ובלוטות החלב שממוקמות מצדדיו. הגורם שמאתחל את הבעיה הוא לרוב הפעילות המוגברת של הורמוני המין שמתרחשת בעיקר בגיל ההתבגרות, וההפרשה המוגברת של הורמוני מין זכריים (אנדרוגנים), הן אצל נערים והן אצל נערות, אך לעתים גם בגילאים מבוגרים יותר. כתוצאה מכך, בלוטות החֵלֶב, שממוקמות בצמוד לזקיקי השערות, מתחילות להפריש כמויות גדולות של חומר שומני שנקרא סבום. לעתים קרובות, הפרשת הסבום כה גדולה, עד כי לשומן ולתאים המתים אין דרך מילוט לשטח פני העור ולכן הם מצטברים בתעלת זקיק השערה (הצינורית המובילה בין בלוטת החלב לשערה הסמוכה אליה) וסותמים אותה.

כאן נכנסים לתמונה חיידקי האקנה (פ. אקנה). חיידקים אלה אינם אוהבים אוויר (אנאירוביים), ולכן מרגע שתעלת זקיק השערה נחסמת הם מתחילים לשגשג. בשלב הזה נכנסת מערכת החיסון שלנו לפעולה ומשחררת גורמי דלקת במטרה לחסל את החיידקים. הבעיה היא שגורמי הדלקת כשלעצמם, במיוחד אם ההפרשה שלהם ממושכת, גורמים להתפתחות הפצעים.

אם לסכם, ארבעה גורמי מפתח מעורבים בהתפתחות הבעיה: עלייה ביצירת החֵלֶב (Sebum) בבלוטות החלב בעור; התרבות של חיידקי האקנה (פ. אקנה); חסימת פתח זקיק השערה; התפתחות תהליכי דלקת ושחרור גורמי דלקת לתוך העור.

אף שכל אחד מארבעת הגורמים ממלא תפקיד מרכזי בהופעת האקנה, הרי שהאופן שבו מתבטאת המחלה אצל אנשים שונים, כמו גם מיקום הפצעים, אינו זהה. זאת, מאחר שהתהליך מושפע ממגוון גורמים, בהם נטייה תורשתית, השפעות הורמונליות, וגם השפעות סביבתיות, כמו תזונה, זיהום אוויר, שגרת הטיפוח שלך, נטילת גלולות או תרופות הורמונליות ועוד.

 

מה מאפיין את סוגי האקנה שמופיעים בכל אחד מהאזורים ומהו הטיפול האפקטיבי ביותר בכל מצב?

 

אקנה בסנטר? זה בעיקר הורמונלי

פצעונים שחוזרים ומופיעים על הסנטר וקו הלסת הם אולי הדוגמה המובהקת ביותר לאקנה הורמונלי, והם נובעים לרוב כתוצאה מעודף משמעותי בייצור האנדרוגנים, שמוביל לחוסר איזון הורמונלי. כאמור, הפרשה מוגברת זו של הורמונים זכריים מעוררת את בלוטות החלב ומובילה לסתימת הנקבוביות.

אם גם אתם סובלים מפצעונים באזור הזה, אתם בטח יודעים כבר שההישנות שלהם מאפיינת לא רק את גיל ההתבגרות, אלא יכולה להופיע בגילאים מבוגרים יותר, בעיקר אצל נשים – כתוצאה משינויים הורמונליים. למשל, לפני המחזור החודשי, או בעקבות נטילת גלולות. חוסר איזון הורמונלי יכול להיות מושפע גם מהתזונה שלך, ובעיקר מצריכה מוגברת של מזון עתיר פחמימות פשוטות כמו סוכרים ולחם לבן, של מוצרי חלב ושל מזון מעובד. זאת, מאחר שמזונות אלה משפיעים לרעה על מאזן חיידקי המעיים וגורמים לעלייה בחיידקים פתוגניים (שליליים) שמגבירים את הנטייה להופעת הפצעונים. מחקרים שנערכו במדינות לא מערביות, שבהן התזונה מבוססת על דגנים מלאים, ירקות ופירות, שכיחות האקנה נמוכה בהרבה. בנוסף, צריכת חלב ומוצריו נמצאה בכמה מחקרים כמחמירה אף היא את מצב האקנה.

מה עושים?

  • למצבים של אקנה חמור יותר פותחה סדרת אקנוקס פלוס. סדרה זו פועלת להמסת התאים המתים הסותמים את הנקבוביות, להורדת הכושר הזיהומי של חיידקי האקנה, לשיכוך התהליך הדלקתי ולחידוש העור. זאת, באמצעות שילוב של תמצית רוזביי ואבץ, וכן חומרים אנטיספטיים ואנטי חיידקיים, לצד חומצה סליצילית וחומצה שיקימית. בנוסף, מכילה הסדרה גם פרוביוטיקה, התורמת להרס החיידקים פתוגניים, ובפרט חיידק הפ. אקנה ולעידוד החיידקים הטובים.
  • מומלץ לבדוק את התזונה שלכם ולנסות לאכול פחות פחמימות פשוטות, מזונות מעובדים ומוצרי חלב. במקום זאת, הגבירו את הצריכה של ירקות ופירות, קטניות, זרעים ודגנים מלאים.
  • אם את נוטלת גלולות, כדאי לפנות לרופא הנשים ולהתייעץ איתו.

אקנה במצח ובאף? תחשבי על שומן

אם סובלים מהתפרצויות באזור ה-T – במצח ועל האף, קרוב לוודאי שיש לכם עור שנוטה להיות שומני, וזו כמובן נטייה תורשתית, שכאמור מוגברת בגיל ההתבגרות. זה לא מפתיע, שכן המצח והאף הם האזורים העיקריים שבהם מופרש הסבום(השומן העל עורי)

גורם נוסף שנמצא כי הוא מעורב בעיקר בפצעים באזור זה הוא סטרס. מחקר גדול על 160 תלמידי תיכון בסינגפור מצא שסטרס מוגבר יכול להפוך את האקנה לחמור יותר. ההשערה היא כי הורמוני סטרס, כגון אדרנלין וקורטיזול, המופרשים בעתות לחץ ומצוקה ברמה מוגברת, גורמים לייצור מוגבר של שומן מבלוטות החלב ולהתפרצות האקנה והחמרתה.

מה עושים?

  • נסו את סדרת דאבל אקשן – סדרה זו פותחה במיוחד לעור הנוטה לשומניות יתר, והיא מיועדת לאיזון פעילות בלוטות החלב, להפחתת הפרשת הסבום ולמניעת הופעת ברק שמנוני ופצעונים על פני העור. בנוסף, הסדרה בעלת תכונות חיטוי, ריפוי וייבוש מוקדים דלקתיים. הסדרה מכילה שמן אקליפטוס, ציפורן, מנטה, קלמין, תמצית קמומיל וקמפור.
  • במקרה של אקנה חמור יותר כדאי לשלב גם במקרה זה את הטיפול בסדרת אקנוקס פלוס – כדי לטפל גם בחיידקי האקנה עצמם. כמו כן, החומצה הסליצילית שהיא מכילה, שהיא מסיסת שומן חודרת לתוך הנקבוביות וזקיקי החֵלֶב ופועלת בתוכם.
  • נסו להימנע ככל האפשר מלגעת בפנים – מבלי לשים לב, מתברר שאנחנו נוגעים בפנינו מאות פעמים ביום, וכך מזהמים את הנקבוביות. במצבי אקנה, זה עלול להחמיר את המצב עוד יותר.
  • תרגלו מדיטציה לפני השינה – כדי להרגיע ולהוריד את המתח והסטרס. גם האזנה למוסיקה טובה יכולה לעזור.

 

אקנה סביב קו השיער שלך? בדקו את מוצרי טיפוח השיער שלכם

פצעונים המקיפים את קו השיער במצחך נקראים לעתים קרובות גם "אקנה פומייד". פומייד הוא חומר שנמצא במוצרים לעיצוב שיער, והוא מבוסס לרוב על שמן מינרלי. הבעיה היא שמרכיב זה גורם לחסימה של הנקבוביות ומונע מהסבום לצאת מזקיקי השיער שלנו, וכך מעודד יצירת פצעונים.

מה עושים?

  • החליפו את תכשיר השיער – אם אתם סובלים לעתים קרובות מפצעונים לאורך קו השיער, הפתרון הטוב ביותר הוא להפסיק להשתמש בפומייד ולהחליף את התכשיר במוצר לא קומדוגני, שלא יחסום את הנקבוביות וזקיקי השיער.
  • שטפו היטב את הפנים – אם בכל זאת אתם משתמשים במוצר שמכיל את החומר, הקפידו לשטוף את הפנים אחרי המריחה.

פצעוני אקנה על הלחיים? בדקי את הטלפון ואת ציפית הכרית שלך

אקנה באזור הלחיים יכול גם הוא להיות תוצאה של הפרשת שומן עודפת, אבל גורם שכיח נוסף שתורם לו הוא דווקא החיידק אי.קולי, שנמצא, לא נעים לומר, בצואה שלנו. איך הוא מגיע ללחיים? ובכן, בדרך כלל דרך הנייד שלנו. בכל פעם שאתם מחזיקים את הטלפון קרוב לפנים, אתם מעבירים את החיידק לעור שלכם, מה שעלול להחמיר את מצב האקנה. עוד גורם שממנו החיידקים עלולים להגיע ללחיים הוא הציפית של הכרית, במידה שאנחנו מניחים עליה את הטלפון ו/או לא מחליפים אותה בתכיפות מספקת. רמז לכך שהסיבה הזו היא מה שתורם לבעיה הוא אם היא חוזרת בצד מסוים של הלחיים.

מה עושים?

  • הקפידו לנקות את הטלפון הנייד באופן קבוע באמצעות מגבון חיטוי. אם אפשר, הימנעו מלהצמיד את הטלפון לפנים. במקום זה, דברו בספיקר או השתמשי באוזניות.
  • אל תקחו את הטלפון לשירותים.
  • החליפו את הציפית שלכם לפחות פעם בשבוע.

 

ועוד כמה טיפים, שנכונים לכל האזורים:

  • פנו לקוסמטיקאית מוסמכת – שתבנה עבורכם תוכנית טיפול אינדיבידואלית שתתייחס לכל המנגנונים והגורמים המעורבים בבעיה, כמו גם למצב העור הכללי, ותתאים לך תכשירים שיעזרו להתמקד בבעיה שמעורבת באזור הספציפי – להקטין את הכושר הזיהומי של החיידקים, להרגיע את התהליך הדלקתי, לווסת את הסבום ולפתוח את הנקבוביות, ובמקביל לחדש את העור ולשקמו.
  • התחילו לטפל בבעיה מוקדם ככל האפשר – ככל שתקדימו, כך ההחלמה תהיה קלה יותר, שיקום הרקמה יהיה קל יותר ואיכות הרקמה תישמר. יתירה מכך, דחיית הטיפול עלולה להביא להחמרה במצב, ולהתפתחות מצב דלקתי של נודולות וציסטות, שהוא כבר קשה הרבה יותר לטיפול. לעומת זאת טיפול מוקדם יכול למנוע את התפתחות הדלקת.
  • הקפידו על שגרת טיפוח ביתית – בוקר וערב, בהתאם להנחיות הקוסמטיקאית, במקביל לטיפול במכון הקוסמטי. טיפול אינטנסיבי הוא המפתח למיגור הפצעים.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

  • למרות השכיחות הגבוהה של מחלת האקנה, מתברר שאצל חלק לא מבוטל מאלו שסובלים מהבעיה, הפצעונים חוזרים בעקשנות דווקא באזור מסוים בפנים – על הסנטר, הלחיים, המצח או האף.
  • הסיבה לכך קשורה לעובדה שהתפתחות האקנה מושפעת ממגוון גורמים, בהם נטייה תורשתית, השפעות הורמונליות, וגם השפעות סביבתיות, כמו תזונה, זיהום אוויר, שגרת הטיפוח שלך, נטילת גלולות או תרופות הורמונליות ועוד.
  • פצעונים שחוזרים ומופיעים על הסנטר וקו הלסת נובעים לרוב מעודף בייצור הורמוני האנדרוגנים, שמוביל לחוסר איזון הורמונלי. הפרשה מוגברת זו מעוררת בתורה את בלוטות החלב ומובילה לסתימת הנקבוביות.
  • התפרצויות באזור ה-T – במצח ועל האף, הם בדרך כלל תוצאה של נטייה לעור שמן, המוגברת בגיל ההתבגרות.
  • כשמדובר באזור הלחיים, גורם שכיח שתורם להופעת הפצעים הוא החיידק אי.קולי, שמגיע לעתים קרובות ממגע בטלפון הנייד המזוהם.
  • אקנה באזור הסמוך לקו השיער הוא לעתים קרובות תוצאה של שימוש במוצרים לעיצוב שיער שמכילים פומייד, חומר המבוסס על שמן מינרלי, שגורם לחסימה של הנקבוביות ומונע מהסבום לצאת מזקיקי השיער שלנו, וכך מעודד יצירת פצעונים.
  • בכל אחד מהמצבים והאזורים, חשוב להקפיד על ניקיון העור ועל שגרת טיפוח יומיומית בהתאם להנחיות הקוסמטיקאית המקצועית, ובמקביל על טיפול במכון הקוסמטי. זאת, נוסף על המלצות מעשיות הרלוונטיות ספציפיות לכל אזור.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

6 המיתוסים הכי שכיחים על עור רגיש

באנו לנפץ: כל המיתוסים השכיחים על עור רגיש ומה באמת נכון מבניהם - בכתבה הבאה >>

חשיפה לשמש, גנטיקה ושינויים הורמונליים

כיצד הגורמים הסביבתיים והפיזיולוגיים משפיעים על עור הפנים שלנו? ואיך אפשר לעכב את תהליך ההזדקנות? התשובות בכתבה >>

מהם הנזקים הסביבתיים?

ברגע שאת יוצאת מהבית עור הפנים שלך נחשף למגוון מזהמים סביבתיים. איך הם משפיעים עליו? האם הם קשורים לתהליך ההזדקנות של העור? ומה אפשר לעשות נגד זה? כל התשובות בכתבה >>