מה ההבדל בין תוסף תזונה לקרם?

לבלוע או למרוח?
images

אחרי שבמשך שנים מחקרים הוכיחו את היעילות של קולגן וחומצה היאלורונית לעור בתכשירים קוסמטיים מקצועיים, מגיע בשנים האחרונות טרנד חדש – תוספי תזונה המבוססים על חומרים פעילים אלה, שמשווקים כתוספים ייעודיים לשיפור מראה העור. מה ההבדל בין נטילת חומרים פעילים בתוספי תזונה, לעומת נטילתם בפורמולה קוסמטית מקצועית הנמרחת על העור? האם יש הבדל בפעילות, ואם כן – מה עדיף?

 

אחד הטרנדים הבולטים בתחום היופי בשנים האחרונות הוא תוספי ביוטי – תוספי תזונה שמבוססים על חומרים פעילים שמשמשים כבר שנים בתכשירי קוסמטיקה, ושמשווקים באופן ספציפי כתוספים לשיפור מראה העור. השניים הבולטים ביותר הם קולגן וחומצה היאלורונית. מה ההבדל בין נטילת חומרים פעילים בתוספי תזונה, לעומת נטילתם בפורמולה קוסמטית מקצועית הנמרחת על העור? האם יש הבדל בפעילות, ואם כן – מה עדיף?

נכון להיום, הבעיה העיקרית היא שאין עדיין מספיק מחקרים על השפעת החומרים האלה על העור כשהם ניטלים כתוספי תזונה. זאת, לעומת מחקרים רבים שנערכו לאורך שנים על פורמולות קוסמטיות, ואשר מצביעים על יעילות מוכחת של תכשירים מבוססי קולגן וחומצה היאלורונית. אחת הבעיות העיקריות שעליהן מצביעים חוקרים ביחס לתוספי ביוטי בכלל, היא שאף כי נטילה דרך הפה יכולה להועיל, הרי שלפחות חלק מהם מתפרקים כבר במערכת העיכול ולא בהכרח מגיע לעור, ואילו מריחה על העור יכולה להעביר כמות גדולה יותר של החומר באופן ממוקד לאזור שבו הוא נחוץ.

הפתרון האולטימטיבי שעליו מצביעים כיום חוקרים, כדי לקבל תוצאות מיטביות בעור הפנים, הוא לטפל בעור בתכשירי קוסמטיקה מקצועית המבוססים על קולגן וחומצה היאלורונית, שפועלים באופן ממוקד על העור, ובמידת האפשר, לשלב את הטיפול הקוסמטי עם תוספי קולגן וחומצה היאלורונית איכותיים. הנה הממצאים בהרחבה.

קולגן

הקולגן מכונה לעתים קרובות 'הפיגום של העור' – כינוי שניתן לו בשל היותו החלבון המבני הכי חשוב בעור שלנו. זה שמעניק לעור חוזק מבני וקשיחות שמונעים ממנו להיקרע. זהו גם החלבון השכיח ביותר בגופנו, והוא מהווה כ-80% מהחלבונים בעור הפנים. הוא בנוי מסיבים עבים ושזורים הפונים לכיוונים שונים, ובדרך זו שומרים על חוזקו של העור. ייצור הקולגן בעור מתרחש בעיקר בשכבת הדרמיס – השכבה האמצעית של העור, על ידי תאים שנקראים פיברובלסטים. התאים האלה הם יצרני הקולגן. בעור צעיר, סיבי הקולגן רבים ומתוחים. אלא שעם השנים פוחת ייצורם הטבעי בעור, כאשר החל משנות השלושים לחיים אנו מתחילים לאבד כ-1%-1.5% קולגן מדי שנה, והתהליך מואץ בגיל המעבר, עם השינויים ההורמונליים. במקביל, סיבי הקולגן הולכים ומתבלים, והרדיקלים החופשיים, אותן מולקולות הרסניות התוקפות את תאי העור, מובילות לייצור מוגבר של אנזים הקולגנז, ששובר את מולקולת הקולגן. כתוצאה מכל זה, מארג הסיבים של הקולגן מתדלדל ומאבד את מבנהו המסודר, והעור נראה מקומט, עייף וחסר חיים.

לבלוע או למרוח: תוספי קולגן זוכים לפופולריות רבה בשנים האחרונות. ואולם, מחקרים שפורסמו כבר לפני עשורים הדגימו שבדומה לחלבונים אחרים, הקולגן בתוספים פשוט אינו מגיע ליעדו – העור, משום שהוא מפורק כבר במערכת העיכול לאחר הבליעה. הגוף פשוט מפרק אותו למרכיביו הבסיסיים – חומצות האמינו שמרכיבות אותו. לכן, אף כי צריכת תוספים אלה אינה מזיקה, הרי שהתועלת שלה לשיפור מראה העור מוגבלת. עם זאת, בכמה מהמחקרים החדשים כן נמצא שתוספי קולגן מסייעים לשפר את לחות העור.

בשונה מתוספי קולגן, שהם טרנד חדש יחסית, לשימוש בקולגן בתכשירים קוסמטיים יש כבר ותק של עשרות שנים, ומחקרים רבים שבחנו את יעילותו במריחה לאורך השנים הצביעו על יעילות גבוהה שלו. המחקרים מהשנים האחרונות, שעושים שימוש בטכנולוגיות חדשות לבחינת ההשפעה של שימושים קוסמטיים בקולגן, מאששים ממצאים אלה. מחקר סקירה שפורסם ב-2020 מצא ששימוש בתכשירים קוסמטיים המכילים קולגן משפר את המצב הכללי של העור ומעכב את תהליך ההזדקנות על ידי הפחתת עומק הקמטים, ומביא לשיפור בלחות העור ובהפחתת איבוד מים מהעור, וכן לשיפור האלסטיות והצפיפות של העור. מחקר נוסף, מ-2022, מצא אף הוא יעילות גבוהה של הקולגן בתכשירי טיפוח – לשיפור הלחות, להפחתת קמטים, להתחדשות העור ולפעילות אנטי אייג'ינג כללית. ומחקר מ-2023 הדגיש את היעילות הרבה של קולגן בתכשירי קוסמטיקה להשגת שיפור משמעותי בלחות העור.

דוגמה טובה ליעילות הגבוהה של הקולגן בתכשירים קוסמטיים היא סדרת ביו ריפאר. אחד המרכיבים המרכזיים בסדרה ייחודית זו, הפועלת לשיקום עור עייף, פגוע וחסר חיות, הוא קולגן. השילוב בין הקולגן הפעיל בסדרה לבין אלסטין, קומפלקס טבעי מתקן ורכיבים נוספים כמו ויטמין E, ממריץ את תהליך השיקום הטבעי של תאי עור פגועים ומזרז את התחדשות התאים. התוצאה: צמצום עומק הקמטים, עידון וחיזוק מרקם העור, הרגעת העור ושיפור בגמישות וברעננות העור.

 

חומצה היאלורונית

החומצה ההיאלורונית הפכה בעשורים האחרונים לאחד המרכיבים הפעילים המובילים בתכשירים קוסמטיים, ובפרט בקוסמטיקה המקצועית. למרות שהיא מוכרת יותר בתור מרכיב מילוי המוזרק לקמטים, החומצה ההיאלורונית היא למעשה חומר שמיוצר באופן טבעי בגופנו, והיא ממלאת תפקידים מרכזיים בעור. המרכזי והמוכר ביותר מביניהם הוא שימור המים. זאת, תודות ליכולתה המופלאה לספוח אליה מים ולאגור אותם. מולקולה אחת של חומצה היאלורונית מסוגלת לספוח אליה אלפי מולקולות של מים – פי 1,000 ממשקלה. תודות לכך, היא משפיעה לטובה גם על גמישות העור, ויכולה לסייע במניעת קמטים. כמו כן נמצא, שהחומצה ההיאלורונית פועלת להעברת תקשורת ומסרים בין התאים – בין היתר, לדוגמה, המסר לתאים הפיברובלסטים לייצר קולגן. תפקיד נוסף שלה הוא תיקון וריפוי העור, וזירוז תהליכי ההחלמה מפציעות ומזיהומים. הבעיה: עם השנים, חלה ירידה הדרגתית בכמויות המיוצרות בגופנו, עד כי בגילאי 60-70 צונחות הכמויות לכדי 50% מאלו המיוצרות בגיל צעיר. כתוצאה מכך, פוחתת במידה ניכרת יכולתה למלא את תפקידיה בעור, והעור נוטה יותר ליובש ולקמטים.

 

לבלוע או למרוח: למרות הפופולריות הגוברת של תוספי חומצה היאלורונית רק מחקרים בודדים בחנו את יעילותם לשיפור מראה העור. מחקרים אלה הראו שאכן, לנטילת תוספים אלה יש יעילות מסוימת. לדוגמה, מחקר מ-2021 השווה את השימוש בתוספים אלו לנטילת פלצבו במשך 12 שבועות ב-40 גברים ונשים בריאים בני 35-64. כעבור 12 שבועות נמצא שיפור במצב העור בקבוצה שנטלה את התוסף מבחינת קמטים וגמישות העור, וכן מבחינת תכולת המים בשכבה הקרנית והפחתה באיבוד המים. במחקר נוסף מאותה שנה נמצאו תוצאות דומות – שיפור מובהק במדדים דרמטולוגיים הקשורים להזדקנות העור, בהם לחות העור, הגנה מפני התייבשות, עלייה בגמישות ובמוצקות העור וירידה בעומק ובנפח הקמטים. ובמחקר מ-2023 נמצא שיפור משמעותי בלחות העור כעבור 2-8 שבועות בקרב משתתפים צעירים וקשישים, שיפור בגוון העור כעבור 4-8 שבועות, ועלייה בעובי האפידרמיס (שכבת העור העליונה) כעבור 12 שבועות.

המחקר על פורמולות קוסמטיות המבוססות על חומצה היאלורונית ותיק הרבה יותר, ועבודות רבות הדגימו השפעה מרשימה של השימוש בהן על הלחות, הגמישות ומתח העור, והצביעו על יכולתה לסייע במניעת קמטים ואף בצמצום קמטים וקמטוטים קיימים. זאת, על ידי גירוי יצירת הקולגן והאלסטין בעור, וחומרים חשובים נוספים החשובים להתחדשות העור. כמו כן, היא פועלת לתיקון ולריפוי העור ולזירוז תהליכי ההחלמה מפציעות ומזיהומים. לדוגמה, במחקר מ-2022, הטיפול בתכשיר קוסמטי מבוסס חומצה היאלורונית הוביל לשיפור במראה העור ובמרקמו, כולל מראה הצוואר, ובהפחתת קמטים וקמטוטים. החוקרים כתבו: "כל הנבדקים דיווחו על שיפור כללי במראה עורם, ואמרו שעורם נראה ומרגיש חלק יותר;  88% דיווחו שהעור שלהם נראה זוהר יותר, ו-82% דיווחו שהעור שלהם נראה מוצק יותר".

מה שמעניין במיוחד – מספר מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בחנו את היעילות של שימוש משולב בפורמולות קוסמטיות מבוססות חומצה היאלורונית במקביל לנטילת תוספי חומצה היאלורונית. לדוגמה, במחקר מ-2022 חולקו 75 משתתפות אקראית לאחת משלוש קבוצות: האחת קיבלה תוסף חומצה היאלורונית ומוצר קוסמטי שהכיל פלצבו ; השנייה קיבלה מוצר קוסמטי פעיל ותוסף תזונה פלצבו; ואילו השלישית קיבלה מוצר קוסמטי שהכיל חומצה היאלורונית פעילה, ותוסף חומצה היאלורונית שאינו פג תוקף. כעבור 14 ימים נמצא שיפור משמעותי בסימני ההזדקנות ובכל המדדים שנבדקו – לחות העור, גמישות ומוצקות בכל שלוש הקבוצות, אך השיפור בקבוצה השלישית, שקיבלה טיפול משולב פעיל בחומצה היאלורונית בבליעה ובמריחה, היה משמעותי במיוחד, והשפעתו נמשכה גם לאחר תקופת המעקב.

ולסיכום, מה חשוב לזכור? 

  • תוספי קולגן וחומצה היאלורונית הם אחד הטרנדים הבולטים בשנים האחרונות בתחום הביוטי. תוספי תזונה אלה משווקים באופן ספציפי כתוספים לשיפור מראה העור.
  • בעוד שבתחום הקוסמטיקה המקצועית, מחקרים רבים הראו את יעילותם המוכחת של תכשירים מבוססי קולגן וחומצה היאלורונית, הרי שנכון להיום, אין עדיין מספיק מחקרים על השפעת החומרים האלה על העור כשהם ניטלים כתוספי תזונה.
  • בעיה נוספת שעליה מצביעים חוקרים היא שאף כי נטילה דרך הפה של תוספים אלה יכולה להועיל, הרי שלפחות חלק מהחומר מתפרק כבר במערכת העיכול ולא בהכרח מגיע לעור, ואילו מריחה על העור של קרם יכולה להעביר כמות גדולה יותר שלו באופן ממוקד לאזור שבו הוא נחוץ.
  • הפתרון האולטימטיבי כדי לקבל תוצאות מיטביות בעור הפנים, הוא טיפול בתכשירי קוסמטיקה מקצועית, הפועלים באופן ממוקד על העור, ובמידת האפשר לשלב תוספי קולגן וחומצה היאלורונית איכותיים.

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

מהו אנטי אייג'ינג ואיך ניתן לעכב את תהליך הזדקנות העור?

צירוף המילים "אנטי-אייג'ינג" כבש בעשורים האחרונים את ענף הקוסמטיקה המקצועית בישראל! למה זה קרה ואילו מוצרים כדאי להכיר? כל הפרטים מחכים לכן בכתבה>>

איך משפיעים הרדיקלים החופשיים על העור?

מהו תהליך הפוטו-אייג'ינג ולמה הוא צריך להדאיג אותך כבר בגילאי העשרים? כל התשובות כאן >>

איך מבהירים כתמי פיגמנטציה?

למה פיגמנט זה חשוב, ומהם הטיפולים היעילים שיש היום להבהרת עור הפנים? כל הפרטים מחכים לכן ממש כאן>>