מה סוג הפילינג שמתאים לך?

איזה סוג של חידוש עור מתאים לך?
images

 

שוב גילית על העור כתמי שמש או קמטוט חדש שלא היו שם, העור שלך נראה דהוי ועייף, או שאולי צלקות שנותרו מפצעי אקנה מטרידות אותך? סימן שהגיע הזמן לחדש את העור. אבל איך בדיוק עושים את זה, ואיך תדעי איזה סוג של חידוש עור מתאים לך – כימי, אנזימתי או מכני?

 

יש סיבה טובה מדוע הטיפולים לחידוש העור מדורגים כבר הרבה שנים כטיפולים האסתטיים הכי פופולריים בכל העולם. סוד ההצלחה שלהם פשוט מאוד: הם אפקטיביים מאוד ומטפלים בהצלחה מרשימה בטווח רחב של מצבי עור, החל מקמטים וקמטוטים, דרך הבהרה של כתמי גיל פיגמנטציה וטשטוש צלקות, וכלה במיצוק העור. אבל מהי החשיבות של טיפולים אלה, ומה ההבדלים בין הסוגים השונים של חידוש העור? מהם שלבי הטיפול בכל אחד מהם, מהם היתרונות והחסרונות, כל כמה זמן צריך לבצע אותם, ולמי כל אחד מהם מתאים?

 

מהי החשיבות של חידוש העור?

העור משמש כמחסום חיוני, המגן על הגוף מהסביבה החיצונית. הוא מורכב משלוש שכבות בסיסיות:

  • האפידרמיס – השכבה העליונה ביותר. היא מתחדשת כל הזמן, כאשר תאים מתחתית האפידרמיס נודדים כלפי מעלה, מתים במהלך הנדידה ויוצרים שכבה של תאים מתים שנקראת השכבה הקרנית. השכבה הקרנית מתקלפת כל הזמן ומתחלפת בתאים חדשים שמגיעים מתחתית האפידרמיס.
  • הדרמיס – נמצאת מתחת לאפידרמיס. שכבה זו מכילה סיבי אלסטין וקולגן, החלבונים שמעניקים לעור את מוצקותו וגמישותו.
  • ההיפודרמיס – שכבת השומן שנמצאת מתחת לדרמיס, משמשת לבידוד ולשמירה על חום הגוף.

מחזור ההתחדשות של האפידרמיס אורך כ-28 ימים. עם השנים, תהליך זה מואט, כך שהתאים המתים נותרים על העור זמן רב יותר – מה שגורם למראה יבש, מתקלף ועמום וזו הסיבה שבגללה חידוש העור חשוב. המטרה היא לעודד את התחדשות האפידרמיס ולהאיץ את השלת תאי העור המתים כדי לאפשר לתאים החדשים להופיע, וכן לעודד יצירת קולגן ואלסטין וחומרים נוספים החיוניים למראה הצעיר והבריא של העור.

כיום מציע תחום האסתטיקה טיפולים לחידוש העור במגוון שיטות שונות – חידוש כימי, חידוש פיזי וחידוש אנזימתי. הטיפולים נחשבים כיום לטיפולי האנטי-אייג'ינג האפקטיביים ביותר, והם מאפשרים לשמור על מראה עור בריא, צעיר וקורן.

 

מה זה בכלל אומר חידוש כימי, מהו חידוש עור פיזי ומהו חידוש אנזימתי?

 

חידוש עור כימי

לא קשה מן הסתם לנחש שהטיפולים לחידוש עור כימי מבוססים על תרכובות כימיות – טבעיות או מסונתזות, הממיסות את החומר הבין תאי שקושר בין תאי העור, ועל ידי כך גורמות לקילוף העור.
ישנם מספר חומרים המשמשים לחידוש עור כימי:

  • חומצה טריכלורואצטית (TCA) ופנול – שמשמשים לפילינג עמוק המבוצע אך ורק על ידי רופאי עור או פלסטיקאים בטיפול אחד.
  • חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות – שמשמשות לפילינג שטחי עד בינוני, ומשמשות במכון הקוסמטי וגם לטיפולים ביתיים. החומצות האלפא הידרוקסיות מופקות מצמחים ומפירות, בהן החומצה הגליקולית (המופקת מקני סוכר, מסלק ומפירות מסוימים), החומצה הציטרית (מפירות הדר), החומצה המלית (מתפוחים) והחומצה הטרטרית (מענבים). עוד חומצה הנמנית על קבוצה זו היא החומצה הלקטית, שמופקת מחלב או מיוצרת באופן סינטטי. החומצה הבטא הידרוקסית היא חומצה סליצילית. חומצה זו פועלת על ידי קילוף תאי האפידרמיס ובכך מאפשרת לחשוף תאי עור חדשים ובריאים. בנוסף, מגבירה את ייצור הקולגן והאלסטין ומרכיבי עור נוספים כמו חומצה היאלורונית בעומק העור.
    דוגמה לפילינג כזה הוא רה-ניו פילינג, שפותח במיוחד לצורך טיפול מקצועי במכון לחידוש כימי של העור, לשיקום העור ולטיפול בנזקי פוטו אייג'ינג. הוא מבוסס על חומצות אלפא הידרוקסיות, בשילוב עם רטינול וויטמין C. הפילינג יעיל מאוד בתיקון העור, בשיקומו ובהבהרה שלו, והטיפול בו מעניק לעור מראה ומרקם חלקים ובריאים יותר וגוון אחיד וקורן.
    דוגמה נוספת הוא אקסטרים פיל, שהוא פילינג עוצמתי במיוחד המשמש אף הוא לטיפול במכון הקוסמטי. הוא מבוסס על חומצות אלפא הידרוקסיות, רטינול ותמצית רימונים, אשר מעניקים לו ערך נוגד חמצון, כמו גם יכולת חידוש ושיקום אפקטיבית במיוחד.

מהם שלבי הטיפול ואופן השימוש:

השלב הראשון לפני כל טיפול לחידוש העור הוא ניקוי יסודי של העור, כדי להסיר את השומן ולהכין את העור לפילינג.

  • כשמדובר בפילינג עמוק, הרופא/מנתח מורח על העור TCA או פנול – וכתוצאה מכך, השכבה העליונה מוסרת והחומר הכימי מצליח לחדור לשכבת הדרמיס העליונה. ב-TCA משתמשים בריכוזים של כ-35%, כאשר החומצה חודרת לעור וגורמת לקרישת החלבונים ולדלקת, וכתוצאה מכך להיווצרות תאי עור חדשים. הפנול משמש לביצוע פילינג כימי עמוק בריכוזים גבוהים (88%). הוא מקלף את העור עד לעומק הדרמיס, וכך מגרה את יצירת הקולגן. הטיפול נעשה בחדר ניתוח תחת ניטור של קצב הלב ותחת טשטוש.

כשמדובר בחומצות אלפא ובטא הידרוקסיות – התהליך הוא עדין יותר ומבוצע לרוב על ידי קוסמטיקאיות. מכיוון שמדובר לרוב בפילינג שטחי, חידוש העור באמצעות חומצות האלפא והבטא הידרוקסיות מצריך מספר טיפולים במכון הקוסמטי, שבמהלכם הקוסמטיקאית מורחת את התכשיר על עור הפנים לאחר ניקוי יסודי של העור, כאשר סוג הפילינג נבחר בהתאם למצב ולסוג העור ולצרכים הטיפוליים. כעבור מספר דקות (בהתאם לסוג התכשיר) מוסר הפילינג. המשך הטיפול הינו שוב בהתאם למטרות שהוגדרו – למשל, ניקוי עמוק אם מצב העור מצריך זאת ו/או טיפול הבהרה, ובהמשך החדרת חומרים פעילים, בהתאם להתוויית הטיפול שנקבעה על ידי הקוסמטיקאית.

מהם היתרונות והחסרונות של החידוש הכימי?

  • בחידוש עור כימי שמבוצע באמצעות פילינג עמוק על ידי פנול או TCA – היתרון העיקרי הוא בכך שבאמצעות טיפול אחד הוא מוביל לתוצאות מרשימות. עם זאת, החיסרון המשמעותי הוא שככל שקילוף העור עמוק יותר, הסיכון גבוה יותר. הפנול הוא חומר רעיל, ובשימוש לקוי עלול להיספג בדם ולהוביל לפגיעה בכבד ובלב ולהפרעות קצב. גם ה-TCA כרוך בסיכון לא מבוטל, שכן טיפול לא נכון בו עלול לגרום לכוויה עמוקה. חיסרון נוסף הוא ששני הטיפולים מצריכים תקופת החלמה ממושכת בבית, הכרוכה בכאבים.
  • בחידוש עור כימי באמצעות החומצות האלפא והבטא הידרוקסיות – החיסרון הוא שהשגת המטרה מצריכה מספר טיפולים, וכן הקפדה על טיפולי פילינג בבית בין הטיפולים במכון, אך הוא מאפשר להגיע בסופו של דבר לתוצאות דומות, ללא הסיכונים והכאב.

כל כמה זמן צריך לעשות זאת?

  • חידוש עור כימי באמצעות פילינג עמוק מבוצע כאמור בטיפול אחד בלבד.
  • חידוש עור כימי בחומצות אלפא ובטא הידרוקסיות במכון הקוסמטי מצריך מספר טיפולים, בהפרש של כשבועיים.
  • הטיפול הביתי לחידוש עור כימי מבוצע בדרך כלל אחת לשבוע.
    דוגמה לכך הוא סופר ליפט – פילינג כימי ביתי שמיועד במיוחד לעור הנוטה לקמטים ומחדש את העור ובמקביל מעניק לו אפקט מתיחה. פילינג ייחודי זה מבוסס על חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות, רטינול ותמציות ענבים ותאנים. הוא ממריץ את ייצור הקולגן, מטשטש קמטוטים, יוצר אפקט מיצוק ומתיחה ומעניק לעור מרקם חלק ומראה צעיר יותר.
    דוגמה נוספת הוא רוויל פיל –
    פילינג בעל מרקם ג'ל המתאים למגוון סוגי עור, ובמיוחד כפילינג ביוטי לפני אירועים מיוחדים. הוא מבוסס על חומצות אלפא הידרוקסיות ותמצית סנטנלה אסיאטיקה. הוא יוצר פעילות כפולה – מחד, המסה והסרה של התאים המתים, ובמקביל, אפקט מתיחה וזוהר. הוא מרענן את העור ומותיר אותו קורן וחלק.

 

חידוש עור אנזימתי

חידוש עור אנזימתי מבוסס על פילינג המכיל אנזימים פעילים, כגון פפאין, ברומליין, סאבטליזין וליפאז, אשר ממיסים את החומר הקושר בין תאי העור ופועלים לפירוק ולהסרה של התאים המתים, ועל ידי כך מסייעים לחידוש ולשיפור מרקם העור.
דוגמה לכך הוא הפילינג האנזימטי מסדרת הפילינגים הביתיים. זהו פילינג עדין במרקם קרמי, שמבוסס על הפורמולה המכילה קומפלקס אנזימים, חומצות אמינו, פרו-ויטמין B5 וסיבי צלולוז. הוא מתאים למגוון סוגי עור – ובזכות עדינותו גם לעור רגיש, ממיס ומסיר תאים מתים, תוך שמירה על רמת הלחות הטבעית של העור, מפחית קמטוטים ויוצר גוון אחיד ובריא.

מהם שלבי הטיפול ואופן השימוש:

מורחים את הפילינג על העור לאחר ניקוי יסודי וממתינים מספר דקות עד שהאנזימים יעשו את פעולתם. לאחר מכן מסירים את התכשיר בשטיפה וממשיכים בטיפול בהתאם להתוויית הקוסמטיקאית.

מהם היתרונות והחסרונות של חידוש עור אנזימתי?

היתרון העיקרי הוא קלות ופשטות הטיפול. גם במקרה הזה, החיסרון המרכזי הוא שהוא פועל רק ברמה השטחית של פני העור, ולכן משמש בעיקר כאמצעי עזר בין הטיפולים המקצועיים במכון.

כל כמה זמן צריך לעשות זאת?
בהתאם לסוג התכשיר ולהתוויית הקוסמטיקאית.

למי הטיפול מתאים?
בעיקר לטיפול ביתי – כאמור, להשלמת הטיפול בין הטיפולים המקצועיים, וכן למי שרוצה להסיר כתמי שמש קלים, ולהשגת מראה עור בריא וזוהר יותר.

 

חידוש עור פיזי (מכני)

טיפולים אלה מבוססים על הסרת שכבת העור העליונה באמצעות שפשוף. גם כאן הטיפולים מתחלקים לכאלה שמבוצעים על ידי רופאי עור/פלסטיקאים, ולטיפולים עדינים יותר המבוצעים במכון הקוסמטי או אף בבית.

  • שיוף (דרמבריישן) – היא שיטה כירורגית של חידוש העור, שמבוצעת על ידי רופא באמצעות מעין מברשת שמסתובבת במהירות גבוהה ומסירה את שכבת העור העליונה.
    ישנם גם טיפולי שיוף עדינים יותר, שמכונים מיקרודרמבריישן.
  • טיפולים עדינים יותר לחידוש עור פיזי – מבוססים לרוב על תכשירים המכילים גרגרים, שיוצרים אפקט מכני של גירוד העור. דוגמה לכך הוא דיילי מיקרו-פילינג – פילינג ביתי ייחודי המכיל מיקרו-גרגרים עדינים, שמיועד לשימוש יומיומי ומתאים למגוון סוגי עור. הוא מבוסס על פורמולה הכוללת חומצה סליצילית, אנזימים וויטמיני B3 ו-C. פעילות מכנית עדינה זו מאפשרת הסרה של תאי עור מתים, מעודדת התחדשות והבהרה של העור ומעניקה לו מרקם חלק, אחיד וקורן.

מהם שלבי הטיפול ואופן השימוש:

  • שיוף (דרמבריישן) – הרופא מבצע הרדמה מקומית או לחילופין משתמש בחומר מקפיא כדי לגרום להיעדר תחושה בעור, ואז מסיר את שכבת העור העליונה באופן מכני באמצעות מברשת שמסתובבת במהירות גבוהה. בטיפולי מיקרודרמבריישן אין צורך בהרדמה, שכן הם אינם כרוכים בכאב.
  • פילינג גרגרים – מורחים את תכשיר הפילינג ומעסים בעדינות את העור באמצעות הגרגרים. לאחר מכן מסירים את התכשיר בשטיפה וממשיכים בטיפול בהתאם להתוויית הקוסמטיקאית.

 

מהם היתרונות והחסרונות של חידוש עור מכני?

גם במקרה זה, התשובה תלויה במידת האגרסיביות של הטיפול.

  • לטיפולי הדרמבריישן יש לא מעט תופעות לוואי. לעומת זאת, טיפולי המיקרודרמבריישן אינם כרוכים כאמור בכאבים ואינם דורשים הרדמה. מאידך, תוצאות הטיפול אינן משמעותיות.
  • כשמדובר בתכשירי גרגרים – היתרון העיקרי הוא פשטות הטיפול. החיסרון המרכזי הוא שלעתים הוא עלול לגרות את העור, בעיקר כשמדובר בעור רגיש באופן יחסי . עם זאת, ישנם תכשירים עדינים שאינם מגרים את העור, כמו דיילי מיקרו פילינג, שאף מתאים כאמור לשימוש יומיומי. חיסרון נוסף הוא שהוא פועל רק ברמה שטחית, ולכן משמש בעיקר כאמצעי עזר בין הטיפולים המקצועיים במכון.

מהם שלבי הטיפול ואופן השימוש?

  • שיוף – לרוב מדובר בטיפול אחד.
  • פילינג גרגרים – בהתאם לסוג התכשיר ולהתוויית הקוסמטיקאית. כאמור, ישנם תכשירים המתאימים אפילו לשימוש יומיומי.

 

למי הטיפול מתאים?

  • טיפולי דרמבריישן יכולים לעזור להסרת צלקות, אך כאמור הם אגרסיביים יחסית.
  • הטיפול בגרגרים מתאימים בעיקר לטיפול ביתי – כאמור, להשלמת הטיפול בין הטיפולים המקצועיים, וכן למי שרוצה להסיר כתמי שמש קלים, ולהשגת מראה עור בריא וזוהר יותר.

    לסיכום, מה צריך לזכור?

  • הטיפולים לחידוש העור נחשבים לאפקטיביים מאוד ומטפלים בהצלחה מרשימה בטווח רחב של מצבי עור, החל מקמטים, דרך הבהרת כתמי גיל פיגמנטציה וטשטוש צלקות, וכלה במיצוק העור.
  • מטרת הטיפולים הללו היא לעודד את התחדשות האפידרמיס ולהאיץ את השלת תאי העור המתים כדי לאפשר לתאים חדשים וצעירים להופיע, ובמקביל, לעודד את התחדשות הדרמיס.
  • כיום מציע תחום האסתטיקה טיפולים לחידוש העור במגוון שיטות שונות – חידוש כימי, חידוש פיזי וחידוש אנזימתי.
  • הטיפולים לחידוש עור כימי מבוססים על תרכובות כימיות – בהן כאלה שמשמשות לפילינג עמוק המבוצע על ידי עור, ותרכובות אלפא ובטא הידרוקסיות המשמשות לפילינג שטחי ובינוני שמבוצע על ידי קוסמטיקאיות.
  • חידוש עור אנזימתי מבוסס על אנזימים פעילים שממיסים את החומר הבין-תאי וכך פועלים לקילוף התאים המתים.
  • חידוש עור פיזי (מכני) מבוסס על הסרת העור באמצעות שפשוף, כאשר הטיפולים מתחלקים לשיוף (דרמבריישן) שמבוצע על ידי רופא, וטיפולים עדינים יותר שמבוססים על תכשירים המכילים גרגרים, שיוצרים אפקט מכני של גירוד העור.
  • לכל אחד מהטיפולים יתרונות וחסרונות, כאשר באופן כללי, הטיפולים העמוקים והאגרסיביים יותר שמבוצעים על ידי רופאים מאפשרים להגיע בטיפול אחד לתוצאות מרשימות, אך מאידך כרוכים בסיכון רב יותר ולעתים גם בכאב, ומצריכים תקופת החלמה ממושכת יחסית בבית. לעומת זאת, הטיפולים שמבוצעים על ידי קוסמטיקאיות מצריכים מספר טיפולים, אך מאפשרים להגיע לתוצאות דומות, ללא כאב או סיכון.
  • באופן כללי ניתן לומר שהטיפולים העמוקים יותר מתאימים למצבים כמו צלקות או קמטים עמוקים ולפיגמנטציה חמורה, ואילו הטיפולים השטחיים והבינוניים מתאימים יותר למצבים קלים יותר.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

הגורמים לקמטים ולהזדקנות העור

מדוע חלק מהאנשים מתקמטים בגיל צעיר ואילו עורם של אחרים נראה חלק וצעיר מגילם? כל הגורמים להזדקנות העור והופעת הקמטים בכתבה הבאה >>

פילינג זה לא רק גרגירים

בקוסמטיקה המקצועית יש מגוון סוגים של פילינגים הפועלים לחידוש העור והסרת התאים המתים. מהם ואיך כל אחד מהם עובד? כל התשובות בכתבה >>