חומצה גליקולית

חומצה גליקולית
images

חומצה גליקולית: הסוד לעור זוהר

 

מהו הסוד לעור זוהר? אם את גולשת בטיקטוק או באינסטגרם, לא תוכלי לפספס את הבאזז הזה: חומצה גליקולית. זהו אחד מהמרכיבים הקוסמטיים הכי פופולריים ברשתות החברתיות בשנה האחרונה, והשיח סביבו לא פוסק, עם המלצות מאינספור משתמשות ומדרמטולוגים וקוסמטיקאיות. אבל מהי בדיוק החומצה הזו? איך היא פועלת, מהם היתרונות שלה ואיך משלבים אותה בשגרת הטיפוח?

 

החומצה הגליקולית היא אחד המרכיבים הקוסמטיים הכי בולטים שמככבים בשנה האחרונה ברשתות החברתיות. הקוסמטיקאיות והדרמטולוגים, ואינספור משתמשות מרוצות, ממליצים עליה בחום כטיפול הפילינג האולטימטיבי לחידוש העור ולהשגת עור זוהר. מהי בדיוק חומצה גליקולית? מהן התכונות שהופכות אותה לטיפול כה יעיל, מהם יתרונותיה ואילו עוד שימושים יש לה מלבד חידוש העור? האם השימוש בה כרוך גם בסיכונים או תופעות לוואי, ואיך תוכלי לשלב אותה בשגרת הטיפוח היומיומית? התשובות לכל השאלות בכתבה הבאה.

 

 

מהי בדיוק חומצה גליקולית?

החומצה הגליקולית נמנית על קבוצת החומצות המכונה חומצות אלפא הידרוקסיות (AHAs). היא מופקת מקני סוכר, אך נמצאת באופן טבעי גם בצמחים, בפירות מסוימים כמו אננס וענבים וסלק.

החומצות האלפא הידרוקסיות ממיסות את החומר הבין תאי וכך מרופפות את הקשרים בין תאי העור ומאפשרות את קילוף התאים המתים בשכבה הקרנית (שכבת העור החיצונית ביותר). התוצאה היא השלת העור העמום והמחוספס ועידוד התחדשות התאים. היכולת הזו הפכה את החומצות הללו לאמצעי יעיל במיוחד לחידוש העור ולשיפור מרקמו ומראהו, ולמעשה לאחד הכלים המרכזיים בתחום הקוסמטיקה המקצועית.

מכיוון שהיא מגיעה בריכוזים שונים, יש לחומצה הגליקולית מגוון יישומים שונים, החל מקרמים קוסמטיים ביתיים, וכלה בפילינג כימי המבוצע על ידי קוסמטיקאיות מקצועיות ורופאי עור. כשמסתכלים על התמונה הגדולה – ביחס לכלל החומצות הקיימות בתחום הקוסמטיקה המקצועית – החומצה הגליקולית נמצאת בקצה העדין יותר, מה שהופך אותה לאופציה מתאימה כמעט לכל עור. עם זאת, בהשוואה לחומצות אלפא הידרוקסיות אחרות, היא נחשבת לאחת המשפיעות והיעילות יותר. זאת, מאחר שהמולקולה שלה היא הקטנה ביותר מבין החומצות האלפא הידרוקסיות, כך שהיא חודרת לעומק העור ביתר קלות.

 

מהם היתרונות של החומצה הגליקולית?

  • פועלת לחידוש עור עוצמתי – כמו יתר החומצות האלפא הידרוקסיות, החומצה הגליקולית פועלת כפילינג כימי. אבל בזכות המבנה המולקולרי הקטן שלה, היא יכולה לחדור לעומק העור, ועושה זאת במהירות רבה יותר מחומצות אחרות. כך, היא מסייעת לחידוש מהיר ויעיל של העור. יתר על כן, מכיוון שהיא חודרת עד לשכבת הדרמיס, שבה מיוצר הקולגן על ידי התאים הפיברובלסטים, היא מסייעת גם לקידום ייצור הקולגן, שהוא החלבון המבני עיקרי בעור.
  • מפחיתה קמטים וקמטוטים – מחקרים שבחנו את היעילות של טיפול בחומצה גליקולית, בריכוזים התואמים לאלו המצויים בתכשירי טיפוח הראו שיפור משמעותי במראה העור, המתבטא בהפחתת קמטים וקמטוטים, כבר לאחר מספר חודשים.
  • משפרת את לחות העור – החומצה הגליקולית מושכת וקושרת מים לתאי העור. היא עושה זאת על ידי הגברת הייצור של חומצה היאלורונית ומולקולות סוכריות אחרות, הפועלות כספוג ומושכות אליהן מים.
  • מסייעת לצמצם את מראה הנקבוביות הפתוחות – זאת, על ידי כך שהיא פועלת להסרת תאי העור המתים שנלכדים בתוך הנקבוביות. כשהן נקיות ולא סתומות בשומן ובתאי עור מתים, הנקבוביות מתכווצות ונראות קטנות יותר.
  • עוזרת להילחם באקנה – על ידי קילוף שכבת העור העליונה שעליה מצטברים התאים המתים. שכן השילוב בין התאים המתים לבין החלב המופרש מהנקבוביות הוא זה שסותם אותן ותורם לשגשוג חיידקי הפ. אקנה בתוך הנקבוביות. ואכן, מחקרים שבחנו את ההשפעה של פילינג המבוסס על חומצה גליקולית על אנשים הסובלים מאקנה מצאו שיפור מהיר בכל סוגי האקנה, ובמיוחד אקנה קומדונלית, המתרחשת כשהנקבוביות נסתמות. במחקר שפורסם ב-2020 נמצא שבריכוזים מסוימים, החומצה הגליקולית יכולה לעכב את הצמיחה של חיידקים, כולל חיידקי אקנה. זאת, על ידי כך שהיא משבשת את מעטפת התא של החיידק.
  • עוזרת לתקן נזקי פוטו-אייג'ינג – מחקרים שבהם השתמשו בחומצה גליקולית, בעור שניזוק מהשמש, הראו שכבר כעבור שישה שבועות, נצפו שינויים משמעותיים באיכות העור שהובילו לשיקומו ולהפחתת כתמי שמש והיפרפיגמנטציה.
  • משפרת את גוון העור – נמצא שהיא משפרת משמעותית את הצבע והמרקם של העור, בהשוואה למריחת תכשיר פלצבו (דמה).

 

האם יש לחומצה הגליקולית חסרונות/סיכונים?

בסך הכל, החומצה הגליקולית 'נסבלת' היטב על ידי רוב סוגי העור והיא עדינה מספיק כך שאפילו בעלי עור רגיש יכולים להשתמש בה. עם זאת, כמו לכל פילינג כימי היא יכולה לגרום לרגישויות:

  • רגישות לשמש ו/או היפר פיגמנטציה – למרות שהחומצה הגליקולית פועלת כאמור להפחתת נזקי פוטו-אייג'ינג – מכיוון שבתהליך פעילותה היא מסירה את השכבה העליונה של תאי העור, היא מותירה את התאים שמתחתיהם פגיעים יותר לנזקי שמש נוספים. מסיבה זו, במהלך השימוש בחומצה הגליקולית חיוני להקפיד על שימוש בקרם הגנה בכל יום לפני היציאה החוצה, ובמשך שבוע לפחות לאחר הפסקת השימוש בחומצה גליקולית. כמו כן, יש להימנע משימוש במיטות שיזוף בעת השימוש בחומצה הגליקולית.
  • אדמומיות, גירוי וקילוף – כאמור, החומצה הגליקולית נחשבת לעדינה יחסית, אך יש לזכור שעדיין מדובר בחומצה, ותמיד יש פוטנציאל לאדמומיות גירוי ו/או קילוף, במיוחד אם העור שלך רגיש.

 

האם החומצה הגליקולית בטוחה לשימוש בהריון\הנקה?

כן, החומצה הגליקולית נחשבת לבטוחה לשימוש במהלך ההיריון ועבור אימהות מיניקות.

 

עם אילו חומרים פעילים האפקטיביות שלה עולה?

החומצה הגליקולית עובדת היטב עם מרכיבי לחות אחרים, כגון חומצה היאלורונית, ולעתים קרובות משולבת עם מרכיבים מבהירים כגון חומצה קוג'ית או ארבוטין, כדי לשפר את יעילותה בחידוש העור, בהפחתת כתמי פיגמנטציה ובתיקון נזקי פוטו-אייג'ינג.

על העיקרון הזה מבוסס פילינג ההבהרה מסדרת דרמה לייט, שכולל חומצה גליקולית, וכן חומצות אלפא הידרוקסיות נוספות (לקטית, ציטרית ומנדלית) וחומצה בטא הידרוקסית. פילינג ייחודי ועוצמתי זה מאפשר להגיע לתוצאות מרשימות על ידי כך שהוא פועל לקילוף העור ולחשיפת תאי עור חדשים באפידרמיס ומבהיר כתמי היפר-פיגמנטציה.

אם המטרה היא טיפול בעור שמן/אקנתי, שילוב של החומצה הגליקולית עם רכיבים מחטאים ואנטי בקטריאליים אחרים כמו שמני אקליפטוס ומנטה, יגביר את יעילותה במניעת התפרצות, בשיכוך המצב הדלקתי, במניעת זיהום ובשיפור מרקם העור ומראהו.

סבון דאבל אקשן, שפועל לניקוי העור, לאיזונו ולמניעת ברק שומני בעור והתפרצויות אקנה, מיועד בדיוק למטרה זו. הוא מבוסס על חומצה גליקולית בשילוב עם שמן אקליפטוס, שמן מנטה, תמצית רימונים ותה ירוק.


כיצד מומלץ לשלב אותה בשגרת הטיפוח?

  • התייעצי עם הקוסמטיקאית – במיוחד אם העור שלך רגיש. קוסמטיקאית מקצועית תוכל לאבחן את העור שלך ולוודא שהחומצה הגליקולית לא תגרום לך לגירוי.
  • בחרי בתכשיר איכותי – למרות שלריכוז גבוה של חומצה גליקולית יש חשיבות בהשגת תוצאות אפקטיביות בחידוש העור, ולמרות עדינותה היחסית של חומצה זו, הרי שלריכוז גבוה מדי עלולה להיות השפעה מגרה על העור. לכן, הפורמולות המתקדמות משלבות מספר חומצות שונות, כשהסינרגיה ביניהן מאפשרת להשיג תוצאה אפקטיבית במיוחד. כאמור, זהו הרעיון מאחורי הפיתוח של פילינג ההבהרה מסדרת דרמה לייט, שמשלב מספר חומצות אלפא הידרוקסיות וחומצה בטא הידרוקסית.
  • שטפי היטב את הפנים לאחר השימוש בפילינג – כדי לעצור את ההשפעה המגרה. מרחי לאחר מכן את תכשיר הלחות או את קרם הלילה שלך.
  • הקפידי על הגנה יומיומית מהשמש – כדי למנוע גירוי יתר לעור כתוצאה מחשיפה לשמש, חשוב להשתמש במהלך היום מעל לקרם הלחות בקרם הגנה איכותי המכיל מסנני קרינה מפני קרני ה-UVA וה-UVB המזיקות.

 

ולסיכום, מה צריך לזכור?

  • החומצה הגליקולית נמנית על קבוצת החומצות המכונה חומצות אלפא הידרוקסיות (AHAs).
  • מופקת מקני סוכר, אך נמצאת באופן טבעי גם בצמחים, בפירות מסוימים כמו אננס וענבים, ובסלק.
  • היתרונות שלה מגוונים – כמו יתר החומצות האלפא הידרוקסיות, היא פועלת כפילינג כימי ומעולה לחידוש העור. בזכות המבנה המולקולרי הקטן שלה, היא יכולה לחדור לעומק העור העור, ועושה זאת במהירות רבה יותר מחומצות אחרות. היא מפחיתה קמטים וקמטוטים, משפרת את לחות העור, עוזרת לצמצם את מראה הנקבוביות הפתוחות, להילחם באקנה ולתקן נזקי פוטו-אייג'ינג, ומשפרת את גוון העור.
  • החומצה הגליקולית נסבלת היטב על ידי רוב סוגי העור ואפילו בעלי עור רגיש יכולים להשתמש בה, והיא גם בטוחה במהלך הריון והנקה. עם זאת, כמו לכל פילינג כימי היא יכולה לגרום לרגישויות, כמו רגישות לשמש, אדמומיות, גירוי וקילוף.
  • החומצה הגליקולית עובדת היטב עם מרכיבי לחות אחרים, כגון חומצה היאלורונית, ולעתים קרובות משולבת עם מרכיבים מבהירים כגון חומצה קוג'ית או ארבוטין, כדי לשפר את יעילותה בחידוש העור, בהפחתת כתמי פיגמנטציה ובתיקון נזקי פוטו-אייג'ינג.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

מחלות עור דלקתיות

מחלות עור דלקתיות- מדוע הן מתפתחות? מהם המאפיינים? ואיך אפשר להקל בתסמינים? כל התשובות בכתבה >>

מחקרים מראים ש…

אז מה באמת גורם לכתמי הפיגמנטציה שהופיעו על העור שלך? מחקר חדש מפרט את הגורמים ומה יכול להשפיע על הכתמים >>