נזקי השמש על עור הפנים

השפעות נזקי השמש על עור הפנים
images

 

כיצד תוכלי להגן על העור שלך מפני נזקי השמש ולטפל בנזקים הקיימים?  כיום כבר ידוע שקרינת השמש היא הגורם המרכזי להזדקנות מוקדמת של העור. מעבר לנזקים המיידיים, חשיפה מוגזמת ומצטברת מובילה להתפתחות מואצת של קמטים, כתמי עור, רפיון וצניחה של העור. הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות. כל התשובות והטיפים בכתבה הבאה

 

זה לא סוד שהקרינה האולטרה-סגולה של השמש  (UV) נחשבת כיום לגורם המרכזי להזדקנות מוקדמת של העור. הביטוי החיצוני של תהליך זה, המכונה פוטו-אייג'ינג, הוא הופעה הולכת וגוברת של קמטים, כתמים, נמשים ונזקי עור, ומראה עייף ונפול. אבל כיצד בדיוק משפיעה קרינת ה-UV על עור הפנים, אילו נזקים בדיוק היא מחוללת ומהם המנגנונים שמחוללים את הנזק. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על המורכבות של מנגנוני הנזק, ועל כך שהפגיעה מתרחשת במגוון מערכות בעור, אך הבשורה הטובה היא שישנם כיום פתרונות מתקדמים המאפשרים לספק לעור הגנה מקסימלית מפני נזקי הקרינה, ואף לשקם את הנזקים הקיימים.

 

מהן ההשפעות של קרינת ה-UV על עור הפנים?


לחשיפה מוגזמת לשמש יש השפעות מזיקות על העור הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך.

  • חלק מנזקי השמש ניכרים לעין כבר בטווח המיידי, כמו למשל, אדמומית, כוויות שמש ונמשים.
  • בטווח הארוך, חשיפה ממושכת ומצטברת יכולה להוביל להזדקנות מואצת של העור, שמתבטאת בעור יבש, מחוספס וחסר גמישות ולחות; בכתמי פיגמנטציה שמופיעים לעתים קרובות כבר בגיל צעיר; בהופעה מוקדמת של קמטים, רפיון וצניחה של העור, ובכלי דם מורחבים. בנוסף לפגיעות האסתטיות, חשיפות חוזרות לשמש עלולות להוביל אצל חלק מהאנשים להתפתחות סרטן העור.

 

איך בדיוק זה קורה – מהם המנגנונים שבהם משפיעה קרינת ה-UV על העור?

קרני ה-UV פוגעות במגוון רחב של מערכות ביולוגיות בעורנו וגורמות נזק לחלבונים, לליפידים ולדנ"א של תאי העור. שני סוגי הקרניים המזיקים ביותר הם קרני ה-UVB וה-UVA. קרני ה-UVB, שאורך הגל שלהן בינוני, (315-280 ננומטר) נספגות כליל באפידרמיס, והן אלה שגורמות לכוויות השמש. קרני ה-UVA, הקרניים הארוכות ביותר (315 ל-380 ננומטר), אינן גורמות אומנם לכוויות, אך מהוות את הגורם העיקרי להזדקנות מוקדמת של העור. זאת, מאחר שהן חודרות לשכבת הדרמיס – שם הן משנות את הביטוי של גנים מסוימים וגורמות לפגיעה בדנ"א של תאי העור וליצירת מרכיבים פרו-דלקתיים. כיצד בדיוק משפיעות קרניים אלו על עור הפנים? מנגנוני הנזק מורכבים, אך ניתן להצביע על שני מנגנונים מרכזיים:

  • גורם מספר 1: הרדיקלים החופשיים

הגורם המרכזי המעורב בתהליך הפוטו-אייג'ינג הוא הרדיקלים החופשיים המצויים בקרינת השמש. מולקולות הרסניות אלה פוגעות בדנ"א של תאי העור וגורמות לתהליכי דלקת, לדיכוי מערכת החיסון ולשינויים בתאים. פגיעה נרחבת זו מתבטאת בכל שכבות העור, החל משכבת הדרמיס שבה נוצר הרס מתמשך של סיבי הקולגן והאלסטין  ונפגעים התאים הפיברובלסטים, יצרני הקולגן והאלסטין וכן מרכיבים נוספים בעור, בהם החומצה ההיאלורונית, האחראית על לחות ונפח העור, דרך שכבת האפידרמיס, שבה פוגעים הרדיקלים החופשיים בתאים הקרטינוציטים המגנים על העור מפני חדירת גורמים זרים, וכלה בתאי מערכת החיסון של העור ובמלנוציטים, המייצרים את המלנין שמעניק לעור את צבעו.

 

  • גורם מספר 2: שינויים בפיגמנט המלנין

נוסף על תהליכים אלו גורמת קרינת השמש לשינויים במלנין, פיגמנט העור. כתוצאה מהמבנה הייחודי שלהן, מולקולות המלנין יכולות לבלוע קרינה באורכי גל קצרים, כמו קרינת ה-UV, וכך להגן על תאי העור ועל רקמת העור מפניה. האנזים האחראי ליצירת המלנין הוא טירוזינאז. כשאנו נחשפים לשמש, הטירוזינאז מאיץ את ייצור המלנין כדי להגן על העור, וכתוצאה מכך העור מתכהה. אלא שלעתים קרובות, פיזור חלקיקי הפיגמנט איננו אחיד, וכתוצאה מכך חלקיקי הצבע מצטברים באזור מסוים, וכך נוצרים כתמי פיגמנטציה בעור. ככל שהחשיפה לשמש מתמשכת ומצטברת, כך מתרבים הכתמים ואזורי הפיגמנטציה נעשים חמורים ובולטים יותר.

כיצד ניתן להגן על העור מפני תהליכים מזיקים אלו?

  • הקפידי למרוח קרם הגנה בכל יציאה לשמש, ולהשתמש בתכשיר המכיל מסנני קרינה הן מפני קרני ה-UVA והן מפני קרני ה-UVB, וכן מקדם הגנה (SPF). כיום, מרבית רופאי העור ורשויות הבריאות מציעים להשתמש בתכשיר עם SPF של 30 ומעלה, ולבעלי גוון עור בהיר, בתכשיר SPF של 50.
    סדרת תכשירי ההגנה סנברלה שלנו פותחה במטרה להעניק לעור הגנה מקסימלית מפני קרני UVA ו-UVB. הסדרה כוללת מסנני קרינה עם מקדמי הגנה בשתי רמות – 30 SPF ו-50 SPF, ובנוסף משלבת גם מגן שמש הפועל לחסימת הקרינה בדרך פיסיקלית.
  • הקפידי למרוח את תכשיר ההגנה על כל האזורים החשופים, ובעיקר על הפנים, קצות האוזניים, הצוואר והמחשוף.
  • חשוב שתמרחי כמות מספיקה של התכשיר, כדי לספק לעור הגנה נאותה – 2 מיליגרם קרם לכל 2 סנטימטרים בעור ובנוסף אל תשכחי לחדש את המריחה בכל שעתיים

 

כיצד ניתן לשקם עור שנפגע מקרינת השמש?

נזקי שמש כמו פיגמנטציה, כתמי עור וקמטים, הם בעיות מאתגרות. ואולם, באמצעות התערבות של קוסמטיקאית מקצועית בשלב מוקדם ככל האפשר של הופעת הבעיה – ובמקביל הקפדה על שגרת טיפול ביתית, ניתן להביא לתוצאות משמעותיות ומרשימות במצב העור.

 

  • בקשי מהקוסמטיקאית שלך תכשירים המבוססים על ריכוז גבוה של נוגדי חמצון נוגדי חמצון הם אחת הדרכים היעילות ביותר לשיקום נזקי השמש. הם מנטרלים את פגיעת הרדיקלים החופשיים ועוזרים לתקן את פגיעות הפוטו-אייג'ינג. שלושת נוגדי החמצון היעילים ביותר הם ויטמין C, ויטמין E וחומצה אלפא ליפואית, שלהם גם פעילות נוגדת דלקת ובנוסף, גם תכונות חשובות לטיפול בנזקי שמש, כמו הבהרת העור, תמיכה בייצור הקולגן, שמירה על לחות העור וחידוש העור. במחקרים נמצא ששימוש בשילוב של שלושת נוגדי החמצון הללו במריחה חיצונית על העור בריכוז גבוה יחסית מוביל לתוצאות מרשימות במיוחד – וזה בדיוק הרעיון מאחורי סדרת רה-ניו-פורמולה. סדרה ייחודית זו מבוססת על שילוב של ויטמיני C ו-E וחומצה אלפלא ליפואית בריכוז גבוה במיוחד, כאשר הסינרגיה ביניהם יוצרת פעילות עוצמתית. זאת, לצד תה ירוק ואלפא ביסבילול, שגם להם פעילות נוגדת חמצון, וכן תמצית פרוביוטית, חומצה סליצילית ורטינול. השילוב בין מרכיבים אלו מגביר עוד יותר את הסינרגיה ומביא לתוצאות ניכרות לעין בתיקון נזקי עור ובחידושו.
  • הקדימי לטפל – כשמדובר בנזקי שמש, חשוב לפנות לקוסמטיקאית מקצועית מוקדם ככל האפשר. ככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר, כך שיקום העור יהיה קל יותר והתוצאות תהיינה טובות יותר.
  • התמידי בטיפול הביתי – בשילוב עם הטיפולים אצל הקוסמטיקאית, חשוב להתמיד במקביל גם בטיפול הביתי בהתאם להנחיותיה כדי להשיג תוצאות מיטביות. מומלץ מאוד להשתמש בקרם הטיפולי מסדרת רה-ניו-פורמולה. פורמולה ייחודית זו משלבת ריכוז גבוה של חומצה אזלאית עם רטינול וחומצה סליצילית, ופועלת לחידוש ולשיקום העור ולהבהרתו.

 

לסיכום, מה חשוב לזכור? 

  • לחשיפה מוגזמת לקרינת ה-UV של השמש יש השפעות מזיקות על העור הן בטווח המיידי והן בטווח הארוך.
  • שני סוגי הקרינה המזיקים ביותר הם UVA ו-UVB.
  • הפגיעה מתרחשת במגוון רחב של מערכות ביולוגיות בעור, כאשר מנגנוני הנזק מורכבים, אך ניתן להצביעה על שני מנגנונים מרכזיים – הרדיקלים החופשיים, שמובילים להרס בכל שכבות העור, ושינויים בפיגמנט המלנין, שגורמים לכתמים ולפיגמנטציה.
  • עם זאת, ישנם כיום פתרונות מתקדמים המאפשרים לספק לעור הגנה מקסימלית, ואף לשקם עור שנפגע.

הקפידי למרוח קרם הגנה איכותי המגן מפני שני סוגי הקרניים המזיקות בכל יציאה לשמש, ולהשתמש בתכשיר עם SPF של 30 ומעלה, ולבעלי גוון עור בהיר, בתכשיר SPF של 50.

  • כדי לשקם נזקי שמש, בקשי מהקוסמטיקאית שלך תכשירים המבוססים על ריכוז גבוה של נוגדי חמצון עוצמתיים – ויטמיני C ו-E וחומצה אלפא ליפואית. חשוב מאוד לפנות לקוסמטיקאית ולטפל בנזקי השמש מוקדם ככל האפשר, ובמקביל להתמיד בטיפול הביתי

כתבות נוספות

חומצה אלפא ליפואית

על החומצה האלפא ליפואית שמעת? החומר הפעיל הזה נחשב לאחד ממרכיבי האנטי אייג'ינג היעילים ביותר, אבל מה מייחד אותו? ומהן התועלות של החומצה? כל התשובות בכתבה הבאה >>

מיצוק עור הפנים

עור רפוי הוא אחד הגורמים העיקריים למראה מבוגר ועייף. הבשורה המעודדת היא שישנם כיום טיפולים וחומרים מתקדמים התורמים לטיפול בבעיה. רוצה לדעת מהם? כל התשובות בכתבה הבאה >>

מה ההבדל בין תוסף תזונה לקרם?

חומרים פעילים רבים נמכרים בשנים האחרונות גם כתוספי תזונה ולכן השאלה שעולה היא - מה ההבדל ביניהם לבין קרמים כזה מגיע לטיפוח העור? התשובה לשאלה נמצאת בכתבה הבאה >>