לקראת הקיץ: כל מה שחשוב לדעת על מקדם ההגנה שלך!
אילו סוגים של מסנני קרינה קיימים ומהם ההבדלים ביניהם, מה מאפיין את מסנני הקרינה מהדור החדש, האם לתכשירי הגנה יש תאריך תפוגה, איך בכלל תדעי איזה תכשיר לבחור, ואיך תמרחי אותו נכון? כל מה שחשוב שתדעי על מסנן הקרינה שלך:
לקרינה האולטרה סגולה של השמש יש השפעה משמעותית על עור הפנים, ולמעשה, כל חשיפה לקרניים האלה מגבירה את הסיכון לנזקי עור ולהזדקנות מוקדמת של העור. שימוש נכון במסנני קרינה יכול להפחית את הנזקים והסיכון, אבל איך תדעי איזה תכשיר לבחור? מה ההבדלים בין התכשירים השונים, מה מאפיין את מסנני הקרינה מהדור החדש, האם יש לתכשירים אלה תאריך תפוגה, ואיך מורחים אותם נכון?
אילו סוגים של מסנני קרינה קיימים ומה ההבדלים ביניהם?
מקובל לחלק את מסנני הקרינה לשתי קבוצות עיקריות:
- מסננים כימיים (אורגנים) – הפועלים על ידי כך שהם סופגים את קרני ה-UV במקום העור שלנו, וממירים אותה לאנרגיה אחרת, לא מזיקה (כמו למשל אנרגיית חום). כך, הם מקטינים משמעותית את הנזק שלהם ואת הסכנה לכוויות שמש. מרבית המסננים הכימיים סופגים את קרינת ה-UVB, וחלקם מסוגלים לספוג גם חלק מקרינת ה-UVA.
- מסננים פיזיקליים (אנאורגנים) – הפועלים על ידי החזרה ושיקוף של קרני ה-UV (בדומה למראה), ובכך מספק מעין "חוצץ פיזי" מפניהם. מסננים אלה, המכונים גם "מסננים מינרליים", כוללים תחמוצת האבץ (צינק אוקסיד), שמספק הגנה רחבת טווח מפני קרינת ה-UVA וה-UVB גם יחד, ודו-תחמוצת הטיטניום (טיטניום דיאוקסיד), שמספק הגנה מפני קרינת ה-UVB, והגנה חלקית מפני קרינת ה-UVA. חומרים אלה אינם מתפרקים בשמש, אינם נספגים ואינם גורמים לתגובות אלרגיות.
מה מאפיין את מקדמי ההגנה מהדור החדש?
- הגנה אופטימלית – התכשירים מהדור החדש מאופיינים בכך שהם משלבים מסננים כימיים ופיזיקליים, ולכן הם מספקים הגנה בספקטרום רחב, הן מפני קרני ה-UVA והן מפני קרני UVB.
- נוגדי חמצון – התכשירים המתקדמים כוללים גם הגנה מפני הרדיקלים החופשיים שבקרני השמש, אשר פעולתם ההרסנית לתאי העור היא הגורמת לנזקי הפוטו-אייג'ינג. הגנה זו מבוססת על נוגדי חמצון עוצמתיים, כמו ויטמין C.
- בטיחות גבוהה – אפיון חשוב נוסף הוא הבטיחות. בשנת 2020, ה-FDA פרסם הצעה המגדירה רכיבים מסוימים במסנני קרינה כ"מוכרים באופן כללי כבטוחים ויעילים" (GRASE – Generally Recognized As Safe and Effective). תחמוצת האבץ (צינק אוקסיד) ודו-תחמוצת הטיטניום (טיטניום דיאוקסיד) צויינו כ-GRASE, ואילו החומרים PABA (חומצה אמינובנזאית) וטרלומין סליציליאט הוגדרו ככאלה שאינם GRASE, בשל חששות בטיחות.
- אסתטיים יותר – בעוד שהמסננים הפיזיקליים מהדור הישן מותירים שכבה לבנה על פני העור, הרי שהחדשים מבוססים על מולקולות קטנות יותר, ולכן נראים הרבה יותר אסתטיים ופחות לבנים, וחלקם אינם מותירים כל סימן.
סדרת "סנברלה" משלבת את שני סוגי המסננים – כימיים ופיזיקליים, וזה מה שהופך את תכשירי הסדרה ליעילים במיוחד. כתוצאה מכך, התכשירים מספקים לעור הגנה מקסימלית. תכשירי סנברלה מיוצרים במעבדת הפיתוח של HL בישראל, וכל הפורמולות מותאמות ועומדות בתקנים המחמירים ביותר .
האם לתכשירי הגנה יש תאריך תפוגה?
ממש כמו לתרופות, גם לתכשירי הגנה מהשמש יש תאריך תפוגה. תוקף חיי המדף של תכשירים אלו הוא עד שלוש שנים, ולאחר מכן הוא מאבד מיעילותו. אין חובה להציג תאריך תפוגה על מסנני קרינה ("תאריך אחרון לשיווק"), אך חברות רבות מציגות בכל זאת את התאריך, וכן סימון הקובע מה חיי המדף של התכשיר מרגע הפתיחה.
איך תדעי אם הקרם שקנית עדיין טוב לשימוש?
- אם הקרם ארוז וסגור, הוא ישמור על יעילותו כשלוש שנים. אם קנית אותו לפני יותר משלוש שנים, או שאינך זוכרת מתי – עדיף להשליך אותו ולא להסתכן.
- אם התכשיר פתוח, ובפרט אם נעשה בו שימוש תכוף, הוא עלול להתחמצן ולאבד מיעילותו. שימי לב לשינויים בצבע או במרקם, שמהווים סימן לכך שכדאי לזרוק אותו ולקנות חדש.
איך משתמשים נכון בקרם הגנה בצורה שתספק הגנה מיטבית?
- מרחי כמות מספקת – על פי המלצות ה-FDA, כדי להשיג הגנה יעילה בהגנה מפני קרינת השמש, חשוב למרוח כמות מספקת של התכשיר – 2 מיליגרם קרם לכל 2 סנטימטרים בעור.
- הקפידי למרוח את מסנן הקרינה על כל האזורים החשופים לשמש – כולל האוזניים והעורף.
- מרחי את קרם ההגנה לפני היציאה לשמש – מאחר שלמסננים לוקח כ-20-30 דקות להיספג בעור, חשוב להימרח כ-20-30 דקות לפני היציאה לשמש.
- הניחי את האיפור לאחר מסנן הקרינה – תכשירי ההגנה המתקדמים מאפשרים להתאפר לאחר מריחתם, והאיפור אינו פוגם ביעילותם. תכשירי סדרת סנברלה הם בעלי מרקם קליל שמותיר את עור הפנים רך ונעים, והם מוצעים גם בגרסה עם כיסוי דמי-מייק אפ, כך שניתן להתאפר ישירות עליהם.
- חדשי את המריחה – בחשיפה ממושכת לשמש מומלץ לחדש את המריחה אחת ל-2-3 שעות. כמו כן, חשוב לחדש את המריחה אחרי כל פעילות שגורמת להסרת התכשיר, כגון שחייה, רחיצת הפנים, הזעה וכדומה.
ולסיכום, מה חשוב לזכור?
- ישנם שני סוגים עיקריים של מסנני קרינה – כימיים ופיזיקליים. כל אחד מהם פועל בדרך שונה להגנה מפני הקרינה, וכדי להשיג הגנה אופטימלית חשוב לשלב ביניהם.
- מקדמי ההגנה מהדור החדש מאופיינים ביעילות ובטיחות גבוהות יותר. הם משלבים מסננים כימיים ופיזיקליים, כך שהם מספקים הגנה אופטימלית על העור בספקטרום רחב, מפני קרינת ה-UVA וה-UVB גם יחד; מכילים נוגדי חמצון, ונראים אסתטיים יותר על העור.
- כמו לתרופות, גם לתכשירים אלה יש תאריך תפוגה – עד שלוש שנים כשהתכשיר סגור.
- בחרי את התכשיר בהתאם לגוון העור שלך ולמידת רגישותו לשמש ונטייתו להאדים ולהיצרב.
- הקפידי להשתמש בתכשיר בצורה נכונה – למרוח כמות מספקת שלו על כל האזורים החשופים לשמש, ולחדש את המריחה בחשיפה ממושכת לשמש אחת ל-2-3 שעות.
לכתבות נוספות לחצי כאן
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
כתבות נוספות
עור רגיש VS עור אלרגי
רוצה לדעת מה מהו ההבדל בין עור אלרגי לעור רגיש? האם רגישות בעור היא מצב קבוע או משתנה בחלוף השנים? כל התשובות מחכות לכן בכתבה יחד עם כל המידע שתצטרכי. היכנסי>>
חומצה אלפא ליפואית
על החומצה האלפא ליפואית שמעת? החומר הפעיל הזה נחשב לאחד ממרכיבי האנטי אייג'ינג היעילים ביותר, אבל מה מייחד אותו? ומהן התועלות של החומצה? כל התשובות בכתבה הבאה >>
מה זה סרום?
אם עדיין לא שילבת אותו בשגרת הטיפוח שלך – זה הזמן לעשות זאת. הסרומים למיניהם הם חוד החנית של טיפוח העור, וכמה שהם קלילים, ככה הם יעילים. אילו סוגי סרומים קיימים, מה הם מכילים, ואיך תבחרי את הסרום שהכי מתאים לסוג העור שלך ולמצבו? התשבות בכתבה הבאה >>