הטוב, הרע והשזוף?
הטוב, הרע והשזוף?
אם אתן השתזפתן בשמש קיץ קודם או שכבר שכחתן, אבל העור שלכן לא. בעוד שהנזקים הנראים לעין של השיזוף חולפים בתוך ימים ספורים, השמש מותירה את חותמה, והפגיעות שנגרמו על ידי הקרניים המזיקות שלה מתבטאות בגילאים מבוגרים יותר, בדמות נמשים, כתמי שמש, פיגמנטציה, והופעה מוקדמת של קמטים וקמטוטים. איך תגנו על העור ואילו תכשירים הכי מתאימים לעור שלכם? הכתבה הבאה תעשה לכן סדר:
מדוע חשוב להגן על העור מפני הקרינה האולטרה סגולה?
קרינת השמש היא חלק בלתי נפרד מחיינו. היא מעניקה לעולמנו אור וחום, והיא חיונית לקיום החיים. אבל הקרניים האלה גם ממלאות תפקיד מכריע בהזדקנות מוקדמת של העור. הן מאיצות את הייצור של רדיקלים חופשיים בעור וגורמים לתגובה כימית בתאים המובילה לנזק מצטבר, להרס של הקולגן והאלסטין ולהופעת נמשים, כתמים, פיגמנטציה וקמטים. חשיפה מוגזמת לקרינה זו יכולה לגרום גם לשינויים בדנ"א של תאי העור, שממלאים תפקיד מרכזי בהזדקנות העור, ואף להוביל להתפתחות סרטן העור.
אלה הם שני הסוגים העיקריים של קרינת שמש שאנו צריכים להתגונן ממנה:
- UVB – אלה הקרניים שגורמות לכוויות השמש בעור. קרינה זו נספגת כולה באפידרמיס – שכבת העור החיצונית, וגורמת לעור שלנו לאדמומיות, לקילוף ולכוויות כשאנחנו חושפים אותו זמן ממושך מדי לשמש.
- UVA – הקרניים האלה מהוות את הגורם העיקרי להזדקנות מוקדמת של העור. קרינה זו חודרת לעומק העור עד לשכבה האמצעית שלו – הדרמיס, וגורמת להרס של הקולגן והאלסטין, פוגעת במבנים חשובים בעור ומאיצה את ההזדקנות שלו.
מהן ההשפעות של השיזוף על עור הפנים?
נזקי שמש מידיים:
- אדמומיות – המופיעה לרוב כשעתיים עד שש שעות לאחר החשיפה, ומתחילה לרדת בתוך 24 שעות.
- כוויות שמש – בדרגות שונות, בהתאם למידת החשיפה.
- נמשים – שיכולים להופיע זמן קצר לאחר החשיפה.
- פיגמנטציה המופיעה מיד לאחר החשיפה לשמש – מצב כזה נובע לרוב כתוצאה מתהליך דלקתי שנוצר בעור בגלל שילוב בין החשיפה לשמש לבין גורם נוסף, למשל נטילת תרופות מסוימות.
- פריחה – מצב זה נובע מתגובה של מערכת החיסון לקרינת השמש.
נזקים מאוחרים:
- עור יבש, גס ומחוספס, חסר גמישות וחסר חיות – כתוצאה מפגיעה ביכולת של העור לשמר לחות.
- הופעת נמשים וכתמי פיגמנטציה – לעתים כבר בגילאי העשרים, כשבהמשך הם הופכים לבולטים יותר.
- הזדקנות מואצת של העור – שמתבטאת בהופעה מוקדמת ובריבוי של קמטים וכתמים, רפיון וצניחה של העור. זאת, כתוצאה מהפגיעה בסיבי הקולגן והאלסטין.
- הרחבה של נימי הדם – כתוצאה מפגיעה בכלי הדם.
- התפתחות סרטן העור – חשיפות חוזרות וממושכות עלולות לגרום לפגיעה בדנ"א של תאי העור ובמקביל לדיכוי של מערכת החיסון, וכתוצאה מכך להוביל לסרטן העור אצל חלק מהאנשים.
כיצד נדע להתאים את סוג הקרם לסוג העור שלנו?
ראשית, על פי הנחיות ה-FDA, בכל סוגי העור יש להקפיד להשתמש בפורמולה המספקת הגנה בפני שני סוגי הקרניים המזיקות – UVA ו-UVB. בעלי עור בהיר נוטים להישרף מהר יותר מבעלי עור כהה, ולכן זקוקים למסנני קרינה בעלי SPF גבוה יותר. באופן כללי, חשוב לבחור בתכשיר עם מקדם הגנה SPF 30 לפחות, ולמי שמשתייך לקבוצות סיכון, או כאשר יוצאים לפעילות ממושכת מחוץ לבית – מקדם הגנה של SPF 50 לפחות. סדרת סנברלה כוללת תכשירי הגנה מהשמש המתאימים לשימוש יומיומי ומשלבים לחות עם הגנה על העור מפני קרינת UVA ו-UVB. הסדרה כוללת תכשירים עם מקדמי הגנה בשתי רמות – 30 SPF, וכן SPF50+, להגנה גבוהה במיוחד. כל אחד מהתכשירים, בשתי רמות ההגנה, מוצעים גם בגרסה עם כיסוי דמי מייק. כמו כן, כל אחד מהתכשירים מוצע גם בגרסת "טו-גו", המאפשרת לשאת את התכשיר בתיק. תכשירי הסדרה מאופיינים במרקם קליל, שמותיר את עור הפנים רך ונעים, נספגים במהירות ושומרים על גוון העור הטבעי, ללא יצירת מיסוך לבן על הפנים. התכשירים מכילים בוסטר של חומצה היאלורונית, המעלה את רמת הלחות בעור ומשפר את מרקמו ואת מראה הקמטים, ויטמין E, הפועל לצמצום נזקי קרינת השמש בעור ולשיפור רמת הלחות בעור.
כמה זמן מותר להיחשף לשמש מבלי להזיק לעור?
התשובה תלויה במספר גורמים, בהם גוון העור, עונת השנה, כמות הקרינה באותו אזור והעננות. למשל, אצל אדם בעל עור בהיר מאוד הנחשף לשמש בקיץ הישראלי יכולה להופיע אדמומיות כבר בתוך 10 דקות, ואילו אצל אדם בעל גוון עור בינוני, האדמומיות תופיע רק כעבור 20-30 דקות.
עם זאת, הנזקים ארוכי הטווח של השמש מטביעים את חותמם בעור כבר בתוך זמן קצר של חשיפה גם בסוגי עור כהים יותר. לכן, מומחים ממליצים על מריחה יומיומית של תכשיר הגנה ייעודי בכל יציאה לשמש, ולא רק בשפת הים או בבריכה, ובכל ימות השנה, כולל בחורף. אם אתם אוהבים כיסוי קליל, השתמשו בסנברלה SPF50+ עם דמי מייק אפ לשימוש יומיומי.
האם ביום יום לא ניתן להסתפק בתכשיר לחות שמכיל מסנני קרינה?
המיתוס הנפוץ הזה שגוי. למרות שמסנני הקרינה בתכשירים הקוסמטיים זהים לאלו המצויים בתכשירים הייעודיים, הם אינם מספיקים כדי להעניק לעור הגנה נאותה, בגלל הכמות הקטנה יחסית של קרם הלחות שבה משתמשים בדרך כלל.
איך משתמשים בתכשיר נכון וכמה קרם כדאי למרוח?
את תכשיר ההגנה יש למרוח על כל האזורים החשופים, ובעיקר על הפנים, קצות האוזניים, הצוואר והמחשוף, ואזורים מחוסרי שיער בקרקפת בגברים. חשוב למרוח כמות נדיבה של התכשיר – 2 מיליגרם קרם לכל 2 סנטימטרים בעור.
כל כמה זמן מומלץ למרוח ולחדש את תכשיר הגנה?
כדי שהתכשיר יפעל באופן מיטבי, יש למרוח אותו כ-15-30 דקות לפני היציאה לשמש. מומלץ לחדש את המריחה אחת ל-2-3 שעות. כמו כן, חשוב לחדש את המריחה אחרי כל פעילות שגורמת להסרת התכשיר, כגון שחייה, רחיצת הפנים, הזעה וכדומה. כדי שלא תשכחו לחדש את תכשיר ההגנה, כדאי לשאת תמיד בתיק תכשיר סנברלה טו-גו +SPF50.
מאיזה גיל כדאי להתחיל להשתמש בתכשירים ייעודיים להגנה מהשמש?
רופאי עור ממליצים להשתמש בתכשירים להגנה מהשמש בכל הגילאים, כולל תינוקות. זאת, משום שגם אם החשיפה מתרחשת בגיל צעיר, התאים "מתעדים" ו"זוכרים" את הנזק שנגרם להם, והוא בא לידי ביטוי בגילאים מאוחרים יותר. מחקרים שעשו שימוש בטכניקת אולטרה-סגול מראים באופן ויזואלי נזקים משמעותיים כבר בגילאי עשרים ומעלה, ואפילו אצל בני נוער וילדים. כדי להגן על עורם של ילדים, חשוב לבחור בתכשיר עם מקדם הגנה של SPF 30 לפחות, ורצוי 50 SPF, ובשהייה ממושכת בשמש לא לשכוח גם חולצה וכובע.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
כתמים וצלקות
כתמים וצלקות על עור הפנים הם הגורמים השכיחים ביותר לפניה לקוסמטיקאית, כיצד ניתן לטפל בהם? ואיך אפשר לשקם את העור? כל התשובות בכתבה>>
הטכנולוגיות והתכשירים במכון שכדאי להכיר
איזה טיפול מומלץ לטיפול בקמטים ואילו מכשירים כדאי להכיר במכון הקוסמטיקה? כל הפרטים כאן>>
ויטמין E
E אפשר שלא להתאהב: ויטמין E מהווה מרכיב מרכזי במוצרי קוסמטיקה רבים. מדוע הוא כה פופולרי, מהם היתרונות שלו לעור הפנים וכיצד בדיוק הוא פועל? כל התשובות בכתבה >>