C-מן שזה עובד

כל מה שמעניין לדעת על ויטמין C
images

זהו אחד המרכיבים הפעילים הפופולריים ביותר בתחום הקוסמטיקה. אבל גם אחרי עשורים של שימוש בוויטמין C לטיפוח העור ואינספור מחקרים שמצביעים על חשיבותו הרבה לעור, יש הרבה מאוד מה לחדש אודותיו, וגם כמה מיתוסים להפריך. הנה 16 עובדות מרתקות שאולי לא ידעת על הוויטמין הפופולרי, שיהפוך את העור שלך לצעיר, בריא וזוהר יותר


אין כמעט מרכיב בתעשיית הקוסמטיקה שזכה לכל כך הרבה מחקרים ומאמרים בספרות המחקרית כמו ויטמין C. החל ממחקרים הבוחנים את יעילותו כתכשיר אנטי-אייג'ינג, וכלה בכאלו המתמקדים ביכולותיו להגן על העור מפני נזקים סביבתיים, להבהיר כתמי פיגמנטציה ולטפל בבעיות עור שונות – ההתעניינות בו רק הולכת וגוברת בשנים האחרונות, ככל שנחשף יותר מידע אודות התפקידים שלו בעור והמנגנונים שבהם הוא פועל. הנה 16 עובדות מרתקות שאולי לא ידעת על הוויטמין הפופולרי:

 

  1. הוא בודד לראשונה ב-1928, לפני קרוב למאה שנה – על ידי הביוכימאי ההונגרי אלברט סנט-גיורגי, ובשנת 1933 היה הוויטמין הראשון שיוצר כימית. סנט-גיורגי זכה על כך, ועל גילויים נוספים ביחס לדרכי הפעילות של הוויטמין, בפרס נובל לפיזיקה/רפואה לשנת 1937.
  2. בשונה ממרבית בעלי החיים, גוף האדם אינו מסוגל לייצרו – ויטמין C מיוצר באופן טבעי בגופם של כמעט כל בעלי החיים, למעט בני האדם, הקופים, העטלפים, ועוד מספר מינים של עופות ודגים. זו למעשה הסיבה שבגללה הוא מוגדר כוויטמין. ההגדרה של ויטמין היא: חומר שהינו חיוני לגופנו, אך הגוף אינו מסוגל לייצרו בעצמו, ולכן אנו חייבים לקבלו מהתזונה, ובעיקר מפירות וירקות.
  3. מחסור חמור בוויטמין C הוא הגורם לצפדינה – המחלה הזו, שתסמיניה הם דימומים בחניכיים, תשישות, עור יבש ופצעים, הפילה בעבר חללים רבים, ובפרט בקרב יורדי ים, שבמשך פרקי זמן ארוכים לא יכלו לצרוך פירות וירקות. רק ב-1747 התגלה הגורם למחלה, לאחר שרופא-צי סקוטי בשם ג'יימס לינד ערך ניסוי, שבו הוא נתן למחצית מהחולים לימונים ותפוזים, ולמחצית השנייה מי-ים או חומץ תפוחים. תוצאות הניסוי היו מדהימות: רק החולים שאכלו את פירות ההדר החלימו. באותה תקופה, הוא לא ידע מהו המרכיב בפירות שמנע את הצפדינה, אבל התוצאות דיברו בעד עצמן.
  4. צריכה בלתי מספקת של פירות וירקות בתזונה, ומנגד, צריכה גבוהה של מזונות מעובדים – כיום, מחסור חמור בוויטמין C הוא נדיר במדינות המערביות, אבל מחקר בינלאומי שפורסם ב-2020 הראה שמחסור גבולי בוויטמין, ואפילו מחסור שמתבטא בתסמינים גלויים כמו עייפות, עצבנות, ועור יבש וחסר ברק, אינו נדיר גם במערב.
  5. בעור בריא, רמות הוויטמין בתאי העור הינן גבוהות – כאשר הוא מועבר אל התאים מכלי הדם בעור. עם זאת, מספר מחקרים דיווחו על כך שרמות הוויטמין יורדות והינן נמוכות יותר בעור מבוגר, וגם בעור שנחשף רבות לשמש. זאת, ככל הנראה בגלל ספיגה פחות טובה שלו עם ההזדקנות, ובשל התדלדלות מאגרי הוויטמין ככל שהעור נאלץ להתמודד יותר עם נזקי הרדיקלים החופשיים.
  6. הוא מרוכז בעיקר בשכבת האפידרמיס – ויטמין C הוא כידוע נוגד חמצון רב עוצמה הנלחם ברדיקלים החופשיים, אותן מולקולות הרסניות שייצורן מוגבר בעקבות חשיפה לגורמים מחמצנים שונים, כמו קרינת השמש האולטרה סגולה (UV) ומזהמים סביבתיים. מה שפחות ידוע הוא שהוויטמין החשוב הזה מרוכז בעיקר באפידרמיס, שם הוא גם נחוץ במיוחד, שכן שכבה זו היא הראשונה לספוג את הנזקים החמצוניים מהגורמים המחמצנים הסביבתיים. כך, הוא מגביל את הנזקים לקרומי התאים באפידרמיס, ובמקביל מגן על השומנים הטבעיים בעור, שהם חלק קריטי ממחסום העור.
  7. יש לוויטמין C נשאים ספציפיים שנועדו במיוחד בשבילו – ושמעבירים אותו לאפידרמיס. הנשאים האלה, שהם חלבונים, נמצאים בכל הגוף ואחראים גם להובלתו לרקמות אחרות שבהן הוא נחוץ.
  8. בתגובה לחשיפה לקרינת UV, הגוף שולח כמות מוגברת של ויטמין C לאפידרמיס – מספר מחקרים הראו שבעקבות חשיפה לקרניים האולטרה סגולות, הרמות של אותם חלבוני הובלה של ויטמין C עולה.
  9. הוא מוכתר באופן עקבי כבר עשרות שנים כאחד מסוכני האנטי-אייג'ינג החשובים ביותר – זאת, לא רק בזכות היותו נוגד חמצון חזק, אלא גם בשל התפקיד המרכזי שהוא ממלא בייצור הקולגן, החלבון הסיבי המהווה את המרכיב החשוב ביותר של העור ומעניק לו את המוצקות והנפח שלו. במצב של מחסור בוויטמין C, הקולגן אינו יכול ליצור את המבנה הסיבי האופייני לו, וכתוצאה מכך, העור הופך רפוי ומדולדל.
  10. בנוסף, הוא מעורב בייצור רכיבים חשובים נוספים ברקמת העור – בהם חלבון האלסטין שמקנה לעור גמישות, פיברונקטין, שהוא חלבון ההיצמדות העיקרי של רקמות החיבור, הנקשר לסיבי הקולגן ומצמיד אותם יחד, ופיברילין, שהוא חלבון סוכרי העוטף את מולקולות האלסטין ומוסיף להן חוזק ויציבות.
  11. הוא גם מטפל באקנה ובמחלות עור דלקתיות – כמו אקנה ורוזציאה, לריפוי פצעים ולמניעת היווצרות כתמים פוסט-אקנתיים ופוסט-דלקתיים. זאת, בזכות הפעילות נוגדת הדלקת שלו. הוא מעכב את היצירה של חלבון שנקרא NF Kappa B, השולט על פעילותם של מאות גנים המעורבים בתהליכים דלקתיים.
  12. ויטמין C הוא גם אחד מאמצעי הטיפול הידועים בכתמי עור – והוא הוכח כטיפול יעיל להיפר-פיגמנטציה וכתמי מלאזמה. הוא פועל על ידי כך שהוא מעכב את יצירת המלנין, הפיגמנט שמעניק לעור את צבעו. חשיפה מרובה ומצטברת לקרינת ה-UV של השמש גורמת להפרשה מוגברת של מלנין, וכתוצאה מכך, לכתמי עור והיפר-פיגמנטציה. ויטמין C חוסם את האנזים טירוזינאז, האחראי ליצירת המלנין, וכתוצאה מכך מדכא ביעילות את הייצור העודף של הפיגמנט. בנוסף, הוא מעכב את שקיעת המלנוזומים – הגופיפים שבהם נוצר המלנין – בשכבות האפידרמיס והדרמיס. סקירת מחקרים שיטתית שפורסמה ב-2023 הראתה תוצאות מרשימות בשיפור היפר-פיגמנטציה וכתמי מלאזמה לאחר טיפול בוויטמין C. חלק מהמחקרים שנסקרו במאמר השתמשו בביופסיות, בנוסף להערכות האובייקטיביות של פיגמנטציה, והראו הפחתה בכתמים, שיפור באחידות גוון העור, גם שיפור בלחות העור ובמידת הרוויה שלו, וגם במצב הכללי של העור, כאשר העור המטופל נראה חלק יותר ופחות מקומט.
  13. הוא יעיל יותר במריחה על העור מאשר בבליעה – במאמר שפורסם בכתב העת Plastic and Reconstructive Surgery, סיכמו החוקרים את יעילותו לעור כך: "אף שנטילתו דרך הפה עשויה גם היא להועיל, מריחתו על העור יכולה להעביר כמות גדולה יותר לאזור שבו הוא נחוץ. מריחת הוויטמין על העור מגבירה את יכולת העור לנטרל רדיקלים חופשיים, וכך מונעת את נזקי השמש והסביבה לעור".
  14. עם זאת, פיתוח תכשירי ויטמין C יעילים הינו מאתגר, ולא כל תכשיר יהיה אפקטיבי – יש לכך שתי סיבות מרכזיות. האחת נעוצה באופי הבלתי יציב שלו. המולקולה של ויטמין C מתחמצנת בנוכחות מים, חום, אוויר, ואפילו אור. במצב כזה, לא רק שהוא מאבד מיעילותו נגד הרדיקלים החופשיים, אלא שהוא עצמו הופך למחמצן ומעודד את יצירתם. האתגר השני הוא שלא פשוט להעביר כמות מספיקה של הוויטמין לתאי העור. על מנת להצליח בכך, יש צורך בריכוזים גבוהים שלו, של 10% ומעלה. לכן, מאמץ רב הושקע בפיתוח נגזרות ויטמין C למריחה, שיבטיחו ייצוב של המולקולה מפני חמצון וגם יתגברו על האתגר המשמעותי של החדרתו לעור. וזו גם הסיבה שבגללה חשוב מאוד לבחור בתכשיר איכותי, שמאחורי פיתוחו יש ידע וניסיון.

סדרת סי דה סקסס פותחה במיוחד כדי לענות על האתגרים האלה. היא מבוססת על ריכוז גבוה של ויטמין C פעיל, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. הסדרה,  שמיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ובמיוחד לעור המאופיין בסימני גיל התחלתיים ומתקדמים, פועלת להאטת תהליך ההזדקנות, לצמצום ולהחלקת קמטים, לשיפור גמישות העור, להרגעתו ולהזנתו. ריכוז גבוה במיוחד של הוויטמין מכיל סרום ויטמין C מסדרה זו, שמבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין. פטנט זה מאפשר לשמר את הוויטמין הרגיש עד לשימוש בו, מבלי שהוא יאבד מיעילותו. הסרום מכיל 17% חומצה אסקורבית(!) מתוכן 12% בפאזה המימית של התכשיר ו-5% האגורים בתוך המיליקפסולות.

  1. בניגוד למיתוס, ויטמין C לא מגביר את רגישות העור לשמש – המיתוס הזה מבוסס על אי הבנה. כאמור, ויטמין C רגיש מאוד לאור, וכשהתכשיר עצמו נחשף לקרינה האולטרה סגולה (UV), הוא מתפרק ומתחמצן. אבל זה לא אומר שמריחת תכשיר ויטמין C על העור מגבירה את הרגישות לשמש. למעשה, זה בדיוק הפוך. מאחר שוויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי, יש לו תכונות פוטו-פרוטקטיביות, המגינות מפני הרדיקלים החופשיים בקרינת השמש וגורמים סביבתיים אחרים, ומנטרלות אותם. לכן, אין שום מניעה להשתמש בו בשעות היום (כשהעור זקוק לו ביותר) לצד תכשירי הגנה מהשמש שמגינים מהקרינה עצמה. עם זאת, מומלץ במיוחד להשתמש בקרם ויטמין C או סרום ויטמין C בריכוז גבוה גם אחרי חשיפה משמעותית לקרינת UV, כדי לחדש את מאגרי הוויטמין בעור, שפוחתים בעקבות החשיפה לשמש, שכן העור מנצל את מאגרי הוויטמין כדי לנטרל את הרדיקלים החופשיים.
  2. הוא יעיל במיוחד כאשר הוא משולב עם נוגדי חמצון אחרים – ובפרט עם ויטמין E. אף שכל אחד משני הוויטמינים בנפרד נחשב לנוגד חמצון עוצמתי, מכון Linus Pauling קבע שהשילוב "יעיל יותר במניעת נזקי פוטו-אייג'ינג מאשר כל ויטמין לבדו". זאת, משלוש סיבות מרכזיות. האחת, מאפייני המסיסות של שני הוויטמינים. בעוד שוויטמין C הוא מסיס מים, הרי שוויטמין E הינו מסיס שומן. ביחד, הם משלימים זה את זה ופועלים הן בתוך התאים וביניהם, והן על קרומי התאים. הסיבה השנייה היא שהשילוב בין שני הוויטמינים יוצר סינרגיה ביניהם, שמעצימה עוד יותר את היעילות של כל אחד מהם בנפרד. הסיבה השלישית היא שוויטמין C לא רק פועל כנוגד חמצון כשלעצמו, אלא גם פועל למחזר את ויטמין E כאשר הוא מתחמצן. סדרת רניו פורמולה מכילה שילוב של שני הוויטמינים – C ו-E, ולצידם גם חומצה אלפא ליפואית בריכוז גבוה, רטינול, חומצה בטא הידרוקסית, חומצה אזלאית ותמצית פרוביוטית. השילוב בין כל המרכיבים הללו יוצר סינרגיה עוצמתית וטיפול בעל יעילות יוצאת דופן בחידוש העור שנפגע מנזקי הסביבה ובתיקונו. הוא מאפשר למנוע את הופעת הנזקים, ובמקביל לאזן את רמת הלחות של העור ולשפר את הגוון והמרקם שלו.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?


ויטמין C הוא אחד החומרים הפעילים הפופולריים ביותר בתחום הקוסמטיקה. מאה שנה לאחר שהוא בודד, ואחרי עשרות שנים של מחקרים, מה עוד אפשר לחדש לגביו? מתברר שלא מעט.

  • בשונה מרוב בעלי החיים, גופם של בני האדם אינו מסוגל לייצרו, ולכן אנו חייבים לקבלו מהתזונה. ואולם, בעולם המערבי, שבו מרבית התזונה מתבססת על מזון מעובד וצריכת הירקות והפירות מועטה יחסית, המחסור בוויטמין הינו שכיח גם היום.
  • בעור בריא ניתן למצוא רמות גבוהות של ויטמין C, שמרוכז בעיקר בשכבת האפידרמיס, שם פעילותו כנוגד חמצון היא הקריטית ביותר, כאשר הכמות שלו שם מוגברת בעקבות חשיפה לקרינת UV ולגורמים מחמצנים אחרים.
  • הוא קריטי גם לייצור הקולגן ורכיבים חשובים נוספים בעור, וזו עוד סיבה שבגללה הוא מוכתר באופן קבוע כסוכן אנטי אייג'ינג מרכזי.
  • הוא אנטי דלקתי, ומהווה חלק חשוב מהטיפול במצבי דלקת בעור.
  • והוא גם הוכח כטיפול יעיל לכתמי היפר-פיגמנטציה ומלאזמה.
  • הוא יעיל יותר במריחה על העור מאשר בבליעה.
  • ואף על פי כן, פיתוח תכשירי ויטמין C מהווה אתגר, בעיקר בשל האופי הבלתי יציב שלו והקושי להחדיר אותו לתאי העור, שמחייב ריכוז גבוה של הוויטמין.
  • בניגוד למיתוס, ויטמין C לא מגביר את רגישות העור לשמש
  • הוא יעיל במיוחד כאשר הוא משולב עם נוגדי חמצון אחרים, ובפרט עם ויטמין E

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

 

כתבות נוספות

אימון מחזורי לעור הפנים

מהו הטרנד ההוליוודי שתופס תאוצה בשנים האחרונות? ואיך הוא משדרג את שגרת הטיפוח הביתית? כל הפרטים כאן>>

מעגל החיים

לכל גיל יש את היופי שלו, וגם את הצרכים הייחודיים של העור, המשתנים משלב לשלב, החל מהאקנה ההורמונלית של שנות ההתבגרות, ועד לקמטים ולקמטוטים שמגיעים עם גיל המעבר. הכתבה שלפנייך סוקרת את השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בגוף שלנו במהלך החיים ואיך הם משפיעים על העור, והכי חשוב – איך תטפלי בעור שלך בכל שלב בחיים

איך יוצרים שגרת טיפוח?

ברוכה הבאה לגיל ההתבגרות = התקופה בה אנחנו מתחילות לראות שינויים רבים המשפיעים על מצב העור שלנו. אז מהם אותם שינויים ואיך יוצרים שגרת טיפוח נכונה? המדריך המלא בכתבה >>