פוטו-אייג'ינג מהתקפה להגנה
מה הם הרדיקלים החופשיים?
הגורמים העיקריים המעורבים בפגיעת קרני השמש הם הרדיקלים החופשיים המצויים בקרינת ה-UV. מולקולות בלתי יציבות אלה, שנקראות גם ROS – נגזרות חמצן ריאקטיביות, אומנם מיוצרות גם בגופנו, אך הקרינה האולטרה-סגולה מגבירה באופן משמעותי את ייצורן. נגזרות רעילות אלו פוגעות בדנ"א של תאי העור וגורמות לנזק תאי, לתהליכי דלקת בתא, לדיכוי של מערכת החיסון ולשינוי של המטריקס התוך תאי.
המטרה הראשונית למתקפה של הרדיקלים החופשיים היא חומצות שומן בלתי רוויות, המרכיבות את קרומי התאים, בתהליך המכונה פראוקסידציה של ליפידים (שומנים), חומצות השומן הבלתי רוויות מתחמצנות והופכות בעצמן לרדיקלים חופשיים, ובתהליך דומינו תוקפים מטרות נוספות, וכך מגבירים את הנזק התאי. הרס קרומי התאים הפנימיים פוגע בסינתזת החלבונים, בתפקוד המיטוכונדריות ובפעילויות חיוניות נוספות של התאים.
חלק מחומצות האמינו, בהן ארגינין, ציסטאין, מתיונין, היסטידין ופרולין, רגישות במיוחד לתקיפת הרדיקלים החופשיים. חומצות האמינו הן אבני הבניין שמהן מורכבים החלבונים, ובין היתר, הקולגן והאלסטין. התוצאה היא שינוי במבנה ובפעילות של החלבונים החיוניים הללו ואובדן יכולת הוויסות שלהם, המוביל לפירוקם או לתפקוד לקוי שלהם. בנוסף, הרדיקלים החופשיים פוגעים גם בחומצות הגרעין שמרכיבות את הדנ"א. כך, הם יכולים לגרום לשבירת סיבי הדנ"א, לשינויים בחומצות הגרעין ולהופעת מוטציות.
הפגיעה הנרחבת הזו מתבטאת בכל שכבות העור: בשכבת הדרמיס נוצר הרס מתמשך של סיבי הקולגן והאלסטין – שני החלבונים המבניים של העור. כתוצאה מכך, מתרופף מבנה הרקמה ומאבד את מבנהו המקורי והמאורגן. במקביל, נפגעים גם התאים הפיברובלסטים, יצרני הקולגן והאלסטין ומרכיבים נוספים בעור, בהם החומצה ההיאלורונית, המשמשת כג'ל סופח מים, וגורמת לעור להיראות חלק, מתוח וצעיר. תכולת החומצה ההיאלורונית פוחתת עם השנים כתוצאה מן הפגיעה החמצונית, והעור הופך מקומט, מדולדל, ובעל מראה עייף ומזדקן. בשכבת האפידרמיס פוגעות מולקולות ה-ROS בתאים הקרטינוציטים המגנים על העור מפני חדירת גורמים זרים, בתאי מערכת החיסון של העור ובמלנוציטים, המייצרים את המלנין שמעניק לעור את צבעו. נזקים אלו מודגמים היטב בהבדלים היסטולוגיים בין עור שנחשף לקרינת UV לבין עור שלא נחשף לקרינה כזו, ובתצורת התאים המלנוציטים.
עיכוב הפעילות של מערכת החיסון
קרני ה-UV פוגעות גם בפעילות מערכת החיסון העורית. הקרינה מפחיתה את מספר תאי לנגרהאנס באפידרמיס, ובנוסף פוגעת בתפקוד התאים הללו. תאי לנגרהאנס הם תאי דם לבנים המשתייכים למערכת החיסון ומהווים מעין שומרים המתריעים בפני סכנות. כשהם מזהים פולש או מולקולה מסוכנת, הם מתריעים בפני תאים אחרים במערכת החיסון, וכך מפעילים תהליך של בליעה והשמדה של הפולש הזר.
יתר על כן, קרינת ה-UV גם מייצרת באופן ישיר גנים פרו-דלקתיים. דלקת היא מתווך בעל תפקיד מרכזי הן בפוטו-אייג'ינג והן בתהליכי מוטציה סרטניים. כתוצאה מחשיפה מצטברת לקרינה האולטרה סגולה משתחררים מתווכי דלקת שונים מתאי העור השונים, בהם פיברובלסטים וקרטינוציטים, וכן מתאי הדם הלבנים (לויקוציטים) ומתאי האנדותל המצפים את כלי הדם. מתווכי דלקת אלו כוללים מגוון חומרים, בהם ציטוקינים דלקתיים, COX-2, פרוסטגלנדינים ועוד.
מנגנוני השיקום ואסטרטגיות לתיקון נזקי פוטו-אייג'ינג
הבשורה הטובה היא שבשנים האחרונות הצליחו חוקרים לזהות מגנונים מתוחכמים בגופנו המסוגלים לתקן את נזקי הפוטו-אייג'ינג לתאים ואת הפגיעה בדנ"א שלהם. כך לדוגמה, נמצא שבתוך שלושה ימים לאחר שהעור נחשף לקרני השמש מצטמצם משמעותית – באופן טבעי – מספר המוטציות בתאי האפידרמיס, וכעבור עשרה ימים, המוטציות נעלמות כמעט לחלוטין.
מנגנון השיקום המרכזי כנגד תהליך הפוטו-אייג'ינג מתמקד ברדיקלים החופשיים ובתהליך החמצון. מנגנון שיקום זה כולל אנזימים ייחודיים בעלי תכונות נוגדות חמצון, בהם למשל האנזים Prdx6, סופראוקסיד דיסמוטאז, קאטאלאז, טרנספרין, צרולופלסמין ועוד. אנזימים אלו מופעלים בעקבות חשיפה לשמש ותפקידם לנטרל את הפגיעה בתאים ולתקן אותה. בסדרת מחקרים שנערכה בשווייץ, הראו חוקרים שבאמצעות העלאת רמותיו של אנזים זה ניתן להגביר את עמידות העור בפני נזקי הקרניים האולטרה סגולות מסוג UVA ו-UVB, ואף לשפר את כושר השיקום של העור ולעודד תיקון נזקים, כשהתוצאה מתבטאת בהפחתת עומקם של קמטים וקמטוטים.
מנגנון תיקון נוסף מתבצע על ידי חומצות האמינו בגופנו. ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות מתברר כי הן פועלות כמעין "אינסטלטורים" של תאי העור ומתקנות את הנזקים שגורמות להם קרני ה-UV. יתר על כן, מתברר מהמחקרים שבאמצעות מריחתן על העור ניתן להעצים באופן אקטיבי את תהליכי השיקום והתיקון הטבעיים. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בכתב העת Journal Archives of Dermatological Research, השתמשו חוקרים בפורמולה המבוססת על חומצות אמינו כדי לבחון האם חומצות אלה יכולות גם לתקן נזקים קיימים. את הפורמולה הם מרחו על עורם של המשתתפים עשרים דקות לפני החשיפה לקרני UVB. הממצאים הראו שקומפלקס חומצות האמינו הצליח לצמצם משמעותית יצירת מוטציות בדנ"א של תאי העור, וכמו כן הפחית את הסיכון להופעת האדמומיות הדלקתית האופיינית הנגרמת על ידי קרני ה-UVB.
מרכיבים תאיים נוספים המגויסים לתיקון הנזקים הם ויטמיני C ו-E, וכן קרטנואידים.
ויטמין C הוא מרכיב תאי חשוב בלויקוציטים – תאי הדם הלבנים, והוא אחד הלוחמים המרכזיים והידועים ברדיקלים החופשיים, וגם בפולשים זרים המאיימים לתקוף את התא. נוסף על כך, ויטמין זה הוא בעל יכולת מוכחת להשפיע על ייצור הקולגן והאלסטין ולגרום לשזירה מחדש של סיבי הקולגן.
ויטמין E (טוקופרול), שהינו מסיס שומן, חודר היטב לתאי העור ובדומה לוויטמין C, גם הוא מגביר את פעילותם של מנגנוני התיקון הטבעיים בתאים, ועל ידי כך מצמצם את נזקי הקרינה ואף מסייע לתיקון קמטים.
בעקבות המחקרים המצטברים הללו משולבים כיום רכיבים אלו – אנזימים וחומצות אמינו בעלי פעילות שיקום מוכחת, ויטמינים נוגדי חמצון, ובעיקר ויטמיני C ו-E ונגזרות שונות של ויטמין A (רטין A, רטינול ועוד) בתכשירים קוסמטיים של מעבדות קוסמטיקה מובילות, ומהווים מרכיבים חשובים להגנה על העור, לעיכוב הזדקנותו, ובעיקר לתיקון ולשיקום נזקי פוטו-אייג'ינג הן ברמה החיצונית והן ברמת התאים.
סדרת סי דה סקסס של מעבדות HL מבוססת על ריכוז גבוה במיוחד של ויטמין סי, אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים בטבע הפועל לנטרול רדיקלים חופשיים, להבהרת העור ולעידוד מנגנוני התיקון והשיקום הטבעיים ואף תורם לשזירה מחודשת של סיבי הקולגן.
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
לכתבות נוספות לחצי כאן
כתבות נוספות
איך לטפח את עור הפנים בחופשה?
טיפוח עור הפנים בחופשה: יש שגרה אחת שאסור לכן לוותר עליה גם בחופשה – שגרת הטיפוח שלכן! כיצד תשמרי על העור ומהם המוצרים שאת חייבת לארוז? כל הפרטים בכתבה >>
שיטת הטיפול הסימולטני באקנה
אקנה וולגריס היא מחלה כמעט אוניברסלית, הגיע הזמן להכיר את השיטה המהפכנית לטיפול בה. כל הפרטים בכתבה>>
מהם הנזקים הסביבתיים?
ברגע שאת יוצאת מהבית עור הפנים שלך נחשף למגוון מזהמים סביבתיים. איך הם משפיעים עליו? האם הם קשורים לתהליך ההזדקנות של העור? ומה אפשר לעשות נגד זה? כל התשובות בכתבה >>