המסע אל האנטי-אייג'ינג

האטת הזדקנות העור
images

 

איך אפשר לעכב את הזדקנות העור? זוהי שאלת מיליון הדולר שכולנו שואלים את עצמנו. מה קורה לעור במשך הזמן, איך נוכל לעכב ולצמצם את הנזקים ואילו חומרים פעילים כדאי לך להכיר?

 

במהלך החיים העור שלנו עובר מסע ארוך, שמתחיל כבר מאמצע גילאי העשרים. המסע הזה מושפע משני מנגנונים מרכזיים שהם האחראים לנזקי עור ולהזדקנות מואצת: – אייג'ינג ופוטו-אייג'ינג, שביחד יוצרים את מעגל ההזדקנות. מה בדיוק קורה לעור במסע הזה והאם הוא הפיך, איך תוכלי לעכב ולצמצם את הנזקים ואילו חומרים פעילים כדאי לך להכיר?

 

אז מהו אייג'ינג?

מנגנון האייג'ינג מושפע במידה רבה מהתהליכים הפיזיולוגיים, בהם תהליכים הורמונליים וביוכימיים המתרחשים עם הגיל.

אצל נשים, השינוי המשמעותי ביותר מתחולל בגיל המעבר, כאשר הייצור וההפרשה של הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון פוחת בהדרגה. לשינוי זה יש השלכות שמתבטאות בירידה בייצור הקולגן והאלסטין – שני חלבוני העור החשובים, כמו גם בייצור של מרכיבים חשובים נוספים בעור; בהפחתה בכמות השומן התת-עורי; ובירידה בקצב תחלופת התאים. כל התהליכים הללו גם יחד מגבירים את הנטייה לקמטים ולצניחה של העור.


פוטו-אייג'ינג

בעוד שהאייג'ינג מושפע בעיקר מהתהליכים הפיזיולוגיים, תהליך הפוטו-אייג'ינג מתרחש כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש ולגורמים סביבתיים מזיקים נוספים, ונובע בעיקר מהרדיקלים החופשיים המצויים בקרינה זו, שגורמים לנזקי חמצון המובילים להרס הרקמה.

הקרינה האולטרה-סגולה מאיצה את הייצור של מולקולות הרסניות אלה בגופנו, וכתוצאה מכך, הן גורמות לשרשרת של נזקים חמצוניים בתאי העור המובילים להרס הרקמה, החל מפגיעה בדנ"א של התאים, דרך תהליכי דלקת  ופגיעה במערכת החיסון של העור ובכושר ההתחדשות הטבעי שלו. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הצביעו על הבדלים משמעותיים המתבטאים בתצורת התאים בין עור שנחשף לקרני השמש לבין עור שזכה להגנה מהקרינה.

הנזק לתאים מתבטא בכל שכבות העור ובמגוון רחב של תאים:

  • בשכבת האפידרמיס – (השכבה העליונה) תהליכי החמצון פוגעים בתאים הקרטינוציטים (שתפקידם להגן על העור מפני חדירת גורמים זרים) בתאי מערכת החיסון של העור ובתאים המלנוציטים (המייצרים את המלנין שמעניק לעור את צבעו).
  • בשכבת הדרמיס (השכבה האמצעית והעמוקה יותר) – נוצר הרס מואץ של סיבי הקולגן שגורם להתפרקותם, ובמקביל, פוחת ייצור הקולגן.
  • כמו כן, נפגעים גם מרכיבים נוספים בעור, כמו החומצה ההיאלורונית המשמשת כג'ל סופח מים, וגורמת לעור להיראות חלק, מתוח וצעיר.

 

כיצד מתבטאים נזקי האייג'ינג והפוטו-אייג'ינג בעור?

  • אובדן גמישות – הפגיעה בשרשרת הקולגן והאלסטין שגורמים תהליכי החמצון מובילה ישירות לאובדן האלסטיות של העור ולהתרופפות המבנה של רקמת העור.
  • הופעת קמטים – בשלב הראשון הקמטים מופיעים רק במהלך תנועה של הפנים, אך בהמשך הם הופכים קבועים.
  • צניחה של העור – צניחת העור הופכת אף היא לבולטת יותר עם הזמן, ככל שהשלד האלסטי של העור נפגע.
  • פגיעה במרכיבי הלחות של העור – כגון החומצה ההיאלורונית, שמובילה לירידה נוספת בגמישות העור, ובמקביל גורמת למראה עייף וחסר ברק.

 

מה אפשר לעשות כדי להאט את התהליך ולצמצם את נזקי האייג'ינג והפוטו-אייג'ינג?

שלושת המנגנונים המרכזיים שעליהם מבוססים כיום טיפולי האנטי אייג'ינג והפוטו-אייג'ינג:

  • טיפול בשורש הבעיה – האטת התהליך החמצוני המואץ שיוצרים הרדיקלים החופשיים באמצעות שימוש בנוגדי חימצון .
  • טיפולים לחידוש העור – טיפולי פילינג ושימוש בחומצות באופן קבוע.
  • תמיכה בפעילותם של מנגנוני השיקום הטבעיים של העור – כך שאלה יוכלו לפעול לתיקון נזקי האייג'ינג והפוטו-אייג'ינג.

 

אילו חומרים פעילים כדאי להכיר?


החומרים הפעילים שכדאי לך להכיר הם אלו שמתבססים על המנגנונים האלה:

  • נוגדי חמצון עוצמתיים – ובפרט ויטמיני C ו-E וחומצה אלפא ליפואית. שלושת אלה הם נוגדי החמצון העוצמתיים ביותר בטבע.
  • ויטמין C – זהו נוגד חמצון עוצמתי, שלו תפקיד חשוב בהגנה על העור מפני נזקי השמש, בעיכוב יצירה בלתי מבוקרת של מלנין ובצמצום כתמי פיגמנטציה, ומסייע להבהרת העור וליצירת מראה עור בריא, גמיש וחיוני יותר. כמו כן, הוא מהווה כמרכיב מפתח בייצור הקולגן.
  • ויטמין E פועל לצמצום נזקי השמש, ובנוסף חיוני לשיפור רמת הלחות בעור.
  • החומצה האלפא ליפואית מנטרלת את נזקי החמצון הן בקרום התא והן בתוך התאים. בנוסף, היא מסייעת בהפחתת מצבי דלקת, עוזרת למנוע נזק לתאים ומסייעת לזרימה טובה יותר של הדם לעור.
  • רטינול – הוא נגזרת של ויטמין A, הידוע ביכולתו לשקם ולחדש את העור. זאת, בזכות יכולתו להגביר את תחלופת התאים ולהאיץ את התחדשות העור. כך, הוא עוזר ליצירת תאי עור חדשים ובריאים, מפחית קמטים וכתמי פיגמנטציה ומשפר את גוון העור.
  • חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות – החומצות האלפא הידרוקסיות מופקות מצמחים ומפירות שונים, או לחילופין מיוצרות באופן סינתטי על בסיס החומצות הטבעיות. הן ידועות ביכולתן לקלף את שכבות העור שניזוקו, אך בנוסף משפרות משמעותית את איכות העור ומשקמות אותו. החומצה הבטא הידרוקסית (סליצילית) היא בעלת תכונות אנטי-דלקתיות, והיא פועלת בשכבות העמוקות של האפידרמיס. היא ממיסה תאים מתים שסותמים את הנקבוביות ומזרזת את חידוש התאים. .
  • פפטידים – הפפטידים הוכחו כאחד הכלים היעילים ביותר בהצערת העור, במיצוקו, בשיקומו ובחידושו, כמו גם במילוי קמטים ובהעלאת רמת הלחות בעור. הם עשויים משרשראות קצרות של חומצות אמינו, שהן אבני הבניין של החלבונים בגופנו. בעור שלנו הם חיוניים כדי לייצר את חלבוני העור החשובים – אלסטין, קרטין וקולגן, שמעניקים לעור את המבנה, הגמישות והחוזק שלו.
  • חומצה היאלורונית – מרכיב זה המיוצר בגופנו פועל כמאגר המים של העור ואחראי למראה החיוני והקורן של העור, וגם ממלא תפקיד חשוב במניעת קמטים ובשיקום וריפוי העור.

 

אילו טיפולים יש במכון ובבית להצערת העור?

על בסיס החומרים הפעילים הללו פותחו טיפולים ותכשירים לעיכוב ההזדקנות ולצמצום ושיקום נזקי אייג'ינג ופוטו אייג'ינג. טיפולים אלה מבוססים על שלושה מרכיבים עיקריים: פילינג, המעודד את חידוש העור, טיפולים נוגדי חמצון וטיפולים לשיקום העור.

  • טיפולי פילינג – המבוססים על חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות. חומצות אלה פועלות לקילוף תאי העור המתים בשכבה הקרנית (השכבה החיצונית ביותר של העור), וכך מאפשרות להם לנשור ולפנות מקום לצמיחת תאים חדשים ובריאים. פורמולות פילינג מקצועיות, כדוגמת סדרות הפילינג המקצועיות למכון ולבית, כוללים גם רכיבים פעילים נוספים, כמו רטינול וויטמין C, שמגבירים את אפקט הפילינג, ובמקביל מאפשרים לשקם את העור.
  • סדרת רניו פורמולה שמבוססת על שילוב של ויטמיני C ו-E ושל חומצה אלפא ליפואית בריכוז גבוה, לצד רטינול, חומצה בטא הידרוקסית, חומצה אזלאית ותמצית פרוביוטית. השילוב בין כל המרכיבים הללו יוצר סינרגיה עוצמתית וטיפול בעל יעילות יוצאת דופן בחידוש העור שנפגע מנזקי הסביבה ובתיקונו. הוא מאפשר למנוע את הופעת הנזקים, ובמקביל לאזן את רמת הלחות של העור ולשפר את הגוון והמרקם שלו.
  • סדרת סי דה סקסס המבוססת על ריכוז גבוה של ויטמין C פעיל, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. הסדרה, שמיועדת למגוון רחב של קהלי יעד ובמיוחד לעור המאופיין בסימני גיל התחלתיים ומתקדמים, פועלת להאטת תהליך ההזדקנות, לצמצום ולהחלקת קמטים, לשיפור גמישות העור, להרגעתו ולהזנתו.
  • סדרת פרפקט טיים, המבוססת על קומפלקס של ליפו-פפטידים שכולל בין היתר את הפפטידים ארג'ילרין ומטריקסיל, בשילוב עם חומצות אמינו. קומפלקס הפפטידים הייחודי משפר את גמישות העור ואת מוצקותו, מרגיע את פעילות שרירי ההבעה ובכך תורם לצמצום הקמטים, ומסייע בהפחתת נפיחויות. כמו כן, משלבת הסדרה חומצה היאלורונית, פיטו-סטרואידים וויטמינים חיוניים. האפקט המתקבל הוא כפול: אפקט מתיחה מידי המעניק לעור מראה מתוח ומהודק, ובמקביל – תוצאות ממשיות ומצטברות לאורך זמן, כשהעור הופך מוצק, גמיש ולח יותר.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

  • שני המנגנונים המרכזיים הגורמים לנזקי עור ולהאצת תהליך הזדקנות העור הם אייג'ינג ופוטו-אייג'ינג. בעוד שהאייג'ינג מושפע בעיקר מהתהליכים הפיזיולוגיים, תהליך הפוטו-אייג'ינג מתרחש כתוצאה מחשיפה לקרינת השמש ולגורמים סביבתיים מזיקים נוספים, ונובע בעיקר מהרדיקלים החופשיים המצויים בקרינה זו, שגורמים לנזקי חמצון המובילים להרס הרקמה.
  • נזקי האייג'ינג והפוטו-אייג'ינג מתבטאים בסימני ההזדקנות שכוללים אובדן גמישות, הופעת קמטים, צניחה של העור, ופגיעה במרכיבי הלחות של העור.
  • שלושת המנגנונים המרכזיים שעליהם מבוססים כיום טיפולי האנטי אייג'ינג והפוטו-אייג'ינג הם טיפול בתהליך החמצוני המואץ, טיפולים לחידוש העור, ותמיכה בפעילות מנגנוני השיקום הטבעיים של העור.
  • החומרים הפעילים היעילים ביותר המתבססים על מנגנונים אלה הם נוגדי חמצון, רטינול, חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות, פפטידים וחומצה היאלורונית. על בסיס חומרים אלה פותחו תכשירים וטיפולים יעילים ביותר המשמשים לטיפול הן במכון הקוסמטי והן לטיפול הביתי, בהם סדרות הפילינג המקצועיות למכון ולבית; סדרת רניו פורמולה; סדרת סי דה סקסס; וסדרת פרפקט טיים.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

 

כתבות נוספות

את בידיים טובות

מה ההבדל בין טיפול פנים אצל הקוסמטיקאית לשגרת טיפוח ביתית? התשובה בכתבה הבאה >>

חומצה סליצילית

החומצה הסליצילית נמצאת בראש רשימת המרכיבים בטיפול באקנה – ולא במקרה, היא נחשבת לאחד הכלים המקצועיים החשובים בטיפולי פילינג, בטיפולים לחידוש העור ולהצערתו, ובטיפול במצבים דלקתיים. איך בדיוק היא עובדת, מהם היתרונות שלה ולמי היא מתאימה? המדריך המלא לשימוש בחומצה סליצילית בכתבה הבאה >>