מהם הנזקים הסביבתיים?
כולנו חשופות יום יום למגוון מזהמים סביבתיים, כמו פיח, חלקיקים מזהמים, עשן מכוניות ועשן סיגריות. אבל עד כמה הם מזיקים? מאמר סקירה מדעי בוחן את התפקיד של מגוון מזהמים סביבתיים בהאצת הזדקנות העור ובמחלות עור שכיחות, כמו גם את המנגנונים שבהם נגרם הנזק, וגם מציג דרכים שיעזרו להילחם בנזקים
את כבר יודעת היטב שהגנה על העור מפני קרני השמש חיונית למניעת נזקי פוטו-אייג'ינג. אבל קרני ה-UV אינן הגורם הסביבתי היחיד שפוגע בעור שלך. מאמר סקירה מקיף שפורסם בכתב העת המדעי sciencedirect בוחן את התפקיד הגובר של גורמים סביבתיים שונים בהאצת הזדקנות העור ובמחלות עור שכיחות, ומציג ממצאים מפתיעים – למשל, שעלייה בפליטת פיח וחלקיקים מזהמים באוויר קשורה לעלייה משמעותית בכתמי פיגמנטציה במצח ובלחיים. המאמר מתייחס למגוון מזהמי אוויר שרובנו חשופים אליהם מדי יום ומפרט את הראיות המחקריות שנמצאו לקשר בין חשיפה אליהם לבין הפרעות ומחלות עור, ואת המנגנונים שבהם הם פוגעים בעור. בנוסף, המאמר גם מציג את הדרכים שיעזרו להתמודד עם הנזקים.
מהם המזהמים המרכזיים שמשפיעים על העור?
מזהמים שנמצאים באוויר, כמו חלקיקים של אבק ופיח, עשן, פחמימנים מסוכנים (PAHs), חנקן דו חמצני, גופרית דו חמצנית, פחמן דו חמצני, וכן חומרי הדברה, עובש, ממיסים, מתכות כבדות כגון כספית ועופרת וגזים שונים הם כמה מהחומרים המרכזיים שמשפיעים על העור ועלולים לגרום לבעיות ולמחלות עור שונות.
מזהמים יכולים להיפלט לאוויר כתוצאה מתהליכים טבעיים – כמו למשל, אפר הנפלט מהתפרצות געשית, אך עיקר הזיהום הוא מעשה ידי אדם, ומגיע מתחנות כוח, מפעלים תעשייתיים וכלי רכב הפולטים חומרים אלה לאוויר.
מחקרים שבחנו את זיהום האוויר מצביעים על קשר הדוק בין עלייה ברמות של חומרים מזהמים לבין פנייה לעזרה רפואית לבעיות עור.
איך בדיוק פוגע זיהום האוויר בעור?
זיהום האוויר יכול לפגוע בעור ולגרום לנזקים במספר מנגנונים. אלה השניים המרכזיים שבהם:
- סטרס חמצוני – כשמזהמי האוויר חודרים לעור הם מובילים לייצור רדיקלים חופשיים. מולקולות בלתי יציבות אלה אומנם מיוצרות באופן טבעי בגופנו, אך גורמים סביבתיים שונים כמו זיהום אוויר וקרינת UV מגבירים את ייצורן. הן פוגעות בדנ"א של תאי העור וגורמות לנזק שמתבטא בכל שכבות העור, החל מהרס מתמשך של סיבי הקולגן והאלסטין, דרך פגיעה במרכיבים קריטיים בעור, כמו החומצה ההיאלורונית, וכלה בתאי העור – התאים הפיברובלסטים, יצרני הקולגן והאלסטין, התאים הקרטינוציטים המגנים על העור מפני חדירת גורמים זרים, תאי מערכת החיסון של העור והמלנוציטים, יצרני המלנין.
- תהליכי דלקת – כשמערכת החיסון של העור מזהה חדירה של חומרים פולשים מסוכנים, היא מייצרת מתווכים פרו-דלקתיים במטרה לסלק אותם ולהיפטר מהם. הבעיה היא שכאשר החשיפה לחומרים המזהמים ממושכת, הדלקת הופכת לכרונית, וכך נוצר מעגל קסמים של דלקתיות בעור.
אילו בעיות עור נמצאו קשורות לזיהום אוויר?
- הזדקנות מואצת – מזה עשרות שנים ידוע שעישון וזיהום אוויר מובילים מוביל להזדקנות מוקדמת. זאת, בעיקר כתוצאה מהעלייה בייצור הרדיקלים החופשיים, אך גם מפגיעה ישירה של העשן והזיהום בעור.
- פיגמנטציה – מספר מחקרים תיעדו קשר בין עלייה בפליטת פיח וחלקיקים מזהמים לבין עלייה משמעותית (עד 20%) בכתמי פיגמנטציה במצח ובלחיים. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על מזהמים סביבתיים כעל גורם סיכון גם לכתמי מלאזמה – פיגמנטציה הקשורה לשינויים הורמונליים, כמו הריון או נטילת גלולות. במקביל, נמצא שהשכיחות של מלאזמה גבוהה יותר באנשים כהי עור המתגוררים בהודו, סין ודרום מזרח אסיה – מדינות שהן גם האזורים הגיאוגרפיים המזוהמים ביותר בעולם.
- אטופיק דרמטיטיס – אטופיק דרמטיטיס (AD) היא הפרעת עור נפוצה (עד כ-20% מהאוכלוסייה סובלים ממנה) ששכיחותה הולכת ועולה עם השנים. היא מתפרצת לסירוגין במהלך החיים ומאופיינת בדלקת כרונית בעור, בהפרעה במחסום העור ובגרד. נמצא שהשכיחות הגוברת של המחלה מקבילה לעלייה העולמית בתיעוש ובזיהום האוויר, ומחקרים מדגימים שזיהום אוויר קשור באופן הדוק להחמרה במצב ולעלייה בהתפרצויות.
- פגיעה במחסום העור – העלייה בייצור הרדיקלים החופשיים והדלקת שיוצרים המזהמים הסביבתיים פוגעת במחסום העור ומובילה לתפקוד לקוי שלו, שבתורו גורמת להתיישבות חיידקים מזיקים (פתוגנים) שמחמירה עוד יותר את הדלקת, וגורמת לפגיעה ברקמות העור ובמרכיבים חשובים בעור.
- פסוריאזיס – מספר מחקרים מצאו שחשיפה למזהמים כמו קדמיום, שהוא מתכת כבדה הנפלטת ממפעלים שמייצרים סוללות ובתעשיית המטוסים, אך גם מעשן סיגריות, משפיעה מאוד על מחלת הפסוריאזיס ומחמירה אותה. באחד המחקרים נמצא שחולים עם פסוריאזיס חמורה היו בעלי רמות גבוהות יותר של קדמיום בדמם בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
- אקנה – מחלת האקנה נגרמת אומנם כתוצאה משילוב בין חיידק הפ. אקנה לבין גורמים הורמונליים, אבל ראיות מחקריות מוצקות מצביע על קשר גם בין זיהום אוויר לבין המחלה. יתירה מכך, נמצא שאצל אנשים הסובלים מאקנה, התסמינים מתגברים בתקופות של זיהום אוויר גבוה.
איך ניתן להגן על העור ממזהמי הסביבה?
- הקפידי על ניקוי יסודי של העור פעמיים ביום – ניקוי העור הוא עמוד התווך של הגנה על העור ממזהמי האוויר, שכן כאשר הם נשארים על העור, חומרים אלה יכולים לסתום את הנקבוביות ולגרום לדלקת, ואף לחדור לעומק העור, להיקשר לתאים ולפגוע במחסום העור.
- 1-2 פעמים בשבוע עשי טיפול פילינג – כדי להסיר את התאים המתים ועימם את הפסולת והחומרים הרעילים שהצטברו על העור. פילינג סופרליפט פיל מסדרת הפילינגים לבית מבוסס על חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות בשילוב עם רטינול ותמציות ענבים ותאנים. הוא מסיר את תאי העור המתים והפסולת, ממריץ את התחדשות העור ובמקביל מעניק אפקט מתיחה ומרקם ומראה חלקים יותר.
ישנם גם פילינגים שניתן להשתמש בהם באופן יומיומי. לדוגמה, דיילי מיקרו-פילינג – פילינג ייחודי המכיל מיקרו-גרגרים עדינים, מיועד לשימוש יומיומי ומתאים למגוון סוגי עור. הוא מבוסס על פורמולה הכוללת חומצה סליצילית, אנזימים וויטמיני B3 ו-C, ובכך יוצר למעשה פעילות משולבת – מכנית, אנזימטית וכימית. פעילות עדינה זו מאפשרת הסרה של תאי עור מתים ופסולת, מעודד התחדשות והבהרה של העור ומעניקה לו מרקם חלק, אחיד וקורן. - שלבי תכשירים המכילים נוגדי חמצון בשגרת הטיפוח היומיומית שלך – נוגדי חמצון כמו ויטמיני C ו-E, אומגה 3, בטא קרוטן, תה ירוק וחומצה אלפא ליפואית מנטרלים את הרדיקלים החופשיים הנוצרים כתוצאה מחדירת מזהמי האוויר הרעילים. לדוגמה, סרום ויטמין C מסדרת סי דה סקסס. סרום מקצועי זה מכיל ריכוז גבוה מאוד של ויטמין C (17% חומצה אסקורבית), והוא מבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין, כמו גם שמן מנדרינות והממליס. פטנט זה מאפשר לשמר את הוויטמין הרגיש עד לשימוש בו, מבלי שהוא יאבד מיעילותו.
סדרה יעילה נוספת להגנה על העור מנזקי הסביבה היא סדרת רניו פורמולה. סדרה ייחודית זו מבוססת על ריכוז פעיל של חומצה אלפא-ליפואית, שהוא נוגד חמצון אוניברסלי הפועל הן ברקמות השומניות בעור והן בחלל המימי בתוך תאי העור. בנוסף, משלבת הסדרה ויטמינים חיוניים המגנים על העור מפני נזקי החמצון ומסייעים לפעילות התקינה של תאי העור. בזכות השילוב רב העוצמה בין המרכיבים מקנים תכשירי הסדרה הגנה משמעותית לתאי העור, ושימוש קבוע בהם מוביל להחלקת מרקם העור, להעלאת רמת הלחות ולעיכוב הזדקנותו. - הקפידי לשתות הרבה מים – המים יכולים לדלל את עומס הרעלנים בתוך זרם הדם. צריכת המים היומית המומלצת לאדם מבוגר היא 2 ליטר ליום.
- העשירי גם את התזונה שלך בנוגדי חמצון – שיעזרו לסייע מבפנים בהגנה מפני הנזקים שמחוללים הרדיקלים החופשיים.
ולסיכום, מה חשוב לזכור?
- מזהמי אוויר כמו חלקיקים של אבק ופיח, עשן, פחמימנים מסוכנים, חנקן דו חמצני, גופרית דו חמצנית, פחמן דו חמצני, וכן חומרי הדברה, עובש, ממיסים, מתכות כבדות וגזים שונים הם כמה מהחומרים המרכזיים שמשפיעים על העור וגורמים למחלות עור.
- שני המנגנונים העיקריים שבאמצעותם זיהום האוויר יכול לפגוע בעור הם סטרס חמצוני – על ידי יצירה מוגברת של רדיקלים חופשיים, ותהליכי דלקת כרוניים.
- בעיות העור השכיחות שנמצאו כקשורות לזיהום אוויר הן הזדקנות מואצת, פיגמנטציה, אטופיק דרמטיטיס, פגיעה במחסום העור, פסוריאזיס ואקנה.
- כדי להגן על העור ממזהמי הסביבה הקפידי על ניקוי יסודי של העור פעמיים ביום; 1-2 פעמים בשבוע עשי טיפול פילינג, או לחילופין, השתמשי בפילינג עדין המתאים לשימוש יומיומי; שלבי תכשירים המכילים נוגדי חמצון בשגרת הטיפוח היומיומית שלך; הקפידי לשתות הרבה מים; והעשירי גם את התזונה שלך בנוגדי חמצון.
לכתבות נוספות לחצי כאן
לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן
כתבות נוספות
עונות השנה ועור הפנים
מזג האוויר הוא אחד המשתנים המשפיעים ביותר על עור הפנים שלנו. אילו אתגרים מביאה איתה כל עונה ומה אפשר לעשות כדי להתאים את שגרת הטיפוח? המדריך המלא בכתבה הבאה >>
לקראת הקיץ: כל מה שחשוב לדעת על מקדם ההגנה שלך!
אילו סוגים של מסנני קרינה קיימים ומהם ההבדלים ביניהם? איך תדעי איזה תכשיר לבחור, ואיך תמרחי אותו נכון? כל מה שחשוב לדעת על מסנן הקרינה שלך בכתבה הבאה >>
ויטמין E
E אפשר שלא להתאהב: ויטמין E מהווה מרכיב מרכזי במוצרי קוסמטיקה רבים. מדוע הוא כה פופולרי, מהם היתרונות שלו לעור הפנים וכיצד בדיוק הוא פועל? כל התשובות בכתבה >>