מילון החומרים הפעילים
מילון מונחים: עולם הקוסמטיקה המקצועית
א'
אומגה 3 – חומצות שומן המהוות חלק מקרומי התאים. שומרות על לחות העור וגמישותו, מהוות נוגדות דלקת חשובות, מרגיעות גירויים ואדמומיות בעור ומסייעות לבעיות עור כמו פסוריאזיס ואקזמה.
אומגה 6 – חומצות שומן חיוניות המופקות מצמחים, כגון חומצת GLA, הפועלת כנוגדת דלקת ומסייעת למנוע ולטפל בבעיות דלקתיות בעור.
אומגה 9 – חומצת שומן אולאית המהווה מרכיב עיקרי בשמן הזית. בניגוד לאומגה 3 ואומגה 6, גוף האדם מסוגל לייצרה. היא בעלת השפעה מיטיבה על הלב וכלי הדם וגם על העור.
אזולן – מיצוי מצמח הקמומיל, בעל תכונות נוגדות חמצון ודלקת. משמש בתכשירי קוסמטיקה גם כחומר צבע טבעי.
אוריאה – חומר מסיס מים המצוי בשכבה הקרנית של העור וממלא תפקיד חשוב בשמירה על לחות העור, מגן עליו מגירויים ופועל כנוגד דלקת וחיידקים. משמש בתכשירי קוסמטיקה כמרכיב מלחח המגביר את לחות העור ומגן עליו.
איזופלבנואידים – כימיקלים צמחיים הפועלים כנוגדי חמצון עוצמתיים.
אכיניציאה – צמח המעודד את פעילות מערכת החיסון של העור, וכן בעל פעילות נוגדת דלקת, נגיפים וחיידקים.
אלוורה – צמח מרפא הפועל ביעילות רבה להרגעת העור ואף משמש לטיפול בכוויות, פצעים, זיהומים ועקיצות.
אלנטואין – צמח המרגיע את העור ומגן עליו בפני נזקים סביבתיים, מעניק לחות, מסייע בבניית רקמות ומזרז תהליכי שיקום בעור.
אלסטין – חלבון העור המעניק לו את גמישותו. סיבי האלסטין פועלים בדומה לגומי, המאפשר לעור לחזור לצורה המקורית שלו.
אצה אדומה – מעלה את רמת הלחות בעור, מעודדת את ייצור הקולגן, מסייעת במניעת נזקי שמש ותורמת למראה המוצק והקורן של העור.
אקליפטוס – השמן המופק מעץ זה הינו נוגד דלקת ובעל תכונות חיטוי ותכונות אנטיבקטריאליות, ולכן יעיל מאוד לטיפול בבעיות עור, כולל פצעים, חתכים, כוויות, עקיצות וטיפול באקנה.
ארבוטין – מופק מעלי תות יער וצמחים דומים ומעכב ביעילות את אנזים הטירוזינאז, המאיץ ומעודד את ייצור המלנין בעת חשיפה לשמש.
ארגירלין – פפטיד הפועל כמתווך עצבי המעביר פקודות מהמוח לעצבים ולשרירים. בדומה לבוטוקס, הוא גורם להרפיית שרירי עור הפנים, וכך מביא לשיפור במראה הקמטים.
ארניקה – מכיל מגוון תרכובות של כימיקלים צמחיים פעילים, שלהן יעילות רבה בטיפול בחבלות ובעיות עור, להרגעת העור, לחיטוי ולהפחתת דלקת ואדמומיות.
אשכולית – עשירה בוויטמין C ותורמת לחידוש העור.
ב'
בטטת בר – שורש של שיח העשיר בפיטואסטרוגנים, רכיבים צמחיים שהמבנה שלהם דומה להורמון האסטרוגן, ולכן פועלים להחזרת האיזון ההורמונלי לעור.
ביוטין – ויטמין מקבוצת ויטמיני ה-B, הנחוץ ליצירת חלבונים מחומצות אמינו, בהם קולגן ואלסטין, וכן מסייע למניעת דלקות עור וסבוריאה.
ביסבולול – חומר מרגיע, נוגד דלקת וגירויים ובעל פעילות אנטי חיידקית המופק מצמח הקמומיל. משמש בעיקר לטיפול בעור רגיש ובמצבי סבוריאה ודלקת.
ג'
גבינה – מכילה חומצה לקטית, חלבוני חלב, ויטמינים ומינרלים המשפרים את רמת הלחות בעור, מסייעים בקילוף עדין ומעודדים את חידוש התאים, עוזרים בהבהרת העור ומשפרים את מרקמו.
ג'ינקו בילובה – תמצית הצמח מעודדת את זרימת הדם ואספקת החמצן, החשובה לשמירה על עור בריא ולחידוש התאים. היא גם מהווה נוגד חמצון פעיל.
גליקוליפידים – פחמימות המחוברות לליפידים (שומנים), שתפקידם העיקרי בגופנו הוא לספק אנרגיה. משמשים בקוסמטיקה לחיקוי פעולת הגליקוליפידים הטבעיים שבעור.
ה'
הממליס – צמח מרפא עשיר בטאנינים ובעל יכולת כיווץ. פועל כנוגד דלקות ונוגד חמצון, משפר את זרימת הדם ומרפא פצעים, תופעות אלרגיות וזיהומי עור.
ו'
ויטמין A – חיוני להתמיינות התאים, לצמצום עומק הקמטים, להעלאת מוצקות העור ולתיקון נזקי שמש.
ויטמין C – נוגד חמצון מסיס מים עוצמתי הפועל לנטרול הרדיקלים החופשיים, מזרז את ייצור הקולגן והאלסטין, משפיע על יצירת המלנין ומסייע להבהרת העור.
ויטמין E – מגן על העור מפני קרינת השמש, חיוני לשיפור רמת הלחות בעור ומונע את איבוד המים מהעור.
ויטמין F – חומצת שומן חיונית הפועלת לאיזון ושמירה על רמת הלחות וגמישות העור.
ח'
חומצה אזלאית – תרכובת טבעית שנמצאת בגרעיני חיטה, שעורה או שיפון, המשמשת בתכשירים קוסמטיים טיפוליים להבהרת העור, לאיזונו ולחידושו.
חומצה אלפא ליפואית – נוגד חימצון עוצמתי המסיס הן בסביבה מימית והן בסביבה שומנית. לכן, יכולת החדירה שלה לתאי העור גבוהה והיא נלחמת ביעילות לנטרול נזקי הרדיקלים החופשיים.
חומצה בטא הידרוקסית (סליצילית) – ממיסה קרטין, פועלת בשכבות העמוקות של האפידרמיס ומשמשת כרכיב אנטי דלקתי.
חומצה בנזואית – חומר המשמש למטרות שימור בתכשירי קוסמטיקה ובתעשיית המזון.
חומצה גליקולית – חומצה אלפא הידרוקסית המופקת מקני סוכר, ונחשבת ליעילה ביותר לחידוש ולהצערת העור.
חומצה היאלורונית – מרכיב טבעי בגוף המצוי בין היתר ברקמות החיבור של העור. מבוסס על חלבונים סוכריים. קושר אליו מים, מספק לחות ומעניק נפח, רכות ואלסטיות לעור.
חומצה לקטית – חומצה אלפא הידרוקסית המופקת מחלב, ונחשבת ליעילה ביותר לחידוש ולהצערת העור.
חומצה ציטרית – חומצה אלפא הידרוקסית המופקת מפירות הדר, ונחשבת ליעילה ביותר לחידוש ולהצערת העור.
חומצה קוג'ית – תוצר לוואי שנוצר בתהליך התסיסה של האורז. משמשת בטיפולים להבהרת העור.
חומצות אלפא הידרוקסיות – חומצות המופקות מפירות ונחשבות יעילות ביותר לחידוש ולהצערת העור.
חומצות אמינו – יחידות המבנה הבסיסיות של החלבונים המשמשות לבנייתם, ולכן, חיוניות לבניית הקולגן והאלסטין.
חומצות שומן חיוניות – חומצות שומן שהגוף זקוק להן ואינו יכול לייצרן בעצמו. ישנן שלוש קבוצות מרכזיות של חומצות שומן חיוניות: אומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9.
חומרים בוטאניים (Botanicals) – מרכיבים שמקורם בצומח. לדוגמה, שמן עץ התה ואלוורה.
חומרים מלחחים (Humectants) – כגון גליצרין, אוריאה, פנתנול וסרמידים, המושכים אליהם לחות באופן טבעי, בדרך כלל מהאוויר.
חומרים מרככים (Emollients) – מספקים רכות וגמישות לעור ומסייעים בשמירת הלחות, וכן עוזרים להפחתת יובש והתקלפות בעור. למשל, שמני ענבים, אבוקדו, שקדים וקוקוס.
חומרים אוטמים (Occlusives) – יוצרים מעין שכבת ציפוי על העור כדי למנוע בריחת לחות. השכיחים ביותר הם פרפין, שמן מינרלי, צטיל פלמיטט ודימטיקון.
חמאת מורו מורו – חמאה המופקת מעצי המורו מורו עשירה בחומצה אוליאלית, בוויטמין C ובכימיקלים צמחיים הפועלים כנוגדי חמצון ומעלה את רמת הלחות.
חמאת קפואסו – חמאה המופקת מעץ הקפואסו, מכילה ויטמין C וכימיקלים צמחיים הפועלים כנוגדי חמצון ומשמשים להעלאת רמת הלחות בעור.
חמאת שיאה – עשירה בחומצות שומן ובוויטמיני A ו-E. פועלת לריכוך וטשטוש קמטים ולהעלאת רמת הלחות בעור.
ל'
לימון – עשיר בוויטמין C, מכיל חומצות אלפא הידרוקסיות ותורם להתחדשות התאים ולהבהרת העור.
ליפוזום – הליפוזומים הם תאים מוליכים המאפשרים להחדיר רכיבים שומניים לעומק העור.
ליקוריץ (שוש קירח) – צמח מרפא, שבשימוש חיצוני הוא בעל תכונות מקררות ואנטי-דלקתיות, המסייע בריפוי פצעים ובהרגעת העור.
למון גראס – עשיר בוויטמין C ותורם להבהרת העור.
מ'
מולוקלות פעילות-שטח (surfactants) – מרכיבים המצויים בקרמים ומאפשרים להם לחדור ולהיספג בקלות רבה יותר בעור. נמצאים גם בתכשירי ניקוי ומאיצים את פעולת ההקצפה.
מטריקסיל (פלמיטואיל פנטה פפטיד) – חומר הנמנה על קבוצת הפפטידים.
מינרלים – קבוצה של יסודות, ברובם מתכות (כגון ברזל, אבץ ומנגן), החיוניים לקיום ולתפקוד התקין של הגוף.
מינרלי קורט – מינרלים שאנו נזקקים להם בכמויות מזעריות.
מסנני קרינה – רכיבים הפועלים לסינון הקרניים האולטרה סגולות של השמש, וכך מגנים על העור מפני נזקים בטווח המידי והארוך, כולל האצת הזדקנות העור והתפתחות סרטן העור.
מרכיבי לחות – חומרים מלחחים כגון גליצרין, אוריאה, פנתנול וסרמידים, המושכים אליהם את הלחות הטבעית של האוויר.
ס'
סוכר – בעל תכונות אנטיספטיות לחיטוי, לריכוך ולהענקת לחות לעור.
סולפור (גופרית) – חומר המפחית את הפרשת הסבום ומאזן את שומניות העור. כמו כן, בעל השפעה קרטוליטית קלה.
סנטלה אסיאטיקה – צמח מרפא המכיל טרפנואידים, שלהן תכונות ריפוי חשובות.
סרמידים – מולקולות שומניות חיוניות המצויות בריכוזים גבוהים בקרומי התאים ובונות את ה'מלט' הבין-תאי המאחד את תאי העור בשכבה הקרנית, ואשר יוצר את מחסום העור ועוזר לשמר את שלמותו.
ע'
ענבים – המיצוי המופק מענבים והשמן המופק מזרעי הענבים מכיל נוגדי חמצון יעילים במיוחד, וכן מסייעים בשמירת הלחות ובהזנת העור.
פ'
פיטו אסטרוגנים – רכיבים צמחיים המופקים מצמחים, כגון שורש בטטת הבר ופולי סויה, שלהם תכונות הזהות לאסטרוגנים, המאפשרות להחזיר לעור את האיזון ההורמונלי.
פנטנול – נגזרת של ויטמין 5B, הממריצה את תהליכי התחדשות העור, משפרת את חילוף החומרים בתאי העור ומגביר את חוזקם של סיבי הקולגן.
פפטידים – שרשרת קצרה של חומצות אמיניות, המהוות את אבני הבניין של החלבונים. הם ממלאים תפקידים חשובים בעור, ביניהם עידוד יצירת קולגן, אלסטין, קרטין וחומצה היאלורונית, מיצוק העור, ויסות ייצור המלנין ועיכוב תהליכי דלקת.
פפטידים ביומימטיים – פפטידים המחקים את הפעילות הביולוגית שממלאים הפפטידים הטבעיים המיוצרים בעור. הם קצרים מאוד, ומכילים 3-6 חומצות אמינו.
צ'
צינק אוקסיד – סופח עודפי שומן מהעור, מגן מפני קרינת השמש, מייבש ומפחית מוקדי אקנה.
ציפורן – צמח עדין ובעל תכונות נוגדות דלקת וחיידקים, המהווה בסיס לקרמים רפואיים וקוסמטיים, בעיקר לטיפול בזיהומי עור ובמצבי דלקת.
ק'
קאולין – מינרל המופק מחרסית (סלע גירי רך), שלו יכולת לספוח נוזלים ושומנים, ולכן משמש במסיכות קוסמטיות לעור שמן ומעורב.
קו אנזים 10Q – פועל כנוגד חמצון ומגן על הקרומים של תאי העור מנזקיהם, תורם לייצור הקולגן והאלסטין, מאיץ את חילוף החומרים הטבעי בעור, ומסייע בצמצום קמטים ובתיקון נזקי שמש.
קומפלקס טבעי מתקן – פועל לתיקון נזקים שנגרמו על ידי קרינת UV לתאי העור באמצעות הגברת תהליכי התיקון והשיקום הפנימיים של התא
קומפלקס לחות – קומפלקס המבוסס על חומרים מלחחים כגון חומצות אמינו, ומעניק לעור לחות.
קומפלקס מבהיר – קומפלקס המבוסס על מרכיבים צמחיים המבהירים את העור.
קיסוס – צמח מרפא, המשמש בין היתר לטיפול בבעיות עור דלקתיות ובמחלות עור כגון פסוריאזיס ודרמטיטיס.
קלמין – תחמוצת אבץ, המשמשת לכיווץ נקבוביות העור, להגנה ולהרגעת העור, וכן מחטאת ומונעת זיהומים.
קמומיל – צמח בעל תכונות הרגעה וריפוי, המסייע לטיפול באקנה, לרפא פצעים ולהרגיע גירויי עור.
קמפור – צמח בעל תכונות ריפוי, נוגדות דלקת ונגיפים ואנטיספטי, וכן, בעל יכולת הרגעה ואלחוש. לכן הוא משמש לטיפול בעור מגורה ובאקנה.
ר'
רטינול – נגזרת של ויטמין A, מזרז את התחדשות תאי העור, משפר את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לעור ומעניק לעור מראה אחיד וזוהר יותר.
רימונים – נוגד חמצון עוצמתי הלוכד רדיקלים חופשיים, משפר את טקטסטורת העור ומעודד את התחדשותו.
ש'
שבטבט – צמח מרפא המשמש בין היתר לריפוי פצעי עור, לאיזון הפרשות השומן בעור שמן ולטיפול בסבוריאה ובפסוריאזיס. מסייע להגמיש, לרכך ולעדן את העור.
שמן אבוקדו – שמן העשיר בוויטמיני A, B ו-D, לציטין וחומצות שומן חיוניות, הפועל להרגעת עור מגורה ואקזמה, נוגד חמצון ומסייע לחידוש רקמות, לטיפול בסדקים בעור ולאיחוי פצעים.
שמן אגוז ברזילאי – עשיר בחומצות השומן אומגה 6 ו-9, בוויטמיני A ו-E ובסלניום, וכן בחומצה פלמיטית. הוא מסייע לשמירה על רכות וגמישות העור ועל מראה עור צעיר.
שמן אסאי – שמן המופק מפירות דקל האסאי, עשיר בפוליפנולים, פיטוסטרולים, חומצות שומן אומגה 3, 6 ו-9 וויטמין C. הוא פועל לאגירת לחות בעור ומזרז את התחדשות התאים.
שמן אובליפיחה – שמן עשיר, המכיל ריכוז גבוה של ויטמינים, חומצות אמינו וחומצות שומן חיוניות, מינרלים וקרטנואידים. הוא מאיץ את התחדשות העור, יעיל בטיפול בקמטים ופועל לשיקום ולריפוי רקמות שנפגעו.
שמן אקליפטוס – קליפטול, הרכיב הפעיל בשמן המופק מאקליפטוס, הוא נוגד דלקת אנטיבקטריאלי ואנטיספטי, ולכן יעיל מאוד לטיפול בבעיות עור, כולל פצעים, חתכים, כוויות, עקיצות וטיפול באקנה.
שמן בוראז' (זִיפָן רפואי) – המקור העשיר ביותר לחומצת השומן GLA. מטפל בגירויי עור ובבעיות עור דלקתיות כמו סבוריאה ואקנה, ומביא לשיפור ניכר בעור יבש ומזדקן.
שמן גרניום – פועל כאנטיביוטיקה טבעית, נוגד חיידקים, נגיפים ופטריות, מאזן את הפרשת הסבום בעור שמן ומסייע לטיפול בעור שמן ואקנתי ומעודד את חידוש העור.
שמן זית – עשיר באומגה 9, וכן בפוליפנולים וויטמין E, הפועלים כנוגדי חמצון ומגנים על העור מפני הרדיקלים החופשיים. ויטמין E גם מסייע למניעת קמטים ולעיכוב הזדקנות העור.
שמן זרעי ענבים – מופק מזרעי ענבים, נספג ביעילות בעור ומספק לו רכות וגמישות. מסייע בשמירת הלחות ובהזנת העור, ועוזר להפחתת יובש והתקלפות בעור.
שמן חוחובה – שמן זה דומה בהרכבו להרכב העור שלנו, ולכן חודר לשכבות העמוקות. הוא מכיל חומצות שומן חיוניות, ריכוז גבוה של ויטמין E , וויטמינים ומינרלים המסייעים לגמישות העור ולצמצום קמטים.
שמן למון גראס – עשיר בוויטמין C ותורם להבהרת העור.
שמן מנדרינות – שמן אתרי המסייע להרגעת העור ולהעלמת סימני מתיחה בעור.
שמן מנטה – המנטול, שהוא המרכיב העיקרי בשמן, מקל על כאבים ועל גירויי עור בשל תחושת הקרירות שהוא מעניק, ולכן משמש במשחות רפואיות וקוסמטיות.
שמן מקדמיה – עשיר מאד בחומצות השומן אומגה 3 ואומגה 6, ומכיל ריכוז גבוה של חומצה פלמיטולאית, המרככת ומגמישה את העור. מסייע לטיפול בעור רגיש ועדין, בסדקים בעור, בצלקות ובסימני מתיחה.
שמן נבט חיטה – עשיר בחלבון, אבץ, ברזל ומגנזיום, וכן חומצות שומן חיוניות החשובות לטיפול בעור.
שמן קוקואי – מכיל ריכוז גבוה של חומצה אוליאית, חומצה לינולאית וחומצה אלפא לינולאית, החיוניות לבריאות התאים ואחראיות לרכות העור ולגמישותו. בנוסף, מכיל ויטמיני A, C ו-E ונוגדי חמצון, ובעל יכולת ליחוח מעולה.
שמן קלנדולה – שמן עדין, בעל יכולת חיטוי גבוהה ותכונות נוגדות דלקת ונוגדות חיידקים ופטריות, המשמש בין היתר לטיפול בזיהומים ובדלקות עור, בגירויים ובגרד, וכן במצבי אקנה, אקזמה ודרמטיטיס.
שמן שקדים – שמן קליל ועדין, עשיר בוויטמינים ובחומצות שומן חיוניות. מעניק לעור לחות והזנה.
שמן תפוזים – פועל להגברת ייצור הקולגן ואלסטין בעור.
ת'
תאנה – מסייעת בקילוף תאי עור מתים ובבניית תאי עור חדשים, וכן בהחלמת העור.
תה ירוק – עשיר בקטכינים (סוג של פלבנואידים) וקוורצטין, שהופכים אותו לנוגד חמצון ודלקת, המגן על תאי העור מפני נזקי הרדיקלים החופשיים, נלחם בתהליכי דלקת ומסייע במניעת שבירת הקולגן בעור.
תלתן – צמח מרפא המכיל איזופלבנואידים, בעל פעילות נוגדת דלקת וזיהומים. יעיל לטיפול בבעיות עור כמו פסוריאזיס, אקזמה ודלקות עור.
תמצית אצות אדומות –מעלות את רמת הלחות בעור, מעודדות את ייצור הקולגן, מסייעות במניעת נזקים הנגרמים לקולגן מקרינת השמש ותורמות למראה מוצק וקורן של העור.
תמצית ברוקולי – פועלת בדומה למסנני קרינה ומסייעת להגן על העור מפני קרינת UV ולמנוע נזקי עור, הזדקנות מואצת של העור ואף סרטן העור.
תמצית משי – עשירה בחלבונים המעניקים לעור ברק ומספקים הגנה מפני קרינת השמש וגורמי סביבה חיצוניים מזיקים אחרים, מסייעים בריכוך מרקם העור ומווסתים את ייצור המלנין.
תמצית פרוביוטיקה – החיידקים הפרוביוטיים מסייעים לאיזון מערכת החיסון של העור ופועלים לעיכוב תהליכי דלקת, להפחתת גירויים ואדמומיות בעור, להעלאת רמת הלחות ולשיפור איכות העור ומרקמו.
תמצית פרח החלמית – עשירה ברכיבים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, ובעלת תכונות אנטיספטיות.
תמצית תפוחים – מכילה חומצה אלפא הידרוקסית המעודדת את התחדשות תאי העור. מעניקה לחות לעור, משפרת את גמישותו ופועלת להאטת הזדקנותו.
כתבות נוספות
טיפולי יופי אקספרס לעונת החתונות
עונת החתונות כבר בעיצומה, אבל אם נזכרת באירוע רק ברגע האחרון זה עדיין לא מאוחר מידי! הנה כל הטיפים שיביאו לעור קורן וזוהר באופן (כמעט) מיידי >>
שגרת טיפוח לגבר
בין אם אתה מאלו שמקפידים לעשות זאת כבר שנים או מגלה רק עכשיו את עולם הטיפוח, הנה המדריך לטיפוח העור שאתה חייב להכיר >>
שיקום עור הפנים לאחר נזקי הקיץ
כשהשיזוף הקיצי מתחיל לדהות, הופכים הנזקים שגרמה השמש הקיצית לעור הפנים והמחשוף, ובהם בעיקר כתמי הפיגמנטציה, לבולטים יותר. זהו הזמן האידיאלי לטפל בתופעות אלו באמצעות רכיבים פעילים התורמים לחידוש העור ולשיקומו. המחקרים בנושא הטיפול בנזקי שמש הובילו לפיתוח טיפולים יעילים לחידוש ולשיקום עור הפנים.