בלי לחץ

איך משפיעים מצבי הרוח על עור הפנים?
images

סטרס, לחץ וחרדה מתמשכים, משפיעים על כל מערכות הגוף שלנו. ואולם, העור, שמהווה את חלון הראווה של הגוף, הוא האיבר הבולט ביותר שמשקף את הפגיעות והנזקים. כיצד בדיוק משפיע הסטרס על העור ומה עושים כדי לטפל בנזקים?

בספר "מדוע זברות אינן מפתחות אולקוס?" טוען ד"ר רוברט ספולסקי, מומחה לביולוגיה, מדעי המוח ונוירוכירורגיה מאוניברסיטת סטנפורד, שבעוד שמתח ולחץ קצרי מועד, כאלו שחוות החיות בטבע, הם חיוניים להישרדות, הרי שסטרס כרוני – כזה המאפיין את אורח החיים המערבי שלנו, מסכן את בריאותנו. הוא לא היחיד שטוען כך. למעשה, מחקרים רבים מצביעים על כך שלסטרס ממושך יש השפעות ארוכות טווח על בריאותנו, ושהוא מעלה משמעותית את הסיכון שלנו למגוון רחב של מחלות ובעיות בריאות.

למרות שכל מערכות הגוף שלנו מושפעות מהסטרס, הרי שהעור, שמהווה את חלון הראווה של הגוף – הוא אולי האיבר הבולט ביותר שמשקף את הפגיעות והנזקים של סטרס כרוני ומתמשך. כך לדוגמה, הביטוי החיצוני של מצב לחץ ודחק ממושך יכול להיות בדמות התפרצות של בעיות עור שונות, כמו אקזמה, פסוריאזיס ואקנה.
כיצד בדיוק משפיע הסטרס על העור ומה עושים כדי לטפל בנזקים?

מדוע הסטרס משפיע לרעה על העור?

כשהגוף שלנו מתמודד עם סטרס, הוא מגייס את כל המערכות והמשאבים שלו אך ורק למטרה זו – כל המערכות והאיברים מגויסים ומכוונים להתמודד עם המשבר. האסטרטגיה הזו חשובה כמובן, אך אליה וקוץ בה, שכן גיוס המשאבים ומיקודם במצב החירום מגיע על חשבון המערכות שאחראיות לפעילויות השגרה של הגוף – אלה שאינן חיוניות להישרדות המיידית שלו. למשל, שינה טובה, עיכול, התחדשות ותהליכי פינוי רעלים.

במקרים שבהם מדובר בסטרס חולף, הגוף יודע להתגבר על השבתת הפעילות הזמנית, והמערכות שבות לפעילות ומתאוששות. הבעיה מתחילה כאשר הסטרס והלחץ נמשכים זמן רב. במצב כזה, ההשבתה הממושכת של פעילויות השגרה החיוניות מובילה למגוון השפעות בריאותיות מזיקות, כולל בעיות עור, כגון אקזמה, פסוריאזיס, סבוריאה ואקנה.

איך בדיוק זה קורה? הסיבות מגוונות ורבות. הנה החשובות שבהן:

  • הסטרס גורם להפרשה מוגברת של ההורמון קורטיזול – רמות גבוהות כרוניות של הורמון זה, המכונה גם "הורמון הסטרס", גורמות לפגיעה בייצור מוליכים עצביים והורמונים נוספים במוח, שעלולה להוביל לתחושות של עצבנות וחרדה, בעיות שינה, אכילת יתר ובעיות דלקתיות, בהן בין היתר בעיות עור דלקתיות.
  • סטרס ממושך גורם לפגיעה בפעילות מערכת החיסון ובעיכוב תהליכי דלקת – כתוצאה מכך עולה היחס בין תאים מעודדי דלקת ובין כאלו המרסנים דלקתיות, ועמו עולה גם הסיכון למחלות דלקתיות, כולל בעיות עור המערבות דלקת.
  • הסטרס פוגע גם במנגנוני ההגנה של העור – ובעיקר בפעילות מחסום העור, שתפקידו לשמור על לחות העור ולמנוע התאדות של מים מהעור. הסיבה לפגיעה היא ירידה בייצור של הגורמים המרכיבים את מחסום העור בעקבות הסטרס, בהם למשל, חומצה היאלורונית, חומצה לינולאית, חומצות אמינו וחומצות שומן.
  • סטרס מתמשך גורם לבעיות שינה ואכילה כרוניות – שבתורן מובילות אף הן לפגיעה בתפקוד מנגנוני ההגנה של העור.
  • סטרס מתמשך גורם לפגיעה בפינוי הרעלים בגוף ולעלייה בייצור הרדיקלים החופשיים – שבתורה מובילה לנזקים חמצוניים ולנזק ארוך טווח לעור.

 

מה אפשר לעשות כדי לשמור על העור מנזקי הסטרס והלחץ?

  • הקפידו לצרוך תזונה מגוונת העשירה בכל רכיבי התזונה החיוניים – חלבון, שומנים ופחמימות בריאים שיזינו את הגוף שלכם ויעזרו להתמודד עם הסטרס, ולהפחית ככל האפשר צריכה של מזון מעובד, שמובילה בפני עצמה לפגיעה במערכות הגוף ולעלייה ברדיקלים החופשיים.
  • העשירו את התפריט שלכם במזונות העשירים בוויטמינים מקבוצת B קבוצה זו של ויטמינים ממלאים תפקיד חשוב באיזון מערכת העצבים ובהפחתת סטרס. חסר בוויטמינים אלו יתבטא במראה העור ובמרקמו. לדוגמה, חסר בוויטמין 2B עלול לגרום לדלקות, לאקנה ולגרד בעור, וחסר בביוטין גורם לדלקות עור, לפגיעה בבריאות העור ולדלקות עור כגון סבוריאה.
  • הורידו את מפלס הסטרס – הקדישו יותר זמן לקריאה ולפעילויות מרגיעות כמו האזנה למוסיקה, תחביבים, ספורט ועוד.
  • נסו לתרגל מדיטציה – או כל שיטה אחרת של הרגעה, כגון הרפיה, דמיון מודרך, יוגה-תרפיה או טאי-צ'י. תרגול קבוע יכול להרגיע את המוח שלכם, להפחית מתח, חרדה ודיכאון, לשפר את השינה שלכם, לעזור לבריאות שלכם ולשפר משמעותית את מראה העור שלכם.
  • הקפידו על ביקורים קבועים אצל קוסמטיקאית מקצועית – שתוכל להתאים תוכנית טיפול אישית שתתאים למצב עורכם ותאזן אותו.

  • הקפידו על שגרת טיפול קבועה בבית – תוך שימוש בתכשירים שירגיעו את העור. סדרת קאלם דרם פותחה במיוחד להרגעת עור רגיש, אדמומי וקופרוזי, וכן לטיפול בבעיות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס, סבוריאה, אסתמה של העור ורוזציאה. הסדרה מבוססת על רכיבים המיועדים לשמור על מחסום העור ולשקם אותו, כגון אומגה 6; אלוורה, ביסבולול, אלנטואין ופנתנול; רכיבים אנטי בקטריאליים ואנטי פטרייתיים כמו לקטופרין ולקטופרוקסידז; רכיבים המחזקים את מערכת החיסון ומווסתים אותה, כמו בטא גלוקן, תמציות ואצות; ורכיבים המעודדים תהליכי ריפוי ושיקום בעור, כמו אנזימים וקומפלקס פפטיד-נחושת.

העור שלנו מושפע מאוד ממצבי סטרס, וכשמדובר בסטרס מתמשך, יכולות להיות לו השלכות מרחיקות לכת. הסיבות לכך רבות, כולל הפרשה מוגברת של הורמונים כמו קורטיזול, פגיעה בפינוי הרעלים בגוף, במערכת החיסון ובעיכוב תהליכי דלקת, ופגיעה במנגנוני ההגנה של העור. מה עושים כדי לשמור על העור מנזקי הסטרס? הקפידו על תזונה בריאה ומאוזנת, הורידו את מפלס הסטרס, דאגו לתרגל באופן קבוע מדיטציה או פעילות מרגיעה אחרת, והקפידו על ביקורים קבועים אצל קוסמטיקאית מקצועית, ועל שגרת טיפול קבועה בבית, תוך שימוש בתכשירים שירגיעו את העור.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

לקראת הקיץ: כל מה שחשוב לדעת על מקדם ההגנה שלך!

אילו סוגים של מסנני קרינה קיימים ומהם ההבדלים ביניהם? איך תדעי איזה תכשיר לבחור, ואיך תמרחי אותו נכון? כל מה שחשוב לדעת על מסנן הקרינה שלך בכתבה הבאה >>

איך מבהירים כתמי פיגמנטציה?

למה פיגמנט זה חשוב, ומהם הטיפולים היעילים שיש היום להבהרת עור הפנים? כל הפרטים מחכים לכן ממש כאן>>

עונות השנה ועור הפנים

מזג האוויר הוא אחד המשתנים המשפיעים ביותר על עור הפנים שלנו. אילו אתגרים מביאה איתה כל עונה ומה אפשר לעשות כדי להתאים את שגרת הטיפוח? המדריך המלא בכתבה הבאה >>