המדריך המלא לחומצות בשירות הקוסמטיקה


חומצות נמנות בין מגוון המרכיבים הפעילים והיעילים ביותר בתכשירי הקוסמטיקה. הבולטות והמוכרות מבין החומצות הן החומצה ההיאלורונית וחומצות האלפא בטא הידרוקסיות,

אך הן בהחלט לא היחידות. הכתבה שלפניכם סוקרת את החומצות השונות המשמשות טיפולים במכון הקוסמטי וכן ברפואת העור.

 

חומצה היאלורונית
החומצה ההיאלורונית היא חומר טבעי המיוצר בעורנו וממלא תפקיד מפתח ביכולת העור לשמר לחות. זאת, בזכות היותה מולקולה גדולה בעלת יכולת גבוהה לספיחה ולאגירת מים. למעשה, היא מסוגלת לספוח אליה אלפי מולקולות של מים – פי 1,000 לערך ממשקלה. כמו כן, היא פועלת לתיקון רקמת העור ולזירוז תהליכי ההחלמה מפציעות ומזיהומים. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שהחומצה ההיאלורונית ממלאת תפקיד מרכזי בתקשורת בין התאים, בהתחלקותם ובנדידתם, ופועלת כמעין "שליח" המעביר מסרים בין התאים לבין חומרים שונים. לתפקיד זה חשיבות רבה בהתחדשות הרקמות ובשמירה על עור צעיר. לדוגמה, אחד המסרים החשובים שמעבירה החומצה ההיאלורונית לתאים הפיברובלסטים הוא הצורך לייצר קולגן ורכיבים נוספים החשובים להתחדשות העור.
אף שכבר בשנות ה 30- של המאה הקודמת הצליחו חוקרים לבודד את החומצה ההיאלורונית והבינו שיש לה תפקיד מרכזי בשמירה על נפח העור ועל לחותו, רק ב 1996- החלו להשתמש בה ברפואה האסתטית. ב 2003- אישר ה FDA - את חומר המילוי הראשון המבוסס על חומצה היאלורונית, ומאז היא הפכה לחומר המילוי הנפוץ ביותר בעולם בתחום זה. בעוד שהחומצה ההיאלורונית הטבעית בגופנו מתפרקת בעור תוך כמה ימים על ידי אנזים שנקרא היאלורונז, הרי שהחומצה ההיאלורונית, המשמשת ברפואה האסתטית למילוי קמטים,עמידה יחסית ) 6-12 חודשים(. העמידות נוצרת בעקבות תהליכי העיבוד היוצרים קישור צולב של המולקולות, קישור זה מאט את פירוק המולקולות על ידי האנזימים בעור ומאפשר תוצאה ארוכת טווח. כשהחומצה מוזרקת לתוך הקמטים היא פועלת כסוג של "שפכטל" הממלא את הקמט, ויכולת קשירת המים שלה מעניקה לקמט נפח נוסף .כך היא מגרה את העור ליצירת קולגן באזור ההזרקה. לצד סוג זה של החומצה ההיאלורונית המצולבת, קיים סוג נוסף של חומצה היאלורונית לא מצולבת המשמש אף הוא ברפואה האסתטית. חומר זה משמש בטיפולי מזותרפיה, כשהוא מוחדר לעור באמצעות מחט זעירה בהזרקה שטחית ,ומעניק תוצאה מידית של עור חיוני וקורן. מאחר והחומצה אינה עוברת תהליכי עיבוד, היא שוהה בעור מספר ימים בלבד. אולם, הזרקה בכמויות זעירות במספר רב של נקודות מאפשרת לפזרה בעור בשטח מגע גדול וליצור מאגר גדול של מים בעור, שנותר גם לאחר היעלמות החומר עצמו.
חשוב לציין שעצם הדקירה ונוכחות החומצה ההיאלורונית בעור גורמים לתאים הפיברובלסטים, יצרני הקולגן בעור, להתעורר ולפעול. נוסף על כך, ניתן כיום למצוא את החומצה היאלורונית בתכשירי לחות, וזאת בזכות יעילותה בשימור הלחות בין תאי העור בשכבת האפידרמיס.

 

חומצות אלפא-הידרוקסיות (AHAs)
החומצות האלפא הידרוקסיות הוכחו בעשורים האחרונים כאחד המרכיבים הקוסמטיים היעילים ביותר בחידוש העור ובהצערתו. לפילינגים ותכשירים המבוססים עליהן כיום תפקיד מרכזי בטיפול הדרמטולוגי ובטיפולים קוסמטיים מתקדמים לחידוש העור, לטשטוש קמטים ולהבהרת כתמי גיל. חומצות אלו מופקות מצמחים ומפירות שונים, בהן חומצה גליקולית (המופקת מקני סוכר), חומצה ציטרית (המופקת מפירות הדר), חומצה מלית (המופקת מתפוחים( וחומצה טרטרית (המופקת מענבים)- או לחילופין, מיוצרות באופן סינתטי על בסיס החומצות הטבעיות. חומצת אלפא הידרוקסי נפוצה נוספת היא החומצה הלקטית, המופקת מחלב.
מחקרים רבים שבחנו את פעילות החומצות האלפא הידרוקסיות הראו, שכשמורחים אותן על העור הן ממריצות את קילוף התאים המתים בשכבה הקרנית – שכבת העור החיצונית ביותר- על ידי צימוד ונטרול יוני הסידן המצויים בחיבורים שבין התאים הללו. הפחתת ריכוז יוני הסידן גורמת להתרופפות הקשרים בין התאים ומאפשרת את קילופם. התוצאה היא השלת העור העמום והמחוספס, ועידוד התחדשות התאים. נוסף על כך, נמצא שהיכולת לצמד ולנטרל את יוני הסידן בין תאי האפידרמיס מאפשרת גם לנטרל את הרדיקלים החופשיים ומזהמים שונים – מה שאומר שיש להן גם תכונות נוגדות חמצון וזיהומים. כמו כן, נמצא שהחומצות הללו משפרות את תפקוד מחסום העור, משקמות את לחות העור, ואף מסוגלות לחדור לעומק העור אל תוך שכבת הדרמיס, שם הן משפרות את איכות סיבי הקולגן והאלסטין ומגבירות את צפיפותם, מעודדות הגברה של ביטוי הגנים של הקולגן ושל החומצה ההיאלורונית בדרמיס ומעבות את העור. השפעות אלו מובילות לשיפור משמעותי במראה הקמטים, בליחוח העור ובאפיונים עוריים, כגון אלסטיות וטונוס העור.
כך לדוגמה, מחקר קליני שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology דיווח כי לאחר ארבעה שבועות של טיפול בחומצה לקטית בריכוז של 12% נמצאה עלייה של 19% בעובי האפידרמיס, וכמו כן נצפתה הגברה בייצור הקולגן בדרמיס, ובייצור גליקוזאמינוגליקנים – מולקולות סוכריות שתכונתן החשובה היא יכולתן לקשור כמויות גדולות של מים, ועל ידי כך לספק לחות ולהעניק נפח לעור. שתי החומצות האלפא הידרוקסיות השכיחות ביותר בטיפולים האסתטיים הן החומצה הגליקולית והחומצה הלקטית. החומצה הלקטית עדינה יותר מן הגליקולית בהשפעתה ופחות מגרה את העור. כמו כן, בזכות העובדה שהיא מהווה חלק ממרכיבי ה- NMF- מחסום העור- היא מגבירה את יכולת העור לשמר מים בשכבה הקרנית, ובכך תורמת לליחוחו. לכן, היא מתאימה במיוחד לסוגי עור יבשים וחסרי לחות, לעור רגיש ולסובלים מסבוריאה ומאטופיק דרמטיטיס, וניתן למצוא אותה בתכשירים פעילים לפתרון בעיות אלו, וכן בתכשירי לחות לשיקום העור.

 

חומצה סליצילית (BHA)
החומצה הסליצילית, המכונה גם חומצה בטא הידרוקסית, נמנית על משפחת האספירין ומצויה באופן טבעי בקליפת עץ הערבה. היא דומה מאוד לחומצות האלפא הידרוקסיות, אך בעוד שהחומצות האלפא הידרוקסיות הינן מסיסות מים, הרי שהחומצה הסליצילית מסיסת שומן. מבנה זה מאפשר לה לחדור אל תוך העור באמצעות זקיקי השומן. כך, מלבד קילוף ברובד החיצוני של העור, היא יכולה לחדור לנקבוביות ולבלוטות החלב ולקלף את תאי העור המצטברים בתוך דפנות הנקבוביות ולנרמל את פעילות הבלוטות. נוסף על כך, החומצה הסליצילית היא בעלת פעילות נוגדת דלקת ופעילות אנטיספטית כנגד חיידקים ופטריות. לכן, היא משמשת בתכשירים לטיפול בדלקות עור, פסוריאזיס וסבוריאה שמנה (המתאפיינת בהפרשת שומן) ובתכשירים אנטי-חיידקיים( בריכוז של עד 1% ) והן בתכשירי פילינג לטיפול בעור שמן ואקנתי (בריכוז של 2% ).

 

חומצה טריכלורואצטית (TCA)
חומצה זו משמשת כבר למעלה מחמישה עשורים בפילינגים לביצוע קילוף בינוני עד עמוק, במטרה לטשטש קמטים, לעדן צלקות פוסט-אקנה ולהבהיר כתמי גיל ופיגמנטציה.
בטיפול ,המבוצע אך ורק על ידי רופאי עור או פלסטיקאים, משתמשים בריכוזים גבוהים יחסית של החומר- 15%-50% . חומצת ה- TCA חודרת לעור וגורמת לקרישת החלבונים, דבר הגורם להופעת משקע לבן על פני העור ולהרס מלא של תאי האפידרמיס, מוביל לדלקת עוצמתית וכתוצאה מכך להיווצרות תאי עור חדשים . הטיפול מצריך תקופת החלמה בבית. יש לציין שהוא אינו מתאים לבעלי עור כהה, שכן הוא פוגע בתאים המלנוציטים (יצרני פיגמנט המלנין), ולכן עלול לגרום להופעת כתמים לבנים. כמו כן, הוא איננו מיועד לאזור הצוואר והמחשוף, בשל הסיכון להצטלקות.

 

חומצה אסקורבית (ויטמין C)
החומצה האסקורבית היא ותיקת החומצות. תעשיית היופי עושה בה שימוש כבר עשורים רבים. עובדה זו אינה מפתיעה, לאור תפקידו המרכזי של ויטמין C בגופנו ובעורנו.
בראש ובראשונה, ויטמין C נחשב לא רק לאחד מנוגדי החמצון הפוטנטיים ביותר הקיימים בטבע, אלא גם לזה הקיים בכמויות הגדולות ביותר בעורנו, והוא משפיע על בריאות העור ומראהו, הן בבליעה והן במריחה. ככזה, הוא מגן על העור מרדיקלים חופשיים, הנוצרים כתוצאה מחשיפת העור למגוון גורמים סביבתיים מזיקים. מאחר שהוא מסיס במים, הוויטמין פועל באזורים המימיים של תאי העור. הוא מגן עליו מפני תהליך החמצון – מצב שבו התאים אינם מסוגלים להתמודד עם כמות הרדיקלים החופשיים- על ידי כך שהוא תורם אלקטרונים כדי לנטרל את המולקולות ההרסניות הללו. יתרון חשוב מאוד שלו כנוגד חמצון הוא בכך שגם הצורות המחומצנות שלו, לאחר סיום פעילותו כנגד הרדיקלים החופשיים, אינן ריאקטיביות, כך שהן אינן מזיקות לעור.
נוסף על כך, ויטמין C חיוני לייצור קולגן ואלסטין. מחקרים קליניים הראו שמריחתו על העור מגבירה את יצירתם גם בעור מבוגר, ומעודדת ייצור חומצה היאלורונית ואנזימים חיוניים בעור. בנוסף, הוא פועל להבהרת העור, על ידי כך שהוא חוסם את הפעילות של האנזים טירוזינאז, האחראי ליצירת המלנין בעור בעת חשיפה לשמש. כמו כן, הוא פועל כרכיב אנטי דלקתי, שכן הוא מעכב את יצירת החלבון NF Kappa B – חלבון השולט על פעילותם של מאות גנים המעורבים בתהליכים דלקתיים, ואחראי לשפעולם של מספר ציטוקינים מעודדי דלקת, כגון TNF אלפא. לכן, הוא יכול לשמש כמרכיב יעיל לטיפול במצבים כגון אקנה וולגריס ורוזציאה, לעודד ריפוי פצעים, ולמנוע היווצרות כתמים פוסט-דלקתיים. הריכוז הפעיל למטרות קוסמטיות הוא 5% ומעלה.

 

חומצה אזלאית
החומצה האזלאית מעכבת את אנזים הטירוזינאז, ועל ידי כך מעכבת את ייצור המלנין בעור, והיא אף משמשת לעתים קרובות, ביחד עם מבהירי עור נוספים, להבהרת העור, ועל ידי כך מסייעת להשיג תוצאה מהירה יותר בדיכוי המלנין ובהפחתת כתמים. בנוסף, החומצה האזלאית משמשת כמרכיב טיפולי במצבי אקנה, פסוריאזיס וסבוריאה שמנה. זאת, בזכות יכולתה להפחית את קצב חלוקת התאים בעור ואת תאי בלוטות החלב המפרישים שומן (סבום) על פני העור. על ידי כך, היא מסייעת להפחית את קצב החלוקה המוגבר של תאי הקרטין במצבי פסוריאזיס ולהפחית את עודף השומן המופרש מבלוטות החלב, המוביל לסתימת זקיקי השיער ולהיווצרות קרקע פורייה לחיידק ה- P אקנה. הריכוזים המשמשים בטיפול אסתטי נעים בין 10% ל 20%-.

 

חומצה קוג'ית
חומצה זו היא תוצר לוואי בתהליך התסיסה של האורז, והיא אף משמשת בטיפולים להבהרת העור. היא נחשבת לבטיחותית ועדינה באופן יחסי. בדומה לחומצה האסקורבית, גם היא פועלת לעיכוב הייצור של פיגמנט המלנין על ידי כך שהיא מפחיתה מיעילותו של האנזים טירוזינאז. משתמשים בה בריכוזים של 1%-3% , לעתים קרובות בשילוב עם מבהירי עור נוספים – שילוב שיוצר סינרגיה בין החומרים ומעצים את פעילותם.

 

אוריאה
האוריאה, חומצת השתנן, היא חומר מסיס מים המצוי בשכבה הקרנית של העור ולו תפקיד חשוב בשמירה על לחות העור. למעשה, זהו אחד מגורמי ה- NMF גורמי הלחות הטבעיים ( Moisturizing Factors (Natural שיוצרים את מחסום העור, המשמר את הלחות בתאי העור ומגן על העור מפני השפעתם המזיקה של דטרגנטים כגון, SLS בנוסף, יש לאוריאה גם פעילות נוגדת דלקת וחיידקים. בעור בריא יש כ 1%- אוריאה, אך במצבי יובש ובמצבי עור, כגון קונטקט דרמטיטיס, יש בעור מחסור באוריאה. בתעשיית הקוסמטיקה משמשת האוריאה כמרכיב חשוב בתכשירים רבים, בהם תכשירי לחות, תכשירים המגינים מפני גירויי עור ותכשירים לשיקום עור מגורה ופצוע (ריכוז של 1%-3% למטרת ליחוח, ו 4%-5%- למטרת איחוי רקמה פצועה, סדקים בעור פצוע וריפוי נגעים דלקתיים). במחקרים נמצא, ששימוש באוריאה באופן קבוע כחלק מתכשירים קוסמטיים, מסייע בהעלאת לחות העור ולהפחית אבדן מים מהשכבה הקרנית, מפחית את רגישותו לדטרגנטים ומאיץ את החלמתו ושיקומו לאחר חשיפה כזו. בנוסף, האוריאה מתפיחה את השכבה הקרנית ולכן, למרות היותה חלק ממחסום העור, היא מגבירה את חדירות העור למרכיבים נוספים הקיימים בתכשיר. עם זאת, לאוריאה יש גם השפעה קרטוליטית, ובריכוז של 6% ומעלה היא משמשת לקילוף עוצמתי, חידוש העור, ואף להסרת/ המסת ציפורניים חודרניות. בריכוזים אלו היא נמצאת בתכשירים קוסמטיים המיועדים לחידוש העור, המשווקים גם כתכשירים לקוסמטיקאיות.