איך מעלימים צלקות פוסט אקנה?

האקנה עבר, הצלקות נשארו
images

 

 

לקום בבוקר ולגלות במראה עוד פצע אקנה חדש שצץ לו, זה מתסכל מאוד. אבל אם סבלת בגיל ההתבגרות מפצעי אקנה דלקתיים, גם אם סוף סוף התפרצויות האקנה חלפו, רוב הסיכויים שהן הותירו אחריהן צלקות לא סימפטיות. מהו פוסט אקנה וכיצד הוא מתבטא בעור הפנים? מהם הגורמים לצלקות האקנה, האם ניתן למנוע את היווצרותן, ואיך מטפלים בהן ומשקמים את העור?

 

מה המשותף לשחקנית היפהפייה בלה ת'ורן, לדוגמנית ואשת הטלוויזיה האמריקנית כריסי טיגן, לקומיקאית מינדי קאלינג, ולשחקנית לילי ריינהארט, שכיכבה בסדרת הנעורים ריברדייל? קשה לנחש, אבל ארבעתן סבלו בעבר מאקנה וכיום משתפות את הקהל שלהן בצילומים נטולי פילטר של צלקות האקנה שלהן. צלקות אקנה הן תופעה שכיחה, שמופיעה אצל אחוז גבוה של הסובלים מאקנה – לרוב לאחר התפרצויות או פצעי אקנה חמורים שגורמים לפגיעה ברקמת העור. מהו בדיוק פוסט אקנה וכיצד הוא בא לידי ביטוי בעור הפנים? מהם הגורמים להצטלקויות הללו, האם ניתן למנוע את היווצרותן, ואיך מטפלים בהן ומשקמים את העור?

 

מהו פוסט אקנה וכיצד הוא מתבטא בעור הפנים?

בקרב אחוז גבוה מהאנשים שסבלו מאקנה בגיל ההתבגרות, ובעיקר כאשר מדובר באקנה דלקתי, ייוותרו על העור צלקות, שנותרות גם לאחר שהאקנה עצמו חולף. אצל חלקם מדובר בצלקות קטנות יחסית, אבל במקרים רבים הצלקות עלולות להיות בולטות ולא אסתטיות. זה קורה כאשר שכבת הדרמיס (שכבת העור העמוקה) נפגעת כתוצאה מהדלקת – לרוב בעקבות ציסטות ונגעים מוגלתיים. זאת מאחר שהדלקת והציסטות יוצרים כיסי מוגלה שגורמים לנזק בדרמיס.

צלקות האקנה מופיעות בדרגות חומרה שונות ומתחלקות לשלושה סוגים באופן שבו הן מתבטאות בעור הפנים:

  1. צלקות אטרופיות – צלקות אקנה שקועות שנראות כחטטים. זהו הסוג הנפוץ ביותר של צלקות אקנה.
  2. צלקות היפרטרופיות – צלקות מורמות שנראות כאזורים גבשושיים ועבים על פני העור.
  3. צלקות קלואידיות – גם צלקות אלה הן מורמות, בדומה לצלקות ההיפרטרופיות, אך הן משתרעות מעבר לגבול הנגע המקורי.

 

מהם הגורמים להופעת צלקות פוסט אקנה?

  • ייצור יתר של קולגן בתהליך הריפוי – בניסיון לתקן את הנזק שנגרם, הגוף מניח סביב האזור הפגוע סיבי קולגן חדשים, שמסייעים בריפוי הפצעים. עם זאת, לעתים תהליך הריפוי אינו תקין לחלוטין, והרקמה החדשה יכולה להיות בעלת מרקם ואיכות שונים מהרקמה שמסביב. לעתים להוביל גם להתפתחות כתמים אדמדמים או בצבע חום-אפרפר.
  • אבדן ריקמה במהלך תהליך הריפוי – שמתרחש כתוצאה מפעילות אנזימים ופעילות אנזימים שמפרקים סיבי קולגן ורקמת שומן באזור הפצע.
  • טיפול לא נכון וחיטוט בפצעים – שמחמיר את הדלקת, גורם להופעת זיהום משני ומגביר את הפגיעה בשכבות העמוקות ואת הסיכון לצלקות.
  • נטייה גנטית – אצל חלק מהאנשים ישנה נטייה גנטית להצטלקות, שמתבטאת בעיקר בצלקות קלואידיות.
  • עישון – עישון משפיע לרעה על תהליך הריפוי של הפצע, שכן הרדיקלים החופשיים מחמירים את הדלקת ואת הזיהום ומאטים את הריפוי, ולכן מגבירים את הסיכון להיווצרות דלקת. עישון מגביר בעיקר את הסיכון לצלקות קלואידיות.

 

האם ניתן למנוע מלכתחילה את היווצרות הצלקות?

בהחלט. מניעה היא הטיפול הטוב ביותר. אומנם לא תמיד ניתן למנוע לחלוטין את הופעת הצלקות, אך יש מה לעשות כדי להפחית את הסיכון להתפתחותן:

  • טפלי באקנה מוקדם ככל האפשר – כדי להקטין את הכושר הזיהומי של החיידקים ולמנוע את החמרת הדלקת והתפתחות של ציסטות, נודולות ונגעים מוגלתיים, שעלולים להוביל להצטלקויות.
  • טפלי מוקדם בצלקת – אם כבר יש לך צלקות פוסט-אקנה, התחילי לטפל בהן בהקדם, כדי לקבל תוצאות טובות יותר בשיקום הרקמה. ככל שהטיפול יהיה מוקדם יותר, כך שיקום הרקמה יהיה טוב יותר.
  • פני לקוסמטיקאית מקצועית – שתבנה עבורך תוכנית טיפול אינדיבידואלית, המותאמת למצב האקנה שלך ולמצב הכללי של עורך.
  • הקפידי לטפל גם בבית – לצד הטיפול המקצועי במכון הקוסמטי, חובה להקפיד על שגרת טיפול ביתית, ולהיצמד לתוכנית שנבנתה עבורך על ידי הקוסמטיקאית. חשוב להתמיד בטיפול הביתי גם לאחר ריפוי האקנה, ולבצע בתחילה טיפולים ושימוש בתכשירים לשיקום העור במכון הקוסמטי אחת לשלושה שבועות, ובהמשך טיפולי תחזוקה אחת לחודש וחצי חודשיים.
  • אל תחטטי בפצעים – בשום אופן לא מומלץ ללחוץ על הפצעים ולנסות "לפוצץ" אותם, שכן כך את עלולה כאמור להחמיר את הזיהום ולהגביר את הסיכון לצלקות.

איך מטפלים בצלקות פוסט אקנה?

לצד טכנולוגיות חדשניות כמו לייזר וגלי רדיו, ישנם כיום לא מעט חומרים ותכשירים טיפוליים שמאפשרים להעלים צלקות פוסט אקנה, או לפחות למזער אותן ולהשיג עור בריא ובעל טקסטורה אחידה וחלקה.  

  • חומצה אזלאית – זהו אחד הרכיבים המרכזיים שהוכחו כיעילים לשיקום העור מצלקות אקנה. החומצה האזלאית פועלת במספר מנגנונים במקביל:
    1. היא אנטי דלקתית ואנטי חיידקית.
    2. היא פועלת לוויסות הפרשת הסבום ולאיזון העור, וכך עוזרת למנוע את סתימת זקיקי השיער.
    3. היא מעכבת את יצירת המלנין בעור, וכך עוזרת למנוע שינוי בגוון העור בשלב הפוסט אקנה.

החומצה האזלאית היא מרכיב מרכזי בקרם הטיפולי מסדרת רניו פורמולה. קרם טיפולי עוצמתי ורב-תועלתי הפועל לחידוש ולשיקום העור, ובמקביל גם להבהרתו ולאיזון רמת הסבום. בנוסף, משלבת הפורמולה הייחודית גם רטינול וחומצה סליצילית, שני רכיבים הפועלים אף הם למניעת התפתחות צלקות ולשיקומן. הסינרגיה בין מרכיבים אלו, בשילוב עם ויטמין E ואלפא ביסבולול, פועלים להשגת תוצאות ממשיות בתהליך התחדשות העור, ומסייעים למנוע ולמזער סימני פוסט-אקנה, להבהרת העור, לשיקומו, לשיפור גונו ומרקמו. בזכות כושר הפעולה הרחב שלו, התכשיר מיועד למגוון רחב של קהלי יעד, ובעיקר לעור מעורב המאופיין בסימני גיל התחלתיים ובסימני פוסט-אקנה.

  • רטינול – כמו החומצה הרטינואית, הרטינול הוא נגזרת של ויטמין A, ומשמש שנים רבות לטיפול בפצעי אקנה. זאת, בזכות השפעתו על קצב התחלקות התאים. מאחר שהוא ממריץ את התחדשות העור, הוא תורם לריפוי מהיר יותר של הפצעים והנגעים. כמו כן, הוא מכווץ את בלוטות החלב ומפחית את ייצור הסבום ואת קצב הפרשתו. מריחת רטינול על העור מגבירה את קצב חלוקת התאים ויוצרת אפקט הדומה לפילינג, וכך גורמת לחידוש מהיר של פני העור.
  • פילינגים לחידוש העור – פילינג הוא אחת השיטות היעילות ביותר לחידוש העור ולשיקומו במצבי פוסט אקנה. בטיפולי הפילינג במכון הקוסמטי משתמשים בעיקר בחומצות אלפא ובטא הידרוקסי, שמפרקים ומקלפים את תאי העור המתים ובכך מעודדים התחדשות של תאים חדשים ובריאים, ובנוסף, מאיצים את ייצורם של מרכיבים החשובים לשיקום העור, כמו חלבוני הקולגן והאלסטין וחומצה היאלורונית.
    סדרת הפילינגים המקצועית למכון הקוסמטי מספקת חמישה סוגים של פילינגים לחידוש העור, שנבדלים זה מזה בעוצמה ובסוג הטיפול. זאת, בהתאם לפרופיל הטיפולי של התכשיר, וכדי לאפשר כיסוי טיפולי לכל הגילאים ולכל מצבי העור, הצרכים ומטרות הטיפול, תוך התאמה מקסימלית ואישית.

פילינג עוצמתי שמתאים במיוחד לשיקום צלקות פוסט אקנה הוא אקסטרים פיל. פילינג זה מבוסס על חומצות אלפא הידרוקסיות בשילוב עם רטינול ותמצית רימונים, ולו יכולת חידוש ושיקום אפקטיבית במיוחד.

למצב של פוסט אקנה שמאופיין בשינוי גוון מומלץ לנסות טיפול ברה-ניו פילינג, שמשלב אף הוא חומצות אלפא הידרוקסיות לצד רטינול וויטמין C. פילינג זה יעיל מאוד בתיקון העור, בשיקומו ובהבהרה שלו, והטיפול בו מעניק לעור מראה ומרקם חלקים ובריאים יותר וגוון אחיד וקורן.
במצב שבו עדיין ישנה דלקת פעילה, מומלץ לטפל בבאלאנס פילינג, שמכיל חומצות אלפא הידרוקסיות ובנוסף, רטינול ושמן אסאי שהוא בעל תכונות נוגדות דלקת, משקמות, מרפאות ומרגיעות.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

  • בקרב אחוז גבוה מהאנשים שסבלו מאקנה בגיל ההתבגרות, ובעיקר כאשר מדובר באקנה דלקתי, ייוותרו על העור צלקות, שנותרות גם לאחר שהאקנה עצמו חולף.
  • צלקות האקנה מופיעות בדרגות חומרה שונות ומתחלקות לשלושה סוגים באופן שבו הן מתבטאות בעור הפנים: צלקות אטרופיות, צלקות היפרטרופיות וצלקות קלואידיות.
  • הגורמים להופעת צלקות פוסט אקנה כוללים ייצור יתר של קולגן בתהליך הריפוי; אבדן ריקמה במהלך תהליך הריפוי; טיפול לא נכון וחיטוט בפצעים; נטייה גנטית; ועישון.
  • כדי להפחית את הסיכון להתפתחותן חשוב לטפל מוקדם ככל האפשר באקנה, ובמידה שישנן כבר צלקות – לטפל גם בהן מוקדם; לפנות לקוסמטיקאית מקצועית, ובמקביל להקפיד גם על הטיפול בבית; ולהימנע מהחיטוט בפצעים.
  • לצד טכנולוגיות חדשניות כמו לייזר וגלי רדיו, ישנם כיום לא מעט חומרים ותכשירים טיפוליים שמאפשרים להעלים צלקות פוסט אקנה, או לפחות למזער אותן ולהשיג עור בריא ובעל טקסטורה אחידה וחלקה. החשובים והמרכזיים שבהם הינם חומצה אזלאית, רטינול ופילינג לחידוש העור.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

בודקים מיתוסים

מוגש כשירות לציבור: בדקנו עבורכן את כל המיתוסים והטרנדים הכי מוכרים בעולם הקוסמטיקה - הממצאים בכתבה הבאה >>

החורף בא ואיתו היובש

החורף הגיע והתופעה הנפוצה של יובש בפנים חזרה יחד איתו. מהם הגורמים לתופעה וכיצד אפשר לטפל בה? כל הפרטים בכתבה >>

איך יוצרים שגרת טיפוח?

ברוכה הבאה לגיל ההתבגרות = התקופה בה אנחנו מתחילות לראות שינויים רבים המשפיעים על מצב העור שלנו. אז מהם אותם שינויים ואיך יוצרים שגרת טיפוח נכונה? המדריך המלא בכתבה >>