איך מבהירים כתמי היפר-פיגמנטציה?

בואו נבהיר
images

בין אם מדובר בכתמי גיל חומים כהים שהופיעו על העור לאחר שנים של מריחת קרם הגנה לא כל כך שקדנית, נמשים, כתמים ש"מעטרים" את העור שלנו במהלך ההריון, או כתם שהופיע אחרי החלמה לא מוצלחת של אקנה – היפר-פיגמנטציה היא בעיה שקרוב למחצית מאתנו חווינו, או ניאלץ להתמודד אתה במהלך החיים. היא משפיעה על כל סוגי העור, והיא נחשבת לאחד האתגרים המורכבים ברפואת העור ובאסתטיקת העור. אבל החדשות הטובות הן שישנם כיום פתרונות יעילים מאוד שמאפשרים לטפל בבעיה ולהשיג תוצאות מעולות. הכתבה הבאה תבחן את הפתרונות שהוכחו מדעית כיעילים במיוחד בהבהרת כתמי היפר-פיגמנטציה.


למי שלא יודעת – מה זה היפר פיגמנטציה?

במלים פשוטות, היפר-פיגמנטציה מתייחסת לכתמי פיגמנטציה חומים המופיעים בעור הפנים או בכל מקום על עור הגוף כתוצאה מייצור עודף של פיגמנט המלנין, הפיגמנט שמעניק לעור שלנו את צבעו. במצב של ייצור עודף, המלנין עלול להצטבר באזורים מסוימים בעור ולגרום לשינוי צבע.

מכיוון שהעור של כולנו מייצר מלנין הרי שלמעשה, כל אחד מאתנו רגיש להיפר-פיגמנטציה, ללא קשר לגיל, למין או למוצא האתני שלנו. כולנו יכולים לחוות היפר-פיגמנטציה, ועם הזמן, הבעיה יכולה להחמיר.

 

מה גורם להיפר-פיגמנטציה?

על פי האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה (AAD), חשיפה לקרינת ה-UV של השמש היא הגורם המרכזי לבעיה, שכן היא מגבירה את ייצור המלנין בעור. המסלול שבו מתרחש תהליך זה עובר דרך אנזים שנקרא טירוזינאז. האנזים הזה אחראי ליצירת המלנין, והוא עושה זאת באמצעות חומצת האמינו טירוזין. בחשיפה לשמש, אנזים הטירוזינאז מאיץ את ייצור המלנין כדי להגן על העור. התוצאה המוכרת של התהליך הזה היא הגוון השזוף שהעור מקבל. הבעיה היא שהייצור העודף מוביל לעתים קרובות לפיזור לא אחיד של חלקיקי המלנין – וכך נוצרים כתמי היפר-פיגמנטציה בעור.

גם התורשה ממלאת תפקיד מרכזי בהופעת היפר-פיגמנטציה, כאשר נכון להיום ידועים למעלה ממאה גנים המשפיעים על תהליך ייצור המלנין – על מספר התאים המלנוציטים (יצרני המלנין) בעור, על תפקודם ועל כמות המלנין המיוצרת על ידם.

גורמים נוספים שיכולים להוות טריגר להיפר-פיגמנטציה הם שינויים הורמונליים המתרחשים אצל נשים במהלך החיים, למשל בהריון, כתוצאה מנטילת גלולות למניעת הריון או טיפולים הורמונליים אחרים; תהליכים דלקתיים בעור; נטילת תרופות מסוימות; מחלות שונות וחסרים תזונתיים.

מהם הסוגים השונים של היפר-פיגמנטציה בעור?

ישנם ארבעה סוגים מרכזיים של היפר-פיגמנטציה, ובבסיס כל אחד מהם מנגנון ייחודי הגורם להופעתו:

  • היפר-פיגמנטציה הורמונלית – היפר-פיגמנטציה מסוג זה, שנקראת גם מלזמה, קשורה באופן הדוק לשינויים ההורמונליים החלים אצל נשים במהלך החיים, אם כי היא מופיעה בעיקר בקרב נשים בגיל הפוריות. הסיבה העיקרית להופעתה היא חשיפה לקרינה האולטרה סגולה (UV), אך הטריגר הוא מצבים כמו הריון, נטילת גלולות או טיפולים הורמונליים אחרים (כגון טיפולי פוריות). גם הנטייה הגנטית ממלאת תפקיד מרכזי. לעתים קרובות, היפר-פיגמנטציה הורמונלית מכונה "מסכת הריון", שכן בכ-50%-70% מהמקרים היא מופיעה במהלך ההריון ונראית כמעין מסכה, כאשר היא מתבטאת בכתמים סימטריים ורחבים המופיעים מעל לשפה העליונה, בלחיים ועל המצח. בחלק מהמקרים, כתמים אלה מתבהרים לאחר הלידה או עם הפסקת הגלולות, אך לא תמיד.

 

  • נמשים – היפר-פיגמנטציה זו שכיחה בעיקר בקרב בהירי עור ושיער, והתורשה ממלאת בה תפקיד מרכזי. הנמשים מופיעים כבר בגיל הילדות – על הפנים, הידיים, הכתפיים והשכמות, כאשר לרוב בגילאים אלה הם בולטים בקיץ והופכים מטושטשים יותר או נעלמים בחורף. ואולם, ככל שאנו מתבגרים, הם הופכים לקבועים.
  • כתמי גיל (solar lentigines) – כתמי היפר-פיגמנטציה אלה, שמכונים גם "כתמי כבד", שכיחים בעיקר בקרב בהירי עור שנחשפו בגיל צעיר לשמש, ומספרם עולה עם הגיל. הם יכולים להופיע על עור הפנים, על גב הידיים והאמות, ובאזורים נוספים שנחשפו במשך שנים לשמש, כמו הכתפיים והשכמות. היפר-פיגמנטציה זו הינה עמוקה יותר מהנמשים, והיא מעידה על נזק משמעותי וקבוע לעור.
  • היפר-פיגמנטציה פוסט דלקתית – זוהי היפר-פיגמנטציה המתרחשת לאחר נזק ודלקת לעור, כגון אקנה, מחלה דלקתית כמו פסוריאזיס, פציעות, כוויות או צלקות ניתוחיות, וכן אחרי טיפולי לייזר או פילינגים עמוקים. היפר-פיגמנטציה מסוג זה שכיחה במיוחד בקרב כהי עור, והיא נובעת מתגובת יתר של התאים המלנוציטים בעקבות המצב הדלקתי.

 

 

חומרים שיכולים לעכב את פעילות האנזים ולטפל בהיפר פיגמנטציה

חומצה קוג`ית

החומצה הקוג'ית מעכבת ומפחיתה את הייצור העודף של פיגמנט המלנין על ידי הפחתת יעילותו של האנזים טירוזינאז. חומר זה הוא למעשה תוצר לוואי שנוצר בתהליך התסיסה של סאקי – יין האורז היפני, ושל לתת אורז. במהלך התסיסה נוצרות פטריות, כגון פניציליום או אספריגילוס, שהן המקור לחומצה זו.

חומצה אזלאית

המקור לחומצה האזלאית הוא גרעיני חיטה, שעורה או שיפון, שבהם היא נמצאת באופן טבעי, כשהיא פועלת להגנה על הצמח מפני מזיקים. מחקרים שבחנו את השימוש בה לטיפול בעור מצאו שגם היא פועלת לעיכוב פעילות אנזים הטירוזינאז, כך שבשילוב עם החומצה הקוג'ית, היא מסייעת להשיג תוצאה מהירה יותר בדיכוי המלנין ובהפחתת הכתמים. במקביל, נמצא שיש לה גם תכונות נוגדות דלקת, כך שהיא מהווה כלי חשוב בטיפול במצבים דלקתיים כמו אקנה ומחלות דלקתיות, ובמניעת התפתחות היפר-פיגמנטציה פוסט דלקתית

ארבוטין

ארבוטין הוא נגזרת צמחית של הידרוקינון (חומר שניתן במרשם רופא בלבד, אשר חודר לתאי המלנין שבכתם והורס אותם). הוא מופק מעלי תות יער, חמוציות, אוכמניות וצמחים דומים, ואף הוא מדכא ביעילות את ייצור המלנין על ידי עיכוב אנזים הטירוזינאז.

בוטיל רזורצינול

בוטיל רזורצינול הוא נגזרת של החומר אלקיל רזורצינול, שאף הוא הוכח במחקרים כמעכב עוצמתי ביותר של אנזים הטירוזינאז.

חומצה אלפא ליפואית (ALA)

חומר דמוי ויטמין זה, המצוי בכל תא מתאי גופנו, פועל נגד נזקי הרדיקלים החופשיים הן בסביבה שומנית והן בסביבה מימית, ולכן גם מכונה "נוגד חמצון אוניברסלי". החומצה האלפא ליפואית פועלת אף היא לדיכוי הטירוזינאז, ועל ידי כך מעכבת את היצירה הבלתי מבוקרת של מלנין בעור.  כמו כן, נמצא שהיא משפרת את מרקם העור שניזוק מהשמש, כאשר היא יעילה במיוחד בשילוב עם רכיבים אחרים.

ויטמין B3  (ניאצינאמיד)

ויטמין זה פועל אף הוא להפחתת ייצור המלנין, אך במסלול שונה – על ידי עיכוב מעבר מלנוזומים לתאים הקרטינוציטים. כמו כן, הוא ידוע כבעל יכולת לנקות, להעניק לחות, לחדש את העור ולעודד צמיחת תאים.  

חומצה מנדלית

החומצה המנדלית נמנית עם קבוצת החומצות האלפא הידרוקסיות. בנוסף ליכולתה לחדש את תאי העור, נמצא שהיא יעילה מאוד בהבהרת היפר-פיגמנטציה, וכמו כן בעלת תכונות אנטי בקטריאליות. כתוצאה מכך, היא פועלת לשיפור אחידות גוון העור, והעור הופך לבהיר יותר וזוהר למראה.

ויטמין C

ויטמין C (חומצה אסקורבית) הוא אחד מנוגדי החמצון העוצמתיים בטבע, ולו תפקיד מפתח בנטרול נזקי הרדיקלים החופשיים בעור. בנוסף, הוא ממלא תפקידים חשובים נוספים, בהם ייצור הקולגן והאלסטין, והגנה על העור מפני נזקי השמש. במחקרים נמצא שבאמצעות מריחת הוויטמין על העור ניתן אף לשקם את סיבי הקולגן והאלסטין ולהפחית היפר-פיגמנטציה.


חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות

החומצות האלפא והבטא הידרוקסיות מאפשרות להגיע לתוצאות מרשימות בטיפול בנזקי שמש ובחידוש העור. חומצות אלו מנתקות את הדבק הבין תאי ומאפשרות קילוף והמסה של תאי העור המתים. כתוצאה מכך, העור עובר תהליך התחדשות טבעי, והשכבות שקולפו מתחלפות בתאי עור חדשים. בנוסף, נמצא שחומצות אלו פועלות להגברת ייצור הקולגן בעומק העור, וכן לעידוד ייצורם של מרכיבי עור חשובים נוספים כגון חומצה היאלרונית.

רטינול

רטינול הוא נגזרת של ויטמין A, והוא נחשב לאחד המרכיבים הקוסמטיים היעילים ביותר, המסוגלים לתקן ולשקם את העור, כולל נזקי היפר-פיגמנטציה. הרטינול מסייע לוויסות  ייצורו של פיגמנט המלנין, והוכח מחקרית כבעל יכולת להבהיר כתמי היפר-פיגמנטציה לאחר חשיפה לשמש, כאשר כבר לאחר חודש מופיעה הפחתה דרמטית של למעלה מ-80 אחוזים בהיקף כתמי הגיל, והבהרה כללית של העור. בנוסף, מחקרים רבים הראו שמריחה לאורך זמן של רטינול מאיצה את ייצור הקולגן, וכך מסייעת לשמור על מבנה העור ועל חוזקו, לטשטש קמטים ולחדש אותו.

 

איזה ממוצרי HL מכילים את הרכיבים ומומלץ להשתמש בהם?

סדרת דרמה לייט

סדרה חדשנית זו, שפותחה במיוחד להבהרת העור, פועלת ביעילות רבה להעלמת כתמי היפר-פיגמנטציה. תכשירי הסדרה מבוססים על שילוב של רכיבים פעילים ייחודיים, בהם ארבוטין, חומצה קוג'ית, חומצה אזלאית, חומצה מנדלית, ארבוטין וויטמין 3B. כל אחד מהרכיבים הללו פועל לעיכוב הטירוזינאז, והשילוב ביניהם מאפשר להשיג תוצאה מהירה ויעילה במיוחד. בנוסף מכילה הסדרה ויטמין C, הפועל לעיכוב שלב החמצון ביצירת המלנין, ועל ידי כך, מעצים את פעילות התכשירים.  שילוב רב עוצמה זה יוצר טיפול יעיל ביותר, המביא לתוצאות ניכרות לעין בהבהרת כתמי פיגמנטציה, בהפחתת כתמי גיל וביצירת מראה עור זוהר ובעל גוון אחיד.

תכשירי הסדרה כוללים קלינזר, קרם הבהרה פעיל, סרום מבהיר, קרם עיניים מטשטש כהויות, מסכת הבהרה, בוסטר עיסוי מקצועי ופילינג הבהרה. להשגת תוצאות יעילות במיוחד מומלץ להשתמש בפילינג ההבהרה מסדרה זו, מבוסס על חומצות אלפא הידרוקסיות, בהן חומצה גליקולית, חומצה לקטית, חומצה ציטרית וחומצה מנדלית, בשילוב עם חומצה בטא הידרוקסית (סליצילית). הוא פועל לקילוף העור, ועל ידי כך מוביל לחשיפת תאי עור חדשים ומבהיר את כתמי ההיפר-פיגמנטציה.

סרום ויטמין C מסדרת סי דה סקסס

תכשיר סרום ייחודי זה מבוסס על מיליקפסולות עם ריכוז גבוה במיוחד של ויטמין C בשילוב עם שמן מנדרינות והממליס, ולכן יכול להעצים משמעותית את אפקט ההבהרה. בשילוב עם שגרת הטיפול היומית, הקפדה על הטיפול בסרום תעזור להשיג תוצאות יעילות יותר בהבהרת היפר-פיגמנטציה, ובמקביל, להאט את הזדקנות העור, להגביר את ייצור הקולגן ולצמצם קמטים.

 

 

לסיכום

היפר-פיגמנטציה – כתמי פיגמנטציה חומים המופיעים על העור כתוצאה מייצור עודף של פיגמנט המלנין, היא בעיה שכיחה מאוד שמשפיעה על כל סוגי העור ונחשבת לאחד האתגרים המורכבים ברפואת עור ובאסתטיקת העור. הגורם המרכזי לבעיה היא חשיפה לקרינת השמש, שמגבירה את ייצור המלנין בעור. במקביל, גם התורשה ממלאת תפקיד מרכזי בתהליך ההיפר-פיגמנטציה, כאשר גורמים נוספים יכולים אף הם להוות טריגר, בהם שינויים הורמונליים בקרב נשים, תהליכי דלקת בעור, תרופות מסוימות, מחלות וחסרים תזונתיים. ארבעה הסוגים המרכזיים של היפר-פיגמנטציה הם נמשים, כתמי גיל, היפר-פיגמנטציה הורמונלית והיפר-פיגמנטציה פוסט-דלקתית. כיום, ישנם פתרונות שהוכחו מדעית כיעילים לטפל בבעיה. המרכזיים שבהם הם מרכיבים שמטפלים במסלול שבו מיוצר עודף המלנין – חומצה קוגי'ת, חומצה אזלאית, ארבוטין, בוטיל רזורצינול , חומצה אלפא ליפואית וויטמין B3. גם החומצה המנדלית וויטמין C נמצאו יעילים מאוד בהבהרת העור, ונוסף עליהם, מרכיבים המחדשים את העור כמו חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות ורטינול עוזרים הן בהבהרת העור והן בשיקומו.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

כתבות נוספות

ויטמינים בתכשירי קוסמטיקה ותרומתם לעור

ויטמינים אינם שחקנים חדשים בעולם הקוסמטיקה והיופי. ואולם, מחקרים המתפרסמים בשנים האחרונות מגלים שתפקידיהם חשובים יותר ממה שחשבנו. היכנסו >>

עונות השנה ועור הפנים

מזג האוויר הוא אחד המשתנים המשפיעים ביותר על עור הפנים שלנו. אילו אתגרים מביאה איתה כל עונה ומה אפשר לעשות כדי להתאים את שגרת הטיפוח? המדריך המלא בכתבה הבאה >>

חומצה סליצילית

החומצה הסליצילית נמצאת בראש רשימת המרכיבים בטיפול באקנה – ולא במקרה, היא נחשבת לאחד הכלים המקצועיים החשובים בטיפולי פילינג, בטיפולים לחידוש העור ולהצערתו, ובטיפול במצבים דלקתיים. איך בדיוק היא עובדת, מהם היתרונות שלה ולמי היא מתאימה? המדריך המלא לשימוש בחומצה סליצילית בכתבה הבאה >>