מהו בדיוק קולגן?

כל מה שחשוב לדעת על קולגן
images

 

אם יש מרכיב אחד בתכשירי הקוסמטיקה שמוכר לכולם, זהו הקולגן. למרות שמדובר באחד המרכיבים הוותיקים והשכיחים, השימוש בקולגן רק הולך וגובר.

זה לא מפתיע לאור העובדה שהקולגן הוא מרכיב טבעי המיוצר בגופנו והחלבון המבני הכי חשוב בעור שלנו. יש לו תפקידים מרכזיים בעור, הוא אחראי לשמירה על עור מוצק, בריא, חלק וצעיר.
איך בדיוק הוא עושה זאת ובאילו תכשירים ניתן למצוא אותו? על כך בכתבה הבאה

 

מהו בדיוק קולגן?

הקולגן מכונה לעתים קרובות 'הפיגום של העור' – כינוי שניתן לו בשל היותו החלבון המבני הכי חשוב בעור שלנו. והוא מהווה כ-80% מהחלבונים בעור הפנים. המילה 'קולגן' לקוחה מהמילה היוונית 'קולה', שפירושה 'דבק', מה שאמור לתת מושג לגבי התפקיד שממלא הקולגן בעור. הוא זה שמעניק לעור חוזק מבני וקשיחות שמונעים ממנו להיקרע. הוא בנוי מסיבים עבים ושזורים הפונים לכיוונים שונים, ובדרך זו שומרים על חוזקו של העור.
יצור הקולגן בעור מתרחש בעיקר בשכבת הדרמיס – השכבה האמצעית של העור, על ידי תאים שנקראים פיברובלסטים.

 

אילו סוגים של קולגן קיימים?

ישנם כ-16 סוגים שונים של קולגן, והנפוצים ביותר הם הסוגים I, II, III ו-IV (1-4).

  • קולגן מסוג I: מצוי בכמות הרבה ביותר ברקמת החיבור (כמו התאים הפיברובלסטים שבונים את העור), בגידים ובעצמות. הוא בעל חוזק מתיחה גבוה מאוד.
  • קולגן מסוג II: אופייני בעיקר לסחוסים ומרפד את המפרקים.
  • קולגן מסוג III : תומך במבנה השרירים, האיברים והעורקים.
  • קולגן מסוג IV: נמצא אף הוא בעור.


מה גורם לאבדן קולגן?

הקולגן מיוצר בגוף במהלך החיים, אך החדשות הפחות טובות הן שהחל מסביבות גיל 30, קצב ייצורו הטבעי מואט, ובגיל המעבר נשים מאבדות עד 30% מייצור הקולגן בתוך חמש השנים הראשונות לאחר הפסקת מחזור הווסת.

בנוסף, גורמים אחרים, כמו חשיפה לשמש, עישון, זיהום ותזונה לקויה, גורמים אף הם לאבדן קולגן. יתירה מכך, הרדיקלים חופשיים, אותן מולקולות מחמצנות והרסניות, מובילים עם ההתבגרות לייצור מוגבר של האנזים קולגנז, השובר את מולקולת הקולגן. כתוצאה מכך, העור מאבד אט אט את ה'פיגום' התומך, מה שמתבטא בתחילה כקמטוטים עדינים, אשר בהמשך מעמיקים לקמטים וקפלים. בשילוב עם ההשפעות של כוח הכבידה, מתלווה לאלו גם צניחה של עור הפנים, מה שיוצר מראה מקומט, רפוי ועייף.

הבשורה הטובה ממחקרים שנערכו בעשורים האחרונים היא שניתן להגן על הקולגן מפני המשך הנזקים שגורמים הרדיקלים החופשיים ואף לתקן את הנזקים שכבר נגרמו.

 

איך בדיוק הוא משפיע על עור הפנים ומהם היתרונות שלו?

  • תומך ברקמות העור – בעור צעיר, סיבי הקולגן רבים, מאורגנים ומתוחים, ולכן מעליהם העור מתוח וחלק. הוא גם האחראי לעיצוב, לתמיכה ולנפח העור, ולמראה המוצק, הרענן והבריא שלו.
  • ממלא גם תפקיד חיוני בשיקום ובריפוי פציעות – כגון השתלות עור וכוויות מדרגה שנייה. זאת, מאחר שהוא מושך תאים, כגון פיברובלסטים וקרטינוציטים, אל הפצע, מה שמעודד שיקום שלו.
  • מקנה לעור את היכולת לשמר לחות – הקולגן מסוגל לעבוד כמעיין 'עור שני' כדי להגן על תפקוד מחסום העור. כשהוא נספג בשכבת העור העליונה, הוא נועל ומחזיק את הלחות.

 

לאילו סוגי עור מתאימים תכשירי קולגן?

  • לעור הזקוק לשיקום
  • לעור הנוטה לרפיון וצניחה
  • לעור עייף וחסר חיות
  • לעור חסר לחות

 

איך הוא עובד יחד עם ויטמין C?

ויטמין C חיוני לתהליך הביוכימי של בניית הקולגן. מחסור בוויטמין C מוביל למחסור בקולגן, שבתורו גורם לירידת נפח העור, לצניחה של העור ולהופעת קמטים וקמטוטים, וגם לירידה ברמת הלחות של העור. לכן, מלבד קולגן, חשוב לספק לעור גם ויטמין C איכותי.

 

באילו תכשירים הוא נמצא?

קולגן נמצא בתכשירים המיועדים לשיקום העור. דוגמה לכך היא סדרת ביו ריפאר, הפועלת לשיקום עור עייף, פגוע וחסר חיות. אחד המרכיבים המרכזיים בסדרה הוא קולגן. ולא במקרה – השילוב בין הקולגן הפעיל בסדרה לבין אלסטין, קומפלקס טבעי מתקן ורכיבים נוספים כמו ויטמין E, ממריץ את תהליך השיקום הטבעי של תאי עור פגועים ומזרז את התחדשות התאים. התוצאה: צמצום עומק הקמטים, עידון וחיזוק מרקם העור, הרגעת העור ושיפור בגמישות וברעננות העור.

בנוסף להעשרת העור בקולגן, דרך נוספת להעלאת רמות הקולגן בעור היא על ידי תכשירים העשירים בוויטמין C התורמים לסינתזת הקולגן בעור. סדרת סי דה סקסס נועדה במיוחד למטרה זו. תכשירי הסדרה מכילים ריכוז פעיל גבוה במיוחד של ויטמין C טהור, בשילוב עם רכיבים צמחיים אחרים העשירים אף הם בוויטמין זה, כמו שמן תפוזים, למון גראס ותמצית אשכולית. ריכוז גבוה במיוחד של הוויטמין מכיל סרום ויטמין C מסדרה זו, שמבוסס על מיליקפסולות המכילות את הוויטמין, וכן שמן מנדרינות והממליס.

 

ולסיכום, מה חשוב לזכור?

  • הקולגן הוא החלבון המבני הכי חשוב בעור שלנו, והוא מהווה כ-80% מהחלבונים בעור הפנים.
  • הוא מעניק לעור חוזק מבני וקשיחות שמונעים ממנו להיקרע.
  • ישנם כ-16 סוגים שונים של קולגן, כשהשניים השכיחים ביותר בעור הם קולגן מסוג I וקולגן מסוג IV
  • החל מגיל 30 לערך, קצב ייצור הקולגן בגופנו פוחת, כשאצל נשים, הוא צונח במיוחד בגיל המעבר. גורמים נוספים כמו חשיפה לשמש, עישון, זיהום ותזונה לקויה, פוגעים אף הם בייצור הקולגן.
  • לקולגן יתרונות חשובים לעור – הוא תומך ברקמות העור, ממלא תפקיד חיוני בשיקום העור ובריפוי פציעות ומקנה לעור את היכולת לשמר לחות.
  • הוא מתאים למגוון מצבי עור, בהם עור הזקוק לשיקום, עור הנוטה לרפיון וצניחה, עור עייף וחסר לחות.
  • קולגן נמצא בתכשירים המיועדים לשיקום העור. כמו כן, חשוב לספק לעור ויטמין C איכותי בריכוז פעיל, שכן ויטמין זה הינו אחד המרכיבים החיוניים לבניית סיבי קולגן.

 

לאבחון עור ורכישת מוצרים דרך קוסמטיקאיות מורשות בפריסה ארצית לחצי כאן

לכתבות נוספות לחצי כאן

 

כתבות נוספות

איך משפיעים הרדיקלים החופשיים על העור?

מהו תהליך הפוטו-אייג'ינג ולמה הוא צריך להדאיג אותך כבר בגילאי העשרים? כל התשובות כאן >>

הזוגות הכי טובים בעולם הקוסמטיקה

טובים השניים מן האחד: השילובים האפקטיביים ביותר של חומרים פעילים בכתבה הבאה >>

פילינג זה לא רק גרגירים

בקוסמטיקה המקצועית יש מגוון סוגים של פילינגים הפועלים לחידוש העור והסרת התאים המתים. מהם ואיך כל אחד מהם עובד? כל התשובות בכתבה >>